EUROBASKET

Μπαζάρεβιτς: "Το παρελθόν δεν με απασχολεί"

Μπαζάρεβιτς: "Το παρελθόν δεν με απασχολεί"

Ο κάποτε... συμπατριώτης μας Σεργκέι Μπαζάρεβιτς κρατάει πλέον τα ηνία της Εθνικής Ρωσίας. Ξέρει καλά την ελληνική ομάδα, δεν κοιτάζει πίσω στον προημιτελικό του 2005 και εξηγεί ποια είναι η διαφορά της Εθνικής μας σε σχέση με το παρελθόν.

Οι παλιοί τον θυμούνται πολύ καλά. Ηταν ένας σπουδαίος πλέι μέικερ, που φόρεσε τη φανέλα της Κοινοπολιτείας και εν συνεχεία της Ρωσίας... Κάποια στιγμή έγινε και Ελληνας. Ναι, ο Σεργκέι Μπαζάρεβιτς ήταν για έναν χρόνο συμπατριώτης μας. Πήρε διαβατήριο το 1999 και φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Ηταν μέλος της ομάδας του Δικεφάλου που άλωσε το ΣΕΦ και νίκησε τον Ολυμπιακό στους ημιτελικούς της σεζόν 1999-00, όμως στον τελικό ο ΠΑΟΚ έχασε με 3-0 από τον Παναθηναϊκό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΛΟΣ

Με το τέλος της σεζόν το ελληνικό διαβατήριο ανακλήθηκε, αφού στην Ελλάδα είχε γίνει... χαμός. Άλλωστε από τη στιγμή που έκανε τη δουλειά του, ο νυν προπονητής της Ρωσίας, αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ... Το γεγονός αυτό έφτασε μέχρι και την βουλή και φυσικά το διαβατήριο έπαψε να υφίσταται.

Για τον Σεργκέι Μπαζάρεβιτς αυτή είναι, βέβαια, μια ξεχασμένη ιστορία. Ο ίδιος άφησε πίσω του την Ελλάδα, δεν γύρισε ξανά και πλέον είναι αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας στους προημιτελικούς του Eurobasket 2017. Φρόντισε μάλιστα μέσω του γραφείου Τύπου της ρωσικής ομοσπονδίας να αποφύγει την άβολη ερώτηση περί του παρελθόντος του, του ελληνικού παρελθόντος του. "Ερωτήσεις μόνο για τον προημιτελικό", ήταν η παράκληση του Ρώσου συναδέλφου.

Οπως και να έχει, όμως, η φιγούρα του 54χρονου προπονητή είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό, κυρίως για όλους όσοι είναι πάνω από 30-35... Και το γεγονός ότι η Εθνική Ρωσίας παίζει ωραίο και σύγχρονο μπάσκετ, πιστώνεται στον Μπαζάρεβιτς, ο οποίος προφανώς και έχει επιρροές από τους Ελληνες προπονητές που εργάζονται στη Ρωσία. Ας μην λησμονούμε ότι πολλοί διεθνείς των αντιπάλων μας την Τετάρτη, έχουν εργαστεί με Ελληνα κόουτς.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ρωσίας, λοιπόν, ο Σεργκέι Μπαζαρέβιτς, μίλησε στο Sport24.gr για την αναμέτρηση της Τετάρτης (13/09, 18:45) με την Ελλάδα, σχολίασε ότι η Εθνική έχει βρει τη χημεία και τόνισε ότι οι δικοί του παίκτες θα προσπαθήσουν να περιορίσουν το δίδυμο των Νικ Καλάθη και Κώστα Σλούκα.

« Σε αυτή τη διοργάνωση κάθε παιχνίδι είναι δύσκολο, οπότε περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο αγώνα», είπε ο Μπαζάρεβιτς και εξήγησε γιατί δεν του προκάλεσε καμία έκπληξη η μεταμόρφωση της ελληνικής ομάδας στο νοκ άουτ παιχνίδι με τη Λιθουανία. «Δεν έχει σημασία το πώς ξεκινάς, αλλά το πώς τελειώνεις τη διοργάνωση. Έχουμε δει πολλές ομάδες που ξεκινούν άσχημα, αλλά στην πορεία βρίσκουν χημεία μεταξύ τους. Η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα. Ο καθένας μπορεί να νικήσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Έτσι πάει το τουρνουά».

Oi εξαιρετικές εμφανίσεις του Νικ Καλάθη και του Κώστα Σλούκα στα δύο τελευταία παιχνίδια της Ελλάδας αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε όλη την μπασκετική Ευρώπη. Τι ετοιμάζουν οι Ρώσοι για το ικανότατο περιφερειακό δίδυμο της Εθνικής μας; Η απάντησή του ήταν κολακευτική όχι μόνο για τους δύο συγκεκριμένους παίκτες, αλλά για ολόκληρη την ελληνική ομάδα: «Δεν είναι μόνο αυτοί. Όλοι οι παίκτες της Ελλάδας είναι έμπειροι. Οι περισσότεροι παίκτες της ομάδας είναι από τον Ολυμπιακό και είναι μέρος της επιτυχίας αυτό. Το σεβόμαστε αυτό. Ίσως θα πρέπει απλά να τους περιορίσουμε και όχι να τους σταματήσουμε».

Ηθελε όμως την Ελλάδα για αντίπαλο ο Μπαζάρεβιτς; Ή μήπως προτιμούσε την Λιθουανία στον προημιτελικό; «Δεν το έχω σκεφτεί. Δεν σημαίνει και πολλά. Όλες οι ομάδες που είναι εδώ είναι καλές. Ίσως η Λιθουανία με την Ελλάδα να είχε ένα κακό παιχνίδι και αντίστοιχα η Ελλάδα να έπαιξε καλύτερα. Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι».

Εν συνεχεία στάθηκε στον ξεχωριστο τρόπο με τον οποίο παίζει η Εθνική μας. «Παίζουν στο πιο υψηλό τέμπο που έχει παίξει ποτέ η Ελλάδα. Είναι κάτι διαφορετικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Οπως είναι κάτι διαφορετικό ό,τι έγινε το 2005, με τον αγώνα της Τετάρτης. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ο προημιτελικός. Εχουν περάσει 12 χρόνια, οι παίκτες είναι εντελώς διαφορετικοί. Δεν έχει σημασία η ιστορία και το παρελθόν. Δεν με απασχολεί. Είναι απλά ένα ματς».

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ