EUROCUP

Βουγιούκας: "Έτοιμοι για το μεγάλο φινάλε"

Βουγιούκας: "Έτοιμοι για το μεγάλο φινάλε"

Ο Ίαν Βουγιούκας χαίρει άκρας υγείας και είναι έτοιμος να ενισχύσει την Ούνιξ Καζάν, στη διεκδίκηση του Eurocup. Τι λέει για την ομάδα του, τους φίλους και τον προπονητή του, αλλά και το παρελθόν του.

Μετά το τρόπαιο που κατέκτησε το 2011, η Ούνιξ έχει την ευκαιρία να κάνει δύο τους τίτλους στο Eurocup, μετά την πρόκριση της στους τελικούς, όπου θα συναντήσει τη Βαλένθια (1η και 7η Μαϊου). Έως το τέλος της διαδρομής, οι Ρώσοι είχαν για ρεκόρ το 20-2, την καλύτερη άμυνα (64.4π. ανά αγώνα), με τον Ίαν Βουγιούκα να μιλά στην ιστοσελίδα του Eurocup για όλη αυτή τη διαδρομή.

Ο Έλληνας σέντερ απείχε του δεύτερου ημιτελικού με τον Ερυθρό Αστέρα, λόγω διαστρέμματος που έπαθε στο ματς του Βελιγραδίου, αλλά θα είναι στο ενεργό ρόστερ των τελικών. Φέτος, πρόσφερε στην ομάδα του 11.2 πόντους, με 62.2% στα δίποντα, κέρδισε 3.7 φάουλ ανά αγώνα και είχε 14 στην αξιολόγηση.

Να γίνει ό,τι δεν έγινε πέρυσι

Για την ιστορία, ο Βουγιούκας είχε βρεθεί στους ημιτελικούς του Eurocup και το 2010, με τον Πανελλήνιο, με τη Βαλένθια να είναι εκείνη που πήγε στον τελικό. Οι Ισπανοί άφησαν και πέρυσι την Ούνιξ εκτός διοργάνωσης, στην πρώτη του χρονιά στο Καζάν. Τώρα, έχει την ευκαιρία... να πάρει το αίμα του πίσω. “ Το να κατακτήσουμε το Eurocup ήταν ο υπ' αριθμόν 1 στόχος μας φέτος. Τον ίδιο είχαμε και πέρυσι, αλλά δεν τον υλοποιήσαμε. Ελπίζουμε πως φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και θα κάνουμε τη δουλειά μας. Δουλεύουμε πολύ σκληρά για αυτό”.

Έχει κατακτήσει την Euroleague (με τον Παναθηναϊκό). Τι θα σημαίνει για εκείνον η κατάκτηση του Eurocup; “ Είναι τελείως διαφορετικό το συναίσθημα. Ήμουν πολύ χαρούμενος για τη Euroleague, όπου είχα ρόλο αναπληρωματικού. Προφανώς και το Eurocup δεν είναι Euroleague, αλλά είναι σημαντικό το γεγονός ότι παίζω μεγαλύτερο ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, όταν κατακτάς τίτλο είναι πάντα κάτι ιδιαίτερο”.

Το βάθος στον πάγκο και ο καλός κόουτς

Σε ότι αφορά το ρεκόρ, ενημέρωσε πως “ ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν, γιατί είχαμε πολύ καλή περίοδο προετοιμασίας. Από την αρχή υπήρξε καλή χημεία. Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολο να νικήσουμε 20 ματς. Το φετινό Eurocup ήταν πιο δύσκολο, γιατί προστέθηκαν και ομάδες της Euroleague. Οπότε, δεν θα πω ότι ήταν εύκολη η διαδρομή μας, αλλά είχαμε βάθος στον πάγκο και ήμασταν πολύ καλά προπονημένη ομάδα. Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι έχουμε καλές πιθανότητες για τον τίτλο”.

Τύχη το -11 του Βελιγραδίου... και ο Ζήσης

Το πιο επικίνδυνο σημείο, έως τώρα, ήταν μετά τον πρώτο ημιτελικό, όταν η ομάδα του έφυγε από τη Σερβία με το -11. Ποιο ήταν το πλάνο για τον επαναληπτικό; “ Κατ' αρχάς, να διευκρινίσω ότι ήταν πολύ δύσκολο να παίξουμε στο Βελιγράδι. Ο Ερυθρός Αστέρας έχει πολύ καλή ομάδα και εκπληκτική έδρα. Ήταν πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι παίζαμε μπροστά σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Μπορώ να πω ότι ήμασταν και τυχεροί που χάσαμε μόνο με 11 πόντους, γιατί σκοράραμε μόλις 4 στην τέταρτη περίοδο. Στο δεύτερο ματς, ήμασταν έτοιμοι για όλα. Δεν έχουμε χάσει στο Καζάν, όλη τη χρονιά. Παίζουμε καλά στο σπίτι μας. Προφανώς, οι δυο Έλληνες, ο Κώστας και ειδικά ο Νίκος, έκαναν μοναδικό παιχνίδι και έδειξαν το δρόμο της ανατροπής. Ο Νίκος δεν σκόραρε μόνο πόντους, αλλά μοίρασε ιδανικά το παιχνίδι. Είναι ο κύριος λόγος που πήραμε αυτήν την πρόκριση”.

Ως μη γενόμενο το 2/2

Η Ούνιξ έχει ήδη αντιμετωπίσει τη Βαλένθια (στο Last32) και τη νίκησε και τις δυο φορές. Το δίχως άλλο, ξέρει τι την περιμένει και τούμπαλιν. “ Γνωρίζουμε τι να περιμένουμε. Η Βαλένθια είναι πολύ δυνατή στο “σπίτι” της, όπου θα ξεκινήσουν οι τελικοί. Θα προσπαθήσουν να μας επιβληθούν από την αρχή. Αυτό κάνει πάντα αυτή η ομάδα. Οπότε αυτό που θέλουμε, είναι να ξεκινήσουμε δυνατά το ματς, κάτι που κάναμε στο προηγούμενο ματς στη Βαλένθια. Βέβαια, επέστρεψαν στη διεκδίκηση της νίκης και ήταν αρκετά δύσκολο να φύγουμε νικητές. Οι τελικοί θα είναι τελείως διαφορετικά παιχνίδια. Το κίνητρο θα είναι στο πικ”.

Ο αυτοματισμός (στην παγίδα)

Νιώθει πολύ άνετα σε ένα ρόστερ που έχει τους Χαραγκόντι, Βερεμένκο και Καϊμακόγλου, οι οποίοι του δημιουργούν το χώρο που χρειάζεται στο low post για να δράσει. Πώς νιώθει στην Ούνιξ φέτος; “ Όπως είπατε, έχουμε πολλούς σουτέρ στο “4”, όπως έχουμε και τον Γκούντελοκ, ο οποίος προφανώς και είναι καλός σουτέρ, τον Εϊντσον, τον Ζήση... Αυτή η ομάδα έχει πολλούς τύπους που μπορούν να σουτάρουν και σε σύγκριση με το περυσινό ρόστερ, έχουμε καλύτερες αποστάσεις στο low post. Για αυτό και νιώθω πιο άνετα. Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω την πάσα στον ελεύθερο παίκτη, όταν έχω πάνω μου δυο αντιπάλους. Είναι κάτι που γίνεται πια αυτόματα”.

Όταν η κουβέντα έφτασε στους Ντόλμαν και Ντούμπλιεβιτς,, τα κύρια όπλα της Βαλένθια, ο Βουγιούκας είπε ότι “ έχουν εκπληκτική σεζόν και εκ των στόχων μας είναι να περιορίσουμε τη δράση τους”.

Το έθνος... σώζει

Πόσο σημαντική είναι τελικά, η συνύπαρξη τριών Ελλήνων στο ίδιο ρόστερ; “ Το να είμαστε πολλοί από την ίδια χώρα, πάντα βοηθά να συνεννοούμαστε καλύτερα στο παρκέ. Βοηθά πολύ και το ότι γνωριζόμαστε και εκτός παρκέ. Με τον Κώστα είμαστε από πέρυσι στο Καζάν, κάτι που επίσης βοήθησε”.

TAGS EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ