ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ

Τζόκοβιτς: Η ακύρωση της βίζας σημαίνει ότι κινδυνεύει να μην αγωνιστεί στο Australian Open για τρία χρόνια

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς © 2022 MARK BAKER/AP IMAGES

Η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να λάβει βίζα για τα επόμενα τρία χρόνια. Στην περίπτωση που ο Σέρβος ασκήσει έφεση είναι πιθανό να τιναχτεί στον αέρα η έναρξη του Αυστραλιανού Όπεν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν θα χάσει μόνο το φετινό Australian Open, αλλά πιθανότατα και τα επόμενα. Η ακύρωση της βίζας του Σέρβου τενίστα σημαίνει ταυτόχρονα και τον αποκλεισμό του από το major τουρνουά της Μελβούρνης για τα επόμενα τρία χρόνια -όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο ελήφθη η εν λόγω απόφαση-, καθώς γι' αυτό το διάστημα δεν θα μπορεί να εκδώσει νέα βίζα για τη χώρα της Ωκεανίας.

H βίζα του Νόλε -σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ-, “ακυρώθηκε για λόγους υγείας και τάξης που ήταν προς το δημόσιο συμφέρον της Αυστραλίας”. Κάτω από τη σχετική δήλωση του κ. Χοκ που αναρτήθηκε στο site του Υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρεται ότι έπειτα από την ακύρωση της βίζας ενός ατόμου ο θιγόμενος δεν μπορεί να λάβει βίζα για τα επόμενα τρία χρόνια εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επείγουσες περιστάσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας ή λόγοι συμπαράστασης (υποστήριξης προς έναν Αυστραλό πολίτη, σε μια έκτακτη ανάγκη) ή επιτακτικές περιπτώσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα ενός Αυστραλού πολίτη.

Η ανακοίνωση του Άλεξ Χοκ για τον Νόβακ Τζόκοβιτς
Η ανακοίνωση του Άλεξ Χοκ για τον Νόβακ Τζόκοβιτς

Παράλληλα, οι διοργανωτές του Australian Open βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του Τζόκοβιτς με πιθανή άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του Άλεξ Χοκ. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνει εσπευσμένα δικαστήριο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Μαρία Τζόκελ, ειδική σε θέματα μεταναστευτικού δικαίου στο BDO Australia με δήλωσή της στο CNN, τόνισε ότι οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς έχουν περιθώριο 28 ημερών για να κινηθούν μέσω του σχετικού Υπουργείου και να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τη βίζα του Σέρβου τενίστα. Σε αυτό το διάστημα -και εφόσον κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση οι νομικοί εκπρόσωποι του 34χρονου αθλητή- είναι πιθανό ο Νόλε να τεθεί υπό κράτηση, εκτός αν του χορηγηθεί προσωρινή βίζα από τον Άλεξ Χοκ. Ωστόσο, δικηγόροι που ειδικεύονται στο μεταναστευτικό δίκαιο της Αυστραλίας ανέφεραν στη Financial Review ότι η προσωρινή βίζα δεν παρέχει το δικαίωμα εργασίας και δεδομένου ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς εργάζεται ως επαγγελματίας τενίστας δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στο τουρνουά.

TAGS ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ AUSTRALIAN OPEN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ