EUROBASKET

Νίκη για τη Σερβία με... πεταχτάρι του Μπιέλιτσα

Νίκη για τη Σερβία με... πεταχτάρι του Μπιέλιτσα

Η Σερβία πήρε τη νίκη απέναντι στη Γερμανία (68-66) με τον Νέμανια Μπιέλιτσα να "ντύνεται" Γιώργος Πρίντεζης και να σκοράρει με... πεταχτάρι. Αστόχησε στο φινάλε ο Χέικο Σαφάρτζικ (vids).

Με τον Νέμανια Μπιέλιτσα να "μιλάει" στο φινάλε της αναμέτρησης, η Σερβία επικράτησε της Γερμανίας (68-66), όντας πλέον το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον β' όμιλο. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς είδε τον Χέικο Σαφάρτζικ να ισοφαρίζει με 24'' να μένουν, αλλά ο πρώην παίκτης της Φενέρμπαχτσε ήταν αυτός που "έγραψε" τον επίλογο της αναμέτρησης, σκοράροντας με... πεταχτάρι -αλά Γιώργος Πρίντεζης.

Στην τελευταία φάση του αγώνα, ο γκαρντ της Γερμανίας προσπάθησε να απαντήσει (ξανά με τρίποντο), αλλά το σουτ που επιχείρησε δεν έφτασε ποτέ στο αντίπαλο καλάθι, με αποτέλεσμα να μην αλλάξει το αποτέλεσμα. Μ αυτά και μ αυτά, οι "όρλοβι" έκαναν το 2/2 στο Eurobasket, έχοντας πλέον το πάνω χέρι για την κατάληψη της πρώτης θέσης του β' ομίλου.

Βαθμολογίες και πρόγραμμα του Eurobasket 2015

Ο MVP

Από τη στιγμή που πέτυχε το καλάθι της νίκης, ο Νέμανια Μπιέλιτσα είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης. Ακόμη κι αν δεν ευστοχούσε πάντως, είναι δεδομένο πως αποτέλεσε τον κορυφαίο της Σερβίας στην αναμέτρηση, έχοντας 12 πόντους (με 3/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/4 βολές), 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ σε 26'37'' συμμετοχής.

Δείτε πως κρίθηκε το παιχνίδι

Το κλειδί της αναμέτρησης

Τα επιθετικά ριμπάουντ έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για τη Σερβία στη διάρκεια της αναμέτρησης, αφού της επέτρεψαν να μείνει κοντά στο σκορ. Ακόμη κι όταν οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έβρισκαν τον στόχο, ανανέωναν διαρκώς τις επιθέσεις.

Το στατιστικό που ξεχώρισε

Παρά τα απογοητευτικά ποσοστά που είχε στα περιφερειακά σουτ (4/30), η Σερβία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως είχε συνεχώς δεύτερες επιθέσεις (σ.σ.: κυρίως στο πρώτο ημίχρονο), μένοντας μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Επίσης, ο Ντιρκ Νοβίτσκι πέτυχε μόλις τρεις πόντους στα τελευταία τρία δεκάλεπτα, αφού είχε 12 πόντους μέχρι το 10ο λεπτό.

Νίκη για τη Σερβία με... πεταχτάρι του Μπιέλιτσα

Ο αγώνας

Η αστοχία αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σερβίας στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Εν τούτοις, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς είχαν βρει τον τρόπο να διατηρούν το προβάδισμα. Επιθετικά ριμπάουντ. Αυτό ήταν το "όπλο" τους στο πρώτο μισό, με τα μισά "σκουπίδια" (12/24) να προέρχονται από το μπροστινό μέρος του παρκέ, είχε βρεθεί -εν μέρει- η λύση.

Αυτό βέβαια δεν εξασφάλιζε τους "όρλοβι", οι οποίοι δεν έλεγαν να ευστοχήσουν πίσω από τη γραμμή των 6μ75 (1/13 στο ημίχρονο), την ώρα που με 12/18 βολές, πέτυχαν αρκετούς εύκολους πόντους. Από εκεί και πέρα, η Γερμανία έβρισκε στο πρόσωπο των Ντιρκ Νοβίτσκι και Τίμπορ Πλάις τους κατάλληλους "δράστες". Ο ηγέτης της "νασιοναλμανσάφτ" πέτυχε 12 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, την ώρα που ο πρώην σέντερ της Μπαρτσελόνα κυριαρχούσε κοντά στα δύο καλάθια.

Μόλις όμως σταμάτησαν να σκοράρουν, δημιουργήθηκε πρόβλημα. Ακόμη κι έτσι πάντως, η αστοχία των απέναντι τούς έδινε το δικαίωμα να ελπίζουν στη νίκη, με το -1 (39-38) του ημιχρόνου να αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς.

Στην επανάληψη, το "μπρα ντε φερ" των δύο ομάδων συνεχίστηκε, με τη Σερβία να προσπαθεί να επιβάλλει τον ρυθμό της, αλλά να μην έχει ενέργεια. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Τίμπορ Πλάις συνέχισε τη δράση του, με τον Χέικο Σαφάρτζικ να αποτελεί τον "παράγοντα Χ" της αναμέτρησης. Ήταν άλλωστε αυτός που ισοφάρισε (66-66) με 24'' να μένουν. Η τελευταία επίθεση ανήκε όμως, στη Σερβία.

Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν είχε μεν αρκετά δευτερόλεπτα για να επιτεθεί (μετά τα δύο φάουλ τακτικής των Γερμανών), αλλά το τάιμ άουτ που πήρε ο "Σάλε" ήταν καθοριστικό. Γιατί; Έβγαλε τον Νέμανια Μπιέλιτσα στην τελική γραμμή, κι αυτός ευστόχησε με πεταχτάρι, "γράφοντας" το τελικό σκορ (68-66). Στην τελευταία φάση του αγώνα -κι ενώ ο Κρις Φλέμινγκ πήρε κι αυτός τάιμ άουτ- ο Χέικο Σαφάρτζικ προσπάθησε να δώσει τη νίκη στη Γερμανία, αλλά το τρίποντο που επιχείρησε κατέληξε... airball.

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 39-38, 50-48, 68-66.

ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 8 (0/9 τρίπ.), Σιμόνοβιτς 5, Κούζμιτς 4 (7 ριμπ.), Μπογκντάνοβιτς 9 (1/7 τρίπ.), Μπιέλιτσα 12 (1), Μάρκοβιτς 2, Κάλινιτς 6, Νέντοβιτς 6 (1), Ραντούλιτσα 7 (4 ριμπ.), Ερτσέγκ 9 (1), Μιλουτίνοφ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Φλέμινγκ): Λο, Γκιφάι 3 (1), Κινγκ, Σαφάρτζικ 11 93), Τάντα, Πλάις 15 (7 ριμπ.), Νοβίτσκι 15 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Σρέντερ 11 (6 ασ.), Ζίπσερ 2, Γκαβέλ 4 (1), Βόιτμαν 5 (1).

Τα στατιστικά της Σερβίας

Νίκη για τη Σερβία με... πεταχτάρι του Μπιέλιτσα

Τα στατιστικά της Γερμανίας

Νίκη για τη Σερβία με... πεταχτάρι του Μπιέλιτσα

Δείτε τα highlights της αναμέτρησης

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ