ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εύα Χαντάβα: "Μην αφήσεις κανέναν να σε χαρακτηρίσει αδύναμη"

Η Εύα Χαντάβα
Η Εύα Χαντάβα 24MEDIA / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Η διεθνής αθλήτρια και αρχηγός του Παναθηναϊκού, Εύα Χαντάβα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, μιλάει στο SPORT24 για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό γυναικείο βόλεϊ, τις εξουθενωμένες αθλήτριες και τα περιστατικά σεξουαλικής βίας.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα, μία ημέρα που σε όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα του εξωτερικού γιορτάζεται όλο το χρόνο μιας και οι αθλήτριες έχουν την ίδια, αν όχι καλύτερη αντιμετώπιση. Στο ελληνικό πρωτάθλημα ωστόσο έχει χάσει τη σημασία της μιας και οι γυναίκες ζουν στη σκιά του αντρικού πρωταθλήματος.

Με αφορμή την ξεχωριστή αυτή ημέρα, το SPORT24 μίλησε με την Εύα Χαντάβα, αρχηγό της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό βόλεϊ, τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία τη γυναικεία κατηγορία και τις αθλήτριές της και πώς το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ θα μείνει στη σκιά του αντρικού, παλεύοντας να ενταχθεί στην κατηγορία των επαγγελματικών αθλημάτων.

Επιπλέον, η αρχηγός των "πρασίνων" αναφέρεται στην αντιμετώπιση των αθλητριών στο εξωτερικό, στα περιστατικά σεξουαλικής βίας που συνάντησε, πως τα αντιμετώπισε και πως η Σοφία Μπεκατώρου έγινε παράδειγμα για πολλές κοπέλες.

"Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΗ"

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα και θα ήθελα να μου πεις τι σημαίνει αυτή η ημέρα για μία πετυχημένη αθλήτρια εν έτει 2021.

"Με αφορμή τα τελευταία σεξιστικά γεγονότα που γίνονται εις βάρος των γυναικείων, κυρίως, αθλημάτων και το γεγονός ότι κανένα γυναικείο άθλημα δεν είναι "επαγγελματικό" στην Ελλάδα, απαντώ το εξής: "Μην αφήσεις κανέναν να σε χαρακτηρίσει αδύναμη μόνο και μόνο επειδή είσαι γυναίκα".

Μιας και έχεις γυρίσει όλο τον κόσμο παίζοντας βόλεϊ και έχεις παίξει σε πολλά πρωταθλήματα του εξωτερικού, πως θα χαρακτήριζες την Ελληνίδα γυναίκα αθλήτρια το 2021 συγκριτικά με την αντίστοιχη του εξωτερικού;

"Εξουθενωμένη! Δυστυχώς, όπως είδαμε, η Πολιτεία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον τη φετινή χρονιά για εμάς και όλα τα "ερασιτεχνικά" αθλήματα. Θεωρώ πως στις αθλήτριες – γυναίκες στο εξωτερικό, υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός. Δυστυχώς".

Πιστεύεις ότι στον ελληνικό αθλητισμό (ερασιτεχνικό και μη) υπάρχει η ίδια, ή έστω περίπου ίδια αντιμετώπιση συγκριτικά με τους άντρες;

"Σε καμία περίπτωση. Οι άντρες αθλητές έχουν περισσότερα προνόμια σε σχέση με εμάς. Γι’ αυτό παλεύουμε εμείς οι γυναίκες να κάνουμε το γυναικείο βόλεϊ επαγγελματικό, αν μας ακούσει κάποιος".

H Εύα Χαντάβα
H Εύα Χαντάβα 24MEDIA / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Με αφορμή την πρόσφατη εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου είσαι αισιόδοξη ότι ο ελληνικός αθλητισμός θα "καθαρίσει" και οι αθλήτριες θα μπορούν να εστιάσουν καθαρά στη δουλειά τους;

"Σίγουρα αυτό που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν ένα μεγάλο βήμα και έχει τον σεβασμό μου σε αυτό. Μεγάλη κουβέντα γενικώς. Εύχομαι να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες καταστάσεις στον ελληνικό αθλητισμό και γενικότερα. Αν τυχόν συμβεί θα πρέπει να ακουστεί κατευθείαν. Πιστεύω πάντως, χωρίς καμία αμφιβολία, πως βοήθησε".

Θεωρείς πως στο γυναικείο βόλεϊ υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά που απλά μένουν "θαμμένα";

"Θέλω να πιστεύω πως όχι, αλλά δεν είμαι σίγουρη. Όπως είπα, αν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει κατευθείαν να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Δεν τους αξίζει να μην τιμωρηθούν".

Έχεις βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη με ένα τέτοιο περιστατικό στην καριέρα σου; Και αν ναι πως το διαχειρίστηκες;

"Όχι σε τέτοιο βαθμό, αλλά έχει τύχει και σε εμένα, ναι. Το διαχειρίστηκα όμως πάρα πολύ σωστά και από τότε δεν μου έχει ξανασυμβεί απολύτως τίποτα γιατί πλέον δεν υπάρχει καμία πρόσβαση σε μένα πέρα από τη δουλειά".

"ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ"

Πιστεύεις ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις που βγήκαν στο φως θα αποτρέψουν τα νέα κορίτσια από το να ασχοληθούν με τον αθλητισμό; Αν ναι, τι αντίκτυπο θα έχει αυτό για το γυναικείο βόλεϊ;

"Θέλω να πιστεύω πως όχι. Σίγουρα τέτοιου είδους περιστατικά δεν συμβαίνουν μόνο στον αθλητισμό δυστυχώς. Ειδικά μετά από αυτή την εξομολόγηση που έγινε, πιστεύω πως πολλές γυναίκες θα νιώθουν πιο δυνατές να το σταματήσουν".

Ποια η γνώμη σου για τις πρόσφατες αποφάσεις για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού;

"Τραγικές! Δεν έχω ξανανιώσει στη ζωή μου τόσο παραγκωνισμένη ως αθλήτρια. Έχω παίξει για την Εθνική ομάδα τόσα χρόνια καθώς και σε αρκετά πρωταθλήματα του εξωτερικού. Πουθενά δεν είδα τέτοια υποτίμηση του γυναικείου βόλεϊ σαν αυτή που είδα φέτος".

Η Εύα Χαντάβα
Η Εύα Χαντάβα 24MEDIA / ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη σου να έχει κάνει η ομοσπονδία γι’ αυτό έτσι ώστε να μην υπήρχαν αυτά τα "άνοιξε-κλείσε" στο πρωτάθλημα;

"Να μας βοηθήσει να γίνουμε επαγγελματικό πρωτάθλημα. Δεν έχουμε καμία διαφορά από το αντρικό επαγγελματικό βόλεϊ. Καμία απολύτως".

Υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ ή είναι "καταδικασμένο" να ζει στη σκιά του αντρικού;

"Μετά τα φετινά και τις πιο πρόσφατες αποφάσεις του Μαρτίου, μόνο αισιόδοξη δεν είμαι πλέον. Κουραστήκαμε ψυχολογικά όλες οι αθλήτριες και μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Θα το ξαναπώ, θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι τους. Η βασική πηγή μετάδοσης του ιού δεν έχει να κάνει με το αν είσαι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης στην Ελλάδα. Αλλά μεγάλη συζήτηση και αυτή…"

Photo Credits: 24MEDIA / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ