EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός ψάχνει και ψάχνεται

Ο Ολυμπιακός ψάχνει και ψάχνεται

Ο Ολυμπιακός ψάχνει τον καλό του εαυτό, αλλά και προπονητή. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος αναλύει το "γιατί" οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν στην Κηφισιά και ανοίγει το κεφάλαιο "προπονητής".

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν έντονες για τον Ολυμπιακό: ήττα από τον Παναθηναϊκό και παρατράγουδα, διαζύγιο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, μεγάλη νίκη με τη Βαλένθια, στραπάτσο από την ΑΕΝΚ και τώρα το "μπλέξιμο" με τον προπονητή. Οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν έχουν βρεθεί πολλές φορές: σε κρίση εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου.

Κι ενώ οι εξελίξεις τρέχουν έχει αξία να αναλύσουμε την εικόνα του κυριακάτικου αγώνα στο Ζηρίνειο, αλλά και τα ως τώρα δεδομένα με το θέμα του προπονητή.

Γιατί ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΑΕΝΚ

- Γιατί η ΑΕΝΚ έπαιξε πολύ καλά. Αυτός είναι ο πρώτος και κυριότερος λόγος. Κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα (το σημαντικότερο βήμα), αλλάζοντας άμυνες και ρίχνοντας το βάρος στο μαρκάρισμα του Σπανούλη, χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ, εν εκ των οποίων να "ρίξει" πάνω του τον Γιάννη Ψαθά. Ο Ψαθάς που έπαιξε 17 λεπτά, παρότι στις μικρότερες κατηγορίες αγωνιζόταν στο "4" (ακόμη και στο "5") θεωρείται εξπέρ στο να κυνηγήσει κάποιον παίκτη στην περιφέρεια και να παίξει άμυνα σε ball-screens.

Μετά τα δύο πρώτα βήματα (ρυθμός, Σπανούλης) η Κηφισιά είδε τον αντίπαλο της να είναι άστοχος (6/23 τρίποντα) και ολοκλήρωσε το έργο της εξασφαλίζοντας τα ριμπάουντ (8 μόλις επιθετικά οι δυνατοί σε αυτό το κομμάτι "ερυθρόλευκοι" και μάλιστα σε ένα παιχνίδι που έστειλαν 35 σουτ στο σίδερο).

-Γιατί έχει απουσίες και δεν έχει ενέργεια. Το γεγονός ότι λείπουν τρεις παίκτες από την ίδια γραμμή (αυτών των φόργουορντ) δεν είναι μικρή υπόθεση. Ντάρντεν, Παπαπέτρου και Πρίντεζης είναι πολύτιμοι παίκτες για τον Ολυμπιακό και το γεγονός ότι δεν είναι ετοιμοπόλεμοι, όχι μόνο αυξάνει τα αγωνιστικά λεπτά - κι επομένως επιβαρύνει - όσων παίζουν, αλλά ρίχνουν και το επίπεδο της προπόνησης.

Θα πρέπει επίσης να υπολογίσουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει τις τελευταίες ημέρες ένα ελλιπές ρόστερ, το οποίο έδωσε δύσκολο παιχνίδι στη Βαλένθια (με 3 παίκτες να παίζουν πάνω από 30 και άλλους δύο πάνω από 26 λεπτά), ταλαιπωρήθηκε στο ταξίδι επιστροφής και κλήθηκε να δώσει ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε έναν αντίπαλο με έμπειρους παίκτες. Το rotation και ο χρόνος συμμετοχής λειτουργεί συσσωρευτικά και είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του μπάσκετ, ειδικά στη διαχείριση ομάδων που δίνουν δύο ματς τη βδομάδα.

-Γιατί δεν βρήκε ρυθμό. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει pick-n-roll προσανατολισμό, όπως έχει γραφτεί πολλές φορές. Δεν έχει μόνο καλούς δημιουργούς, αλλά έχει τους ψηλούς που θα ρολάρουν γρήγορα και τους σουτέρ για να ανοίξει το γήπεδο. Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε αυτό το στυλ παιχνιδιού, προσπαθώντας να το τελειοποιήσει, ακόμη κι αν θυσιάζει σ' αυτή την περίπτωση την ισορροπία. Δεδομένου ότι είναι μια ομάδα που παίζει μόνο "από έξω προς τα μέσα", το έργο της γίνεται δύσκολο όταν αποτυγχάνει να βρει καλό αγωνιστικό ρυθμό κι ακόμη δυσκολότερο όταν απουσιάζει ο μοναδικός low-post παίκτης, ο Γιώργος Πρίντεζης.

Κοινώς; Ο Ολυμπιακός δεν έχει παιχνίδι μέσα στο καλάθι (κάτι που ισχύει βέβαια τα τελευταία χρόνια, αλλά έγινε εντονότερο μετά την αποχώρηση του Περπέρογλου), δεν έχει δηλαδή τη λύση για ένα εύκολο προσωπικό καλάθι, ή ένα κερδισμένο φάουλ. Οπότε από τη στιγμή που έχασε τη μάχη του ρυθμού απέναντι στην Κηφισιά, βρέθηκε σε μειονεκτική θέση.

Κεφάλαιο "προπονητής"

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις ο Ολυμπιακός μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα κινήθηκε για την απόκτηση του Βενσάν Κολέ, ενός προπονητή με περγαμηνές από τη θητεία του στην εθνική Γαλλίας. Η Στρασμπούρ αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε και η ομάδα του επόμενου προπονητή που εντόπισε: του Σούλη Μαρκόπουλου.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού παρότι είχε αρχικά εγκαταλείψει τη λύση "Έλληνα προπονητή" κινήθηκε για τον έμπειρο προπονητή του ΠΑΟΚ ("κόουτς της χρονιάς" την περασμένη σεζόν), θέλοντας να πάρει μια επιλογή με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Ο Μαρκόπουλος είναι έμπειρος προπονητής, που ξέρει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα (πλεονέκτημα έναντι ξένου, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μονομαχίες με τον Παναθηναϊκό), μπορεί εύκολα και γρήγορα να διαχειριστεί την κατάσταση που θα πάρει στα χέρια του (ένας ξένος θα χρειαζόταν μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής) και ήταν μια οικονομική λύση που θα δοκιμαζόταν ως το τέλος της σεζόν, υποχώρηση που λίγοι ξένοι προπονητές θα έκαναν.

Τα πράγματα, ωστόσο, περιπλέχτηκαν μετά την άρνηση του ΠΑΟΚ. Δεν θα ήταν εύκολο για έναν προπονητή που έχει περάσει τόσα χρόνια σε αυτή την ομάδα, έχει προσφάτως υπογράψει πενταετές συμβόλαιο (που δείχνει αρκετά πράγματα για τη σχέση των δύο πλευρών) και είναι γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός, να διαλύσει οποιαδήποτε γέφυρα. Και ο Ολυμπιακός, πλέον, βρίσκεται προ αδιεξόδου. Στην ευρωπαϊκή αγορά δεν φαίνεται κάποιος ξένος με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, η επιλογή άλλου Έλληνα προπονητή δεν ανήκει στις προτεραιότητες των αδερφών Αγγελόπουλων και το χαρτί Μίλαν Τόμιτς έχει καεί. Όχι τόσο από την κυριακάτικη ήττα, αλλά από την υπόθεση Μαρκόπουλου, που είδε το φως της δημοσιότητας.

Με το παιχνίδι κόντρα στη Λαμποράλ προ των πυλών ο χρόνος κυλάει εις βάρος του Ολυμπιακού και η μπάλα βρίσκεται στα χέρια των Αγγελόπουλων.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ