EUROLEAGUE

Survivor για την Πόλη

Survivor για την Πόλη

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τις δοκιμασίες που πέρασε ο Παναθηναϊκός Superfoods κόντρα στην Ούνικς Καζάν, τον Τσάβι Πασκουάλ που δημιουργεί ένστικτο νικητή, την «τρέλα» του Τζέιμς και τον ηγέτη Μπουρούση.

Ο Μάικ Τζέιμς έχει ευστοχήσει στο νικητήριο σουτ και η ανακούφιση είναι ζωγραφισμένη στους «πράσινους» που πήγαιναν ολοταχώς στον … γκρεμό και φυσικά στο πισωγύρισμα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Το ερώτημα που ακολουθούσε ήταν για την εντολή που έδωσε ο Τσάβι Πασκουάλ στην τελευταία επίθεση. Για να τα πάρουμε με τη σειρά, ας ξεκινήσουμε από την απόφαση να γίνει φάουλ στην επίθεση της Ούνικς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή είναι υποκειμενική και δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος αλλά ο Τσάβι Πασκουάλ ξεκαθάρισε πως σ’ εκείνο το σημείο εμπιστευόταν περισσότερο την επίθεση του «τριφυλλιού» και το ταλέντο των παικτών του. Επιλογή που αν την δεις σφαιρικά δείχνει αίσθημα υπεροχής και απόλυτης εμπιστοσύνης στο υλικό, κάτι το οποίο βοηθάει πολύ στην ψυχολογία των παικτών. Άλλωστε, μέχρι εκείνο το σημείο οι «πράσινοι» είχαν σημειώσει 29 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο και ο Μάικ Τζέιμς φρόντισε να τον επιβεβαιώσει.

Σε μια κακή βραδιά δεν δίστασε να πάρει το τελευταίο σουτ κι εκεί έβαλε τη «σφραγίδα» του, παρότι στην μεγαλύτερη διάρκεια δεν είχε καλή απόδοση. Ο Αμερικανός δεν επηρεάζεται από συναισθήματα και αυτή η… τρέλα έδωσε το κάτι που χρειαζόταν για γλιτώσει η ομάδα του «τριφυλλιού». Είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός έχει αρχίσει και ζει με αυτόν τον τρόπο.Μέχρι να φτάσουμε όμως, στο καθοριστικό τρίποντο του Τζέιμς, χρειάστηκε ο Γιάννης Μπουρούσης να βγει μπροστά. Να γίνει ο ηγέτης του «τριφυλλιού» πάνω στο παρκέ. Οι «πράσινοι» ακούμπησαν τη μπάλα στον διεθνή σέντερ κι εκείνος φρόντισε να κάνει ότι χρειαζόταν στο παρκέ, ώστε να… ξυπνήσουν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ, βρίσκοντας σημείο αναφοράς στην επίθεση. Είναι αλήθεια πως με την παρουσία του στο παρκέ η ομάδα βρίσκει ηρεμία στο παιχνίδι της και δημιουργία.Από κει και πέρα, οι βουτιές του Μπουρούση και του Παππά στο τελευταίο δεκάλεπτο απέδειξαν πως δίκαια ο Πασκουάλ τους εμπιστεύτηκε γι’ ακόμα μία φορά ώστε να κλείσει το ματς που είχε στραβώσει για τα καλά. Πάλεψαν για κάθε μπάλα και στο κατάλληλο σημείο ήρθαν οι λύσεις τόσο από τον Κέι Σι Ρίβερς όσο και από τον Κρις Σίνγκλετον.

Από το πρώτο μέρος κιόλας είχε φανεί πως οι «πράσινοι» ήταν αλλού, έχοντας δεχτεί 46 πόντους και το κυριότερο είχαν δώσει ρυθμό στον Κιθ Λάνγκφορντ. Στην τελευταία περίοδο, χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός να ξεπεράσει τον εαυτό του και ν’ απαντήσει ακόμα και στα μεγάλα σουτ που σημείωσαν οι παίκτες της Ούνικς. Το κυριότερο είναι πως η ομάδα του «τριφυλλιού» μαθαίνει να νικάει ακόμα και στις κακές της βραδιές . Δεν «πνίγεται» από την πίεση και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο παλεύει. Δημιουργείται ένα ένστικτο νικητή και σε αυτό έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο Πασκουάλ. Πολύ σημαντική και η τοποθέτηση του Καταλανού τεχνικού στο τέλος. Υπογράμμισε πως δεν μπορεί να κόψει το ένστικτο των παικτών τους στα τελευταία και οι «πράσινοι» φέτος διαθέτουν αρκετούς παίκτες που στα κρίσιμα σημεία λειτουργούν έτσι και όταν πρέπει δείχνουν την κλάση τους. Το σημαντικό είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι σαφώς πιο βελτιωμένος από την εικόνα που παρουσίαζε στον πρώτο γύρο, όμως ακόμα δεν είναι στο επίπεδο που θα ήθελε ο Πασκουάλ και αυτό οφείλεται τόσο στα σκαμπανεβάσματα αλλά και στον τρόπο που ξεκινούν οι παίκτες του τα παιχνίδια. Ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο με συνέπεια οι αντίπαλοι να έχουν από το ξεκίνημα καλύτεροι ψυχολογία.

Στο κυνήγι της Φενέρ

Όπως έχετε διαπιστώσει ηEuroLeagueσυνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Φυσικά, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη για το τελικό πλασάρισμα, παρότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται κοντά στην τετράδα. Η Φενέρ για την ώρα έχει το πάνω χέρι και ίσως να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, ώστε να βρεθεί στον δρόμο του «τριφυλλιού» στα πλέι οφ. Σημαντική η επόμενη αγωνιστική καθώς οι «πράσινοι» θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για την αναμέτρηση με την Νταρουσάφακα ενώ η Φενέρ δοκιμάζεται στο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις. Από εκείνες τις αναμετρήσεις θα δούμε πιο ξεκάθαρα τι μπορούμε να περιμένουμε από τις τελευταίες αγωνιστικές όπου θα γίνει πραγματική μάχη. Γι’ αυτό κάθε νίκη μετράει, όπως και να έρχεται, αρκεί ο Παναθηναϊκός να μένει ζωντανός στον στόχο που έχει θέσει να βρεθεί στοFinal4…

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ