ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αποθέωση της FIBA Europe για Βεζένκοφ-Μποχωρίδη

Αποθέωση της FIBA Europe για Βεζένκοφ-Μποχωρίδη

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων είναι προ των πυλών (8-20/7). Δείτε ποιους πέντε παίκτες ξεχώρισε η FIBA Europe "ως τους πιθανότερους να 'χουν τεράστια επιρροή στη διοργάνωση".

Το μπασκετικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Κρήτη ενόψει του Eurobasket Νέων Ανδρών (8-20/7), με τη FIBA Europe να ενημερώνει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας, για τους πέντε παίκτες που αναμένεται να λάμψουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Μεταξύ αυτών είναι... δυο δικά μας παιδιά.

Αλεξάντερ Βεζένκοφ (Άρης)

Το ταλέντο του Αλεξάντερ Βεζένκοφ εντυπωσιάζει εδώ και χρόνια το ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό και φέτος ο 18χρονος φόργουορντ έχει βάλει στόχο να δικαιώσει τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του. Γεννημένος στην Κύπρο, ξεκίνησε την πορεία του από τον ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και μόλις στα 14 του χρόνια έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε διεθνές επίπεδο, συμμετέχοντας με την Εθνική Βουλγαρίας στο Ευρωπαικό U16 το 2010 .Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στο ίδιο τουρνουά δείχνοντας ότι ήρθε για να μείνει, σκοράροντας 35+ πόντους σε τρεις αγώνες. Από τότε ο ύψους 2.03 Βεζένκοφ είναι η κινητήρια δύναμη της ομάδας της Βουλγαρίας , με τα στατιστικά του στο Ευρωπαϊκό U18 του 2013 να εκτοξεύονται αφού είχε μέσο 22.4 πόντους και 10.2 ριμπάουντ. Από το 2009 φορά την φανέλα του Άρη με τον οποίο πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις , έχοντας μάλιστα κερδίσει και τον τίτλο του Καλύτερου Νεαρού Παίκτη τις δύο προηγούμενες σεζόν.

Λευτέρης Μποχωρίδης (Άρης)

Ένας από τους ηγέτες της ελληνικής ομάδας που κατέκτησε την πέμπτη θέση και τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω της στο Ευρωπαϊκό Νέων της Εσθονίας το 2013, ήταν ο Λευτέρης Μποχωρίδης. Ο νεαρός Θεσσαλονικιός θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νέας γενιάς , με πολλούς να τον συγκρίνουν ακόμα και με τον Δημήτρη Διαμαντίδη λόγω της ικανότητας του στις πάσες και το ντράιβ. Αγωνιζόμενος με τον Άρη πραγματοποίησε εντυπωσιακή πορεία την φετινή σεζόν και πλέον ο 20χρονος γκαρντ θέλει να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του(τόσο σε συλλογικό όσο και σε διεθνές επίπεδο) , γι αυτό και έχει βάλει στόχο να "λάμψει" στην Κρήτη. Φέτος είχε μάλιστα δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ, την οποία όμως απέσυρε λίγες βδομάδες μετά.

Λουκ Νέλσον (UC Irvine, Μεγάλη Βρετανία)

Μπάσκετ ή ποδόσφαιρο... Αυτό το δίλημμα τυραννούσε τον νεαρό Λουκ Νέλσον, με το μπασκετικό παρκέ να επικρατεί και το ταλέντο του να δικαιώνεται. Ο ύψους 1.82 Άγγλος είναι ένα από τα αστέρια που θα λάμψουν στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων. Στα 17 του άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του με την U16 της Αγγλίας στην Division A του 2011, ενώ ένα χρόνο αργότερα επανέλαβε το ίδιο με τη U18.Η Division A, ωστόσο, δεν αρκούσε στον Νέλσον, ο οποίος είχε διάθεση για ακόμα περισσότερα. Η Αγγλία χάρις σε αυτόν κατέληξε στην 9η θέση του προηγούμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τον Νέλσον να σημειώνει 19π. κατά μέσο όρο στους αγώνες.Ο νεαρός γκαρντ έκανε μια άκρως επιτυχημένη μετάβαση στο κολεγιακό πρωτάθλημα με 11. 8 πόντους κατά μέσο όρο για την UC Irvine στην παρθενική του χρονιά.

Νίκολα Γιάνκοβιτς (Verniers-Pepinster, Σερβία)

Ο Νίκολα Γιάνκοβιτς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σέρβικης ομάδας από τότε που έκανε το ντεμπούτο με την U17 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010. Ο πάουερ φόργουορντ έχει κατά μέσο όρο 11.2π. και 7.1 ριπμ. στο τελευταίο παγκόσμιο με τη U19. Είναι κάτοχος ενός ασημένιου και ενός χάλκινου μεταλλίου από το 2011 και 2012, αντίστοιχα, με τη U18 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σαν αθλητής υπερέχει στο low post, ενώ στο παιχνίδι του κυριαρχεί το ένστικτο. Μάλιστα, τα δυο τελευταία του χρόνια, που βρίσκεται στο πρωτάθλημα του Βελγίου, έχει τελειοποιήσει το παιχνίδι του, τελειώνοντας τις φάσεις στο καλάθι με μεγάλη ακρίβεια.Ο Γιάνκοβιτς παρουσιάστηκε ετοιμοπόλεμος κατά τη διάρκεια του τουρνουά June's Turgut Atakol στην Τουρκία και όπως συνήθως αναμένεται να "κουβαλήσει" όλη την εθνική Σερβίας στις πλάτες του.

Μουχαμάντου Ζέιτε (Nanterre, Γαλλία)

Στην εθνική Γαλλίας αυτός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πάνω του είναι ο Μουχαμάντου Ζέιτεθ. Ο "Μαμ" βρίσκεται καιρό τώρα στα μπλοκάκια των σκάουτερ του NBA και οι προοπτικές του στην Ευρώπη είναι άκρως αξιοσημείωτες.Ο 19χρονος έχει μοναδικό ξεπέταγμα, γεγονός που τον κατατάσσει στην ελίτ των ριμπάουντερ. Αφού έπαιξε δυο χρόνια στον σχολικό αθλητισμό, πέρασε στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας το 2012. Κατά την περίοδο 2012-13 είχε κατά μέσο όρο 16.2π. και 9.9ριμπ., πράμα που του χάρισε τον τίτλο του MVP. Οι επιδόσεις του αυτές ήταν το "κλειδί" που του άνοιξε την πόρτα της πρώτης κατηγορίας και τον οδήγησε στην πρωταθλήτρια Γαλλίας, Ναντέρ. Εκεί, ο νεαρός "Μαμ" έπαιξε στα μεγάλα σαλόνια της Euroleague και του Eurocup για 18 λεπτά.Το Ευρωπαϊκό της Κρήτης είναι η πέμπτη συνεχόμενη συμμετοχή του 19χρονου σέντερ στη διοργάνωση.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ