ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γ. Μπαρτζώκας αναλύει τους τελικούς

Ο Γ. Μπαρτζώκας αναλύει τους τελικούς
INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναλύει για λογαριασμό του Sport24.gr τους τελικούς της Α1. Η πίεση του Ολυμπιακού, η καθοδήγηση του Διαμαντίδη κι όλα τα τακτικά σημεία που έκριναν την πρώτη αναμέτρηση.

Ο προπονητής του Πανιωνίου, αναφέρθηκε στη χημεία της "ερυθρόλευκης" περιφέρειας, στον μονόδρομο που αντιμετωπίζει πλέον η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς, αλλά και στο στοιχείο που επανέφερε η ομάδα του "τριφυλλιού".

Ακόμη ανέλυσε διεξοδικά τις κρίσιμες αποφάσεις που έκριναν κατά τη γνώμη του την αναμέτρηση και ανάλυσε από τεχνικής σκοπιάς τον τελικό.

Τι διαφορετικό είχε αυτό το παιχνίδι από τα προηγούμενα;

«Καταρχήν τον νικητή. Είδαμε σε γενικές γραμμές, πάντως, μια επανάληψη των προηγούμενων αναμετρήσεων, με την έννοια ότι το παιχνίδι κρίθηκε σε 2-3 αποφάσεις στο τέλος. Όπως και στα προηγούμενα έτσι και σε αυτό θα μπορούσε να είναι οποιασδήποτε ο νικητής».

Ο Ολυμπιακός έχασε γιατί...

«Είχε μεγάλη πίεση. Περισσότερη από τα άλλα παιχνίδια κι όποιος ήταν στο γήπεδο την ένιωθε. Αυτή πηγάζει από την αποτυχία των τελευταίων ετών στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Η κερκίδα «πίεζε» τους παίκτες , με αποτέλεσμα το παιχνίδι του Ολυμπιακού να είναι βιαστικό και ανυπόμονο στο τέλος. Η ομάδα του κύριου Ίβκοβιτς πρέπει να διαχειριστεί αυτό το «βάρος» και να ξεπεράσει την πίεση αν θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα».

Στα δύο προηγούμενα παιχνίδια ο Ολυμπιακός έπαιξε χωρίς τον Νεστέροβιτς; Φάνηκε σε αυτό η απουσία του και αν ναι, γιατί;

«Ο Νεστέροβιτς με την παρουσία του, αλλά και με την απουσία του ήταν σημείο αναφοράς στα ντέρμπι, με την έννοια ότι ακόμη κι αν δεν έπαιζε υπήρχε αρκετή φιλολογία γύρω από αυτό το θέμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η απουσία του φαίνεται αγωνιστικά, διότι είναι έμπειρος, τελειώνει καλά τις φάσεις και στην άμυνα έστω κι αν δεν έχει γρήγορα πόδια, είναι ένα μεγάλο κορμί και ξέρει να παίρνει σωστές θέσεις και αποφάσεις, ακόμη και στο πότε πρέπει να κάνει φάουλ».

Για τέταρτη φορά φέτος το παιχνίδι ήταν κλειστό. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό;

«Απόλυτα. Ακόμη κι αν μια ομάδα ξέφευγε στο ξεκίνημα, θα βλέπαμε ένα παρόμοιο φινάλε. Κι αυτό γιατί οι παίκτες και οι πάγκοι των δύο ομάδων ξέρουν να αντιδρούν σε τέτοιες καταστάσεις».

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε γιατί…

«Υπερτερούσε στις λεπτομέρειες και συγκεκριμένα στις 2-3 τελευταίες αποφάσεις και φάσεις που έκριναν τον νικητή. Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι η καθοδήγηση του Δημήτρη Διαμαντίδη. Η απλότητα, αλλά κι η αποτελεσματικότητα του είναι σεμιναριακού επιπέδου. Ειδικά στο τελευταίο 10λεπτο ήταν εξαιρετικός στην καθοδήγηση της ομάδας, είτε σκόραρε, είτε δημιουργούσε, όπως έκανε με πολύ απλό τρόπο στην πάσα στον Καλάθη μετά από το baseline-out».

Ποιες ήταν αυτές οι 2-3 αποφάσεις;

«Το τρίποντο του Φώτση ήταν πολύ σημαντικό για την έκβαση του αγώνα. Ο Παπαλουκάς μείωσε με ένα γρήγορο δίποντο, για να ακολουθήσει το επιθετικό ριμπάουντ του Μπατίστ. Είδαμε λοιπόν να επιβεβαιώνεται η τετριμμένη δήλωση των προπονητών που λένε ότι ένα ριμπάουντ μπορεί να κρίνει τον νικητή. Όπως και έγινε. Γιατί στην επόμενη φάση έγινε η διπλή αλλαγή στο pick-n-roll του Παναθηναϊκού, με τον Διαμαντίδη να κερδίζει εύκολα το φάουλ από τον Μπουρούση.

Με τη διαφορά ξανά στους τρεις πόντους ο Ολυμπιακός δεν αντέδρασε ορθολογικά, αλλά με ένα τρίποντο-ενστίκτου, από αυτά που συνηθίζει να παίρνει ο Τεόντισιτς. Αν μπει οδηγεί στον παράδεισο, αλλά είναι άστοχο όμως…»

Ποια άλλα σημεία τακτικής ξεχώρισαν στο χθεσινό παιχνίδι;

«Είδαμε τον Παναθηναϊκό να παίζει περισσότερο στο low-post, αρχικά με τον παίκτη που μάρκαρε ο Γκόρντον. Αυτό έγινε αν δεν κάνω λάθος 6 φάσεις, χωρίς ουσιαστικό κέρδος. Ο Γκόρντον, ,με τον οποίο συνεργαστήκαμε πέρσι στο Μραούσι, είναι εξαιρετικός στην άμυνα στο low-post ακόμη και με πολύ ψηλότερους παίκτες.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε μεγάλο κέρδος, πέρα από ένα κερδισμένο φάουλ και δύο σουτ του Σάτο. Ο κύριος Ομπράντοβιτς κατέφυγε στην ίδια επιλογή με τον Καϊμακόγλου να παίζει στο post τον Παπαλουκά. Με αυτή την κίνηση κέρδισε δύο φάουλ, ήλεγξε τον ρυθμό, δίνοντας στην ομάδα του αποστάσεις στην επίθεση και ένα επιπλέον πρόβλημα στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη δεν προσπάθησε να χτυπήσει μες στο καλάθι, ούτε καν με τον Μαυροκεφαλίδη που είναι πολύ καλός στο low-post. Αντίθετα επέλεξε να στηριχθεί μόνο σε pick-n-roll παιχνίδια . Από την άλλη δεν απέδωσε ιδιαίτερα το σχήμα με τους Σπανούλη, Τεόντοσιτς και Παπαλουκά. Όπως είπε κι ο κύριος Ίβκοβιτς μετά το παιχνίδι θέλησε να παίξει με τους τρεις εμπειρότερους περιφερειακούς, αλλά με αυτό το σχήμα δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος θα κάνει τι και πότε».

Όσο για τη συνέχεια;

«Στον αθλητισμό δεν υπάρχει ανάθεμα. Είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο ο Ολυμπιακός να κερδίσει έξι φορές μέσα σε μια χρονιά τον Παναθηναϊκό. Πλέον είναι μονόδρομος για την ομάδα του κύριο Ίβκοβιτς να ξεπεράσει αυτή την πίεση, που συσσωρεύεται από τα προηγούμενα 14 χρόνια, και να πάρει το πρωτάθλημα. Το ζητούμενο, λοιπόν, για τον Ολυμπιακό είναι να σβήσει ότι έχει συμβεί. Στη σειρά, στη χρονιά, αλλά και στο παρελθόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ