EUROLEAGUE

Paint ball

Paint ball

Η Νίκη Μπάκουλη γράφει για το déjà vu που επιμένει να ζει ο Παναθηναϊκός, χάνοντας ριμπάουντ και... ενέργεια μέχρι να φτάσει στην τελική αντεπίθεση και να προδωθεί από τις δυνάμεις του.

Το πρόβλημα δεν ήταν το λάθος του Νέλσον στο φινάλε. Δηλαδή, ήταν και αυτό. Αλλά όταν στο πρώτο ημίχρονο ολιγωρείς και μετά υπερβάλεις εαυτόν για να ρεφάρεις, στο τέλος μένεις από ενέργεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη. Θα ήταν χρήσιμο να είναι η τελευταία. Τι άλλο δεν συνέβη για πρώτη φορά; Να χάσει ο Παναθηναϊκός τα ριμπάουντ. Όπως και να 'χουν χαμηλό ποσοστό στα δίποντα οι γκαρντ (4/15). Και όταν απέκτησε μια τελευταία ευκαιρία στο φινάλε, "θόλωσε" από την εξόντωση. Λογικό.

Για την ιστορία, η Μπαρτσελόνα είχε 11 επιθετικά ριμπάουντ στο σύνολο, μόλις 2 λάθη στην τελευταία πράξη και 7 ασίστ, όπως είχε και 7/7 διπ., έναντι των 3/5 του ΠΑΟ και των 4 λαθών, επί του συνόλου των 12. Οι γηπεδούχοι τελείωσαν με 19/40 διπ και 7/17 τριπ., με την καλύτερη φάση τους να είναι τα 4/8 της τελευταίας περιόδου. Οι Καταλανοί είχαν 19/30 διπ.,με τους Τόμιτς, Ντόλμαν και Πλάις να δίνουν μαζί 13/21.

Η αρχή ήταν μια χαρά για τους "πράσινους", με τον Γκιστ να πέφτει πάνω στον Ντόλμαν και να εκμεταλλεύεται την... ανεμελιά του προσωπικού του αντιπάλου στην άλλη άκρη, έως το 9-4 (είχε τους 5π. σε αυτό το διάστημα). Στα αρνητικά της υπόθεσης, έκανε αμέσως μετά το δεύτερο φάουλ και αποσύρθηκε για να τον αντικαταστήσει ο Φώτσης. έως το 18-11 (8') και το 21-16 (9.40'') ο Μπατίστα "σκότωνε" και τον Τόμιτς και τον Πλάις, με τη δύναμη του. Και πώς τότε έφτασε η "Μπάρτσα" στο 23-25 (13.12''); Κατ' αρχάς, ο Ουρουγουανός είχε αποχωρήσει -με τον Ιβάνοβιτς να μένει συνεπής στο rotation, τον Μαυροκεφαλίδη να μη βοηθά και τον Λαβάλ να είναι η επόμενη επιλογή.

Άπιαστος ο La Bomba

Ήταν στο παρκέ ο Ναβάρο των 11π. με απόλυτα ποσοστά, έως εκείνο το σημείο. Και όταν αποχώρησε, ανέλαβε στη θέση του ο Αμπρίνες, με το τρίτο φάουλ του Γιάνκοβιτς (19') να προστίθεται στα προβλήματα. Όταν μπήκε ο Νέλσον στο παρκέ, η "Μπάρτσα" έπαιξε με το μυαλό του. Του έδωσε σουτ, εκείνος τα πήρε, χωρίς επιτυχία και στην άλλη άκρη ο La Bomba έκανε τη δουλειά του. Δεν τον σταμάτησε ο Παππάς, ούτε ο Διαμαντίδης, με τον Λαβάλ να κάνει κάτι καλύτερο, εν αντιθέσει με τον Σλότερ -εκεί θα χρειαζόταν ίσως ο Νέλσον, αλλά η αδυναμία στην επίθεση τον... κάθισε στον πάγκο. Στο μεσοδιάστημα, ο Πλάις αντικατέστησε τον Τόμιτς και έκανε κάτι καλύτερο από τον Κροάτη (ενδεχομένως να έκανε και την καλύτερη φετινή του εμφάνιση), με τους Καταλανούς να φτάνουν στο +10 (32-42, στο 20') από μια αλυσίδα πραγμάτων που ξεκίνησε με ελλειπή αυτοσυγκέντρωση, λάθη, κακή άμυνα στον Ναβάρο και το pick and roll του Αμπρίνες και τις κακές επιλογές των Γιάνκοβιτς και Σλότερ, στην επίθεση.

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού ήλθε (φευ) μέσω της άμυνας και δη του 8-0 έως το 47-49 (με βολές του Διαμαντίδη) και του 52-53 με έμμεσο τρίποντο του Νέλσον. Ήταν πιο συγκεντρωμένοι και πιο δυνατοί, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν και τα ριμπάουντ -που έχουν εξελιχθεί σε πληγή. Αλλά ο Πλάις απομάκρυνε και στις δυο περιπτώσεις την παρέα του. Ο Ιβάνοβιτς δοκίμασε τρεις κοντούς, με τον Τόμας να... το βλέπει και κάπως έτσι επέστρεψε ο Γιάνκοβιτς. Ο Μαυροβούνιος δεν άργησε να ταιριάξει τους Φώτση ("3"), Γκιστ ("4") και Μπατίστα ("5"), για να εκβιάσει τα λάθη της Μπαρτσελόνα και τα τέσσερα φάουλ σε 71''. Ο Διαμαντίδης ήταν στον πάγκο και αυτό ήταν ρίσκο. Επέστρεψε (33'), όταν ο Γκιστ έγινε ο σέντερ της παρέας και η διαφορά ήταν στους 5 πόντους. Ο Νέλσον έπαιζε άμυνα για δυο, αλλά δεν βοηθούσε στην επίθεση. Αυτό άλλαξε στο τελευταίο πεντάλεπτο. Έπαιρνε ριμπάουντ, μοίραζε και έκανε εφόδους που τουλάχιστον τον έστελναν στις βολές.

Από ήρωας, μοιραίος

Στο τελευταίο πεντάλεπτο και οι δυο ομάδες είχαν φτάσει στο bonus των βολών και εκεί που όλοι περίμεναν πως ο Ναβάρο θα γίνει ο επικίνδυνος. Έγινε ο Ντόλμαν. Σκόραρε μεγάλα σουτ -που ειρήσθω εν παρόδω ήταν ελεύθερα-, με αυτό που διαμόρφωσε το 73-77 (1.15 για το τέλος) να κάνει τους πόντους του 21. Σημείωση: η ασίστ ήταν του Τόμιτς (ήταν η 4η), σε αλλαγή στην άμυνα που βρήκε τον Διαμαντίδη πάνω στον Αμερικανό. Ο τελευταίος αστόχησε στα 23'' για το τέλος και ενώ το σκορ ήταν 74-77, με τον Νέλσον να γίνεται από ήρωας, μοιραίος, μετά τη λάθος πάσα στα 16''. Ούτε το τρελό τρίποντο του "Μήτσου" (ενώ έμεναν 4.3'', γλίστρησε, κράτησε την μπάλα και ευστόχησε με ταμπλό) μπόρεσε να ρεφάρει για το παράπτωμα, καθώς ο Σατοράνσκι πήγε στις βολές, ευστόχησε και τέλος.

Η Μπαρτσελόνα λοιπόν, "σκούπισε" τον Παναθηναϊκό και είναι από πάνω του -σε περίπτωση πιθανής ισοβαθμίας-, με τη Μακάμπι να χάνει, αλλά τους "πράσινους" να μην δύνανται να εκμεταλλευτούν αυτό το δώρο. .

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ