EUROLEAGUE

Ένας ''τρελός'' που τον έλεγαν Ιγκόρ!

Ένας ''τρελός'' που τον έλεγαν Ιγκόρ!

Φήμες λένε πως μαζί με την υπογραφή συμβολαίου με κάθε πρώην ομάδα του, οι προπονητές έπαιρναν κι ένα φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης ώστε να μην ενεργοποιηθεί η ενσωματωμένη ωρολογιακή ''βόμβα''! Το Euroleague Greece γράφει για το πρώην ''top gun'' της Λαμποράλ, Ιγκόρ Ρακότσεβιτς.

Τον έχουν πει ''τρελό''. Παρανοϊκό! Κακό χαρακτήρα. Τον έχουν πει, όμως, και ''δολοφόνο''. Killer! Τι ήταν τελικά ο Ιγκόρ Ρακότσεβιτς;

''Υπάρχουν πολλοί παίκτες που λένε ότι έχουν στην καρδιά τους τον Ερυθρό Αστέρα ή την Παρτίζαν. Όταν έρχεται η ώρα να θυσιαστούν για την ομάδα, δεν το κάνουν ποτέ! Επέστρεψα στον Ερυθρό Αστέρα για να δείξω στον κόσμο ότι υπάρχουν ακόμα παίκτες που εννοούν αυτά που λένε!''. Αυτό, ακριβώς, λοιπόν ήταν ο ''Ράκο''! Ο πιο… Αμερικάνος Σέρβος, σύμφωνα με τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Ένας παίκτης που ζούσε για το παιχνίδι, ένας εκπληκτικός σουτέρ που εννοούσε αυτά που έλεγε μα, κυρίως, έκανε όλα όσα δεν ήθελαν αντίπαλοί του! Ένας παίκτης που σούταρε καλύτερα όταν είχε το χέρι του αμυντικού κολλημένο πάνω στο πρόσωπό του παρά στα ελεύθερα. Ένας παίκτης που έκανε πάντα το απρόβλεπτο!

Υπερομάδα στην Euroleague αλλά...

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται αυτή την εβδομάδα στην Fernando Buesa Arena της Βιτόρια, εκεί όπου ο Ρακότσεβιτς λατρεύτηκε από τους φίλους της αγαπημένης του Τάου! Ο βετεράνος γκαρντ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε το βραβείο Alphonso Ford στην Euroleague το 2007 (σ.σ. είχαν προηγηθεί οι Τσαρλς Σμιθ της Σκαβολίνι, το 2005 και Ντρου Νίκολας της Μπένετον, το 2006). Το επανέλαβε ξανά το 2009 και το 2011. Μοναδικό απωθημένο; Το ότι ήταν μέλος μιας απίστευτης ομάδας με συμπαίκτες τους Λούις Σκόλα, Πάμπλο Πριχιόνι, Ζόραν Πλάνινιτς, Μίρζα Τελέτοβιτς και Τιάγκο Σπλίτερ όμως περιορίστηκε στη χαρά της συμμετοχής σε κάθε του παρουσία σε Final-4.

Ένας ''τρελός'' που τον έλεγαν Ιγκόρ!

Ο Ρακότσεβιτς υπήρξε συμπαίκτης με τους Σπλίτερ, Πριχιόνι και Πλάνινιτς όμως η Τάου δεν κατέκτησε ποτέ την Euroleague

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα εκτενές αφιέρωμα στον Ιγκόρ Ρακότσεβιτς, αναφερόμενοι αποκλειστικά και μόνο στα αθλητικά του επιτεύγματα. Στους… αμέτρητους πόντους που σημείωσε στην καριέρα του. Στα ατομικά ρεκόρ και τις επιτυχίες του. Να του κλείναμε το μάτι δείχνοντας ότι το αρχείο μας είναι γεμάτο από αυτόν. Ε, και; Οι φίλοι της Λαμποράλ Κούτσα που βρέθηκαν στην Fernando Buesa Arena για την αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα τον αποθέωσαν για περισσότερους λόγους! Ο ίδιος περιγράφει καλύτερα από όλους την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια.

Η εμμονή με το σκοράρισμα

''Όταν ήμουν παιδί, δεν μπορούσα να πηδήξω ψηλά. Έβαζα μια μεγάλη πέτρα κάτω από τη στεφάνη και προσπαθούσα να καρφώσω! Αυτά τα καρφώματα ήταν η... σπεσιαλιτέ μου! Θυμάμαι πως μου είχε γίνει εμμονή να σκοράρω 20 ή περισσότερους πόντους σε κάθε παιχνίδι! Στη συνέχεια ωρίμασα. Πάντα είχα στο μυαλό μου την ομάδα και όχι τον εαυτό μου. Αν κάνεις κάτι καλό στην ομάδα, οι συμπαίκτες σου θα στο ανταποδώσουν''.

Τα πρότυπα

''Έβλεπα πάντα τους μεγάλους παίκτες, προσπαθούσα να πάρω πράγματα από αυτούς και συνεχώς τους έκανα ερωτήσεις. Είδα κι έμαθα πολλά από τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς... Ακόμα και από τον Αντουάν Ριγκοντό, όταν ήλθε για λίγους μήνες στη Βαλένθια. Πρέπει πάντα να παρατηρείς και να μαθαίνεις από τους παλαιότερους''.

Ένας ''τρελός'' που τον έλεγαν Ιγκόρ!

O Σέρβος γκαρντ ζούσε έντονα κάθε στιγμή του παιχνιδιού

Το ΝΒΑ και ο Άλεν Άιβερσον

''Δεν είχα μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Η αλήθεια είναι πως περίμενα να παίζω περισσότερο όμως αυτό δεν με πήρε από κάτω. Έγινα πιο δυνατός μέσα από αυτή την εμπειρία! Έμαθα να σουτάρω καλύτερα, να πιστεύω στον εαυτό μου και να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι στο παιχνίδι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα παιχνίδι με τους Σίξερς αφού έπρεπε να παίξω άμυνα στον Άλεν Άιβερσον! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό... Έμεινα στο στο παρκέ για 17' και όλα πήγαν καλά αφού έβαλε μόνο δύο πόντους! Νομίζω πως ήμουν αρκετά τυχερός. Ή μάλλον, ο Άιβερσον ήταν καλός μαζί μου''.

Πρώτος scouter ο γιος του Μάλκοβιτς!

Ο γιος του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Νεμπόισα, ήταν αυτός που έκανε το πρώτο scouting report του Ρακότσεβιτς πριν ο Σέρβος γκαρντ εξελιχτεί σε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία της Euroleague! Ο ''Μπόζα'' αναφέρει χαρακτηριστικά: ''Ο γιός μου και ο Ιγκόρ πήγαιναν στο ίδιο σχολείο. Μια μέρα ο Νεμπόισα μου μίλησε για έναν συμμαθητή του, λέγοντάς μου: Μπαμπά, υπάρχει ένα παιδί που μας σκοτώνει σε κάθε παιχνίδι! Είναι απίστευτος. Τρέχει δυο και τρεις φορές πιο γρήγορα από όλους μας. Πρέπει να έλθεις και να τον δεις αμέσως!''. Σημειωτέον, ο Μάλκοβιτς ήταν προπονητής του Ιγκόρ Ρακότσεβιτς στην Τάου, το 2007.

Ένας ''τρελός'' που τον έλεγαν Ιγκόρ!

Ο γιος του Μάλκοβιτς, Νεμπόισα, πρότεινε τον Ρακότσεβιτς στον ''Μπόζα''!

Ο θάνατος της μητέρας του

''Πρέπει να είσαι σκληρός για να επιβιώσεις. Έχασα τη μητέρα μου σε ηλικία 18 χρονών ενώ μαινόταν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Η ζωή μου είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και γι αυτό ακριβώς έγινα αυτός που έγινα. Κάθε φορά που δεν έπαιζα καλά ή έκανα κάτι λάθος στους αγώνες, δούλευα όλο και πιο σκληρά ώστε να γίνω ο παίκτης που πάντα ήθελα να γίνω''.

Ο πιο… Αμερικάνος Σέρβος

Ο Ρακότσεβιτς ήταν συμπαίκτης με τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιντιανάπολις, το 2002 αλλά και στη Βαλένθια (2004-'05). Οι ''νυχτερίδες'' ήταν η πρώτη ομάδα του Ρακότσεβιτς στην Ισπανία ενώ ο Τομάσεβιτς περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τον άλλοτε συμπαίκτη του: ''Είναι ο πιο εκρηκτικός παίκτης που έχω δει ποτέ στην καριέρα μου. Είναι ο πιο... Αμερικάνος Σέρβος! Δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο παίκτη στην ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και την ενέργεια που βγάζει στο γήπεδο''.

Η Εθνική ομάδα και οι λιποτάκτες

Η Εθνική ομάδα είναι ξεχωριστό κεφάλαιο για τον Ρακότσεβιτς, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με τους ''πλάβι'' στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000), εν συνεχεία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας (2001) ενώ το 2002 στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με την Γιουγκοσλαβία. Το 2005 έζησε από πρώτο χέρι την αποτυχία των Σέρβων στο δικό τους Ευρωμπάσκετ καθώς και τη... λιποταξία των Σέρβων σούπερ σταρ από τις μεγάλες διοργανώσεις στις αρχές του αιώνα. ''Οι συμπατριώτες μου και οι φίλοι του μπάσκετ στη Γιουγκοσλαβία είναι εξοργισμένοι με όσους γυρίζουν την πλάτη στην Εθνική. Σήμερα δεν έχουμε την ομάδα που είχαμε στο παρελθόν, δεν υπάρχουν προσδοκίες για μετάλλια όμως υπάρχει ταλέντο. Σε λίγα χρόνια θα είμαστε ξανά σε υψηλό επίπεδο''.

Ένας ''τρελός'' που τον έλεγαν Ιγκόρ!

Ο Ιγκόρ Ρακότσεβιτς βρέθηκε πρόσφατα στη Βιτόρια και αποθεώθηκε από τους φίλους της Λαμποράλ

Η αγάπη για τον Ερυθρό Αστέρα

Η σχέση του Ιγκόρ Ρακότσεβιτς με τον Ερυθρό Αστέρα είναι ξεχωριστή. Ο 35χρονος Σέρβος ξεκίνησε το μπάσκετ στην Crvena Zvezda το 1995, παρέμεινε στο Βελιγράδι ως το 2000 ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας και έφτασε ως τον τελικό του Κόρατς, το 1998. Μετά το πέρασμά του από τους Τίμπεργουλβς επέστρεψε στον Αστέρα τη σεζόν 2003-04 και αναδείχθηκε MVP στο Final-4 της Αδριατικής Λίγκας. Τον Αύγουστο του 2012 έβαλε για τρίτη φορά στην καριέρα του την ''ερυθρόλευκη'' φανέλα, απορρίπτοντας άλλες προτάσεις για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που ανδρώθηκε μπασκετικά. '' Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν η πρώτη ομάδα, με την οποία κατέκτησα τον πρώτο μου τίτλο. Είμαι ευγνώμων σε αυτόν τον σύλλογο για όλα όσα μου έχει προσφέρει. Όλοι οι νεαροί παίκτες κάνουν λάθη και είναι στο χέρι της ομάδας αν θα σταθεί στο πλευρό τους. Η Zvezda μου έδωσε την ευκαιρία, εδώ έγινα παίκτης και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Όλη μου η οικογένεια έχει σχέσεις με τον Αστέρα. Ο πατέρας μου έπαιξε μπάσκετ εδώ ενώ και η αδελφή μου προπονήθηκε σε αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο''.

-Για ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannnis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ