EUROLEAGUE

Γκάζια πρόκρισης

Γκάζια πρόκρισης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για το ξέσπασμα του Παναθηναϊκού στο κατάλληλο σημείο, ώστε να κάνει το επόμενο βήμα και την αλλαγή προσώπου μετά τις προσθήκες.

Ο πρώτος γύρος του Top 16 ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για τον Παναθηναϊκό και επί της ουσίας αυτό που του στοιχίζει μέχρι τώρα είναι το στραβοπάτημα από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ. Πέρα όμως από την τέταρτη νίκη, οι «πράσινοι» πρέπει να κρατήσουν την εμφάνιση η οποία μετά από μεγάλο διάστημα ήταν η πιο πειστική της σεζόν, σε συνδυασμό πάντα και με τον αντίπαλο που είχαν απέναντί τους.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έκανε εξαιρετική διαχείριση του ρόστερ και είδε την ομάδα του ν’ ανταποκρίνεται πλήρως παρότι ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν ήταν σε θέση ν' αγωνιστεί λόγω μιας τενοντίτιδας που τον ταλαιπωρούσε. Όλοι όσοι πάτησαν το παρκέ έδωσαν αυτό που έπρεπε και δεν επηρεάστηκαν ακόμα και με κάποια διαιτητικά λάθη, παρά συνέχισαν συγκεντρωμένοι στον στόχο τους. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα δεν είχε αντίπαλο μέσα στη ρακέτα, οι «πράσινοι» το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερό τρόπο και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Ο Γιάνκοβιτς έκανε πολύ καλή δουλειά και σε όλους τους ρόλους που του ανατέθηκαν ενώ ακόμα και ο Πάβλοβιτς έδωσε αυτό που μπορούσε. Το μόνο ίσως που θα έπρεπε να πετύχει είναι η καλύτερη διαφορά από τη στιγμή που είχε επιβάλλει τον ρυθμό του στο τελευταίο δεκάλεπτο αλλά τώρα μετράει η νίκη, αρκεί να έχει και ανάλογη συνέχεια πρώτα στο ματς με τη Φενέρ.

Για την ώρα δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια και το βασικό είναι ο Παναθηναϊκός ν’ αποκτήσει διάρκεια και να δει όλους τους παίκτες να ανεβάζουν στροφές. Από την επόμενη αγωνιστική, θα είναι ετοιμοπόλεμοι οι Μαρκίζ Χέινς και ο Έλιοτ Ουίλιαμς ενώ εκκρεμεί και ένας σέντερ αφού ο Όγκνιεν Κούζμιτς πλέον δεν μπορεί και αυτό το βγάζει στο ψυχολογικό κομμάτι. Το θέμα του Ράιτ ενδεχομένως να μην προχωρήσει αφού η Τρέντο συνεχίζει να έχει μεγάλες απαιτήσεις αλλά ένας παίκτης θ’ αποκτηθεί και πρέπει να γίνει. Στην πορεία λοιπόν, θα δούμε πως θα προσαρμοστούν άπαντες για να επιτευχθούν οι στόχοι. Για την ώρα όμως, ο Παναθηναϊκός δείχνει να πατάει… γκάζι στο πιο σημαντικό σημείο για να πάρει την πρόκριση στα πλέι οφ και είναι στο χέρι στον δεύτερο γύρο του Top 16 να παλέψει για το κάτι παραπάνω.

Η μπάλα μόνο στον Ραντούλιτσα

Με περισσότερες λύσεις στο ρόστερ της η Αναντόλου Εφές, προσπάθησε να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός… ψαχνόταν αμυντικά. Οι φιλοξενούμενοι με μόλις ένα λάθος στο πρώτο δεκάλεπτο και άμυνες στα όρια του φάουλ ειδικά κοντά στο καλάθι, είχαν το προβάδισμα αλλά οι «πράσινοι» δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Στην δεύτερη περίοδο ο Σάσα Τζόρτζεβιτς το… έψαξε περισσότερο χαμήλωσε το σχήμα όταν χρειάστηκε και η ομάδα του «τριφυλλιού» πρέπει να έκανε ίσως το καλύτερό της δεκάλεπτο σα γενική εικόνα, σε άμυνα και επίθεση. Έβγαλε πάρα πολύ ενέργεια πάνω στο παρκέ και είχε σημείο αναφοράς στην επίθεση τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Ο Σέρβος σέντερ είχε 16 πόντους χωρίς να έχει αντίπαλο μέσα στη ρακέτα αλλά το πρόβλημα παρουσιαζόταν όταν έπρεπε να βρει άλλες λύσεις ο Παναθηναϊκός, πέρα από κάποια ξεσπάσματα του Αντώνη Φώτση και του Νικ Καλάθη σε δημιουργία. Το ζήτημα του «τριφυλλιού» παρουσιαζόταν στα ριμπάουντ καθώς έδινε αρκετά επιθετικά ριμπάουντ αλλά όπως και να έχει οι «πράσινοι» έκαναν επιμέρους σκορ 19-15 κυριαρχώντας πάνω στο παρκέ.

Έτρεξε και… εκτέλεσε

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός ανέβασε την απόδοσή του κατακόρυφα. Πίεσε και κατάφερε να πάρει πόντους στον αιφνιδιασμό ενώ παράλληλα με καλή κυκλοφορία, βρήκε ελεύθερα σουτ από 6.75 όπου ευστόχησε με τον Τζέιμς Φελντέιν να βάζει την «σφραγίδα» του. Στο 24’ μάλιστα ανέβασε την διαφορά σε διψήφιο αριθμό (50-40). Με την είσοδο του Σάριτς στο «5», η Εφές προσπάθησε να βγάλει τον Σέρβο σέντερ μακριά από την ρακέτα και σε συνδυασμό με την κούραση του να μειώσει τη διαφορά. Ο Τομά Ερτέλ προσπαθούσε να κρατήσει όρθιους τους Τούρκους επιθετικά. Στο πικ εν ρολ οι «πράσινοι» δεν τον αντιμετώπιζαν ακριβώς δυναμικά ενώ ο γκαρντ που τον επιτηρούσε πήγαινε κάτω από το σκριν. Πάνω που οι «πράσινοι» πήγαν να τελειώσουν το ματς… χαλάρωσαν στην άμυνα με συνέπεια το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου να ολοκληρωθεί με επιμέρους σκορ 28-24 και τους φιλοξενούμενους να μένουν κοντά…

Οι Τούρκοι προσπάθησαν ξανά με τον Σάριτς στο «5» ν’ αντεπιτεθούν στο τελευταίο δεκάλεπτο αλλά ο Παναθηναϊκός ήταν πια ασταμάτητος. Είχε ψυχραιμία στην επίθεση ακόμα και όταν η Εφές είχε μειώσει. Είδες όλους τους παίκτες του να δίνουν αυτό που μπορούν ενώ όλοι βγήκαν μπροστά χωρίς να μένει μόνος του ο Ραντούλιτσα. Αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να πείσουν με την απόδοσή τους απέναντι σε έναν αντίπαλο με ποιοτικό ρόστερ που παλεύει για την πρόκριση.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ