ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ΣΕΦ, παρόν, μέλλον και επιβίωση

Το ΣΕΦ, παρόν, μέλλον και επιβίωση

Δύο άνθρωποι που έζησαν εκεί τα καλύτερά τους χρόνια και τώρα βρίσκονται στην Διοίκηση του ΣΕΦ, ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Γιώργος Σιγάλας εξήγησαν γιατί μπορεί και πρέπει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και επένδυσης, με έσοδα και εξορθολογισμένα οικονομικά

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ένας πολυχώρος με μεγάλες δυνατότητες, αλλά και ένα αθλητικό κέντρο, με μεγάλη προσφορά, μεγαλύτερη προοπτική, που δεν πρόκειται να κλείσει, δεν είναι αυθαίρετο και έχει μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο ΣΕΦ, ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Γιώργος Σιγάλας.

Αμφότεροι έχουν ζήσει σε αυτό το γήπεδο, ορισμένα από τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους και τώρα, από την πλευρά της διοίκησης του Σταδίου, προσπαθούν να αναμορφώσουν αλλά και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για διέξοδο προς το μέλλον.

Το ΤΑΪΠΕΔ προέκυψε πρόσφατα, με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα σχέδια που είχε εκπονήσει η διοίκηση του Σταδίου για το γήπεδο και τους περιβάλλοντες χώρους (οι οποίοι και πωλούνται), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η συνεργασία με το Ταμείο Αποκρατικοποίησης δεν είναι σε καλό επίπεδο. Όπως εξήγησαν, έχουν βρει κοινή γραμμή και προσβλέπουν σε καλή συνεργασία, όπως βεβαίως και με τη νέα αθλητική ηγεσία, καθώς όπως είπαν και οι δυο, ο πρώην, πλέον, υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης "ήταν στο πλευρό μας και βοήθησε σημαντικά σε όλα είχαμε συζητήσει, αλλά και σχεδιάσει"

" Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι το ΣΕΦ δεν κλείνει. Δεν πρόκειται να σταματήσει να είναι ένα αθλητικό κέντρο, αλλά και ένας χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες ανάγκες. Επίσης, θέλω να επισημάνω, σε αντίθεση με όσα γράφτηκαν, ότι δεν είναι αυθαίρετο. Πώς μπορεί άλλωστε ένα δημόσιο κτίριο να είναι αυθαίρετο" υπογράμμισε ο Συντονιστής Διευθυντής, Π. Φασούλας, που θεωρεί ότι "ο αθλητισμός αποτελεί ένα κορυφαίο κοινωνικό φαινόμενο, με τεράστια αποδοχή και οφέλη, αλλά και οικονομικό κόστος. Οι επενδύσεις που γίνονται έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια συμβολής στην άθληση, στη θωράκιση της υγείας, στην άντληση διακρίσεων, ατομικών και διεθνών στην καλλιέργεια αξιών και θετικών προτύπων. Δεκάδες δημοτικά σχολεία, γυμνάσια απ΄όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται κάθε χρόνο και ξεναγούνται στο ΣΕΦ, μαθαίνοντας για την αθλητική ιστορία της Ελλάδας. Πόσο αλήθεια αξιολογούνται όλα αυτά;"

Όπως είπε ο Φασούλας, δεν "υποβαθμίζω την ανάγκη εισροής εσόδων, πόσο μάλλον την προσπάθεια για βιωσιμότητα με οικονομική αυτοτέλεια, σε δύσκολους καιρούς, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω ο κρατικός προϋπολογισμός. Όμως αυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο..."

Θύμισε ότι τα τελευταία χρόνια ο τακτικός προϋπολογισμός του ΣΕΦ έχει μειωθεί κατά 66% (από 12.000.000 ευρώ, πήγε στα 4 εκατ), εφαρμόζεται, πλέον, το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ από 180 εργαζομένους, έχει πλέον 99. Επίσης " στους εφτά μήνες της θητείας της νέας διοίκησης έχει επιτευχθεί αυτό που λέμε εξορθολογισμός των οικονομικών του Σταδίου, καθώς αποπληρώθηκε δάνειο προς την εμπορική Τράπεζα, μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια τα ποσά που οφείλονταν σε οργανισμούς, προμηθευτές, πιστωτές, φόρους, τέλη κλπ, ικανοποιούνται όλες οι ρυθμίσεις προς ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ενώ δεν οφείλονται χρήματα στους εργαζόμενους".

Η "αφαίμαξη" των οικονομικών πόρων

Ο Πσναγιώτης Φασούλας εξήγησε πως έχασε, αλλά και χάνει χρήματα το ΣΕΦ, ενώ θα μπορούσε να είναι ένας δημόσιος φορέας με κέρδος.

Η δημιουργία του ανισόπεδου κόμβου Κηφισίας-Ποσειδώνος, με στροφή προς τα δεξιά αφαίρεσε από το ΣΕΦ 70.000 τετραγωνικά μέτρα, εξαφανίζοντας τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο (τα έσοδα του ΣΕΦ από τις εκθέσεις την δεκαετία του 90, κάλυπταν το 75% του προϋπολογισμού του). Αν η στροφή ήταν προς τα αριστερά ο συγκεκριμένος χώρος θα υπήρχε ακόμη!

Αφαιρέθηκαν (παλαιότερα) και περιουσιακά στοιχεία του ΣΕΦ, όπως η "Αθηνών Μαρίνα", το ετήσιο μίσθωμα της οποίας ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ. Πήγε στα Τουριστικά Ακίνητα, με κάποια υπουργική απόφαση. Αν υπολογίσει κανείς ότι αυτή τη στιγμή το κράτος δίνει 4 εκατομμύρια ευρώ για την συντήρηση του ΣΕΦ, καταλαβαίνει πως ... χρεώνεται το δημόσιο, χωρίς να φταίει!

Υπάρχει, επίσης, αδυναμία προγραμματισμού κυρίως από πλευράς ΕΣΑΚΕ και Ευρωλίγκας, με αποτέλεσμα το ΣΕΦ που υπολόγιζε ότι θα γίνουν πέντε τελικοί στο πρωτάθλημα μπάσκετ, να μη μπορέσουν να παραχωρήσουν το στάδιο για μουσική εκδήλωση MAD Awards, που θα πρόσφεραν ένα επιπλέον έσοδο.

Τα οικονομικά, πάντως, του ΣΕΦ, έχουν νοικοκυρευτεί, γίνονται προσπάθειες ακόμη και τώρα (όπως ας πούμε για τη μείωση του εφάπαξ σε όσους εργαζόμενους συνταξιοδοτήθηκαν), έγιναν έργα βελτίωσης (σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, απομακρύνθηκε η δυσάρεστη οσμή που υπήρχε από τις σωληνώσεις) παρόλο που η διοίκηση δε μπορεί να επιλύσει προβλήματα με τη μίσθωση των εστιατορίων-καφέ "ΝΑΙ" και "OLYMPICO" που έκλεισαν λόγω οικονομικής κρίσης.

Σιγάλας: "Συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ..."

Ο αναπληρωτής συντονιστής διευθυντής του ΣΕΦ Γιώργος Σιγάλας επισήμανε την κοινωνική προσφορά ενός άρτιου αθλητικού κέντρου. "Εμείς ήμασταν έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης του γηπέδου, πριν προκύψει το ΤΑΪΠΕΔ. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ήταν ο πρώτος δημόσιος φορέας ο οποίος θα ήταν σε θέση να κάνει προσλήψεις υπαλλήλων"

Αλλά προέκυψε το ΤΑΪΠΕΔ. Τι γίνεται, λοιπόν; "Πρώτα απ΄όλα πρέπει να πούμε ότι το ΣΕΦ είναι πράγματι ένα φιλέτο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσει τον χαρακτήρα του. Παραμένει το σπίτι του ΣΕΓΑΣ, το σπίτι του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, διαφόρων ομοσπονδιών, και της νεολαίας του Πειραιά. Όπως διαπίστωσαν και οι άνθρωποι του ΤΑΪΠΕΔ δεν είναι δυνατόν να χτίσουμε δυο ξενοδοχεία, ή να κάνουμε εμπορικά κέντρα κλπ. 'Εχουμε μια εξαιρετική συνεργασία μαζί τους, ήρθαν εδώ, περπατήσαμε σε όλους τους χώρους, έχουμε κάποιες προτάσεις και νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε και νέα".

Ο Γ.Σιγάλας, επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, καθώς το ΣΕΦ είναι συνυφασμένο με το "ερυθρόλευκο" μπάσκετ ("αλλά και πρέπει να υπάρξει μια πλήρης αξιοποίηση της συνεργασίας αυτής κι από τις δυο πλευρές) ενώ όπως τόνισε "ακόμη και η εκμετάλλευση του γηπέδου, σε ένα είδος σπόνσορινγκ από κάποια εταιρεία, είναι εξαιρετική λόγω της θέσης του Σταδίου".

Γενικό συμπέρασμα; Υπάρχει η πεποίθηση ότι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο, έχει χώρους για ήπια ανάπτυξη και εκμετάλλευση (που θα διώξουν και άλλου είδους παρενέργειες καθώς χωρίς φύλαξη το ΣΕΦ, μετατρέπεται σε κάτι άλλο τις νυχτερινές ώρες) αρκεί, βεβαίως, μη ... ξεπουληθούν τα πάντα προς χάρη κάποιων εκατομμυρίων που θα εισπράξει το δημόσιο.

Προφανώς το ΤΑΪΠΕΔ μπορεί να έρθει σε συμφωνία με όσους ιδιώτες θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, όμως αυτή τη στιγμή το ΣΕΦ τείνει χείρα συνεργασίας, πολύ περισσότερο διεκδικεί την επιβίωσή του με καλύτερους όρους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ