EUROLEAGUE

Ενας... μάγειρας στο Κίεβο

Ενας... μάγειρας στο Κίεβο

Ποιος είναι ο Ντέκουαν Κουκ που απέκτησε πριν από λίγες μέρες η Μπουντιβέλνικ; Πόσο θα βοηθήσει τους Ουκρανούς ο νικητής του διαγωνισμού τριπόντων στο All Star Game του 2009; Το Euroleague Greece αναλύει.

Αμερικανός μπόμπερ ετών 26, ένας από τους κορυφαίους σουτέρ του ΝΒΑ, κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για χάρη της Μπουντιβέλνικ. Τι δεν πάει καλά σε αυτό το σενάριο; Κι όμως, ο Ντέκουαν Κουκ βλέπει την Euroleague σαν σκαλί για να επιστρέψει σύντομα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Η Μπουντιβέλνικ είναι μια από τις ομάδες που παλεύουν για να προκριθούν στο Top-16 και η αλήθεια είναι ότι οι παράγοντές της το θέλουν πραγματικά. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έβαλαν στο δυναμικό τους έναν εν ενεργεία NBAer, έναν γκαρντ που στις ΗΠΑ δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν, αλλά στα μέρη μας μπορεί να γίνει σούπερ σταρ. Ο Ντέκουαν Κουκ είναι ένας σουτέρ που στην καλή βραδιά του μπορεί να ευστοχήσει και σε πέντε και σε έξι και σε επτά τρίποντα. Αν προσαρμοστεί στο Κίεβο, τότε η Μπουντιβέλνικ θα έχει πιάσει το... λαχείο.

Από την πατρίδα στο ΝΒΑ και το "ζεστό" Μαϊάμι

Στα 26 του πλέον, ο γεννημένος στο Dayton του Οχάιο αθλητής, προσπαθεί να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην καριέρα του. Έπαιξε στο Dunbar, ένα High School της πατρίδας του, συνέχισε στο περίφημο Ohio State μαζί με τον Greg Oden και τον Mike Conley των Memphis Grizzlies και το καλοκαίρι του 2007 βρέθηκε στο Draft. Οι Philadelphia 76ers τον επέλεξαν στο νούμερο 21, όμως ο Κουκ πήρε τα... ταλέντα του στο Μαϊάμι. Ναι, άφησε το Ohio για την Φλόριντα πριν κάνει το ίδιο ο LeBron James... Στο πρώτο μέρος της rookie σεζόν του είχε 8.2 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ όταν επέστρεψε στην ομάδα από την D-League, έβαλε 23 πόντους απέναντι στους Clippers και άλλους 27 απέναντι στους Suns, ματς στο οποίο είχε 6/8 τρίποντα! Όλα αυτά, στην πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας, το τονίζουμε.

Ενας... μάγειρας στο Κίεβο

Στο τέλος της περιόδου 2007-2008 είχε 8.8 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ανά 24.4 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 59 αγώνων, ενώ την επόμενη μέτρησε 9.1 πόντους με 38.7% στα τρίποντα, 2.5 ριμπάουντ και 1 ασίστ ξανά σε 24.4 λεπτά ανά παιχνίδι. Τον χειμώνα του 2009 κλήθηκε στον διαγωνισμό τριπόντων του All Star Game, ταξίδεψε στο Phoenix και έσπασε το σερί του Jason Kapono που είχε κερδίσει τις προηγούμενες δυο σεζόν! Πήρε το βραβείο του κορυφαίου μπόμπερ στο σπίτι του, όμως ένα χρόνο αργότερα, το 2010, άλλαξε πόλη και ομάδα.

Ο Κουκ βρέθηκε στην Oklahoma City, έγινε σημαντικό γρανάζι των Thunder, βοήθησε ερχόμενος από τον πάγκο (5.6 πόντοι, με 42.2% στα σου τριών πόντων) και είχε τον ρόλο του εκτελεστή, του παίκτη που θα έπαιζε με την 2nd unit για να δώσει instant scoring από την περιφέρεια. Τον Δεκέμβριο του 2011 υπέγραψε διετή επέκταση συμβολαίου, όμως τον Οκτώβριο του 2012 "πλήρωσε" το trade του James Harden, βρέθηκε μαζί του στο Houston και δυο μήνες αργότερα αποδεσμεύθηκε για να υπογράψει στους Bulls και να τελειώσει στο Chicago την χρονιά. Το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν έπεισε τις ομάδες της λίγκας, έψαχνε κάτι καλύτερο από το minimum συμβόλαιο και κάπως έτσι οι Ουκρανοί τον πλησίασαν.

Στην Μπουντιβέλνικ ο Κουκ δεν θα είναι ρολίστας. Θα είναι πρωταγωνιστής. Αρκεί, φυσικά, να προσαρμοστεί στο νέο στυλ παιχνιδιού, να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην Ευρώπη και να "μάθει" το δικό μας τρίποντο. Μπορεί ο πολύς κόσμος να θεωρεί ότι ένας σπουδαίος Αμερικανός σουτέρ θα βάζει για... πλάκα τρίποντα στα μέρη μας, όμως το χέρι ενός παίκτη όπως ο Κουκ χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει τις αποστάσεις. Άλλο πράγμα τα 7μ.25, άλλο πράγμα τα 6μ.75 κι αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο εκτελεί ένας γεννημένος μπόμπερ είναι μηχανικός, είναι αποτέλεσμα επανάληψης και ρουτίνας.

Ενας... μάγειρας στο Κίεβο

Σε έξι σεζόν στο ΝΒΑ και σε σύνολο 328 αγώνων, ο Κουκ έχει 6.4 πόντους με 36% στα τρίποντα, 2.1 ριμπάουντ και κάτι λιγότερο από μια ασίστ ανά 18.3 λεπτά συμμετοχής. Δεν είναι κακός πασέρ, ίσα ίσα. Απλώς στις ομάδες που αγωνίστηκε είχε τον ρόλο του εκτελεστή και συνήθως έμενε στις γωνίες για να μετατρέψει τις πάσες των συμπαικτών του σε ασίστ. Έχει κερδίσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια από τις συμφωνίες που έχει κάνει, δεν πέρασε τον Ατλαντικό για τα χρήματα, αλλά για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι να τον καλέσει κάποια ομάδα του ΝΒΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μπουντιβέλνικ απέκτησε έναν σκόρερ που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να βάλει στο δυναμικό της. Ο 26χρονος ύψους 1μ.96 Κουκ έκανε τις πρώτες του προπονήσεις στο Κίεβο και ελπίζει ότι η τύχη θα είναι στο μέλλον σύμμαχός του. Διότι μέχρι στιγμής, του έχει γυρίσει την πλάτη. Το trade που έστειλε τον James Harden στους Rockets "πλήγωσε" την καριέρα του, όμως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ο Αμερικανός είναι ακόμη 26 ετών και έχει πολλά χρόνια καλού μπάσκετ μπροστά του. Αν, βέβαια, προτιμήσει να γίνει πρώτος στο χωριό (Euroleague) και αναζητήσει μια καλύτερη μεταγραφή στα μέρη μας, εμείς θα είμαστε κάτι περισσότερο από ικανοποιημένη με την απόφασή του.

Ακολουθήστε μας στο Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ