EUROLEAGUE

Το απόλυτο σόου του Κόρατς!

Το απόλυτο σόου του Κόρατς!

Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εν τέλει, ο Ραντιβόι Κόρατς εξελίχθηκε σε σύμβολο του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ, σημειώνοντας μάλιστα 99 πόντους σε αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών! Σαν σήμερα, πριν από 49 ολόκληρα χρόνια.

Λένε πως τα ρεκόρ και οι παραδόσεις είναι για να σπάνε. Στην περίπτωση, όμως, του Ραντιβόι Κόρατς και των όσων πέτυχε στις 14 Ιανουαρίου 1965, το παραπάνω ρητό μένει, απλώς, στη… θεωρία.

Ο Σέρβος σκόρερ ήταν πρωταγωνιστής στο απόλυτο one man show που δόθηκε ποτέ σε αγώνα Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, σκοράροντας 99 πόντους ως παίκτης της ΟΚΚ Βελιγραδίου κόντρα στην Άλβικ Στοκχόλμης! Κι όλα αυτά, λίγα χρόνια πριν ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν πετύχει 100 πόντους στην αναμέτρηση των Φιλαδέλφια Ουόριορς με τους Νιου Γιορκ Νικς (02/03/1962). Το ιστορικό παιχνίδι διεξήχθη στο συνεδριακό κέντρο του Βελιγραδίου μπροστά σε 3.000 φίλους του μπάσκετ, στο πλαίσιο της φάσης των ''16'' του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ολοκληρώθηκε με 155-57 υπέρ των Γιουγκοσλάβων. Ο Κόρατς σκόραρε τους 65 από τους 99 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας μόλις 11/14 βολές. Και μια μικρή λεπτομέρεια… Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν καλάθια τριών πόντων!

''Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου''

''Ήμασταν ανώτεροι από τους Σουηδούς και το παιχνίδι ήταν μια χρυσή ευκαιρία για να πετύχουμε σπουδαία ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, κανείς δεν ήξερε ότι ο Κόρατς πλησίαζε στους 100 πόντους. Δυστυχώς, δεν σημειώναμε πόντους στον πάγκο. Ξέραμε ότι είχε σκοράρει πολλούς πόντους όμως ουδείς μπορούσε να υποθέσει ότι χρειαζόταν έναν πόντο για να φτάσει στους 100! Είναι κρίμα αφού σίγουρα θα μπορούσε να είχε πετύχει πολλούς περισσότερους'' εξήγησε αργότερα ο πρώην προπονητής του Κόρατς και μετέπειτα Γενικός Γραμματέας της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Ο ''Zucko'' (σ.σ. ''Ξανθός'') αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους συμπαίκτες του και την επομένη του ιστορικού ρεκόρ, η εφημερίδα Sport του Βελιγραδίου κυκλοφόρησε με τον τίτλο ''Σας ευχαριστώ, φίλοι''.

Το απόλυτο σόου του Κόρατς!

Ο Κόρατς ευχαρίστησε τους συμπαίκτες του κι έγινε πρώτο θέμα!

Σκόραρε 170 πόντους σε δύο αγώνες

Πάντως στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στη Σουηδία (07/01/1965), ο Κόρατς πέτυχε 71 πόντους στο 90-136 της ΟΚΚ Βελιγραδίου επί της Άλβικ. Αθροιστικά, λοιπόν, ο αριστερόχειρας σκόρερ πέτυχε 170 πόντους σε μια σειρά δύο αγώνων! Εκτός των 99 πόντων του Ραντιβόι Κόρατς, σε εκείνο το παιχνίδι της 14ης Ιανουαρίου 1965 σημειώθηκαν κι άλλα ρεκόρ που κρατούν ως τις μέρες μας στη διοργάνωση. Οι 95 πόντοι της ΟΚΚ Βελιγραδίου στο δεύτερο ημίχρονο, οι 155 πόντοι των Γιουγκοσλάβων στην επίθεση καθώς και η τελική διαφορά των +98 πόντων αποτελούν επιδόσεις που πολύ δύσκολα θα καταρριφθούν στο μέλλον. Οι Γιουγκοσλάβοι προκρίθηκαν έτσι στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών όπου απέκλεισαν την ΑΕΚ όμως η πορεία προς τον τελικό σταμάτησε στη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης.

''Έρωτας'' με τα καλάθια

Μέλος της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας από τις 8/12/1958 ως τις 28/10/1968, ο Ραντιβόι Κόρατς φόρεσε 157 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο και σκόραρε 3.177 πόντους. Έτσι φιγουράρει στην πέμπτη θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην τεράστια ιστορία των ''πλάβι'', πίσω μόνο από τους Ντράζεν Πέτροβιτς, Ντράζεν Νταλιπάγκιτς, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς και Κρέσιμιρ Τσόσιτς! Για να καταλάβει κανείς τη σχέση… πάθους του Ραντιβόι Κόρατς με τα καλάθια, αρκεί να αναφέρουμε ότι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Ρώμης (1960), σε τρία Ευρωμπάσκετ (1961, 1963, 1965) και σε εφτά πρωταθλήματα Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (1957, 1958, 1960, 1962-65)!

Το απόλυτο σόου του Κόρατς!

Το ιστορικό φύλλο αγώνα με τους 99 πόντους του Κόρατς

Έζησαν έντονα, πέθαναν νέοι

Το 1962 o Κόρατς πέτυχε ρεκόρ στο πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, σκοράροντας 74 πόντους κόντρα στην Μπλάντοστ Ζάγκρεμπ. Το ρεκόρ κράτησε ως τα μέσα των 80's όταν ο Ντράζεν Πέτροβιτς σταμάτησε στους 112 πόντους κόντρα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα. Αμφότεροι έζησαν έντονα και πέθαναν νέοι. Ο Ντράζεν στη βρεγμένη άσφαλτο του Autobahn 9 της Βαυαρίας, ο Ραντιβόι Κόρατς σε τροχαίο δυστύχημα στο Σαράγεβο, στις 2 Ιουνίου 1969.

''Δεν έχω ξαναδεί τόσο πολλούς ανθρώπους να βγαίνουν στον δρόμο για έναν και μόνο άνθρωπο'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΟΚΚ, Μίρκο Τριόβτσεβιτς. Ο αδελφός του Ραντιβόι, γλύπτης στο επάγγελμα, σχεδίασε το τρόπαιο του Κυπέλλου Ευρώπης που μετονομάστηκε σε Κύπελλο Κόρατς προς τιμήν του θρύλου του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ. Το 2002 η διοργάνωση καταργήθηκε όμως η Ομοσπονδία μπάσκετ της Σερβίας μετονόμασε τον θεσμό του εγχώριου Κυπέλλου σε ''Radivoj Korać Cup''. Επίσης, στις 2 Ιουνίου δεν διεξάγονται ποτέ αγώνες μπάσκετ στη Σερβία.

-Ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ