Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ιβάνοβα-Λαμπρούση στο Sport24

Ιβάνοβα-Λαμπρούση στο Sport24

Πηγαίνουν τρίτη Λυκείου. Είναι καλές μαθήτριες (ή τουλάχιστον έτσι μας λένε) αλλά και καλές αθλήτριες. Η Τζίνα Λαμπρούση -κεντρική με ύψος 1.84- και η Ιζαμπέλα Ιβάνοβα που απέχει 188 εκατοστά από το πάτωμα κι αγωνίζεται ως ακραία, είναι φέτος βασικές στον Ηρακλή Κηφισιάς.

Μια ομάδα που δεν έχει ξένες και βασίζεται σε αθλήτριες από 15 έως 20 ετών. Το Σάββατο συνέβαλαν τα μέγιστα στη νίκη επί του πρωταθλητή Παναθηναϊκού με 3-1 σετ, η μεν Τζίνα με 10 πόντους και 8 μπλοκ, η δε Ιζαμπέλα με 18 πόντους και 16/25 επιθέσεις. Είναι ήδη διεθνείς και έχουν σίγουρα μια μεγάλη καριέρα μπροστά τους…


Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το βόλεϊ;

Τζίνα: " Αρχικά έκανα ένα άλλο άθλημα πριν ξεκινήσω το βόλεϊ, 6 χρόνια έκανα αγωνιστικό αερόμπικ το οποίο είναι συνδυασμός μουσικής με χορό κι ασκήσεις, ήμουν και στην Εθνική ομάδα. Λόγω ύψους το σταμάτησα κι άρχισα βόλεϊ. Με παρακίνησε ο πρώην προπονητής μου Σπύρος Χουντουμάδης (σσ: τώρα προπονητής στον Παναθηναϊκό) και η κυρία Σύλβια Ιβάνοβα βοηθός προπονητή".

Ιζαμπέλα: " Εγώ είμαι από μωρό στα γήπεδα, όλη μου η οικογένεια ασχολείται με το βόλεϊ και πιστεύω πως το 'χω στο DNA μου. Ξεκίνησα σε ηλικία 12 χρονών στον Ηρακλή Κηφισιάς, με ανακάλυψε ο κύριος Νίκος Χουντουμάδης και με έφερε στο Σύλλογο".

Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις τίποτα άλλο; Είπες ότι το έχεις στο DNA σου, γι'αυτό

Ιζαμπέλα: " Βασικά δεν βλέπω όλη μου τη ζωή να ασχολούμαι με το βόλεϊ, θέλω να γίνω ψυχολόγος".

Τζίνα, εσένα τι σε κράτησε στο βόλεϊ; Έκανες ένα άθλημα εντελώς διαφορετικό από το βόλεϊ και ξαφνικά παίζεις βόλεϊ.

Τζίνα: " Αρχικά η ομαδικότητα του αθλήματος και κάποιες διαφορές με το προηγούμενο άθλημα που έκανα, που ήταν ατομικό, ήθελε πιο πολύ αντοχή… Γενικά το βόλεϊ είναι πολύ πιο δύσκολο άθλημα πιστεύω γιατί έχει πολλές τεχνικές, αλλά το ομαδικό πνεύμα με παρακίνησε να μείνω στο βόλεϊ και να το πάρω ζεστά και να συνεχίσω".

Είστε και οι δύο τυχερές γιατί μπορεί να είστε μικρές σε ηλικία αλλά είστε σε ένα σύλλογο ο οποίος προωθεί -ας το πούμε έτσι- τα δικά του παιδιά. Θέλει να βγάζει καινούργιες αθλήτριες, πιστεύει στα ταλέντα κτλ. Πιστεύετε ότι ήταν το καταλληλότερο σκαλοπάτι για την μετέπειτα καριέρα σας; (ο Ηρακλής Κηφισιάς)

Ιζαμπέλα: " Εννοείται, γιατί είναι πολύ καλή ευκαιρία όταν αρχίσεις να παίζεις στο Σύλλογό σου, μάλιστα βασική σε Α1 κατηγορία, μπορεί να σε δει κόσμος, να δείξεις τι αξίζεις και εννοείται μετέπειτα να πας και σε μια καλύτερη ομάδα, αλλά εγώ πιστεύω σε 2-3 χρόνια και ειδικά με τη βοήθεια του Ζόραν Κόβατσιτς, της Σύλβια Ιβάνοβα και της Έφης Μαρτσουκάκη που είναι οι τωρινοί μας προπονητές, ότι μπορούμε να φτάσουμε σ'ένα επίπεδο που να πάρουμε και πρωτάθλημα στα επόμενα χρόνια με το Σύλλογό μας και στη συνέχεια να πάμε και σ 'άλλες ομάδες".

Τζίνα: "…Παίρνοντας εμπειρίες κι έχοντας υπομονή κι επιμονή 8.50".

Αυτό το λες, επειδή υπάρχουν και οι συγκυρίες στον ελληνικό αθλητισμό; Βλέπε τα μπάτζετ των ομάδων που ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που αρχίζουν τώρα και ρίχνουν τα μπάτζετ τους γιατί δε μπορούν να τα σηκώσουν πλέον οι Ερασιτέχνες τους. Πιστεύετε θα μπορέσει να γυρίσει ο τροχός και να πρωταγωνιστήσουν και άλλες ομάδες; Εσείς και το Μαρκόπουλο πχ που επίσης έχει πολλές μικρές σχετικά αθλήτριες... Θα είναι η αρχή για μια αλλαγή στο ελληνικό βόλεϊ;

Ιζαμπέλα: " Δεν παίζει ρόλο το πόσα παίρνεις αλλά το τι κάνεις μες στο γήπεδο, οπότε εφόσον γίνεται καλή δουλειά στους συλλόγους και σε Εθνικό επίπεδο εννοείται πως το πρωτάθλημα μπορεί να χτιστεί και να υπάρχει μια καλή εικόνα… Άσχετα από το μπάτζετ κι από το οτιδήποτε. Επίσης πολλές νέες αθλήτριες παίζουν βασικές στις ομάδες τους και είναι πολύ καλό για το μέλλον, για τις Εθνικές ομάδες και για τους συλλόγους".

Τζίνα: " Συμφωνώ με την προλαλήσασα, με κάλυψε πλήρως!"

Έχουμε παίξει 3 αγωνιστικές φέτος; Θέλετε να μου κάνετε ένα πρώτο σχόλιο για το πρωταθληματάκι… Πώς σας φαίνεται;

Τζίνα: " Αρχικά τις πρώτες αγωνιστικές έχουμε συμπέσει με σχετικά δύσκολες ομάδες που δεν είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας, να πω ότι μπορούσαμε να τις χτυπήσουμε στα ίσια, αλλά θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και θα έρθουν ομάδες στα μέτρα μας έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε και να πάρουμε νίκες".

Ιζαμπέλα: " Στόχος μας και φέτος είναι η οκτάδα, δηλαδή θα είναι μεγάλη επιτυχία για μας αν μ'αυτή την ομάδα που έχουμε φέτος καταφέρουμε και φτάσουμε στις 8 πρώτες ομάδες. Από κει και πέρα ό,τι έρθει καλοδεχούμενο. Πάντως υπάρχουν 3-4 ομάδες οι οποίες πρωταγωνιστούν όπως κάθε χρόνο… Εντάξει, από κει και πέρα θα δείξει".

Λόγω της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής του Πρωταθλήματος δίνει δικαίωμα σε πολλές ομάδες στον πρώτο γύρο να κάνουν την έκπληξη. Κακά τα ψέματα, 4 ομάδες που αναφέρθηκες εσύ, ό,τι και να γίνει θα είναι μες στην τετράδα. Από κει και πέρα παίζονται οι 2 θέσεις, η 5 και η 6. Ποιες ομάδες πιστεύετε ότι θα τις συμπληρώσουν; Εσείς μπορείτε να κάνετε την έκπληξη;

Ιζαμπέλα: " Πιστεύω πως ναι, αρκεί να το πιστέψουμε. Είμαστε μια νέα ομάδα που κακά τα ψέματα αν μπεις με τσαμπουκά μες στο γήπεδο μπορείς να κοντράρεις και μεγάλες ομάδες πχ Ολυμπιακό, αν και δεν το κάναμε, εντάξει, μας πήρε από κάτω. Πιστεύω στην εξάδα θα είναι Ηρακλής και Μαρκόπουλο".

Θέλω να μου κάνετε τώρα μια αναφορά στο κεφάλαιο "Εθνική ομάδα".

Τζίνα: " Παίζω 2 χρόνια βόλεϊ και είναι μεγάλη τιμή για μένα να με καλούν στην Εθνική Νεανίδων, και πόσο μάλλον στην Εθνική γυναικών, πράγμα το οποίο έγινε φέτος το καλοκαίρι. Φέτος στο Βαλκανικό τον Αύγουστο έπαιξα βασική στην Εθνική Νεανίδων κι αυτό για μένα είναι υπερ-αρκετό δηλαδή το εκτιμώ πάρα πολύ που εκπροσωπώ την Ελλάδα σ’αυτό το άθλημα και πήραμε μια πάρα πολύ καλή θέση, βγήκαμε τρίτες".

Ιζαμπέλα: " Εγώ καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία και το Σύλλογό μου γιατί κατάγομαι από μια ξένη χώρα, τη Βουλγαρία και για να μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω στην Εθνική ομάδα έπρεπε να πάρω την ελληνική υπηκοότητα. Είναι μεγάλη τιμή για μένα γιατί νιώθω Ελληνίδα, είμαι πάρα πολλά χρόνια εδώ, έχω μεγαλώσει εδώ και πιστεύω πως η φουρνιά μας μπορεί να κάνει πολλά πράγματα τα επόμενα χρόνια στην Εθνική".

Στο ελληνικό γυναικείο βόλεϊ υπάρχει ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στις γενιές. Ήταν η γενιά που οι κοπέλες τώρα είναι γύρω στα 30 ή μεγαλύτερες, η μισή ομάδα του Παναθηναϊκού πχ η Ελευθερία Χατζηνίκου, η Ρούξι, η Φένια Παπαγεωργίου, η Κουτουξίδου και οι υπόλοιπες. Μετά δεν υπήρχε μια φουρνιά, αλλά μεμονωμένες αθλήτριες και τώρα βγαίνετε εσείς που είστε ουσιαστικά από 3 ομάδες ας πούμε; Οι ομάδες που έχουν πιστέψει στα νέα κορίτσια και δικαιώνονται γι’αυτό που κάνουν. Συνάμα όμως στον πάγκο της Εθνικής ομάδας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος από την αρχή ήθελε να δουλέψει με μικρά κοριτσάκια, ο κύριος Καπράρα. Και πόσο σημαντικές ήταν και οι εμπειρίες που αποκομίσατε;

Ιζαμπέλα: " Η ανανέωση που έκανε φέτος πιστεύω πως ήταν μια σωστή κίνηση. Αυτό το καλοκαίρι που μας δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε στην Εθνική γυναικών, πήραμε πάρα πολλά πράγματα από την «προηγούμενη γενιά» γιατί είναι έμπειρες παίκτριες και έχουν πάρα πολλά παιχνίδια στην πλάτη τους, τίτλους, αγωνιστικότητα… Και μας δώσανε πάρα πολλά, μάθαμε από αυτές. Ήταν ένα μεγάλο συν, να δούμε πώς είναι ο επαγγελματίας".

Τζίνα: " Ο επαγγελματίας, ο τρόπος προπόνησης, νοοτροπία πάνω απ’ όλα".

Ιζαμπέλα: " Και πιστεύω πως ο κύριος Καπράρα μας έμαθε να δουλεύουμε ακριβώς σαν επαγγελματίες, δηλαδή πολύωρη προπόνηση, συμπεριφορά μέσα και έξω από το γήπεδο, κανόνες, πειθαρχία κτλ και θα βοηθήσουν πάρα πολύ στη μετέπειτα πορεία μας".

Δημοσιογράφος θα ήθελες να γίνεις ποτέ;

Ιζαμπέλα: " Μου το’χουν πει, αλλά…"

Όχι, το λέω επειδή θα κάνεις εσύ την επόμενη ερώτηση στην Τζίνα.

Ιζαμπέλα: Κυρία Λαμπρούση, Θα θέλατε να μας πείτε για την εκδήλωση-πασαρέλα που είχατε την τιμή να κάνετε με τα φορέματα;

Τζίνα: " Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα, ένιωσα σαν μοντέλο, με τις προετοιμασίες που κάναμε, με τα φορέματα, τους μακιγιέζ, με τους κομμωτές που μας φτιάχνανε, αλλά όλα αυτά τα κάναμε για ιερό σκοπό, για το Χαμόγελο του Παιδιού και θα το ξαναέκανα αν ήταν για τέτοιο σκοπό".

Ιζαμπέλα: Να κάνω μια ερώτηση ακόμα; Που έκανε και η παρουσιάστρια της βραδιάς… Μοντέλα ή αθλήτριες;

Τζίνα: " Αθλήτρια, πάνω απ’όλα αθλήτρια, δεν το αλλάζω! Εσείς κυρία Ιβάνοβα; Μοντέλο ή αθλήτρια;"

Ιζαμπέλα: "Αθλήτρια!"

Ψυχολόγος ή αθλήτρια;

Ιζαμπέλα: " Και τα δύο! Είμαι πολύπλευρη προσωπικότητα, δε μου αρέσει να οδεύω προς μια κατεύθυνση".

Περιγράψτε μου μια τυπική μέρα σας.

" Σχολείο, μετά προπόνηση, μετά φροντιστήριο ή το αντίθετο, ένα τρίωρο προπόνηση να ξεσπάσουμε και να ξελαμπικάρουμε από το φροντιστήριο!"

Πιο αναλυτικά;

Τζίνα: " Ξυπνάμε το πρωί, πάμε σχολείο, μετά το σχολείο έχουμε προφανώς προπόνηση και μετά την προπόνηση έχουμε φροντιστήριο, τελειώνουμε 9 η ώρα το βράδυ και μετά αρχίζει το διάβασμα. Ξενυχτάμε κάποιες φορές –διαβάζοντας- και πάλι η ίδια ρουτίνα…"

Ιζαμπέλα: ' Προγραμματισμός είναι όλα!"

Τζίνα: " Ακριβώς, ένας καλός προγραμματισμός μέχρι να έρθει το Σαββατοκύριακο, ώσπου να παίξουμε το Σάββατο την αγωνιστική μας να τελειώνουμε και μετά Κυριακή να διαβάσουμε για όλη την εβδομάδα γιατί δεν έχουμε καθόλου χρόνο…".

Ιζαμπέλα: " Και Κυριακή συνήθως ξυπνάμε απ’το χάραμα γιατί γράφουμε στο φροντιστήριο".

Το αγαπημένο σας μάθημα;

Τζίνα: " Επειδή είμαι θεωρητικής κατεύθυνσης, είναι τα Αρχαία γενικής!"

Ιζαμπέλα: " Βιολογία".

Μουσικούλα ακούμε;

Τζίνα: " Ακούμε όλα τα είδη, μας αρέσει τρελά, χαλαρώνουμε, πριν την προπόνηση για να φτιάξουμε λίγο ψυχολογία".

Ιζαμπέλα: " Εγώ περισσότερο RnB, pop, house, πιο party animal!"

Μετά τη νίκη τους επί του Παναθηναϊκού, τα κορίτσια μίλησαν στο Sport24.gr.

Ιζαμπέλα Ιβάνοβα: " Δουλεύουμε σκληρά στις προπονήσεις και θέλαμε πολύ τη νίκη. Σκοπός μας είναι να βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα και να φαίνεται ο κόπος της δουλειάς μας. Μπήκαμε αποφασιστικά στο παιχνίδι και πραγματικά το χαρήκαμε… Αυτή η νίκη μπορεί να μας οδηγήσει για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ όλες μου τις συμπαίκτριες γι'αυτή την εμφάνιση!"

Τζίνα Λαμπρούση: " Είμαστε όλες πολύ χαρούμενες για τη νίκη. Παίξαμε ελεύθερα και συγκεντρωμένα και συνεχίζουμε και στους υπόλοιπους αγώνες που θα παίξουμε ακόμα πιο δυνατά. Η νίκη μας έδωσε πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και για τα επόμενα παιχνίδια".


Ιβάνοβα-Λαμπρούση στο Sport24
Ιβάνοβα-Λαμπρούση στο Sport24


TAGS Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ