AUSTRALIAN OPEN

Ράφα Ναδάλ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον GOAT του τένις

Ο Ραφαέλ Ναδάλ με τον τίτλο του Australian Open
Ο Ραφαέλ Ναδάλ με τον τίτλο του Australian Open 2022 HAMISH BLAIR / AP PHOTO

Το SPORT24 ξέρει και καταγράφει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον γεννημένο νικητή Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος έστησε το δικό του πάρτι και στα γήπεδα της Αυστραλίας.

Τι κι αν ο Ντανίλ Μεντβέντεφ έκανε υπερπροσπάθεια προκειμένου να στεφθεί νικητής του Australian Open; Πήρε φόρα ο σπουδαίος Ρώσος τενίστας, προηγήθηκε με 2-0 σετ στον μεγάλο τελικό, αλλά στη συνέχεια υψώθηκε απέναντί του το σινικό τείχος που ακούει στο όνομα Ράφα Ναδάλ. Έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν πέντε και πλέον ώρες, ο Ισπανός τενίστας πέρασε το βαρύτιμο τρόπαιο ως χάντρα στο κομπολόι του, συμπληρώνοντας 21 κατακτήσεις σε Grand Slam.

Βαδίζοντας στα 36 χρόνια του, ο Ραφαέλ «Ράφα» Ναδάλ Παρέρα ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να παραμένει ένας GOAT της αντισφαίρισης. Μπορεί κάθε αγώνας του να θυμίζει ιεροτελεστία, αλλά είναι ελάχιστες οι φορές που βρίσκεται στο κορτ και δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιος θα υψώσει τις γροθιές στο φινάλε της αναμέτρησης. Πόσο καλά, όμως, γνωρίζεις αυτόν τον εκπληκτικό αθλητή; Τη ζωή, τα κουσούρια, τις συνήθειες, τα γούρια, τα έσοδα του;

Το SPORT24 ξέρει και καταγράφει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον γεννημένο νικητή Ισπανό, ο οποίος έστησε το δικό του πάρτι και στα γήπεδα της Αυστραλίας…

Οι συνήθειες και τα γούρια

Πρώτα τεντώνουμε την μπλούζα στον δεξιό ώμο. Έπειτα πιάνουμε με τον αντίχειρα και τον δείκτη την μύτη μας. Ύστερα τα μαλλιά πίσω από το αριστερό αυτί. Μετά στο άλλο αυτί. Ακουμπάμε τον αριστερό ώμο, μετά το σορτσάκι, χτυπάμε την μπάλα στην εκάστοτε επιφάνεια αρκετές φορές, πιάνουμε ξανά μύτη και αυτί, όλα αυτά πριν από το κάθε σερβίς. Αυτή η συνήθεια σε βαθμό ψύχωσης επαναλαμβάνεται σε κάθε αγώνα, κάθε φορά που το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του.

Όσοι τον βλέπουν για πρώτη φορά (!) μπορεί να αναρωτηθούν για το αν στέκει καλά στα μυαλά του, αλλά όπως όλοι οι ξεχωριστοί άνθρωποι έχει κι εκείνος τις δικές του συνήθειες, τις οποίες επαναλαμβάνει με θρησκευτική ευλάβεια. Γεννημένος στη Μαγιόρκα, με πατέρα ευκατάστατο, διευθυντή ασφαλιστικής εταιρείας, έμαθε όχι μόνο να γυμνάζεται σωστά ως αθλητής, αλλά και να τρώει καλά. Η οικογένειά του έχει και δικό της εστιατόριο, το Sa Punta. Ο θείος του Μιγκέλ Άνχελ, φρόντισε να μεταδώσει το σωστό αθλητικό γονίδιο στον ανιψιό, μιας και υπήρξε διεθνής ποδοσφαιριστής, με τη φανέλα της τοπικής Μαγιόρκα, αλλά και τη μεγαλύτερη της Μπαρτσελόνα.

Στο τένις, ωστόσο, τον έσπρωξε ο άλλος θείος, ο Τόνι, ο οποίος ως πρώην τενίστας διέκρινε το ταλέντο του Ράφα και τον ώθησε στο άθλημα από την ηλικία των τριών ετών. Πρώτα έπιασε τη ρακέτα και μετά άρχισε να διαβάζει, αλλά έκαστος στο είδος του… Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Ράφα ήταν αμφιδέξιος, αλλά κατόπιν επιμονής του θείου του, άρχισε να δουλεύει περισσότερο το αριστερό του χέρι, παρότι έγραφε με το δεξί, για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο.

Παράλληλα με το τένις, πάντως, για να μη χαλάσει χατίρι και στον έτερο θείο, έπαιζε και ποδόσφαιρο, όπου επίσης είχε αρκετό ταλέντο. Μέχρι να φτάσει τα 15, ηλικία στην οποία έγινε επαγγελματίας, δεν έφυγε από τη Μαγιόρκα, απορρίπτοντας πρόταση της Ομοσπονδίας να μετακινηθεί με το αζημίωτο στη Βαρκελώνη από τα 12 χρόνια του.

Η διακριτική σύντροφος

Λένε ότι πίσω από έναν μεγάλο άντρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα. Ο Ράφα Ναδάλ βρήκε το έτερον ήμισυ στο πρόσωπο μιας πρώην συμμαθήτριας της αδερφής του. Πρόκειται για τη Μέρι Περελό που φέρει το υποκοριστικό Χίσκα. Οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν τον Μάιο του 2018, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ρώμη.

Ενάμισι χρόνο αργότερα, η ισπανική εφημερίδα El Pais αποκάλυψε ότι ο 35χρονος Ράφα και η 33 σήμερα Χίσκα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Όπως έγινε γνωστό αργότερα η τελετή έγινε στις 19 Οκτωβρίου, στη Μαγιόρκα και ότι μεταξύ άλλων παρευρέθηκε και ο Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Πέρασε καιρός από την πρώτη γνωριμία, αλλά δικαιώθηκε η προφητεία της μικρής αδερφής του Ναδάλ, ότι ο Ράφα με τη Χίσκα θα γίνουν ζευγάρι… Όταν οι δύο τους ήρθαν κοντά, κάπου μέσα στο 2005, ο Ράφα ήταν νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο ίδιος ο Ράφα δεν αναφέρεται ποτέ στη γυναίκα του σε δημόσιες τοποθετήσεις. Έχει παραδεχθεί, ωστόσο, ότι θέλει να γίνει πατέρας. "Θα ήθελα να κάνω παιδιά, τα αγαπώ πολύ και είμαι άνθρωπος της οικογένειας", έχει δηλώσει το 2017 για να συμπληρώσει με νόημα ότι “κάθε πράγμα στον καιρό του...”.

Η συλλογή αυτοκινήτων

Αν ο Ράφα Ναδάλ δεν ήταν ένας από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών, πιθανότατα θα ήταν επαγγελματίας οδηγός αυτοκινήτων. Η συλλογή του περιλαμβάνει ορισμένα πανάκριβα και συλλεκτικά “κομμάτια”. Όπως η Άστον Μάρτιν DBS που πρωτοείδαμε να οδηγά ο Τζέιμς Μποντ στο Καζινό Ρουαγιάλ.

Στο γκαράζ του θα συναντήσουμε επίσης την εντυπωσιακή Mercedes Benz SL55 που κρύβει 510 άλογα κάτω από το καπό της. Ως άνθρωπος που λατρεύει την Ιταλία δεν θα μπορούσε να μην έχει στη συλλογή του και μια Ferrari 458 Italia που διανύει τα πρώτα εκατό μέτρα σε μόλις τρία δευτερόλεπτα. Τελευταίο του απόκτημα το κορυφαίο μοντέλο της KIA, εταιρεία-χορηγό του Ναδάλ, το Stinger GT, με twin turbo V6 κινητήρα και η καταμέτρηση συνεχίζεται…

Περιουσία που ζαλίζει

Σύμφωνα με το Forbes ο Ράφα Ναδάλ έχει περιουσία που ξεπερνά τα 160.000.000 ευρώ, ενώ εάν προστεθεί και η περιουσία της οικογένειας του ξεπερνάει τα 280.000.000.

Στη σχετική λίστα με τις συνολικές περιουσίες αθλητών πρώτος είναι ο πιλότος της F1 Φερνάντο Αλόνσο με 170.000.000 ευρώ ενώ ο Αντρές Ινιέστα έχει 70 εκατομμύρια στην άκρη.

Ο Ράφα Ναδάλ συνολικά στην καριέρα του έχει συγκεντρώνει περισσότερα από 130.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε το έπαθλο από το πρόσφατο Australian Open που τον κάνει λίγο πιο πλούσιο.

Η περιπέτεια με τον covid

Χρειάστηκε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα για να νικήσει ακόμη και τον Covid-19 και να επιστρέψει δριμύτερος για να σαρώσει και το αυστραλιανό Open. Ήταν 20 του Δεκέμβρη όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε τα εξής:

"Γεια σε όλους. Ήθελα να ανακοινώσω ότι κατά την επιστροφή μου στο σπίτι, αφού έπαιξα στο τουρνουά του Άμπου Ντάμπι, βγήκα θετικός στον COVID στο τεστ PCR που μου έγινε όταν έφτασα στην Ισπανία. Τόσο στο Κουβέιτ όσο και στο Άμπου Ντάμπι περνούσαμε ελέγχους κάθε δύο μέρες και όλοι ήταν αρνητικοί, ο τελευταίος ήταν την Παρασκευή και τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου, το Σάββατο.

Περνάω κάποιες δυσάρεστες στιγμές αλλά ελπίζω να βελτιωθώ σιγά σιγά. Τώρα βρίσκομαι στο σπίτι και έχω αναφέρει το αποτέλεσμα των εξετάσεων μου σε όσους έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου. Ως συνέπεια της κατάστασης, πρέπει να έχω απόλυτη ευελιξία με το ημερολόγιό μου και θα αναλύσω τις επιλογές μου ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας μου Θα σας κρατάω ενήμερους για οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τα μελλοντικά μου τουρνουά! Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων για την υποστήριξη και την κατανόησή σας».

Σε αντίθεση με τον Νόβακ Τζόκοβιτς που χειρίστηκε εντελώς διαφορετικά τα δικά του ζητήματα με τον Covid πριν από το Australian Open, o Ράφα Ναδάλ, όχι μόνο έκανε ό,τι ακριβώς έπρεπε, αλλά και στην “επόμενη μέρα” ήταν συνεπής για να δείξει ως την Ωκεανία ότι τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει εντός κι εκτός κόρτ.

TAGS AUSTRALIAN OPEN ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ