ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λιθουανία - Ελλάδα 70-82

Λιθουανία - Ελλάδα 70-82
INTIME SPORTS

Ακόμα πιο ελπιδοφόρο το δεύτερο δείγμα της Εθνικής που επικράτησε με 82-70 της Λιθουανίας, παίζοντας κατά διαστήματα όμορφο και γρήγορο μπάσκετ. Δεν χρησιμοποιήθηκε ο Σπανούλης

Η Εθνική ομάδα στο δεύτερο φιλικό της παιχνίδι επί λιθουανικού εδάφους έδειξε ακόμα περισσότερα θετικά στοιχεία, σε ένα ματς που δεν έπαιξε ο Βασίλης Σπανούλης αν και ήταν στην 12άδα, επικρατώντας της Λιθουανίας με σκορ 82-70.

Ο Ηλίας Ζούρος προφανώς θέλησε να ξεκουράσει τον παίκτη του Ολυμπιακού που είναι και ο πλέον επιβαρυμένος και με δεδομένο ότι πήγαν καλά οι Καλάθης, Βασιλειάδης, Σλούκας δεν πήρε χρόνο συμμετοχής

Για τη Λιθουανία έπαιξε κανονικά ο Λίνας Κλέιζα που ήταν πολύ καλός, ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους παρακολούθησε το παιχνίδι με πολιτικά από τον πάγκο.

Κατά διαστήματα, η Εθνική έπαιξε με μεγάλη διάθεση στην άμυνα, καλή κυκλοφορία, γρήγορες επιστροφές κι έλεγχο των ριμπάουντ που της έδινε την ευκαιρία να τρέξει στον αιφνιδιασμό, δείχνοντας μία πάρα πολύ καλή εικόνα, απόρροια και του ότι οι παίκτες μέχρι πριν 15 μέρες έπαιζαν σε φουλ ρυθμό.

Έτσι, πέτυχε την δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα φιλικά παιχνίδια στη Λιθουανία και την Δευτέρα θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να συνεχίσει την προετοιμασία της για το προολυμπιακό τουρνουά.

Ο αγώνας

Ο Ηλίας Ζούρος ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Μάντζαρη, Μπράμο, Παπανικολάου, Καϊμακόγλου και Μαυροειδή, όμως η Λιθουανία μπήκε πολύ δυναμικά στο παρκέ και με τον Γιαβτόκας να παίρνει δύο "μπακ ντορ" πάσες και να καρφώνει ισάριθμες φορές, προηγήθηκε με 4-0. Με τρία διαδοχικά καλάθια μετά από ντράιβ από τους Παπανικολάου, Καλάθη και Καϊμακόγλου που κέρδισαν και τα φάουλ από τους αντιπάλους τους, η Εθνική ισοφάρισε σε 8-8 στο 4'.

Οι Λιθουανοί είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας και με τον Κλέιζα στη σύνθεσή τους έβρισκαν τρόπους στην επίθεση. Ο Καββαδάς πήρε από νωρίς τη θέση του Μαυροειδή (πριν το πεντάλεπτο) και με ένα ωραίο καλάθι του Πρίντεζη που είχε περάσει επίσης στο παρκέ, η Ελλάδα προηγήθηκε (13-14). Οι γηπεδούχοι ξαναπήραν τα ηνία και βρέθηκαν για πρώτη φορά στο +8 (24-16), πριν τελικά ο Πρίντεζης μειώσει για το 24-18 του δεκαλέπτου.

Το γρήγορο παιχνίδι της Λιθουανίας, σε συνδυασμό με τα λάθη των διεθνών, έφεραν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να ακολουθεί στο σκορ.

Πεντάλεπτη υπεροχή

Με αιχμή του δόρατος, τον Νικ Καλάθη στη συνέχεια, η ομάδα του Ηλία Ζούρου άρχισε να μειώσει στο σκορ... Η Εθνική διόρθωσε την κυκλοφορία της μπάλας, έτρεξε στον αιφνιδιασμό και με τον άσο του Παναθηναϊκού κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά (28-30 στο 14'). Οι Λιθουανοί προσπάθησαν να μείνουν κοντά στο σκορ, όμως η ελληνική ομάδα είχε βρει ρυθμό κι έτρεξε ένα επιμέρους 17-3.

Το σκορ μετατράπηκε σε 34-47 με τον Καϊμακόγλου στα 2.30'' πριν το τέλος του ημιχρόνου, με την Ελλάδα να είναι για ένα τετράλεπτο χάρμα ιδέσθαι. Γρήγορο παιχνίδι, καλή άμυνα, έλεγχος των ριμπάουντ, κλεψίματα και πολύ καλές επιλογές στην επίθεση. Με τον Βασιλειάδη να ευστοχεί στο 5ο τρίποντο της Εθνικής (είχε 5/7), η Εθνική εκτόξευσε τη διαφορά στους14 πόντους (36-50).

Τελικά, ο Βουγιούκας με ωραίο καλάθι έγραψε το 41-54 του ημιχρόνου, με το οποίο η ελληνική ομάδα έφυγε για τα αποδυτήρια, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο και λιγότερα λάθη στο παιχνίδι της.

Συνέχισε στο ίδιο τέμπο

Η Λιθουανία μπήκε αποφασισμένη στην επανάληψη να χτυπήσει την Εθνική με το ίδιο... όπλο: να τρέξει δηλαδή. Πάντως, οι παίκτες του Ηλία Ζούρου παίζοντας με ενέργεια βρέθηκαν να προηγούνται με 17 πόντους (45-62) μετά από Καλάθη στον αιφνιδιασμό. Κι όλα αυτά ενώ ο Σπανούλης περίμενε ακόμα στον πάγκο το νεύμα από τον Ηλία Ζούρο για να περάσει στο παρκέ. Δεν υπήρχε πάντως λόγος να μπει στο παρκέ, καθώς οι Μάντζαρης, Καλάθης, Σλούκας, Βασιλειάδης έκαναν καλή δουλειά στην περιφέρεια.

Όπως ήταν φυσικό, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν με τα μακρινά σουτ να μειώσουν στο σκορ και τα κατάφεραν μειώνοντας σε 50-62, όμως οι ωραίες πάσες του Καλάθη στον Μαυροειδή έδωσαν την ευκαιρία στον τελευταίο να πετύχει δύο εύκολα καλάθια και να κάνει το 54-68 στο 27'. Μετά από ένα νευρικό δίλεπτο χωρίς σκορ, ο Πρίντεζης με καλάθι και φάουλ έκανε το 54-71 στα 2,4'' πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Ωστόσο, ο Ντελινικάιτις με ένα σουτ πίσω από τη σέντρα μείωσε σε 57-71.

Δεύτερη νίκη, θετική εικόνα

Ο Ηλίας Ζούρος έκανε αρκετές αλλαγές στο δ' δεκάλεπτο, με τον Μπράμο να παίρνει θέση στην περιφέρεια, τον Πρίντεζη να παίζει στο "4" και τον Μάντζαρη στο "1". Έχοντας και τον κόσμο στο πλευρό τους, οι γηπεδούχοι ροκάνισαν σταδιακά τη διαφορά ανεβάζοντας την απόδοσή τους. Στο 35' ο Ντελινινκάιτις με ένα τρίποντο μείωσε στους 10 (66-76) και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός κάλεσε τάιμ άουτ.

Από εκεί κι έπειτα τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει. Η Λιθουανία πλησίασε στους 9 πόντους (69-78), όμως τελικά ο εξαιρετικός Καϊμακόγλου έδωσε και πάλι τη λύση στην επίθεση. Το τελικό 70-82 βρήκε τους Λιθουανούς να χειροκροτούν και τις δύο ομάδες και την Εθνική να αποχαιρετά το Κάουνας αήττητη.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 41-54, 57-71, 70-82

Λιθουανία (Κεμζούρα): Καλνιέτις 10, Κλέιζα 10, Ντελινινκάιτις 10, Γιανκούνας 10, Γιαβτόκας 8, Κουζμίνσκας 6, Καβαλιάουσκας 5, Ντούλκις 5, Γιουσκεβίτσιους 4, Βαλαντσιούνας 2, Σονγκάιλα.

Ελλάδα (Ζούρος): Βασιλειάδης 11, Μάντζαρης 4, Σλούκας 3, Καλάθης 11, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 11, Μαυροειδής 7, Βουγιούκας 6, Καϊμακόγλου 14, Καββαδάς 3, Μπράμος.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ