EUROLEAGUE

Πλάνο για την Πόλη!

Πλάνο για την Πόλη!

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τις 24 ώρες που άλλαξαν τον Παναθηναϊκό Superfoods μακριά από το ΟΑΚΑ και το μάθημα οκτώ λεπτών για τα playoffs.

Η σημαντική εκτός έδρας νίκη που αναζητούσαν οι «πράσινοι» στη διάρκεια της φετινής σεζόν στηEuroLeague, ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Μετά την Νταρουσάφακα και το ματς με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας, ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του γνώριζαν πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, άλλη δικαιολογία. Μέσα σε όλα ήρθε και η νίκη της Αναντολού Εφές κόντρα στη Φενέρ λίγο πριν από τζάμπολ στη Βιτόρια, οπότε ο στόχος του Παναθηναϊκού στη «FernandoBuesaArena», ήταν ξεκάθαρος και έπρεπε πάση θυσία να επιτευχθεί, όπως κι έγινε.

Ήρθε το μεγάλο «διπλό» απέναντι σε μία από τις δυνατές ομάδες της οκτάδας η οποία βρισκόταν σ’ εξαιρετική κατάσταση το προηγούμενο διάστημα και φυσικά είχε πολλές πιθανότητες για το πλεονέκτημα της έδρας. Τα σενάρια που δίνουν στους «πράσινους» το πλεονέκτημα τα έχετε διαβάσει και σε αυτό το σενάριο, το πιθανότερο είναι να έρθουν απέναντι στη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, όμως ακόμα έχει δρόμο με δυνατά ματς.

Ας δούμε όμως, τι άλλαξε στις ώρες που παρέμεινε η αποστολή του «τριφυλλιού» στη Βιτόρια, με συνέπεια ο Παναθηναϊκός ν’ αποδείξει πως πλέον έχει τη δυναμική να πάρει μεγάλες νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ. Αν και αυτό είχε αρχίσει να φαίνεται παρά τα τελευταία στραβοπατήματα εκτός… Πέρα από την τακτική όπου ο Πασκουάλ νίκησε κατά κράτος τον Σίτο Αλόνσο, η ομάδα του, πήρε άριστα στην συγκέντρωση.

Έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό με την εικόνα του «τριφυλλιού» στο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Πειθαρχία στο πλάνο, χωρίς περιττές ενέργειες στην στην επίθεση όπως είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα. Χωρίς να… κόβει βέβαια το ένστικτο των παικτών του αφού το τεχνικό επιτελείο ήθελε να τιμωρήσει από μακρινή απόσταση όταν η άμυνα των Βάσκων πήγαινε σε βοήθειες. Όλα όμως ξεκίνησαν από την αμυντικό κομμάτι του Παναθηναϊκού όπου για 30 λεπτά πήρε άριστα και έκανε τη Μπασκόνια να τα έχει χαμένα σε ένα γήπεδο όπου δεν θέλει πολύ να… κατηφορίσει.

Ειδικά στο πρώτο μέρος, οι «πράσινοι» ανάλογα με τα σχήματα, άλλαζαν την τακτική τους, από προσωπική άμυνα, σε «ζώνη» που διαμορφωνόταν κατά περίσταση, με αποκορύφωμα τηνboxandone, όπου ο Νικ Καλάθης έμενε για να εγκλωβίσει τον Σέιν Λάρκιν, με αποτέλεσμα ο αρχηγός του «τριφυλλιού» να τα πάει περίφημα. Η δουλειά όμως, έγινε σωστά απ’ όλους, με συνέπεια η Μπασκόνια να μην μπορεί να βρει ρυθμό μέσα στο γήπεδο της αφού της «έκοψε» τοtransitionκαι τα «όπλα» της που συνήθως αναλαμβάνουν δράση, βγήκαν για τα καλά εκτός κλίματος.

Η παρέμβαση και το μάθημα

Σε εβδομάδα με διπλή αγωνιστική κι ένα κρίσιμο εκτός έδρας ματς, ο Πασκουάλ πήρε την απόφαση να κάνει τη δική του παρέμβαση, παίζοντας χαρτιά τα οποία συνήθως είναι για αναμετρήσεις που κρίνουν πρόκριση σεFinal4, ωστόσο η κρισιμότητα του αγώνα ήθελε την κίνηση του Καταλανού τεχνικού. Το κάτι παραπάνω δηλαδή, που θα έδινε ώθηση σε μια δύσκολη έδρα. Και βέβαια, όπως έχουμε υπογραμμίσει τα λάθη του σε άλλα παιχνίδια, πρέπει να τονίσουμε και την εξαιρετική προετοιμασία της ομάδας για έναν τελικό σε ένα από τα πιο δύσκολα γήπεδα τηςEuroLeague.

Μάλιστα, παρά τις λίγες ώρες που είχε στη διάθεσή του ο Παναθηναϊκός, ώστε να προετοιμαστεί -με ταξίδι στη μέση- επέλεξε να προσθέσει κάποια καινούργια πράγματα στην τακτική της ομάδας και το σημαντικό είναι πως εκτελέστηκαν από τους παίκτες αγγίζοντας το άριστα σε μεγάλη διάρκεια. Μέσα σε όλα ήρθε και το καλύτερο μάθημα για την ομάδα του «τριφυλλιού» αν και δεν χρειάστηκε να ζήσει ακόμα έναν εφιάλτη, ώστε να το καταλάβει. Τα τελευταία οκτώ λεπτά της αναμέτρησης οι «πράσινοι» πήγαν να… γκρεμίσουν όσα δημιουργούσαν στο υπόλοιπο του παιχνιδιού.

«Έχασαν» το μυαλό τους με συνέπεια να παρασυρθούν από τους γηπεδούχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις και ειδικά όταν κρίνεται πρόκριση, είναι δεδομένο πως πρέπει να τελειώνεις τον αντίπαλο. Αυτό είναι και το μήνυμα του Πασκουάλ που πλέον κατέστησε σαφές πως σχεδιάζει το πλάνο που θα τον οδηγήσει στην Πόλη για τοFinal4. Μένει να δούμε αν θα χρειαστεί να την επισκεφτεί νωρίτερα…

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ