ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική παίζει ωραία, δεν είναι κακό!

Η Εθνική παίζει ωραία, δεν είναι κακό!
INTIME SPORTS

Ωραίο μπάσκετ, κι ας είναι ακόμη νωρίς κι ας λείπουν τρεις βασικότατοι παίκτες (Σπανούλης, Καϊμακόγλου, Μπουρούσης). Η Εθνική αφήνει υποσχέσεις και ο Γιάννης Φιλέρης είναι σίγουρος ότι δεν θα πλήξουμε μαζί της, αλλά και με τον "λαοπλάνο" αλλά δουλευταρά κόουτς Αντρέα Τρινκέρι. Μπόνους και τα τρία βίντεο με τις καλύτερες στιγμές στο Στρασβούργο

Τα κλισέ στην περίοδο της προετοιμασίας είναι γνωστά. "Δεν έχουν σημασία τα αποτελέσματα" το ένα. "Είναι βαριά τα πόδια μας από τις προπονήσεις" το δεύτερο. Και το ... τρίτο το πιο φοβερό: "Μήπως φορμαριζόμαστε νωρίς"; Για την Εθνική ομάδα μπάσκετ, που επιστρέφει το απόγευμα από την Γαλλία και το Στρασβούργο, σημασία έχει ότι -παρά τις απώλειες- δείχνει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Κι αν παίζει από τώρα καλό μπάσκετ, ακόμη ... καλύτερα. Να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, εν όψει Ευρωμπάσκετ.

Ναι, δεν έχουν σημασία τα αποτελέσματα των φιλικών, το ξέρουμε. Οι Γάλλοι, για παράδειγμα, αποκλείεται να είναι τόσο ... τραγικοί όσο φάνηκαν στον τελικό (ή μήπως τους έκανε η ελληνική ομάδα να φαίνονται έτσι) του τουρνουά του Στρασβούργου. Πάρκερ και Μπατούμ σημείωσαν από ένα καλάθι έκαστος. Και μιλάμε για δυο παίκτες που φέτος στο ΝΒΑ ήταν από τους πρωταγωνιστές για Σαν Αντόνιο Σπερς και Πόρτλαντ Μπλέιζερς!

Ναι, τα πόδια όλων των παικτών, όλων των ομάδων είναι βαριά, γιατί έχουν ξεκινήσει προετοιμασία εδώ και δυόμισι εβδομάδες. Έχει προηγηθεί μια κουραστική χρονιά και έπεται μια ακόμη πιο ... εξοντωτική, αν αναλογιστούμε ότι μετά το Ευρωμπάσκετ που ολοκληρώνεται στις 22/9 ακολουθούν "καπάκι" τα εθνικά πρωταθλήματα και η Ευρωλίγκα για τους Ευρωπαίους, το ΝΒΑ για όσους παίζουν πέραν του Ατλαντικού.

Όχι, δε μας πειράζει που η Εθνική Ομάδα έπαιξε ωραίο μπάσκετ στο τουρνουά. Ξεκίνησε άλλωστε με αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα, απέναντι στην Κροατία. Τη νίκησε μεν στο καλάθι (87-85) αλλά είχε σημαντικά κενά, όπου ο ένας έψαχνε τον άλλον και όλοι μαζί την άμυνα.

Συνέχισε καλύτερα, απέναντι στην Γερμανία, την πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά, όπου η αμυντική λειτουργία βελτιώθηκε, τα τρίποντα έπεσαν βροχή και το τελικό σκορ (80-52) αναδεικνύει την σημαντική διαφορά δυναμικότητας που χώριζε τους αντιπάλους.

Και ολοκλήρωσε εντυπωσιακά, απέναντι στους "τρικολόρ" που μετά το αργυρό μετάλλιο πριν από δυο χρόνια στη Λιθουανία, έχουν υψηλέ φιλοδοξίες. Στο γήπεδο οι Γάλλοι έκαναν σαν τρελοί όταν εμφανίστηκε ο Τόνι Πάρκερ, φώναζαν διαρκώς το γνωστό "allez les bleus", αλλά στο τέλος χειροκρότησαν το μπάσκετ που έπαιξε η Εθνική Ελλάδας. Με επικεφαλής τον Μαυροκεφαλίδη, η Εθνική πίεσε (19 λάθη έκαναν οι αντίπαλοί τους), έτρεξε, ήταν εύστοχη (8/14τρ), κάρφωσε και μπορεί να έχασε τη μάχη των ριμπάουντ αλλά πήρε εύκολα τη νίκη με 79-67, σε ένα παιχνίδι όπου προηγήθηκε ακόμη και με διαφορά 19π. Δείτε το βίντεο με τα high lights της ελληνικής ομοσπονδίας και θα δείτε όμορφα καλάθια, καλές συνεργασίες, επιμονή στην άμυνα και ικανότητα στο μακρινό σουτ.

Αυτό είναι και το μπάσκετ που θέλει να παίξει η Εθνική στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας. Πολλή πίεση στον αντίπαλο, τρανζίσιον, λόου-ποστ (κυρίως με τον Μαυροκεφαλίδη και τεσσάρια, δηλαδή τον Πρίντεζη καθώς ο Καϊμακόγλου έλειπε γιατί τραυματίστηκε 19'' μετά την είσοδό του στον πρώτο αγώνα με την Κροατία) και αρκετό... τρίποντο, καθώς το μακρινό σουτ είναι ένα μεγάλο όπλο στην επίθεση. Ο Ζήσης μοιάζει με τον "εγκέφαλο" της ομάδας, ο Φώτσης έχει επιστρέψει δριμύτερος, ο Μαυροκεφαλίδης είναι σε διαβολεμένη φόρμα, αλλά φτάνει δεν χρειάζεται να τους ματιάσουμε.

Δεν θα πούμε μεγάλα λόγια. Απλά να υπογραμμίσουμε ότι στο σύνολο των τριών αγώνων, η Εθνική είχε μέσο όρο επίθεσης 82π και άμυνας 68, σε όλα τα ματς η συνάρτηση ασίστ-λαθών ήταν θετική (περισσότερες πάσες από σφάλματα) και η μπάλα κυκλοφόρησε ιδανικά. Όμως, ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Μέχρι να αρχίσει το Ευρωμπάσκετ υπάρχει πολύς δρόμος, τον οποίο πάντως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τον έχει ανοίξει ... με σωστά εργαλεία και καλές προοπτικές.

Μη ξεχνάμε ότι ο Τρινκέρι περιμένει την επανένταξη στις προπονήσεις τριών πολύ σημαντικών παικτών, όπως ο Σπανούλης, ο Μπουρούσης και ο Καϊμακόγλου. Η επιστροφή από τη Γαλλία και η συνέχεια στο ΟΑΚΑ (μέχρι το τουρνουά στο Ηράκλειο το σαββατοκύριακο) είναι "η επόμενη μέρα". Τα υπόλοιπα έχουμε χρόνο να τα αναλύσουμε, μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη όπου ο προπονητής και οι διεθνείς θα αρχίζουν να σκέφτονται, κατ΄αρχήν, τη μάχη του Κόπερ και την πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ.

Με τον Αντρέα, δεν θα πλήξουμε!

Η Εθνική παίζει ωραία, δεν είναι κακό!
INTIME SPORTS

Το σίγουρο είναι ότι με τον Αντρέα Τρινκέρι στον πάγκο δεν πρόκειται να πλήξουμε. Ο Ιταλός έχει πάρει πολύ ζεστά το κοουτσάρισμα της Εθνικής, δείχνει διαβασμένος και προσαρμοσμένος, αλλά κυρίως χαρίζει φοβερές ατάκες.

Όπως εκείνη για τον 5χρονο γιο του, μετά τον πρώτο αγώνα εναντίον της Κροατίας αλλά και αυτή με τον ... Λεωνίδα Καϊμακόγλου μετά το ματς με τους Γάλλους. Πραγματικός "λαοπλάνος", που όμως δουλεύει πάρα πολύ και ήδη έχει "κερδίσει τις εντυπώσεις".

Απόλαυση...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ