ΜΠΑΣΚΕΤ

Το μυστικό της επιτυχίας, της Καβάλας

Το μυστικό της επιτυχίας, της Καβάλας

Η Καβάλα ετοιμάζεται για την επιστροφή της στην Α1 και ο προπονητής του συνόλου, Γιάννης Τζήμας και ο ηγέτης αυτού, Βαγγέλης Καράμπουλας, αναλύουν στο Sport24.gr τα αίτια της επιτυχημένης πορείας της ομάδας.

Δύο χρόνια στην Α2 ήταν αρκετά, για την Καβάλα. Η ομάδα από τη Μακεδονία ετοιμάζεται για την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία και έκανε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή με τη νίκη της στην αναμέτρηση με τον Ηρακλή ( 85-56 ), στο κλειστό της Καλαμίτσας.

Ήταν η 19η φετινή νίκη των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος σε 21 παιχνίδια. Την επόμενη αγωνιστική, μάλιστα, απέναντι στο Παγκράτι (04/04, 17:00) ενδέχεται να υπάρξει και φιέστα ανόδου. Με την ομάδα της Καβάλας να είναι πολύ κοντά στην άνοδο, το Sport24.gr επικοινώνησε με τους Γιάννη Τζήμα και Βαγγέλη Καράμπουλα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εξαιρετική φετινή σεζόν, επισημαίνοντας πως το κλίμα εντός των τειχών ήταν καταλυτικός παράγοντας.

"Η επιτυχία ανήκει στους παίκτες"

Το μυστικό της επιτυχίας, της Καβάλας
INTIME SPORTS

Sport24.gr απένειμε τα εύσημα στους παίκτες του, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει τελειώσει τίποτα, πέντε "στροφές" πριν το τέλος του δρόμου.

Η κουβέντα ξεκίνησε από το παιχνίδι απέναντι στον Ηρακλή. "Αρχικά, παίζαμε κόντρα σε μία μεγάλη ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξεως, όπως είναι ο Ηρακλής. Με όλο το σεβασμό προς αυτούς παίξαμε όσο πιο καλά και σοβαρά τους αρμόζει", δήλωσε αρχικά για να προσθέσει πως "κατά διαστήματα ήμασταν καταπληκτικοί. Παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ. Συνεχίσαμε την καλή πορεία μας στην άμυνα, την ίδια που είχαμε και στα τελευταία παιχνίδια, όπου δεχτήκαμε πάλι πολύ λίγους πόντους. Μετά τη νίκη στον Αρκαδικό, θέλαμε να δείξουμε ότι πραγματικά μπορούμε και έχουμε όρεξη να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία που μας φέρνει όλο και πιο κοντά στην άνοδο".

Σχετικά με την υπόθεση της ανόδου ήταν φειδωλός "Χρειαζόμαστε μία νίκη στα επόμενα πέντε παιχνίδια. Έχουμε τρία εκτός έδρας και δύο εντός, τα οποία είναι πολύ σπουδαία με αντιπάλους το Λαύριο και τη Δόξα Λευκάδας. Στη φάση που είμαστε θέλουμε να είμαστε προσγειωμένοι, γιατί για τη δεύτερη θέση γίνεται μεγάλη μάχη. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσγειωμένοι μέχρι τέλους".

Τον ρωτήσαμε για το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας. Εκεί ήταν ξεκάθαρος "Το μεγαλύτερο μυστικό είναι η πολύ σκληρή δουλειά που κάνουμε. Ατελείωτες ώρες στο video, στο γήπεδο, αγωνιστικοί ρόλοι, τρομερή πειθαρχία στην άμυνα. Όλα αυτά συνθέτουν μια ομάδα που κατάφερε πρωτοκλασάτους επιθετικούς παίκτες να θυσιάζονται στην άμυνα, να θυσιάζονται για την καλή πάσα. Το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο έχει να κάνει με το έξω-αγωνιστικό κομμάτι. Μια διοίκηση του κυρίου Παπακωνσταντίνου που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και στους παίκτες. Ο κόσμος είναι δίπλα μας. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ ισχυρό παζλ".

Την περασμένη σεζόν για ένα σουτ (τρίποντο του Σάκη Καρύδα) χάθηκε η άνοδος. Οι συγκρίσεις με την περσινή σεζόν ήταν -κάτι παραπάνω από- αναπόφευκτες "Η περσινή χρονιά, μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να ήταν καλή, λόγω των πολλών νικών που είχαμε. Βοήθησε το γεγονός πως ο κορμός που έμεινε από πέρυσι και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια καλή βάση. Δεύτερον, ο τρόπος που χάσαμε την άνοδο ήταν λίγο στενάχωρος. Είχαμε πει πως θα την φέρναμε εις πέρας φέτος. Από τη μέρα που ήρθα η ομάδα έκανε καταπληκτική πορεία, αν και μας στοίχισαν κάποιες ήττες στην αρχή.

Όλα κρίθηκαν σε ένα σουτ με αντίπαλο τον Κόροιβο, σε ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι όπου και ο Κόροιβος άξιζε να βρίσκεται στην Α1 και επίσης είχαμε και την μεγάλη ΑΕΚ. Όλα αυτά ήταν ένα μάθημα για εμάς πώς να διαχειριστούμε κρίσεις και προβλήματα. Σε αυτόν που πρέπει να δώσουμε τα εύσημα για το γεγονός πως η ομάδα διατηρήθηκε ίδια, παρά την πίκρα, ήταν στον πρόεδρο, τον κύριο Παπακωνσταντίνου, που σε πείσμα όλων πίστεψε στην ομάδα αυτή και δικαιώθηκε".

Πώς βιώνει την φετινή επιτυχία, όμως; "Σε προσωπικό επίπεδο, εάν έρθει η άνοδος θα είναι τρομερή χαρά για εμένα. Μπορεί να είναι η πέμπτη άνοδος από Α2 σε Α1, αλλά σε μια πόλη η οποία αγαπά το μπάσκετ αλλά και την ομάδα. Μια πόλη η οποία έχει γευτεί την Α1. Είναι μια ηθική ικανοποίηση και μια περηφάνια, αλλά συγχρόνως και ευθύνες για το αύριο. Μετά τις επιτυχίες οι ευθύνες αυξάνονται, πάντα".

Για να πετύχει τους στόχους της μια ομάδα χρειάζεται και καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Στην Καβάλα ήταν σημαντικός παράγοντας και όπως τονίζιει "φυσικά έπαιξε το ρόλο του. Η ομάδα ήταν άτυχη στην αρχή της χρονιάς. Πληρώσαμε το κακό προηγούμενο της ελληνικής πραγματικότητας. Να έχει τελειώσει το πρωτάθλημα και να μην ξέρουμε τι κατηγορία είμαστε. Σίγουρα το ότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Α2 και εμείς νομίζαμε ότι είμαστε στην Α1 δημιούργησε μια αναταραχή. Οι προπονήσεις δεν ήταν αυτές που έπρεπε να είναι, ενώ και τα φιλικά δεν ήταν αυτά που έπρεπε να είναι. Μην ξεχνάς πως κλείναμε Αμερικανούς τότε. Μας στοίχισε ότι αργήσαμε να μπούμε στην Α2.

Παρά τις δύο ήττες στην αρχή, όμως, η ομάδα κατάφερε να βρει ισορροπία και ηρεμία. Οι προσθήκες δύο καταξιωμένων και πολύ έμπειρων παικτών όπως είναι ο Χαρισμίδης και ο Καράμπουλας ήρθαν να 'δέσουν" σε ένα σύνολο που ήταν υγιές. Και μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως το κλίμα στην ομάδα μεταξύ των παικτών είναι, ίσως, πρωτόγνωρο. Δεν έχω φασαρία και αντιδικία. Πάνω απ' όλα, είναι επιτυχία των παικτών ό,τι έχουμε καταφέρει".

Ενώ για την παρουσία του κόσμου, μόνο καλά λόγια είχε να πει "Ο κόσμος της Καβάλας είχε γευτεί, τα προηγούμενα χρόνια, την καλή Α1. Είναι πολύ κοντά στην ομάδα και θα την ξανά γευτεί και τώρα. Έχει δώσει δείγματα ήθους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια ομάδα που έχει χειροκροτήσει όλους τους αντιπάλους και οι παίκτες της ομάδας εισπράττουν τη στήριξη και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Στο παιχνίδι με τον Αρκαδικό η στήριξη ήταν εντυπωσιακή. Θέλουμε να είναι κοντά στην ομάδα, να στηρίξουν τον αθλητισμό και όσο πιο κοντά είναι στην ομάδα, τόσο θα δίνουν τη δύναμη στη διοίκηση να συνεχίζει να στηρίζει την ομάδα".

"Πίστευα εξ αρχής στην άνοδο"

Το μυστικό της επιτυχίας, της Καβάλας
INTIME SPORTS

Sport24.gr για την επικείμενη άνοδο, αποκαλύπτει το κλίμα εντός των τειχών, ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να παραμείνει και τη νέα σεζόν στην Καβάλα.

Πώς νιώθει για το νέο επίτευγμα; "Μαθηματικά δεν έχουμε εξασφαλίσει την άνοδο, αλλά νομίζω ότι μετά το παιχνίδι με τον Αρκαδικό τελείωσε το θέμα της ανόδου και μένει μόνο να γίνει και μαθηματική η άνοδος. Δείξαμε όμως ότι δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια από την περίοδο της προετοιμασίας και δεν θα χαλαρώσουμε καμία αγωνιστική. Θα προσπαθήσουμε να μην κάνουμε άλλη ήττα και ελπίζω να πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα".

Μιλώντας για τα του ρόστερ, μόνο καλά λόγια είχε να πει "Κατ' εμέ η περσινή ομάδα, που έχασε την άνοδο για ένα τρίποντο την περασμένη σεζόν κόντρα στον Κόροιβο Αμαλιάδας, έμεινε ίδια. Κρατήθηκε ο κορμός, έγιναν δύο προσθήκες, η δική μου και του Χαρισμίδη, οι οποίες ταίριαξαν απόλυτα με τη χημεία της ομάδας. Υπάρχει ένας προπονητής, του οποίου οι επιτυχές μιλούν από μόνες τους. Όλα έχουν κυλήσει ομαλά. Είναι καλοί χαρακτήρες όλοι και ο πρόεδρος είναι κοντά μας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το στόχο μας".

Το περασμένο καλοκαίρι έφτασε στην Καβάλα. Περίμενε να κυλήσουν τα πράγματα έτσι; "Η αλήθεια είναι πως πίστευα πως θα ανεβούμε 100% και γι' αυτό άφησα το σπίτι μου και πήγα τόσα χιλιόμετρα μακριά. Αλλιώς, δεν υπήρχε λόγος. Το ότι θα ερχόταν τόσο εύκολα, δεν το περίμενα σε καμία περίπτωση. Η χρονιά, όμως, δεν ξεκίνησε και τόσο εύκολα, γιατί στις πρώτες έξι αγωνιστικές είχαμε 2 ήττες. Δεν ήρθε και τόσο εύκολα, αλλά στην πορεία, εμείς το κάναμε εύκολο".

Έχοντας ήδη τρεις ανόδους, εκ των οποίων οι δύο διαδοχικές, θα νιώθει ειδιικός σε αυτή την κατάσταση. Ή μήπως όχι; "Σε καμία περίπτωση. Αυτά είναι ωραία να τα γράφουν οι δημοσιογράφοι και να τα διαβάζουμε εμείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός. Εάν έπαιζα τένις θα τον δεχόμουν τον τίτλο. Δεν το έχω κάνει εγώ αυτό, πάντως".

Τον ρωτήσαμε για τις διαφορές που εντόπισε σε σχέση με τις προηγούμενες ομάδες στις οποίες έχει αγωνιστεί "Έχει φοβερή οργάνωση για τα δεδομένα της Α2. Και η ΑΕΚ είχε φοβερή οργάνωση. Τώρα κάτι άλλο δεν μπορώ να βρω. Είμαι ευλογημένος που έχω παίξει σε ομάδες που αποτελούνται από καλούς χαρακτήρες που έχουν έντονο το οικογενειακό στοιχείο και δίνουν το κάτι παραπάνω".

Η Καβάλα έχει τα εχέγγυα να σταθεί στην Α1, την ερχόμενη σεζόν; "Νομίζω τα έχει, γιατί έχει αγωνιστεί ξανά στην κατηγορία αυτή. Είχε θετική παρουσία, όταν βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία. Το έχει ξανακάνει και νομίζω ότι εάν δουν οι άνθρωποι της ομάδας τι έφταιξε την πρώτη χρονιά, τότε η Καβάλα θα έχει πολλά χρόνια στην πρώτη κατηγορία".

Ενώ για το ενδεχόμενο παραμονής, εκφράζεται θετικός "Μακάρι! Αυτό θα το αποφασίσει ο πρόεδρος και ο προπονητής. Εγώ θέλω να μείνω! Είναι μια όμορφη πόλη, η πόλη της Καβάλας, με πολύ καλούς ανθρώπους να περιτριγυρίζουν την ομάδα. Όλα με τραβούν ώστε να μείνω. Το θέμα είναι εάν θέλει η διοίκηση και ο προπονητής".

Κλείνοντας, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο "Ο κόσμος πραγματικά μας έχει βοηθήσει. Μας βοήθησε είτε παίζουμε με τον δεύτερο, είτε τον τελευταίο. Δεν κοιτούν το όνομα του αντιπάλου, αλλά την προσπάθεια που κάνουμε εμείς από τέλη Αυγούστου. Τον ευχαριστούμε πολύ και ελπίζω κι εμείς να του έχουμε δώσει την ανάλογη χαρά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ