ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ταμείο της Α2

Το ταμείο της Α2

Με δέκα αγωνιστικές να αποτελούν ιστορία, το Sport24.gr αξιολογεί και βαθμολογεί την πορεία των δεκατεσσάρων ομάδων που αγωνίζονται φέτος στην Α2 κατηγορία.

Το πρωτάθλημα της Α2 είναι το πλέον ανταγωνιστικό. Πέραν αυτού όμως είναι και αξιοκρατικό. Με την άποψη πως όποιος αξίζει, πάει μπροστά. Όποιος έχει προβλήματα, μένει πίσω. Το Sport24.gr επιχειρεί να αξιολογήσει την πορεία των δεκατεσσάρων "μονομάχων" της φετινής σεζόν, σχολιάζοντας το τι έχουν κάνει μέχρι τώρα, αλλά -επίσης- βάζοντάς τους... βαθμό προόδου.

( Ο βαθμός κάθε ομάδας δεν αφορά μόνο την πορεία της, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βαδίζει μέχρι στιγμής)

Καβάλα (18 βαθμοί - 8 νίκες και 2 ήττες)

Η παρουσία της στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα δεν προκαλεί έκπληξη. Πρόκειται άλλωστε για το ποιοτικότερο ρόστερ της κατηγορίας. Ο Γιάννης Τζήμας κράτησε αναλλοίωτο τον περσινό "κορμό" και προσέθεσε σε αυτόν τον κορυφαίο παίκτη της Α2 την τελευταία πενταετία, τον Βαγγέλη Καράμπουλα. Οι οκτώ νίκες (σε δέκα νίκες) δείχνουν τον δρόμο για την Καβάλα, που μετράει το "διπλό" επί του Ψυχικού, αλλά και το γεγονός πως στον δεύτερο γύρο υποδέχεται τον Εθνικό Πειραιά. Παίζει το καλύτερο μπάσκετ μέχρι στιγμής και δικαιολογημένα θεωρείται το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Βαθμός: 8.5

Λαύριο (18 βαθμοί - 8 νίκες και 2 ήττες)

Η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Ο Χρήστος Σερέλης και οι παίκτες του "πετούσαν" κάτω από το ραντάρ στην προετοιμασία, αφού η εικόνα που δείχνουν στα πρώτα δέκα παιχνίδια της χρονιάς είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχαν στα φιλικά. Οι "κυανοκίτρινοι" έχουν κερδίσει τρεις εκ των ποιοτικότερων ομάδων της κατηγορίας (Ψυχικό, Αρκαδικός, Εθνικός Πειραιά) και έχουν ήδη θέσει τα θεμέλια για την άνετη εξασφάλιση της παραμονής. Όσο για την άνοδο; Κανένα άγχος και... όπου τους βγάλει.

Βαθμός: 9

Εθνικός Πειραιά (17 βαθμοί - 7 νίκες και 3 ήττες)

Άκρως επιτυχημένη η μέχρι τώρα πορεία των νεοφώτιστων. Παρότι δεν γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια της Α2, βαδίζουν εξαιρετικά. Βρίσκονται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ, αν είχαν αποφύγει το "στραβοπάτημα" στο Μετς, θα ήταν ακόμη ψηλότερα. Επειδή όμως μιλάμε για ομάδα που φέτος αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, οι εφτά νίκες σε δέκα αγώνες είναι κάτι παραπάνω από θετικός απολογισμός. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που μεσολάβησε το "σοκ" από την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Τζίμη Κουστένη. Ο κόουτς Μάριος Γούναρης και το επιτελείο του κάνουν εξαιρετική δουλειά, από τη στιγμή που κλήθηκαν να "οδηγήσουν" το "καράβι" του Εθνικού Πειραιά.

Βαθμός: 8

Δόξα Λευκάδας (16 βαθμοί - 6 νίκες και 4 ήττες)

Οι φουρτούνες ήταν πολλές για τους νησιώτες στο πρώτο κομμάτι της χρονιάς. Κάποιες αναπάντεχες (;) ήττες και το γεγονός πως εμφανίζονταν διπρόσωποι αγωνιστικά (καλοί εντός έδρας, κακοί εκτός έδρας) τούς έφερε από νωρίς σε μειονεκτική θέση, όσον αφορά την κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων. Η αλλαγή προπονητή (ο Βαγγέλης Ζιάγκος αντικατέστησε τον Γιώργο Ζαφειρούδη) αφορά τη φετινή σεζόν, με το γεγονός πως οι άλλοι "ανταγωνιστές" έχουν κάνει -επίσης- ήττες εκτός προγράμματος, να επιτρέπει την... αισιοδοξία για το μέλλον.

Βαθμός: 7

Αρκαδικός (16 βαθμοί - 6 νίκες και 4 ήττες)

Ούτε ζέστη, ούτε κρύο μέχρι τώρα για τον Αρκαδικό. Από τη μία, οι τέσσερις ήττες είναι πολλές, από την άλλη η ομάδα παραμένει σε απόσταση βολής από τις πρώτες θέσεις. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη μπορεί να παίζει μπάσκετ που είναι κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες, αλλά μετά την επιστροφή από τις εορτές δίνει ένα παιχνίδι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως "το ματς της χρονιάς". Ποιο είναι αυτό; Το -εκτός έδρας- ντέρμπι με το Ψυχικό. Εκεί, θα φανεί αν τελικά οι Αρκάδες έχουν ό,τι χρειάζεται για να τερματίσουν στην πρώτη δυάδα της βαθμολογίας.

Βαθμός: 7

Παγκράτι (16 βαθμοί - 6 νίκες και 4 ήττες)

Κάθε χρόνο, ο Ντίνος Καλαμπάκος δείχνει πιο... ικανός για εκπλήξεις. Πέρσι, οδήγησε το Παγκράτι στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος, με μπάτζετ σχεδόν... μηδενικό. Φέτος, βαδίζει στα ίδια μονοπάτια με ακόμη πιο χαμηλό προϋπολογισμό. Ε και; Έκανε πολύ καλή επιλογή ξένου (Κοβάσεβιτς), "τσίμπησε" μερικά "λαβράκια" (Παππάς, Χατζηνικόλας, Παπαντωνάκος, Λάκκας) και κρατώντας την περσινή βάση, δίνει στους "ροσονέρι" το δικαίωμα να βρίσκονται αρκετά πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού.

Βαθμός: 8

Ψυχικό (15 βαθμοί - 6 νίκες και 3 ήττες)

Η αμέλεια από πλευράς των διαιτητών στο παιχνίδι με τον Ηλυσιακό αρκούσε για να "καταστρέψει" τη φετινή χρονιά της ομάδας των Βορείων Προαστίων. Βλέπετε, ο σοβαρός τραυματισμός του Νταμίρ Λάτοβιτς άλλαξε άρδην τα σχέδια στο Ψυχικό, που πλέον δεν μπορεί να μιλάει για άνοδο. Ειδικά από τη στιγμή που στα προβλήματα προστέθηκε το όνομα του Νίκου Παπανικολάου (σ.σ.: σύνδρομο κοιλιακών - προσαγωγών). Ακόμα κι έτσι πάντως, οι έξι νίκες που έχει κάνει το σύνολο του Γιώργου Ρεμεντέλα (εκκρεμεί το παιχνίδι με τον Ηλυσιακό) βάζουν θετικό πρόσημο στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας.

Βαθμός: 7.5

Λιβαδειά (14 βαθμοί - 4 νίκες και 6 ήττες)

Η άφιξη του Γιάννη Γκαγκαλούδη αρκούσε για να ανεβάσει επίπεδο τη Λιβαδειά. Ο "Γκάγκα" είναι η βασικότερη αιτία που οι νεοφώτιστοι μετρούν τέσσερις νίκες σε δέκα αγώνες. Το αυτό θα ισχύσει στη συνέχεια του πρωταθλήματος, αφού ο Νίκος Οικονόμου στηρίζει πολλά πάνω του. Όταν αυτός είναι καλά, η ομάδα κερδίζει. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι παίκτες κάνουν τα πάντα προκειμένου οι Βοιωτοί να εξασφαλίσουν τη σωτηρία. Πρόβλεψη; Η Λιβαδειά θα τα καταφέρει.

Βαθμός: 7.5

Αετός (14 βαθμοί - 4 νίκες και 6 ήττες)

Ο Αετός κι αν έζησε... αναταράξεις λόγω αλλαγής στην τεχνική του ηγεσία. Ο Σάββας Κατσούνης πήρε τα ηνία της ομάδας μια βδομάδα πριν το πρώτο τζάμπολ της χρονιάς, αλλά έδειξε κάτι παραπάνω από ικανός για τη θέση. Με τέσσερις νίκες και σκληρό χαρακτήρα, ο Αετός παίρνει... καλό βαθμό, μετά από δέκα αγωνιστικές. Στόχος -φυσικά- η εξασφάλιση της παραμονής, αλλά και να πετύχει μία εκτός έδρας νίκη. Αυτή που θα του δώσει ώθηση για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Βαθμός: 7

Φίλιππος Βέροιας (14 βαθμοί - 4 νίκες και 6 ήττες)

Η πορεία των "κόκκινων" κρίνεται ως... αναμενόμενη, αφού κέρδισαν τα παιχνίδια που έπρεπε συν ένα ακόμη (αυτό με το Ψυχικό). Μπορεί να βρίσκονται λίγο πάνω από τη διακεκαυμένη ζώνη, αλλά έχουν την ποιότητα και την εμπειρία -πλέον- να το διαχειριστούν. Τί τους λείπει; Μία - δύο καλές εκτός έδρας εμφανίσεις και ένα ζευγάρι ροζ φύλλα αγώνα που θα βγάλουν από πάνω τους την πίεση της επιτυχίας. Ο Δημήτρης Γκίμας έχει τον τρόπο να... αλλάξει τη βαθμολογική θέση του Φίλιππου Βέροιας.

Βαθμός: 7

ΟΦΗ (13 βαθμοί - 3 νίκες και 7 ήττες)

Οι τρεις νίκες και οι πολλές εντός έδρας ήττες έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον ΟΦΗ, ο οποίος όμως έχει πολλές δικαιολογίες με το μέρος του. Έχει χάσει πέντε (!) παιχνίδια που κρίθηκαν κάτω από τους πέντε πόντους, δεν είχε στο ρόστερ τον Άλεν Τρεπάλοβατς λόγω τραυματισμού για μερικές εβδομάδες και γενικά, η θέση του είναι πλασματική. Όταν οι "μελανόλευκοι" βρουν ρυθμό και κάνουν κάποιες μαζεμένες νίκες θα ξεφύγουν από τις τελευταίες θέσεις και θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν με άνεση την παραμονή τους στην κατηγορία.

Βαθμός: 6.5

Ερμής Λαγκαδά (12 βαθμοί - 2 νίκες και 8 ήττες)

Πολύ περίεργη η φετινή χρονιά για τους "πράσινους", που έκαναν μερικές μεγάλες μεταγραφές (βλ. Μπένας και Βουτσίτσεβιτς), αλλά εντός παρκέ δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη σταθερότητα. Οι συνεχόμενες αλλαγές στην τεχνική ηγεσία έχουν μπερδέψει αρκετά τα πράγματα, αν και η διακοπή λειτουργεί υπέρ τους, προκειμένου άπαντες να μάθουν καλύτερα τη φιλοσοφία του Δημήτρη Μύθου. Πρόκειται άλλωστε για ικανότατο τεχνικό, με θετικό έργο στο Στρατώνι την τελευταία εξαετία.

Βαθμός: 6

Ηρακλής (12 βαθμοί - 3 νίκες και 6 ήττες)

Περίεργη η φετινή χρονιά, αφού η απουσία του κόσμου από τα περισσότερα παιχνίδια που έχει δώσει στο Ιβανώφειο επηρέασε την πορεία της ομάδας. Ο Γιάννης Δαμαλής πήρε τα ηνία του Ηρακλή, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Κυρούδη, και προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση. Προς το παρόν αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες (βλ. τραυματισμός Δημήτρη Δέσπου), αλλά στην πορεία του πρωταθλήματος, άπαντες ευελπιστούν πως θα υπάρξει αλλαγή δεδομένων που θα κρατήσουν τον "Γηραιό" στην Α2 κατηγορία.

Βαθμός: 6

Ηλυσιακός (9 βαθμοί - 1 νίκη και 7 ήττες)

Όποιο κι αν είναι το τέλος της φετινής χρονιάς, οι παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ θα είναι οι μεγαλύτεροι θριαμβευτές. Αφήστε κατά μέρους τη μόλις μία νίκη και αναλογιστείτε τις δυσκολίες (οικονομικές και αγωνιστικές) που καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά οι παίκτες του Σπύρου Σταθούλη (και του Κώστα Σορώτου, νωρίτερα). Ο δεύτερος μάζεψε στα Ιλίσια μια ντουζίνα πιτσιρικάδες και τους έμαθε να παλεύουν κάθε παιχνίδι μέχρι τέλους. Αυτό κάνουν από την αρχή του πρωταθλήματος. Αυτό θα κάνουν μέχρι το φινάλε.

Βαθμός: 7.5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ