ΜΠΑΣΚΕΤ

Το τριπλό αντίο και η παράταση του Κορομηλά

Το πρωτάθλημα Stoiximan.gr Basket League μόλις ξεκίνησε ενώ το Κύπελλο βρίσκεται στην ημιτελική του φάση ωστόσο οι Γκόντας, Φούφης και Παπαπέτρου θα είναι οι μεγάλοι απόντες χωρίς το δικό τους θέλω. Ερωτηματικό τι μέλλει γενέσθαι με τον Κορομηλά.

Χωρίς τρεις διεθνείς αλλά και έμπειρους διαιτητές θα συνεχιστεί η φετινή αγωνιστική περίοδος μετά την απόφαση που πήραν οι Γκόντας, Φούφης και Παπαπέτρου να συνεχίσουν να σφυρίζουν εκτός από τα παιχνίδια της Euroleague και σ' αυτά του Eurocup που ξεκινάει αύριο. Αντίθετα ερωτηματικό παραμένει με τον Ηλία Κορομηλά καθώς δεν ορίστηκε να σφυρίξει σε κάποιο από τα παιχνίδια της πρεμιέρας του Eurocup ενώ ο Χρήστος Χριστοδούλου έχοντας συμπληρώσει το 50ό έτος δεν δυνάται να σφυρίζει πλέον εντός συνόρων.

Η απόφαση της FIBA προς τις εκάστοτε ομοσπονδίες ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το Champions League από τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Τόσο οι ομάδες των χωρών που θα επέλεγαν αντί αυτού το Eurocup να αποβάλλονταν από τα εγχώρια πρωταθλήματα όσο και οι διεθνείς διαιτητές να μην ορίζονται στις υποχρεώσεις. Όπως ακριβώς ισχύει τελικά μόνο από δύο ομοσπονδίες. Την ιταλική και την ελληνική.

Από πλευράς ομάδων η ΑΕΚ όπως είναι γνωστό αποφάσισε να αποχωρήσει από το Eurocup παρά την αρχική της στάση και να πάει στο Champions League κάτι όμως που δεν ίσχυε με τρεις - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - από τους τέσσερις διεθνείς διαιτητές που σφυρίζουν στους θεσμούς της Euroleague. Και πιο συγκεκριμένα για τους Σπύρο Γκόντα, Γιάννη Φούφη και Πέτρο Παπαπέτρου που ήδη έχουνε ετοιμάσει τις βαλίτσες τους για τα παιχνίδια της πρεμιέρας του Eurocup. Ο Γκόντας για τη Μόσχα εκεί όπου ως πρώτος διαιτητής θα σφυρίξει το Χίμκι-Λιετούβος Ρίτας, ο Φούφης για το Βερολίνο όπου θα σφυρίξει ως δεύτερος το Άλμπα-Φουενλαμπράντα και ο Παπαπέτρου στη Μούρθια ως πρώτος το Μούρθια-Μπουντούτσνοστ. Κι όσο δε για τον Χριστοδούλου θα είναι δεύτερος στα Κανάρια Νησιά στο Γκραν Κανάρια-Τσεντεβίτα.

Γκόντας, Φούφης και Παπαπέτρου επέλεξαν να συνεχίσουν να σφυρίζουν στο Eurocup και κατ΄ επέκταση και στην Euroleague και να πούνε αν και δεν το θέλανε να αφήσουν τις εγχώριες υποχρεώσεις σε πρωτάθλημα Stoiximan.gr Basket League και Κύπελλο Ελλάδος. Μία τριπλή απουσία που κάνει πιο φτωχή την ελληνική διαιτησία στους δύο θεσμούς που θα βγάλουν τον πρωταθλητή και Κυπελλούχο της φετινής χρονιάς και όχι μόνο καθώς η απουσία τους από τα κρίσιμα παιχνίδια θα είναι αισθητή. Κάτι βέβαια που δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες διαιτητές όπως και ανερχόμενοι. Σε καμία περίπτωση αλλά θα ήταν καλύτερο να υπήρχαν και αυτοί οι τρεις.

Όσο δε για την περίπτωση του Κορομηλά; Είναι ιδιαίτερη και έχει να κάνει με το ότι στην πρεμιέρα των θεσμών της Euroleague, σε Euroleague και Eurocup, δεν ορίστηκε να σφυρίξει σε κάποιο από τα παιχνίδια του Eurocup αλλά σε κάποιο από αυτά της Euroleague. Κάτι που σημαίνει πως η δική του απόφαση παίρνει παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας καθώς και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής. Κάτι που αυτόματα ισοδυναμεί πως δεν αποκλείεται να οριστεί και στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής της Stoiximan.gr Basket League στο ΣΕΦ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Πλέον και με δεδομένη τη στάση της FIBA και κατ΄ επέκταση της ΕΟΚ να είναι αμετακίνητη απομένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση των τριών Ελλήνων διεθνών διαιτητών με αυτή να θεωρείται δεδομένη. Από τη μία η Euroleague μπορεί να τους ξεκαθάρισε ότι τους προσφέρει τριετή παρουσία στους θεσμούς της, μέχρι δηλαδή το καλοκαίρι του 2019, όχι όμως και κάποιο συμβόλαιο. Κι όσο για τους ίδιους επιθυμία και θέλω τους είναι να συνεχίσουν να σφυρίζουν στην Ελλάδα κάτι όμως που δεν είναι στο χέρι τους όσο άδικο και αν αυτό φαντάζει όντας θύματα μίας κόντρας που καλά κρατεί εδώ και χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ