EUROLEAGUE

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι...

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι...

Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για το νέο Ολυμπιακό και τις δυο "μαγικές" λέξεις.

Τα φιλικά είναι πάντα φιλικά! Και αυτή η πρόταση, όσο σύντομα και ανιαρή ας φαίνεται, είναι η μεγαλύτερη αλήθεια για την περίοδο προετοιμασίας όλων των ομάδων σε όλα τα αθλήματα. Πολύς κόσμος ευχαριστιέται και χαμογελάει, για μια επιτυχία της ομάδας του σε φιλικό παιχνίδι. Πρέπει όμως να τα …ανεβάσεις όλα στη ζυγαριά και να μπορείς να κρίνεις. Τι εννοώ; Το Αλεξάνδρειο(που δυστυχώς δε γέμισε) γιόρτασε την κυριακάτικη επικράτηση του Άρη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ! Λογικό… Γιατί οι δυο ομάδες δε μπορούν πλέον να βρεθούν αντίπαλες. Η διαφορά δυναμικότητας είναι τόσο μεγάλη που μόνο σε τουρνουά μπορούν να συγκρούονται.

Λίγα 24ωρα μετά, ο Ολυμπιακός κέρδισε την Έφες Πίλσεν. Και τι έγινε; Αν έχανε θα σήμαινε κάτι άλλο; Όχι βέβαια… Και για καμία ομάδα με υψηλές βλέψεις δε σημαίνει κάτι, ένα άσχημο αποτέλεσμα. Η νίκη φτιάχνει χαρακτήρες, δίνει κουράγια και αυτοπεποίθηση. Αλλά το συγκρότημα του Μπαρτζώκα, πιστέψτε με, δεν τα έχει ανάγκη αυτά, από μια φιλική επικράτηση. Να τους πείτε ότι θα νικήσουν στο ΟΑΚΑ, αυτό μάλιστα, τους χαρίζει συνθήκες ευνοϊκότερης και πιο χαρούμενης συνέχειας. Όχι όμως τα τεστ, έστω κι αν αυτά, είναι για πολύ δυνατούς λύτες.

Τι πραγματικά θέλει να κάνει ο Ολυμπιακός; Δυο λέξεις θα σας γράψω. Κρατήστε αυτές τις λέξεις, γιατί αποτελούν το βαρόμετρο. Αυτές οι δυο λέξεις, είναι το «κλειδί» για το μέλλον, αυτές οι λέξεις κρύβουν όλη την ουσία για την ομάδα από το μεγάλο λιμάνι της χώρας. Η μια είναι όνομα! Η άλλη είναι… άστα να πάνε! Ποιες λοιπόν είναι οι λέξεις; Χάντερ και υγεία… Απλά αυτές!

Στο πρόσωπο του Οθέλο Χάντερ, ο Ολυμπιακός θέλει να βρει τον ψηλό που επιτέλους θα μπορέσει να αποτελέσει τον τέλειο, τον ιδανικότερο, τον… λουκούμι παρτενέρ του Μπράιαντ Ντάνστον. Έχει βαρεθεί, έχει κουραστεί η κοινωνία, να βλέπει διαφόρων ειδών ψηλούς, να υπογράφουν, να βάζουν τα ερυθρόλευκα, τον Μπαρτζώκα να προσπαθεί να εξηγήσει τη χρησιμότητά τους και τελικά να μην τους βάζει δευτερόλεπτα στα κρίσιμα και μεγάλα παιχνίδια. Αυτό, πρέπει να αλλάξει. Και ο Χάντερ είναι ο μοναδικός που μπορεί με την απόδοσή του να κλείσει το μάτι ευχάριστα στον κόσμο της ομάδας σα να τους λέει «εγώ είμαι εδώ μάγκες, ηρεμήστε».

Κι αν δεν έχει σημασία να ηρεμήσει ο κόσμος, πιστέψτε με, πρέπει να ηρεμήσει ο Ντάνστον. Αλλά και ο Σπανούλης, που τόσο πολύ χρειάζεται τη συμπαράσταση και την ασφάλεια του καλού ψηλού. Για το πικ ‘ν ρολ, για τις πάσης φύσεως συνεργασίες, για το «γέμισμα» στην ρακέτα, για, για, για… Ο Χάντερ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει τους περισσότερους από τους γρίφους που θα βγουν μέσα στα παιχνίδια. Και για να μην σας το αναλύω περισσότερο (δεν υπάρχει λόγος να κουράζεστε με τα plays της ομάδας), ποιος δε θέλει να ‘χει το κεφάλι του ήσυχο όταν θα γίνεται αλλαγή ο Ντάνστον;

Το άλλο ζήτημα, η άλλη λέξη- κλειδί για φέτος, είναι «υγεία». Γιατί αυτό που ζει ο Ολυμπιακός είναι μοναδικό. Πάει να ξεκινήσει τα καλά φιλικά και χάνει δυο παίκτες στην ίδια θέση με κάταγμα. Και επειδή κάποιοι πολύ λογικά θα πουν «κάτσε ρε Παντελή και ο Παναθηναϊκός έχει τα θέματά του», οφείλω να ξεκαθαρίσω: Εδώ δε μιλάμε για μυϊκούς τραυματισμούς.

Γιατί αν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τέτοια θέματα, το κόκκινο ρεπορτάζ θα ασχολείτο και πάρα πολύ σοβαρά μάλιστα για το τι έχει συμβεί και τόσοι παίκτες «σκίζουν» τους μύες των ποδιών. Εδώ όμως μιλάμε για… κατάρα. Σπασίματα! Ο ένας πήγε να καρφώσει και προσγειώθηκε στραβά. Ο άλλος έμπλεξε το δάχτυλό του στη φανέλα δέχθηκε σπρώξιμο ταυτόχρονα και βρέθηκε με ρωγμώδες κάταγμα. Η υγεία λοιπόν, είναι το πολυτιμότερο που μπορεί να καθοδηγήσει τον καινούργιο Ολυμπιακό.

Μια ομάδα με λίγες προσθήκες, τρεις Αμερικανούς για την ακριβεία. Ένα σύνολο που θέλει να πιέσει στη μπάλα και να τρέξει. Να «βγάλει τη γλώσσα» των αντιπάλων στο επιθετικό της τρανζίσιον. Να τρέξει καλά. Να πάει γρήγορα, αλλά όχι πρόχειρα. Αυτό έχουν αποφασίσει, αυτό έχουν συζητήσει, με αυτή την… παντιέρα θα πορευτούν και θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν όσο ψηλότερα γίνεται. Κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να πει περισσότερα. Όπως γνωρίζετε στην Ελλάδα βιάζονται, βγάζουν συμπεράσματα από πάρα πολύ νωρίς και ειδικά στο μπάσκετ εκτίθενται, αφού τα πάντα κρίνονται μετά από μήνες. Μια αξιόλογη πορεία, μπορεί να καταλήξει σε «ναυάγιο».

Ένα κακό ξεκίνημα, ίσως να ‘χει ονειρεμένο φινάλε. Ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις απλά, είναι να βάζεις κάθε φορά βάσεις για να είσαι καλύτερος. Τόσο στο Gloria cup λοιπόν, όσο και στο τουρνουά του Ρεθύμνου, ο Ολυμπιακός δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να βρει έναν ρυθμό. Και με αυτόν να πάει στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων…

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ