ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Πατρίκ Μουράτογλου στο SPORT24: "Ναι, μου λείπει η Ελλάδα, ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας"

Ο Πατρίκ Μουράτογλου στο SPORT24: "Ναι, μου λείπει η Ελλάδα, ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας"

Το SPORT24 ταξίδεψε στο Costa Navarino, όπου στεγάζεται το νέο Mouratoglou Tennis Center και η Μαρία Καούκη μίλησε με τον μέντορα του Στέφανου Τσιτσιπά, Πατρίκ Μουράτογλου και τους προπονητές της περίφημης Mouratoglou Tennis Academy που εδρεύει στη Νίκαια της Γαλλίας.

Μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων κολυμπούσε κάθε καλοκαίρι στα νερά της Αλοννήσου. Στο νησί των Σποράδων βρισκόταν το σπίτι της οικογένειάς του. Ερχόταν από τη Γαλλία για διακοπές διάρκειας δύο μηνών.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου, μέντορας του Στέφανου Τσιτσιπά και προπονητής της κορυφαίας τενίστριας όλων των εποχών, Σερίνα Ουΐλιαμς είναι ένα κράμα Έλληνα και Γάλλου με ηφαιστειακής έντασης πάθος για το τένις, το οποίο υπηρετεί με θέρμη.

Απόλυτος επαγγελματίας με όραμα, αθλητική και επιχειρηματική ευφυΐα που απεδείχθη και με τη σύμπραξή του με το κορυφαίο resort, Costa Navarino. Στο διεθνή τουριστικό προορισμό της Μεσσηνίας, λειτουργεί το νέο Mouratoglou Tennis Center με 16 γήπεδα τένις όλων των επιφανειών, αντίστοιχων προδιαγραφών με τα courts των τουρνουά της σειράς Grand Slam.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου στο SPORT24: "Ναι, μου λείπει η Ελλάδα, ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας"

Μεταξύ αυτών, είναι και το μοναδικό court με φυσικό γρασίδι στην Ελλάδα, όπου προπονήθηκε η Μαρία Σάκκαρη πριν από το Wimbledon. "Η Μαρία κατά τη διάρκεια του Roland Garros μού είπε: ''Πατρίκ, άκουσα ότι έχεις court με γρασίδι στο Costa Navarino. Είναι αλήθεια; Δεν το πιστεύω!''. Της απάντησα: ''Ναι, είναι αλήθεια''. Και ενθουσιάστηκε που ήρθε εδώ και προετοιμάστηκε για το Wimbledon. Eίναι τόσο σπάνιο. Και ήταν χαρούμενη επειδή είναι ένα ποιοτικό court, ενώ τα λίγα χορτάρινα courts που υπάρχουν είναι φρικτά'', αποκάλυψε ο 51χρονος προπονητής.

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα μόλις μπήκα στο χορτάρινο court του Costa Navarino ήταν η ύπαρξη χοντρής άμμου -κατά τόπους- στην επιφάνειά του και κυρίως γύρω από τις γραμμές. Μου φάνηκε απίθανο κάποιος να απόλαυσε το μπάνιο του στη θάλασσα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα courts -σε μια πραγματικά ειδυλλιακή τοποθεσία- κι έπειτα να πάτησε το γρασίδι, για να παίξει τένις.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου στο SPORT24: "Ναι, μου λείπει η Ελλάδα, ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας"

Η απορία μου λύθηκε άμεσα από τους ανθρώπους του Mouratoglou Tennis Center. Το γρασίδι χρειάζεται περίπου 6 με 8 μήνες, για να βρεθεί στην κατάλληλη κατάσταση και το συγκεκριμένο διανύει τον τέταρτο μήνα του. Καταπονήθηκε κατά τη διάρκεια της σκληρής προετοιμασίας της Σάκκαρη, χρειάστηκε να μείνει 10 μέρες κλειστό το γήπεδο και με απλά λόγια η τοποθέτηση της άμμου στις “πληγές” του είναι μέρος της διαδικασίας που ακολουθείται για τη θεραπεία και την αναγέννησή του. Μια μορφή αγρανάπαυσης.

Τα courts από γρασίδι είναι ακριβά και πολύ απαιτητικά στη φροντίδα τους, προκειμένου να διατηρηθούν σε άριστο επίπεδο και το συγκεκριμένο αντιμετωπιζόταν σαν βρέφος από τους ειδικούς που είχαν αναλάβει την περιποίησή του. Προκειμένου να διατηρήσει τις υψηλές προδιαγραφές του, το court λειτουργεί μία ημέρα και την επόμενη είναι κλειστό. Δικαιωματικά καυχιέται γι' αυτό ο Μουράτογλου, όπως και γι' αυτή τη συνεργασία.

“Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να κάνω κάτι στην Ελλάδα και στο τένις. Το Costa Navarino μού έδωσε αυτή την ευκαιρία. Έχω δύο κέντρα τένις (σ.σ. το άλλο βρίσκεται στο Ντουμπάι) μαζί με την ακαδημία μου. Θέλω να είμαι σίγουρος για το ποιος είναι αυτός που πρόκειται να συνεργαστώ. Έχω πάρα πολλές προσφορές κάθε χρόνο και πάντα λέω όχι. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούσα να πω όχι.

Πρώτον, η πρόταση ήταν από την Ελλάδα και δεύτερον επειδή το Costa Navarino είναι μοναδικό. Είναι απίστευτο τόσο λόγω της τοποθεσίας του και των υποδομών του, όσο και για το σέρβις που παρέχει. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν την ίδια οπτική σχετικά με το ποιο είναι το καλό σέρβις και η ποιότητα.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου στο SPORT24: "Ναι, μου λείπει η Ελλάδα, ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας"

Έχουμε ακριβώς το ίδιο όραμα με το Costa Navarino, γι' αυτό είμαι ενθουσιασμένος. Θέλουμε να μπορούμε να παρέχουμε την τενιστική εμπειρία σε όσους επιλέγουν το ξενοδοχείο. Πολλοί αγαπούν το τένις και παίζουν. Δεν θέλουν να βρεθούν απαραίτητα σε υψηλό επίπεδο, αλλά να διασκεδάσουν και να προοδεύσουν. Θέλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι εδώ και χαλαρώνουν να τους προσφέρουμε μια ώρα ή περισσότερες τένις και να επιστρέψουν στο court και στους φίλους τους βελτιωμένοι.

Προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες επί 25 χρόνια στην Ακαδημία Μουράτογλου στη Νότια Γαλλία. Το κάνουμε για μελλοντικούς επαγγελματίες, αλλά και επειδή αυτοί που έρχονται στα καμπς της ακαδημίας θέλουν πραγματικά να παίξουν τένις. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Περίπου δύο με τέσσερις ώρες την ημέρα παίζουν τένις και γυμνάζονται".

“Ναι, μου λείπει η Ελλάδα! Ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας”

Ο Πατρίκ Μουράτογλου έχει δηλώσει ότι θέλει πολύ να ανακαλύπτει Ελληνόπουλα με ταλέντο στο τένις και το έχει αποδείξει. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, τον οποίο εντόπισε σ' ένα βίντεο στο youtube. Παράλληλα, επέλεξε το Costa Navarino για τη δημιουργία του MTC. Αντιλήφθηκα ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει δεσμούς με τη δεύτερη πατρίδα του.

Μου γεννήθηκε η υποψία ότι κάτι του λείπει από την Ελλάδα και τον ρώτησα για να διαπιστώσω αν έχω καταλάβει σωστά. "Πρώτον είμαι πολύ ενοχλημένος που δεν μιλάω ελληνικά και κατηγορώ τον πατέρα μου γι' αυτό, επειδή όταν ήμουν μικρός ποτέ δεν μου μίλησε ελληνικά. Είναι βέβαια και δικό μου λάθος. Τα ξαδέλφια μου -για παράδειγμα- μιλούν άπταιστα ελληνικά, επειδή η θεία μου τους μιλούσε ελληνικά, όταν ήταν μικρά.

Νιώθω την Ελλάδα πατρίδα μου, όσο και τη Γαλλία. Έχω δύο κουλτούρες με τον τρόπο που τις έχω και δεν πρόκειται για θεωρία. Ήμουν πολύ κοντά στη γιαγιά και στον παππού μου -από την ελληνική πλευρά- που δεν ζουν πια. Περνούσα το Πάσχα μαζί τους και η ελληνική κουλτούρα είναι πολύ σημαντική για μένα. Πέρασα πολύ χρόνο στην Ελλάδα. Για να είμαι ειλικρινής, είπα στη γυναίκα μου ότι δεν θέλω να πηγαίνω πουθενά αλλού για διακοπές. Έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές. Οι διακοπές μου είναι στην Ελλάδα. Επειδή, μου λείπει η Ελλάδα. Είναι απίστευτη χώρα και όταν ακούω κάποιον να μιλάει ελληνικά νιώθω οικεία.

Είμαι χαρούμενος που συνεισφέρω στο ελληνικό τένις. Όταν μου λένε ότι πάρα πολλοί θέλουν να παίξουν τένις λόγω του Στέφανου και λόγω της Μαρίας Σάκκαρη ενθουσιάζομαι. Και το γεγονός ότι βρίσκομαι -πλέον- στο Costa Navarino και φέρνω τη δουλειά μας στην Ελλάδα είναι φανταστικό. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος.

Ναι, μου λείπει η Ελλάδα! Ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας. Βοηθάω το ελληνικό τένις να γίνει ένα από τα σημαντικότερα του πλανήτη. Μπορεί να γίνει, δεν είναι τρελό αν το σκεφτείς αυτό, επειδή είμαστε ήδη σε αυτόν το δρόμο. Ποτέ δεν βοήθησα Γάλλο αθλητή. Βοήθησα τον Μάρκο Παγδατή (Κύπριος), τον Στέφανο (Τσιτσιπά), τη Μιχαέλα Λάκη που την ξέρω από τότε που ήταν 14 ετών και παίζει πολύ καλό τένις επίσης και τον 10χρονο Ραφαήλ Παγώνη που παίζει εξαιρετικό τένις.

Όσο μπορώ θα βοηθάω το ελληνικό τένις και το Costa Navarino προσφέρεται, για να μπορέσουμε να περάσουμε τη φιλοσοφία μας”. Ο Ραφαήλ ή και Ράφα, όπως τον αποκαλούν και λόγω της αγάπης του στον Ναδάλ, είναι το μικράκι της άτυπης “ελληνικής ομάδας” της Mouratoglou Tennis Academy, στην Κυανή Ακτή.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου στο SPORT24: "Ναι, μου λείπει η Ελλάδα, ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας"

Πίσω από τους δύο μπροστάρηδες του ελληνικού τενιστικού οργασμού, τη Σάκκαρη και τον Τσιτσιπά, έρχεται η 16χρονη Λάκη. Προπονήθηκα κάτι λιγότερο από 2 ώρες με τον Γάλλο προπονητή, Τομάς Λεμπίς σ' ένα από τα χωμάτινα court του Costa Navarino. Στα διαλείμματα της προπόνησης, όσο δηλαδή μαζεύαμε τις μπάλες, για να περάσουμε από το backhand στο forehand και πάει λέγοντας, μιλούσαμε.

Μου αποκάλυψε: “Προπονώ τη Μιχαέλα στη Mouratoglou Academy, στη Νίκαια. Κάναμε μαζί προπόνηση επί πέντε μήνες”. Ο Τομάς πιστεύει πολύ στη Μιχαέλα. ''Θα τη δούμε στην WTA;'', τον ρώτησα. “Ναι”, απάντησε με βεβαιότητα. Ήθελα μια πιο extreme επιβεβαίωση από τον Πατρίκ Μουράτογλου. Η Μιχαέλα θα κάνει καριέρα αντίστοιχη με αυτή της Μαρίας Σάκκαρη; “Oh là là!”, ήταν η πρώτη αντίδραση του χαρισματικού στην επικοινωνία, Πατρίκ που προσπάθησε να σηκώσει το βάρος της ευθύνης αυτής της απάντησης στο σωστό βαθμό.

“Είναι δύσκολο να το πούμε αυτό, επειδή η Μαρία έχει ήδη πετύχει σπουδαία πράγματα. Ήταν ένα πόντο μακριά από το να νικήσει στον ημιτελικό του Roland Garros. Αυτό είναι κάτι πολύ μεγάλο. Η Μιχαέλα είναι ακόμη πολύ νέα. Έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει, αλλά μου αρέσει πολύ η προσωπικότητά της, η επιμονή της. Είναι απίστευτα επίμονη. Έγινε επίσης πρωταθλήτρια Ευρώπης όταν ήταν 14 ετών. Είναι αρκετά μαχητική. Υπάρχει μια καλή βάση.

Είναι ένας μαραθώνιος όλο αυτό και είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι θα έχει μια καριέρα αντίστοιχη με αυτή της Μαρίας Σάκκαρη, η οποία είμαι σίγουρος ότι θα πάει ακόμη πιο ψηλά. Ας πούμε για τους δύο μεγάλους, τη Μαρία και τον Στέφανο. Αυτό που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό είναι η επιμονή στη δουλειά. Δεν είναι εύκολο να το έχεις αυτό. Πιστεύουν στον εαυτό τους και δίνουν το 100% της ενέργειάς τους. Και κάνουν θυσίες γι' αυτό.

Θυσίες που τις κάνουν βέβαια με χαρά, επειδή το τένις είναι το πάθος τους. Όμως είναι πραγματικές θυσίες. Η Μιχαέλα νομίζω ότι μπορεί να έχει πολύ καλό μέλλον, αλλά ακόμη είναι πολύ μικρή. Πρέπει να δούμε αν θα περάσει τα εμπόδια που είναι μπροστά, ένα προς ένα”.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου παρακολουθεί αγώνα του Australian Open
Ο Πατρίκ Μουράτογλου παρακολουθεί αγώνα του Australian Open 2019 KIN CHEUNG/AP PHOTO


Το σουξέ του σπανακόρυζου και η πρόβλεψη του Μουράτογλου για το μέλλον του Τσιτσιπά!

Είχα την τύχη να δειπνήσω με τον Γάλλο προπονητή και τεχνικό διευθυντή της Ακαδημίας Μουράτογλου, Κερέι Αμπακάρ στο εστιατόριο Perovino του resort. Ο Κερέι μαζί με τον πατέρα του Στέφανου, Απόστολο Τσιτσιπά και τον Πατρίκ Μουράτογλου σχεδιάζουν την ανάπτυξη του παιχνιδιού του “Στεφ”.

Μιλήσαμε τόσο για την ακαδημία της Νίκαιας -που έχει μαθητές απ' όλο τον κόσμο, αλλά οι περισσότεροι προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη και την Ινδία- όσο και για τον κορυφαίο Έλληνα τενίστα. Παράλληλα, αποθέωνε τις γαστριμαργικές εκπλήξεις των ελληνικών πιάτων που δοκίμαζε. Guess what: ενθουσιάστηκε περισσότερο με το σπανακόρυζο απ' ό,τι με τις γαρίδες σαγανάκι, το κατσίκι με σελινόριζα, τα ντολμαδάκια και το γιουβέτσι. Ἄλαλα τά χείλη τῶν ἀσεβῶν.

“Μπορώ να τρώω μόνο ελληνική κουζίνα, συνέχεια” είπε ο Κερέι που έχει ξαναβρεθεί στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Στέφανου, ο οποίος του έμαθε ελληνικά “αλλά μόνο τις κακές λέξεις”. “Πιπέρι στο στόμα”, θα έλεγε ο σεφ. “Τον ξέρω από τότε που ήταν 15-16 ετών και τώρα είναι άντρας. Όμως, καμιά φορά συνηθίζω να τον βλέπω ακόμη σ' εκείνη την ηλικία”.

Ο Παριζιάνος κόουτς που ξεγλίστρησε από τα δίχτυα του ποδοσφαίρου με την παρότρυνση του πατέρα του προέβλεψε ότι ο ''Έλληνας Θεός'' του τένις θα γίνει Νο 1 στον κόσμο! Φυσικά, η απάντησή του ήταν σε συνάρτηση με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και το μέλλον του στο τένις. “Εξαρτάται και από τον Τζόκο αυτό”, είπε με ειλικρίνεια. Είναι λογικό. Ο Στέφανος είναι 23 ετών και διαρκώς βελτιώνεται κατακόρυφα. Ο αποκλεισμός του στο Wimbledon δεν αναιρεί κάτι. Έτσι κι αλλιώς, δεν είχε δώσει αγώνες σε grass court φέτος κι άργησε να μπει στο πνεύμα του παιχνιδιού του πρώτου γύρου. Ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή στον κόσμο, Νόλε είναι 34 χρόνων. Το πλήρωμα του χρόνου -νομοτελειακά- θα έρθει πιο γρήγορα για τον Σέρβο.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και όλη η ομάδα του μετά την κατάκτηση του ATP Finals το 2019
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και όλη η ομάδα του μετά την κατάκτηση του ATP Finals το 2019 2019 PETER STAPLES/ATP TOUR

Ο τελικός του Roland Garros παραμένει νωπός στη μνήμη μου όπως και η σκέψη ότι η εμπειρία του Τζόκοβιτς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη του απέναντι στο Στέφανο. Ζήτησα από τον Πατρίκ Μουράτογλου να προβλέψει τι θα έχει πετύχει ο Στέφανος, όταν θα φτάσει στην ηλικία του Νόλε. “Πρώτα απ' όλα συμφωνώ μαζί σου”, είπε σχολιάζοντας τη σκέψη για την εμπειρία του Σέρβου. “Ο Νόβακ είναι ο Νόβακ! Είναι πιθανότατα ο κορυφαίος παίχτης στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Πλησιάζει τους άλλους δύο (Φέντερερ, Ναδάλ). Έχει 19 Grand Slam τρόπαια, τώρα. Και μάλλον θα παίξει αρκετά ακόμη, για να τους πάρει το ρεκόρ.

Νομίζω ότι όταν πιάνει το καλύτερο παιχνίδι του είναι ο καλύτερος παίχτης. Συνεπώς, όταν παίζεις έναν τελικό απέναντι στον Τζόκοβιτς, παίζεις απέναντι στον κορυφαίο τενίστα του πλανήτη. Πιστεύω ότι ο Στέφανος έπαιξε πραγματικά καλό παιχνίδι. Ήταν κοντά, αλλά και μακριά την ίδια στιγμή. Στα τελευταία τρία σετ το επίπεδο του Τζόκοβιτς έγινε πολύ υψηλό. Αλλά και πάλι, (ο Στέφανος) σίγουρα μπορούσε. Έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει αρκετά Grand Slam.

Αλλά, για να είμαι ειλικρινής Μαρία, δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα. Είμαι χαρούμενος που δεν έχω. Έτσι, γίνεται συναρπαστικό, επειδή δεν ξέρω πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Το πλάνο είναι να τα δώσει όλα. Είμαι σίγουρος ότι έχει λαμπρό μέλλον. Φτάνει όλο και πιο κοντά κάθε φορά. Είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί!”, τόνισε δηλώνοντας σίγουρος ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα κατακτήσει τουλάχιστον ένα Grand Slam στην καριέρα του.

Ο Μουράτογλου προτείνει: τένις με θέα τον Παρθενώνα

Ο Ελληνογάλλος προπονητής και μέντορας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Mouratoglou Tennis Center στο Costa Navarino μίλησε με τους εκπροσώπους του Τύπου για την ανάπτυξη του ελληνικού τένις και μεταξύ άλλων τόνισε: “Το να πούμε ότι θα έχουμε έναν ακόμη Στέφανο στην Ελλάδα είναι δύσκολο, επειδή είναι εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά, θα υπάρξουν παιδιά που θα φτάσουν σε καλό επίπεδο. Πιθανότατα στο TOP 100 και έπειτα δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όλα είναι ανοιχτά. Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές στην Ελλάδα”.

Επεσήμανε κάτι που συνηθίζει να λέει για τα χαρίσματα του 23χρονου τενίστα: “Είναι απίθανος ανταγωνιστής. Το έχει αυτό στο αίμα του. Τον έχω δει να παίζει πολλούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα και όταν ήταν τζούνιορ ή όταν άρχισε να παίζει ως επαγγελματίας, πολλές φορές βρέθηκε απέναντι σε αντιπάλους που ήταν πολύ καλύτεροι από αυτόν, με καλύτερο forehand, backhand, σερβίς και τελικά κέρδιζε. Είναι δύσκολο να το διδάξεις αυτό. Το έχει από μόνος του. Το άλλο χάρισμα που έχει είναι η επιμονή του. Είναι πολύ συγκεντρωμένος. Πολλοί δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι, δεν δίνουν το 100% που έχουν κάθε μέρα.

Ο Στεφ είναι πραγματικά εκεί. Θέλει να γίνει ο καλύτερος παίχτης που μπορεί να γίνει και λειτουργεί έτσι κάθε μέρα, σε κάθε προπόνηση, σε κάθε παιχνίδι. Γι' αυτό είναι τόσο ταχεία η πρόοδός του. Έχει πάρα πολλά προσόντα. Μπορώ να μιλάω για το παιχνίδι του, για το σώμα του. Δεν θέλω να πω τι δεν κάνει καλά, επειδή δεν θέλω να δώσω αυτή την πληροφορία στους αντιπάλους του. Ακόμη έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης σε πολλούς τομείς στο παιχνίδι του. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που είναι μέσα στους 50 πρώτους της ΑΤΡ, όμως δεν βλέπεις τι άλλο θα μπορούσαν να βελτιώσουν. Ο Στέφανος μπορεί να βελτιώσει πολλά και αυτό είναι σπουδαίο. Μπορεί να βελτιώσει το σερβίς του, τις επιστροφές του, το backhand του. Δεν θέλω να γίνω πιο ακριβής σε αυτά”.

Ο Πατρίκ Μουράτογλου στο SPORT24: "Ναι, μου λείπει η Ελλάδα, ναι, αισθάνομαι κι εγώ Έλληνας"

Ο αεικίνητος, Πατρίκ Μουράτογλου δημιουργεί το δικό του τουρ, το UTS το οποίο θέλει να φέρει και στην Ελλάδα. Εξήγησε ότι ο λόγος της δημιουργίας του UTS είναι επειδή ανησυχεί για το μέλλον του σπορ και μέσα από το τουρ θα προσπαθήσει να δώσει μια άλλη εκδοχή του τένις. Ένα πιο γρήγορο και καθηλωτικό σπορ.

"Οι κανονισμοί είναι υπερβολικά αυστηροί και απ' όσο γνωρίζω είναι το μοναδικό σπορ στον πλανήτη που είναι έτσι. Όταν είσαι επαγγελματίας αθλητής έχεις πολλές εναλλαγές συναισθημάτων και επειδή έχεις πάθος για το παιχνίδι και για ό,τι κάνεις δεν διαθέτεις σχεδόν καθόλου θετικά συναισθήματα. Σε κάθε άλλο άθλημα μπορείς να βγάλεις το πάθος σου στο τερέν. Βλέπεις στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ υπάρχει πάρα πολύ πάθος.

Για μένα ο αθλητισμός είναι πάθος. Σε κάθε σπορ βλέπουμε το πάθος στον αγωνιστικό χώρο. Στο τένις λέμε στους αθλητές να βγάλουν το σκασμό. ''Μην χτυπήσεις τη ρακέτα, μην πεις τίποτε. Αλλιώς θα έχεις πρόστιμο''. Τους λέμε ''σσσσσσσ...''”, είπε κι έκλεισε με το δάχτυλό του το στόμα του. “Σε κάθε σπορ το κοινό εκδηλώνει το πάθος του για το άθλημα. Φωνάζουν, διασκεδάζουν, ζητωκραυγάζουν. Στο τένις τους λέμε “σσσσσσσσ...”. Και εν κατακλείδι σε κάθε άθλημα υπάρχει και η προπονητική, η οποία ανήκει στα highlights του κάθε σπορ. Είναι πολλή ενδιαφέρουσα, σε βοηθάει να κατανοήσεις το άθλημα καλύτερα.

Προκύπτουν υπέροχοι εμψυχωτικοί λόγοι από τους προπονητές. Είναι μέρος αυτού του αθλήματος, αλλά στο τένις λέμε στους προπονητές ''σσσσσσ...”. Δεν μπορείς να μιλήσεις. Αν το άθλημα είναι τόσο αποστειρωμένο, τόσο τέλειο, χάνουμε την προσωπικότητα των αθλητών. Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιος είναι ποιος και είναι δύσκολο να ταυτιστούμε με κάποιον που δεν γνωρίζουμε.

Είναι γεγονός ότι το τένις δεν μπορεί να συνδεθεί με τη νέα γενιά. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί, οι οποίοι λένε ότι η ηλικία των ανθρώπων που παρακολουθούν τένις στην τηλεόραση είναι κατά μέσο όρο 61 ετών. Είναι πολύ μεγάλο ηλικιακά το κοινό του τένις και πρέπει να ανανεώσει τη βάση του. Γι' αυτό ανησυχώ, επειδή αγαπώ το άθλημα πολύ και θέλω να το αγαπήσει και η νέα γενιά, να το ακολουθήσει και να το παρακολουθήσει.

Γι' αυτό δημιούργησα το UTS τένις. Σήκωσα 50 εκατομμύρια ευρώ για να μπω δυνατά την επόμενη χρονιά για το τουρ. Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για την επόμενη χρονιά. Θα έχουμε 10 τοποθεσίες, όχι περισσότερες. Θέλω να έχω λίγα αλλά απίστευτα events. Θα έχω 10 παίχτες, όχι παραπάνω. Όπως στη Formula 1. Επειδή, θέλω όλοι να γνωρίζουν τους παίκτες. Αλλιώς πώς θα ενθουσιαστείς με τενίστες που δεν τους γνωρίζεις; Όταν, έχεις 10 παίχτες που μονομαχούν να γίνουν Νο 1, κάθε διοργάνωση θα είναι σημαντική. Θα είναι μια κούρσα που όλοι θα αρχίζουν με μηδέν πόντους και έπειτα από κάθε event θα ανεβαίνουν ή θα πέφτουν στη βαθμολογία.

Θέλω το court να βρίσκεται μπροστά από το πιο εμβληματικό σημείο της κάθε πόλης. Για, παράδειγμα ας πούμε ότι κάνουμε έναν αγώνα μπροστά από τον Παρθενώνα, στην Αθήνα. Ένα γήπεδο ανοιχτό από τη μία πλευρά, με θέα στο εκπληκτικό μνημείο. Θέλω να είναι μοναδικό και εμβληματικό. Αυτό είναι το σχέδιο. Θα έχουμε ένα στην Ελλάδα; Το ελπίζω. Θα πρέπει να βρούμε κάποιον.

Επειδή, θα είναι ένα franchise σύστημα, θα πρέπει κάποιος να πάρει αυτό το franchise του UTS και να συμφωνήσει με την εκάστοτε πόλη για να το διοργανώσει. Αν θέλει κάποιος να το πάρει στην Ελλάδα, είμαι ανοιχτός σε αυτή την πρόταση. Απλά, ας μου κάνει ένα τηλέφωνο".

Photo credits: Mouratoglou Tennis Academy/ Costa Navarino

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ATP WTA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ