EUROLEAGUE

The hateful 12

The hateful 12
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τα τέσσερα βήματα που τον οδήγησαν στην επιτυχία και ο Ολυμπιακός που ακόμη μια φορά αποδείχτηκε η πιο μισητή ομάδα στην Ευρώπη. Ο Μάντζαρης σε ρόλο Μίδα και ο "κόκκινος" εφιάλτης.

Ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια απέδειξε γιατί είναι η πιο "δύσκολη ομάδα να αντιμετωπίσεις" , όπως παραδέχτηκαν στην έρευνα που διοργάνωσε η Euroleague μεταξύ των τζένεραλ μάνατζερ των 24 ομάδων της διοργάνωσης. Είναι κάτι για το οποίο προειδοποίησε τους παίκτες του ο Τσάβι Πασκουάλ στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, λέγοντας τους ότι "θα μας πιέσουν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δεχτούμε αυτή την πίεση σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού".

Είδαμε ξανά αυτή την πίεση στο παρκέ απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα. Ο Ολυμπιακός κατάφερε από το ξεκίνημα να θέσει τον τόνο της αναμέτρησης και να κάνει ένα-ένα τα αποφασιστικά βήματα για την επικράτηση. Έτσι έφτασε να πάρει το "διπλό", πως ως γνωστόν είναι πολύτιμο σαν χρυσάφι στη φάση του Top-16.

Με το σκληρό του παιχνίδι κατάφερε να φέρει το ματ στα μέτρα του. Δεν το πήγε στο πάνω-κάτω, αλλά αντίθετα χρησιμοποίησε τις επαφές, έριξε "ξύλο" και έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά. Και το κατάφερε εκμεταλλευόμενος ακόμη μια φορά το μεγάλο rotation των12 παικτών, με όλους να δίνουν τη μικρή, τη μεγάλη ή την μεγαλύτερη βοήθεια τους, διατηρώντας έτσι υψηλό το επίπεδο ενέργειας στα 40 λεπτά της αναμέτρησης. Hateful 12. Οι 12 που όλες οι ομάδες δεν θέλουν να βλέπουν...

Βήμα 1ον: Περιόρισε τα λάθη. Ο Ολυμπιακός είχε μόλις 2 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο και άλλα 2 στο δεύτερο. Τέλειωσε δηλαδή το ημίχρονο μόλις με 4. Ένας πολύ καλός απολογισμός, που απέτρεψε τους Βάσκους από το να βρουν φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο ή από το να πατήσουν το γκάζι. Μόνο στο πρώτο 7λεπτο του τρίτου δεκαλέπτου έκαναν μαζεμένα λάθη οι "ερυθρόλευκοι" (4 σ' αυτό το διάστημα), δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα του Περάσοβιτς να αναθαρρήσει και να μειώσει προσωρινά το σκορ, πριν βάλει ο Βασίλης Σπανούλης τα πράγματα στη θέση του.

Βήμα 2ον: Έλεγξε το τέμπο του αγώνα. Από τη μια ο περιορισμός των λαθών (αν και έκανε τελικά 16 - τα περισσότερα εκ των οποίων ήρθαν όταν η διαφορά είχε σταθεροποιηθεί σε διψήφια επίπεδα) και από την άλλη το γεγονός ότι επέλεξε να εκτελεί τις επιθέσεις του στο τέλος των 24'', βάζοντας παράλληλα πολλές φορές τη μπάλα κοντά στο καλάθι στον Χάντερ και στον Πρίντεζη) , του επέτρεψε να αποφύγει τις βιαστικές επιθέσεις και να "παγώσει" τον ρυθμό.

Χάρις στα δύο πρώτα βήματα ο Ολυμπιακός έριξε πολύ τις κατοχές του παιχνιδιού. Η Λαμποράλ που στην πρώτη φάση ήταν η ομάδα που ανέβαζε όσο καμία άλλη τις κατοχές ενός αγώνα (174 ανά παιχνίδι), βρήκε τον μάστορα της, καθώς σύμφωνα με την προηγμένη στατιστική οι δύο ομάδες το βράδυ της Πέμπτης έκαναν 143 επιθέσεις, 30 δηλαδή λιγότερες.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η Λαμποράλ έκανε μόνο 4 φάσεις transition στο πρώτο ημίχρονο και 16 συνολικά, την ώρα που είναι η ομάδα που βρίσκει τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλη στο ανοιχτό γήπεδο.

Βήμα 3ον: Ο Ολυμπιακός φρόντισε να πάρει από τη Λαμποράλ το δεύτερο μεγάλο της όπλο, που είναι το σουτ τριών πόντων. Με πολύ καλή άμυνα στη μπάλα και περιστροφές οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να βγάλουν τον αντίπαλο εκτός ρυθμού. Του στέρησαν δηλαδή τα ανοιχτά σουτ που βρίσκουν μέσα από την ταχύτητα με την οποία εκτελούν στο μισό γήπεδο, ή τρέχουν στον αιφνιδιασμό.

Είναι ενδεικτικό ότι οι γηπεδούχοι είχαν μόλις 2/11 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ συνολικά σούταραν με 5/22. Αυτή η αστοχία όμως δεν πιστώνεται τόσο στην "ημέρα" των Βάσκων, όσο στην άμυνα του Ολυμπιακού, που δεν τους άφησε τόσα πολλά ανοιχτά σουτ για να βρουν ρυθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει κρατήσει δύο φορές (!) την Λαμποράλ Κούτσα στη μικρότερη συγκομιδή στα σουτ τριών πόντων.

Στα 9 ματς της Euroleague (εξαιρουμένων των δύο τελευταίων αναμετρήσεων με τον Ολυμπιακό) η Λαμποράλ σουτάρει με 36% πίσω από τη γραμμή, ευστοχώντας σε 11,2 τρίποντα ανά παιχνίδι. Στα δύο τελευταία ματς με τον Ολυμπιακό (στο ΣΕΦ και αυτό της Πέμπτης) έχουν εκτελέσει 8/36, δηλαδή 22%. Παράλληλα εκτελούν με 40% στις νίκες, έχοντας 12 εύστοχες προσπάθειες ανά παιχνίδι!

Ο Ολυμπιακός, όμως, της παίρνει αυτό το όπλο από τα χέρια. Στο ΣΕΦ είχαν 3/14 και τώρα 5/22. Είναι δηλαδή τα δύο ματς στα οποία έχουν α) τα λιγότερα εκτελεσμένα β) τα λιγότερα εύστοχα γ) το χειρότερο ποσοστό ευστοχίας.

Αντίπαλος

Αποτέλεσμα

Τρίποντα

%

@Μιλάνο

Ήττα

7/32

22%

Ολυμπιακός

Νίκη

13/26

50%

@Λιμόζ

Νίκη

13/28

46%

Εφές

Νίκη

6/25

24%

@Τσεντεβίτα

Ήττα

8/33

24%

Μιλάνο

Νίκη

13/25

52%

@Ολυμπιακός

Ήττα

3/14

21%

Λιμόζ

Νίκη

9/25

36%

@Εφές

Ήττα

14/27

52%

Τσεντεβίτα

Νίκη

10/25

40%

Ζαλγκίρις

Νίκη

8/22

36%

Ολυμπιακός

Ήττα

5/22

22%

Δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού δεν λένε; Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, απέφυγε τα σφάλματα στα οποία είχε υποπέσει στο παιχνίδι της κανονικής περιόδου το οποίο είχε χάσει. Ένα ματς στο οποίο έκανε λάθη, παρασύρθηκε σ' ένα γρήγορο τέμπο και δέχτηκε αρκετά ανοιχτά σουτ (16 λάθη και 13/26 τρίποντα από τη Λαμποράλ). Ξέροντας τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει, η ομάδα του Πειραιά αποδείχτηκε συγκεντρωμένη εξ αρχής ( κάτι που σημείωσε και ο προπονητής στη συνέντευξη Τύπου ), γνωρίζοντας από πριν τη συνταγή που θα δώσει τη νίκη.

Λίγα λάθη και λίγα τρίποντα. Αυτή ήταν η συνταγή του Ολυμπιακού, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάπως έτσι η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έβαλε τις βάσεις για την επικράτηση στο πρώτο 20λεπτο, παίρνοντας και μια διαφορά που εν συνεχεία αποδείχτηκε ασφαλείας.

Βήμα 4ον: Η παρουσία των δύο γκαρντ. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Βασίλης Σπανούλης έκαναν από τα καλύτερα τους φετινά παιχνίδια. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μάλιστα σημείωσε season-high με 19 πόντους . Ήταν εξαιρετικός στο εκτελεστικό κομμάτι, εκτελώντας καλά μετά από ντρίμπλα. Μπορεί να είχε λίγες ασίστ, αλλά αυτό το στοιχείο δεν λέει όλη την αλήθεια, διότι πολλές φάσεις ξεκίνησαν από δική του πάσα και εν συνεχεία κατέληξαν με μια ακόμη σε καλάθι.

Ο Μάντζαρης, ωστόσο, ήταν ο καθοριστικός παίκτης, για αυτό και έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλο συμπαίκτη του. Έμεινε στο παρκέ για 32 λεπτά, έχοντας το εκπληκτικό 2.33 στον συντελεστή πόντο ανά κατοχή. Κάθε φορά που έπιανε τη μπάλα δηλαδή έβγαινε... χρυσάφι. Για να γίνει αντιληπτό το πόσο καλή είναι αυτή η επίδοση να σημειωθεί ότι ο επίσης καλός Βασίλης Σπανούλης είχε 1.55 πόντους/ανά κατοχή, ενώ ο Νάντο ΝτεΚολό που έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι (28 πόντοι) απέναντι στη Ρεάλ είχε 1.17 στην κατηγορία πόντοι/ανά κατοχή.

Με τέτοιο δίδυμο στα γκαρντ γίνεται αντιληπτό ότι η πιο δύσκολη ομάδα της Euroleague, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ