ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σαλούστρος: "Μαζί με τον Γκίκα, φυλάμε τα νώτα του Αντετοκούνμπο"

MEDIA DAY ΤΗΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ
MEDIA DAY ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ICON

Ο Χρήστος Σαλούστρος θα φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών, κάτι για το οποίο μίλησε στο Sport24.gr. Το τηλεφώνημα του Θανάση Σκουρτόπουλου, οι αντιδράσεις και το... μήνυμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις τον υποχρέωσαν να αποσυρθεί προσωρινά από τα παρκέ, για μία διετία. Πάνω στην πιο παραγωγική ηλικία, τότε που θεωρητικά θα έπρεπε να "χτίζει" το μπασκετικό μέλλον του. Ο Χρήστος Σαλούστρος όχι μόνο γύρισε στην δράση, μετά από δύο χρόνια στον "πάγο", αλλά σταδιακά κατάφερε να κάνει πράγματα που τότε ενδεχομένως να του φαίνονταν αδύνατα.

Από το Κουκάκι, που τον έβγαλε από τη ναφθαλίνη , έφτασε -σταδιακά- στον Φιλαθλητικό κι από εκεί στην καθιέρωση στην Α1. Ακόμη κι έτσι όμως, η παρουσία στην Εθνική Ανδρών είναι κάτι τόσο μεγάλο, που ενδεχομένως ουδέποτε να είχε σκεφτεί. Όσο καλός κι αν ήταν με ΠΑΟΚ, Κολοσσό και Προμηθέα Πατρών, όσα κολακευτικά σχόλια και να άκουγε, πιθανότατα να μην θεωρούσε τον εαυτό του ως εν δυνάμει μέλος της Εθνικής Ανδρών στο εγγύς μέλλον.

Η μοίρα (και η κόντρα της FIBA με την EuroLeague) τα έφερε έτσι ώστε να δει το όνομά του στη λίστα του Θανάση Σκουρτόπουλου για τα παιχνίδια με τη Μεγάλη Βρετανία (24/11) και το Ισραήλ (27/11). Η πρώτη ερώτηση που του έγινε λοιπόν κατά τη Media Day μπορεί να είναι κοινότοπη όσο και... αφελής, αλλά δεν μπορούσε να μην γίνει -αναφορικά με το πως νιώθει για την παρουσία του στη "γαλανόλευκη".

" Ναι, ξέρω. Είναι συνηθισμένο να σε ρωτάνε κάτι τέτοιο, αλλά χαζό δεν είναι. Στο υπογράφω. (γελάει) Είναι μια ερώτηση που γίνεται συχνά, αλλά μπορώ να σου πω ότι απολαμβάνω να την απαντάω. Το συναίσθημα είναι υπέροχο, ό,τι καλύτερο έχω βιώσει μέχρι στιγμής στην καριέρα μου. Είναι η μέγιστη τιμή για όλους εμάς να βρισκόμαστε εδώ. Όλα τα παιδιά που είμαστε εδώ, έχουμε μια αποστολή, δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια με Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ. Όλοι αξίζουμε να είμαστε εδώ και δουλεύουμε παρέα. Προσωπικά προσπαθώ να το ζήσω όσο το δυνατόν περισσότερο, πιο έντονα. Μου αρέσουν αυτές οι στιγμές που περνάω στην Εθνική τις τελευταίες ώρες. Όλοι πρέπει να το απολαύσουμε και να πάμε για το μάξιμουμ στα δύο πρώτα παιχνίδια", ήταν η αρχική του τοποθέτηση.

- Πότε ενημερώθηκες για την επιλογή του Θανάση Σκουρτόπουλου να σε συμπεριλάβει στην αποστολή;

" Ήταν δυο - τρεις μέρες πριν από το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Ήμουν στο σπίτι. Είχα το τηλέφωνο του κόουτς, είχαμε μια σχετική επαφή από τότε που με ήθελε στο Ρέθυμνο. Μπορώ να σου πω ότι με εξέπληξε στην αρχή, αλλά κατάλαβα εν τέλει πως σοβαρολογούσε. Δεν με πήρε για να δει τι κάνω. Με πλημμύρισε ένα πολύ όμορφο συναίσθημα και μου έδωσε να καταλάβω ότι με πιστεύει και θέλει να μου δώσει την ευκαιρία να δείξω τι αξίζω και να βοηθήσω την Εθνική. Είναι ύψιστη τιμή και θα δώσω ό,τι έχω μέσα μου αφενός για να δικαιώσω τον προπονητή και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών".

- Ήσουν σίγουρος ότι δεν σου έκανε πλάκα κάποιος φίλος σου, ε;

" Ευτυχώς είχα αποθηκευμένο το νούμερο του κόουτς και δεν έπεσα σε καμία τέτοια παγίδα (γελάει). Ήξερα από την πρώτη στιγμή πως ήταν όλα αλήθεια".

- Με ποιους μίλησες πρώτα, μόλις έκλεισες το τηλέφωνο;

" Με τον Νίκο (Γκίκα) είχαμε μια ιδέα περίπου, γιατί μας είχε προετοιμάσει ο Γιάννης Ελευθεριάδης, που είναι στο επιτελείο του Προμηθέα Πατρών και της Εθνικής Ανδρών. Οι πρώτοι που πήρα τηλέφωνο ήταν οι κολλητοί μου. Πραγματικά με γέμισαν με ακόμη μεγαλύτερη προσμονή για αυτό που θα ζούσα. Δεν μπορώ να στο περιγράψω με λόγια όλο αυτό".

MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
MEDIA DAY ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

- Λένε πως όταν ζεις μια μεγάλη στιγμή δεν αντιλαμβάνεσαι τη σημασία και την αξία της, παρά μόνο όταν αυτή τελειώσει. Εσύ, έχεις αντιληφθεί τι βιώνεις;

" Ισχύει αυτό που λες, το σκεφτόμουν και μόνος μου. Το ρίγος που θα με διαπεράσει μόλις μπω στο γήπεδο και ακούσω τον εθνικό ύμνο θα με κάνει να συνειδητοποιήσω πλήρως αυτό που ζω. Θα είναι η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής μου στα γήπεδα, από τότε που ξεκίνησα. Ήθελα να έχω τη δυνατότητα να παίξω για τη χώρα μου, έστω σε ένα φιλικό. Να μπορέσω να το ζήσω. Σίγουρα, όταν ζεις κάτι, εκείνη την στιγμή μπορεί να μην του δίνεις την απαραίτητη σημασία, αλλά όσο περνάει ο καιρός το αντιλαμβάνεσαι καλύτερα. Προσπαθείς μετά να είσαι πάλι εδώ, για να το ξαναζήσεις".

- Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στο έργο σας, θεωρείς; Το πνευματικό κομμάτι της προετοιμασίας μέσα σε τρεις ημέρες ή το αγωνιστικό και το γεγονός πως η Μεγάλη Βρετανία είναι ίδια σε σχέση με την ομάδα που παρέταξε πριν από δύο μήνες στο Eurobasket;

" Είναι λίγο περίεργο, συμφωνώ σε αυτό που λες. Υπάρχει δυσκολία σε αυτό το κομμάτι. Μπήκαμε ήδη από την πρώτη μέρα στο κομμάτι της τακτικής. Λεπτό με το λεπτό μπαίνουμε όλο και πιο έντονα στο πετσί του ρόλου. Θέλουμε να δείξουμε ότι δικαίως είμαστε εδώ και να δικαιολογήσουμε την παρουσία μας στην ομάδα. Να δώσουμε ό,τι έχουμε για να πάρουμε τη νίκη. Όσο περνάει η ώρα στην προπόνηση θα γινόμαστε καλύτεροι".

- Έχεις σκεφτεί καθόλου ότι μπορεί στο μέλλον να μιλάει ο κόσμος για τον Φιλαθλητικό, ως ομάδα που άλλαξε τα δεδομένα στην Ελλάδα; Κι αυτό δεν αφορά μόνο στον Γιάννη ή τον Θανάση, αλλά και σε άλλα παιδιά, όπως εσύ και ο Νίκος Γκίκας.

" Μίλησες για μια ομάδα που μας έχει στιγματίσει αρκετά παιδιά, μας έχει βοηθήσει. Θεωρώ ότι κατά κάποιο τρόπο έχουμε γράψει κι εμείς τη δική μας ιστορία, στο κομμάτι της ομάδας. Είναι σημαντικό να ανεβαίνεις μαζί με την ομάδα ψηλά. Φτάσαμε πολύ κοντά στο να ζήσουμε το ακόμη μεγαλύτερο, την Α1, αλλά το χάσαμε στο "τσακ". Τέσσερα παιδιά από εκείνη την ομάδα βρήκαμε την άκρη μας. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται κι όλα για καλό γίνονται στο τέλος. Το "κακό" (σε εισαγωγικά) είναι ότι επειδή η ομάδα δεν ανέβηκε τότε, κάποια άλλα παιδιά δεν είχαν την ευκαιρία να φανούν περισσότερο. Ήταν πραγματικά αφανείς ήρωες εκείνης της ομάδας, όπως για παράδειγμα ο Μπάμπης (Σαμοθράκης) και ο Σταύρος (Γεωργιάδης) για παράδειγμα. Έδιναν το 100% του εαυτού τους, από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα. Είναι κάτι το οποίο το αφήνω να αιωρείται. Μακάρι ο κόσμος να μιλάει για εμάς και να βλέπει ότι δώσαμε κάτι στο άθλημα. Θεωρώ ότι κάναμε ό,τι καλύτερο γίνεται, κι όταν ήρθε η ώρα φύγαμε".

- Κάπως έτσι, είσαι μεταξύ αυτών που θα αποτελέσουν την "ασπίδα" του Γιάννη Αντετοκούνμπο για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019.

" Καταρχάς ως άνθρωπος είναι άψογος, εξαιρετικός. Για το μπασκετικό κομμάτι τι να πούμε; Είναι λίγα αυτά που μπορούμε να πούμε. Σίγουρα πάντως έχει αφήσει εμένα και τον Νίκο (Γκίκα) πίσω στην Ελλάδα να φυλάμε τα νώτα του και να βοηθήσουμε την Εθνική να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο (γελάει). Μακάρι να τα καταφέρουμε και να πάει η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να ξαναδούμε τον Γιάννη σε μία μεγάλη διοργάνωση".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ