ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ

Ρότζερ Φέντερερ: Οι μεγάλες χαμένες του ευκαιρίες για Grand Slam

FILE - In this Jan. 29, 2017, file photo, Switzerland's Roger Federer, right, is congratulated by Spain's Rafael Nadal after winning the men's singles final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia. Federer and Nadal have never met at the U.S. Open, where play begins Monday, Aug. 28, 2017, and if they face each other this year in New York, it could only be in a semifinal. (AP Photo/Dita Alangkara, File )
FILE - In this Jan. 29, 2017, file photo, Switzerland's Roger Federer, right, is congratulated by Spain's Rafael Nadal after winning the men's singles final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia. Federer and Nadal have never met at the U.S. Open, where play begins Monday, Aug. 28, 2017, and if they face each other this year in New York, it could only be in a semifinal. (AP Photo/Dita Alangkara, File ) AP

O Ρότζερ Φέντερερ θα απουσιάσει από το φετινό Αυστραλιανό Όπεν ενώ υπάρχουν στην ατμόσφαιρα φόβοι για το αν θα επιστρέψει γενικά στο ανταγωνιστικό τένις. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες χαμένες ευκαιρίες του Ελβετού να είναι σήμερα μόνο πρώτος στη λίστα των Grand Slam winners.

Θα χρειαστεί, δυστυχώς, να δείξουμε και άλλη υπομονή μέχρι να δούμε ξανά τον Ρότζερ Φέντερερ στο παγκόσμιο τουρ.

Ο 39χρονος θρύλος του αθλήματος έχει να αγωνιστεί από το περσινό Αυστραλιανό Όπεν και μετά από δύο επεμβάσεις στο γόνατο παραμένει ανέτοιμος για την επάνοδο του στη δράση η οποία αναβάλλεται για αρχές Μάρτη το νωρίτερο.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής: ο Ρότζερ Φέντερερ δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν.

Βαδίζοντας προς τα 40 του χρόνια, θα ήταν ανθρωπίνως παράλογο να απαιτεί κανείς από αυτόν να συνεχίζει να παίζει τένις στο κορυφαίο επίπεδο κυνηγώντας τους μεγαλύτερους τίτλους.

Θα ξεπερνούσε κάθε όριο λογικής να κατάφερνε ο "Βασιλιάς" κάτι τέτοιο αλλά είναι τέτοια η ποιότητα που βγάζει ακόμα στο κορτ ακόμα και τις σεζόν 2019-2020 όταν έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση Slam (θυμίζουμε τον τελικό του Wimbledon 2019) που κρατά την κρυφή(;) ελπίδα στους φίλους του ότι το έχει ακόμα!

Δεν μπορεί όμως κανείς να απαιτεί, ειδικά μετά από δύο επεμβάσεις, από τον Φέντερερ κάτι τέτοιο.

Αυτό που θα απαιτούσε όμως κάποιος (και θα είχε δίκιο) είναι να είχε κερδίσει ακόμα περισσότερα Grand Slam στην καριέρα του έχοντας ίσως ξεκαθαρίσει την GOAT Race όσον αφορά στα κερδισμένα Slams γιατί, πολύ απλά, μπορούσε!

Είναι πολύ περισσότερα τα Slams που έχασε στο νήμα παρά αυτά που κέρδισε στη λεπτομέρεια ο Φέντερερ και αυτό έχει "πονέσει" πολύ τους φαν του που θα ήθελαν να τον δουν να έχει την απαιτούμενη πυγμή εκείνες τις κρίσιμες ώρες και να έχει πάρει τα ματς που θα του έδιναν αυτούς τους τόσο τεράστιους τίτλους.

Συλλέξαμε τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του "Βασιλιά" να έχει φτάσει σε περισσότερα κερδισμένα Slam στην καριέρα του και εξαρχής ξεκαθαρίζουμε δύο πράγματα: το ότι ο Φέντερερ δεν πήρε τα συγκεκριμένα ματς δεν σημαίνει ότι ο αντίπαλος του τα πήρε άδικα και το ότι ασχοληθήκαμε μόνο με τελικούς Grand Slam και όχι με οδυνηρές ήττες στα ημιτελικά (π.χ. οι χαμένοι ημιτελικοί στο US Open το 2010-2011 με τα χαμένα match points κόντρα στον Τζόκοβιτς) γιατί ακόμα και αν κέρδιζε θα έμενε ένα ολόκληρο ματς που δεν έχουμε ιδέα τι κατάληξη θα είχε.

Τους πιάνουμε με χρονολογική σειρά:

Τελικός Ρολάν Γκαρός 2007: Ναδάλ-Φέντερερ 3-1

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μόνο ο Ραφαέλ Ναδάλ στερούσε Grand Slam από τον Ρότζερ Φέντερερ όταν ο Ελβετός έφτανε σε τελικό τη μεγάλη περίοδο της κυριαρχίας του.

Στους 11 πρώτους του τελικούς Slam, o "Βασιλιάς" ηττήθηκε μόνο σε έναν(!) και αυτός ήρθε στο Ρολάν Γκαρός του 2006 από τον Ράφα.

Ο δεύτερος χαμένος τελικός σε Major για τον Φεντ ήρθε ακριβώς έναν χρόνο μετά, στο Ρολάν Γκαρός του 2007 και παρότι το τελικό σκορ δείχνει ελεγχόμενη νίκη Ναδάλ, στην πραγματικότητα ο Φέντερερ έχασε σε εκείνο το ματς μια τεράστια ευκαιρία να κερδίσει έναν vintage Ναδάλ μέσα στο "σπίτι" του.

Φανταστικός ήταν ο Φέντερερ αγωνιστικά σε εκείνο το ματς μέχρι να φτάσουμε στους "καταραμένους" κρίσιμους πόντους των break points όταν και είχε μία από τις χειρότερες μέρες της καριέρα του σε αυτό το κομμάτι.

1/17(!) κερδισμένα break point ήταν το αποκαρδιωτικό ποσοστό του Φέντερερ εκείνη τη μέρα του 2007 που ήταν, δυστυχώς για αυτόν, η πρώτη από τις πολλές που θα έρχονταν και θα έδειχνε την ίδια "αδυναμία".

Τελικός Wimbledon 2008: Ναδάλ-Φέντερερ 3-2

Την επόμενη χρονιά στο Ρολάν Γκαρός, το 2008, ο Ρότζερ Φέντερερ υπέστη μια ντροπιαστική ήττα από τον Ναδάλ κερδίζοντας μόλις 4(!) games συνολικά αλλά το Wimbledon περίμενε στη γωνία και ο "Βασιλιάς" έπρεπε να βγάλει αντίδραση.

Ο συγκεκριμένος τελικός, όμως, που θεωρείται από πολλούς και σαν το καλύτερο ματς όλων των εποχών, πήρε άσχημη πορεία για τον Φέντερερ όταν και έμεινε πίσω με 0-2 σετ κυνηγώντας μια πάρα πολύ δύσκολη ανατροπή ώστε να μείνει σε τροχιά κατάκτησης του έκτου του σερί Wimbledon.

Κατάφερε με ανεπανάληπτο τρόπο και σώζοντας δύο match points του Ναδάλ να ισοφαρίσει σε 2-2 και, εκεί που το μομέντουμ ήταν το μέρος του, έχασε μια "χρυσή" ευκαιρία για break στο συγκλονιστικό πέμπτο σετ πριν ο επτάψυχος Ναδάλ περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με 9-7 εκεί...

Ο Φέντερερ σε εκείνο το ματς είχε το αποκαρδιωτικό 1/12 break points...

Τελικός Αυστραλιανού Όπεν 2009: Ναδάλ-Φέντερερ 3-2

Ξανά ο Ραφαέλ Ναδάλ στέρησε από τον Ρότζερ Φέντερερ έναν πολύ μεγάλο τίτλο που χρειαζόταν όσο τίποτε άλλο ο "Βασιλιάς" μετά από ένα μέτριο, για τα δεδομένα του, 2008.

Ο Ναδάλ προερχόταν από 5ωρο θρίλερ κόντρα στον Φερνάντο Βερντάσκο, αναρωτιόσουν αν θα έχει τα κουράγια να παίξει κόντρα στον Φέντερερ κουβαλώντας τόση κούραση, ωστόσο, ο 22χρονος τότε Ναδάλ ήταν απλά "ταύρος" και παρουσιάστηκε πανέτοιμος στον τελικό της Μελβούρνης.

Aν και ο Ναδάλ ήταν υπερηχητικός και δεν σταματούσε να τρέχει, και πάλι ο Φέντερερ είχε πολλές ευκαιρίες να γύρει το ματς υπέρ του.

Χαρακτηριστικότερη τα τρία χαμένα break points που έχασε (0-40) στο 4-4 του υπέρ-κρίσιμου τρίτου σετ που θα του έδιναν την ευκαιρία, αν τις υλοποιούσε, να σερβίρει για το 2-1.

6/19 break points εκείνη τη μέρα για τον Φέντερερ και πάλι όχι αρκετό για να του δώσει τον τίτλο κόντρα στο πνευματικό κτήνος που λέγεται Ναδάλ.

Τελικός US Open 2009: Ντελ Πότρο-Φέντερερ 3-2

Ίσως αυτός ο τελικός δεν αναφέρεται πολύ συχνά στις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του Φέντερερ για Slam αλλά ήταν μια ανεπανάληπτα και απροσδόκητη χαμένη ευκαιρία του Ελβετού να κερδίσει εκεί το έκτο του σερί US Open!

Ήταν ο πεντάκις κάτοχος του τίτλου (σερί) και έπαιζε κόντρα στον "πρωτάρη" σε τελικούς Grand Slam, Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο.

Ο Φέντερερ ήταν ξεκάθαρα το τεράστιο φαβορί για τον τίτλο, ξεκίνησε καλά προηγούμενος με σετ και break, πήρε προβάδισμα 2-1 σετ, έχασε δύο break point στις αρχές του τέταρτου σετ πριν επιτρέψει στον Αργεντινό να κυριαρχήσει με τα παντοδύναμα forehand του στερώντας του έναν τίτλο που όφειλε να έχει κερδίσει.

Τελικός Ρολάν Γκαρός 2011: Ναδάλ-Φέντερερ 3-1

Τι θα γινόταν αν ο Φέντερερ είχε κερδίσει το πρώτο σετ;

Με αυτήν την απορία μείναμε σε αυτόν τον τελικό του Ρολάν Γκαρός το 2011 όταν ο "Βασιλιάς" μπήκε με απίστευτη φόρα στον τελικό (μετά την τρομερή του νίκη επί του Τζόκοβιτς στα ημιτελικά όταν και έσπασε σερί 43 νικών του Σέρβου), προηγήθηκε με 5-2 του Ναδάλ και έχασε set point για το 1-0.

Δεν τα κατάφερε όμως να πάρει το κομβικό (αν ήθελε να έχει ρεαλιστικές ελπίδες) πρώτο σετ και όλα έμειναν στο επίπεδο υποθέσεων και σεναρίων...

Τελικός US Open 2015: Τζόκοβιτς-Φέντερερ 3-1

Η κατάρα των χαμένων break point επιστρέφει με άλλον αντίπαλο, τον Νόβακ Τζόκοβιτς αυτή τη φορά.

Είναι απορίας άξιο πώς ο Φέντερερ του 2015 δεν κατέκτησε έστω ένα Slam διότι έπαιζε απίστευτα καλό τένις μέχρι να πάμε πάλι σε ματς που κρίνει τίτλο και εκεί έβγαιναν και πάλι τα...ψυχολογικά του!

Απίστευτη δυστοκία για τον Ελβετό σε εκείνο τον τελικό στη Νέα Υόρκη όπου έχασε άπειρες ευκαιρίες να πάρει το μομέντουμ και το προβάδισμα στο ματς.

4/23 break points έγραψε το κοντέρ και ο δυνατότερος πνευματικά Τζόκοβιτς τιμώρησε τον Φέντερερ στέλνοντας στο αφιέρωμα μας ακόμα μια χαμένη ευκαιρία του Ροτζ για Major.

Τελικός Wimbledon 2019: Τζόκοβιτς-Φέντερερ 3-2

Πιο πρόσφατη και πιο οδυνηρή ανάμνηση για τους φίλους του Φέντερερ...

Ο Ρότζερ Φέντερερ άγγιξε το αδιανόητο: στα 38 του να κερδίσει back to back τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους του (Ναδάλ-Τζόκοβιτς) για να φτάσει στο 21ο Grand Slam της καριέρας του.

Μετά από μια τέτοια ενδεχόμενη νίκη θα μπορούσε μέχρι και να οδηγηθεί σε ένα επικό τέλος καριέρας με αυτήν την απίστευτη ανάμνηση σαν τελευταία!

Όλα αυτά μέχρι το...40-15.

Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο για τον συγκεκριμένο τελικό όπου ο Φέντερερ ήταν ξεκάθαρα καλύτερος αγωνιστικά του Τζόκοβιτς, κέρδισε συνολικά περισσότερους πόντους από τον αντίπαλο αλλά και πάλι...μηδέν στο πηλίκο.

Πηγή: Tennis24

TAGS ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ