EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός στα χέρια τους

Ο Ολυμπιακός στα χέρια τους
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένας διαφορετικός Ολυμπιακός. Στα 5 τελευταία ματς η ελληνική 5άδα, που εξυμνεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Οι "ερυθρόλευκοι" άλλαξαν. Το πόσο και το πως το αναλύει ο Στέφανος Τριαντάφυλλος με τη βοήθεια των infographics.

Τόσο στο ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και στο παιχνίδι με τον Άρη ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στάθηκε στον ελληνικό κορμό. Αναφέρθηκε περισσότερο στην τετράδα των Σπανούλη - Πρίντεζη - Παπανικολάου - Μάντζαρη, των παικτών που είχαν πρωταγωνιστήσει στην κατάκτηση των δύο συνεχόμενων ευρωπαϊκών τίτλων. Οι τέσσερις παίκτες, μαζί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου, έχουν κάνει ένα βήμα μπροστά στα τελευταία πέντε κρίσιμα παιχνίδια του Ολυμπιακού, δηλαδή στη σειρά των αγώνων με Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις, Ρεάλ, αλλά και τα δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια με ΑΕΚ και Άρη.

Φαίνεται με γυμνό μάτι. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί. Τόσο οι δικοί τους που έχουν εκτοξευτεί, όσο και ο χρόνος συμμετοχής των υπολοίπων παικτών. Είναι φανερό ότι το rotation έχει αλλάξει. Σαν να πατήθηκε ένα κουμπί. Πλέον ο Στρόμπερι και ο Τζόνσον-Όντομ έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο. Και μένει η ελληνική 5άδα, μαζί με τον Χάκετ και τους ξένους σέντερ να σχηματίζουν τη ραχοκοκκαλιά του Ολυμπιακού. Η μεγαλύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την προσθήκη του Κώστα Παπανικολάου που παίζει περισσότερο από 25 λεπτά στα τελευταία ματς, καλύπτοντας και το κενό του Ματ Λοτζέσκι.

Αυτοί είναι οι μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες του Ολυμπιακού. Έστω κι αν οι Μάντζαρης-Παπανικολάου είναι μόλις 25 και ο Παπαπέτρου 21. Ο τελευταίος ήδη μετράει τρία χρόνια στο Λιμάνι και έχει ζήσει αυτά τα μεγάλα ματς, έστω και από συμπληρωματικό ρόλο.

Οι στατιστικές αλλαγές παρουσιάζονται ευκρινώς στα παρακάτω σχήματα και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πέρα από την αλλαγή στα νούμερα λόγω της προσθήκης του Κώστα Παπανικολάου, ενός παίκτη που έπαιζε στο ΝΒΑ στην αρχή της σεζόν, υπάρχει αισθητή διαφορά.

Στο δείγμα έχουν ληφθεί υπόψη από τη μια τα πρώτα 22 ματς της σεζόν στη BasketLeague και από την άλλη τα δύο τελευταία εντός έδρας παιχνίδια με ΑΕΚ και Άρη, στα οποία οι Πειραιώτες ουσιαστικά σφράγισαν το πλεονέκτημα έδρας. Και από την άλλη σε επίπεδο Euroleague γίνεται σύγκριση με τα 9 πρώτα ματς του Top-16 σε σχέση με τα τελευταία τρία.

Η ελληνική 5άδα στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος πετύχαινε το 33% των πόντων, το 44% των τριπόντων, μοίραζε το 48% των ασίστ, κέρδισε το 38% των φάουλ και "έβγαζε" το 35% του ranking της ομάδας καταλαμβάνοντας το 36% του χρόνου στην 5άδα. Στα ματς με τους δύο "κιτρινόμαυρους" ωστόσο έκαναν ένα βήμα μπροστά και άλλαξαν όλους τους συσχετισμούς: πέτυχαν το 63% των πόντων, το 86% των τριπόντων (τα 12 από τα 14 τρίποντα του Ολυμπιακού προήλθαν από τα δικά τους χέρια), έδωσαν το 72% των ασίστ (!!!), κέρδισαν το 60% των φάουλ (!) και "έβγαλαν" το 65% του ranking παίζοντας το 61% του χρόνου στην 5άδα.

Ο Ολυμπιακός στα χέρια τους

Επειδή ακριβώς το δείγμα των δύο αγώνων είναι μικρό να συγκρίνουμε αντίστοιχα και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Στα πρώτα 9 ματς οι Σπανούλης-Πρίντεζης-Μάντζαρης-Παπανικολάου-Παπαπέτρου μετρούσαν το 47% των πόντων, το 50% των τριπόντων, το 34% των ριμπάουντ, το 50% των ασίστ, το 43% των κερδισμένων φάουλ και το 41% του ranking παίζοντας το 50% του χρόνου. Στα ματς με Μπάμπεργκ, Ζαλγκίρις και Ρεάλ μέτρησαν αντίστοιχα το 61% των πόντων, το 85% των τριπόντων (!!), το 48% των ριμπάουντ, το 66% των ασίστ, το 63% των κερδισμένων φάουλ, το 60% του ranking, παίζοντας το 57% του χρόνου.

Να το δούμε και ατομικά; Σ' αυτά τα 5 ματς ο Βασίλης Σπανούλης είχε 16.8 πόντους, 8.2 ασίστ και 17,8 στο ranking. Εντυπωσιακά νούμερα αν σκεφτεί κανείς ότι ο ίδιος παίκτης στην πρώτη φάση της Euroleague είχε 9.3 πόντους, 6.2 ασίστ και 4.5 στο ranking. Το ίδιο και ο Πρίντεζης. Στα τρία τελευταία ευρωπαϊκά ματς μετράει 17.6 πόντους και 8 ριμπάουντ. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης με τη Ρεάλ έκανε ρεκόρ καριέρας με 19 πόντους και 6/6 τρίποντα, επιστρέφοντας στα γνωστά του στάνταρ σε χρόνο συμμετοχής. Από κοντά και ο Παπανικολάου που είχε 14 πόντους με την ΑΕΚ, 12 πόντους με τον Άρη (συν το καθοριστικό τρίποντο), 8 πόντους και 9 ριμπάουντ με την Ρεάλ και άλλους 11 κόντρα στη Ζαλγκίρις.

Ο Ολυμπιακός στρέφεται περισσότερο στο παραδοσιακό του μοντέλο. Στα τρία ευρωπαϊκά ματς για παράδειγμα παίζουν λιγότερο ο Ντι Τζέι Στρόμπερι (από τα 22 λεπτά στα 14), ο Ντάριους Τζόνσον-Όντομ (από τα 16 στα 9) ακόμη και ο Ντάνιελ Χάκετ (από 22 στα 14). Ο Ιταλός γκαρντ, που έχει κερδίσει τη θέση και τον ρόλο του στον Ολυμπιακό, παραμένει ένας παίκτης που παίζει καλύτερα αντί, παρά μαζί με τον Σπανούλη. Για αυτό ίσως να μιλάμε για θέμα χημείας. Ίσως να είναι και θέμα περιφερειακού σουτ. Η σημασία του σουτ στο παιχνίδι πλέον έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όπως παραδέχονται όλοι οι προπονητές και ο Ολυμπιακός αποφάσισε το καλοκαίρι να πάει κόντρα στο ρεύμα. Στα τελευταία ματς αυτό έχει αλλάξει και ίσως η αύξηση του χρόνου συμμετοχής και επιρροής της ελληνικής 5άδας να έχει σχέση μ' αυτό ακριβώς. Στα 5 ματς οι συγκεκριμένοι παίκτες ευστόχησαν στο 85% των σουτ πίσω από τα 6.75.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ