ROLAND GARROS

Μουσέτι - Τσιτσιπάς 2-3: Τεράστια ανατροπή από τον πολεμιστή Στέφανο που πρώτα νίκησε τον εαυτό του

Μουσέτι - Τσιτσιπάς 2-3: Τεράστια ανατροπή από τον πολεμιστή Στέφανο που πρώτα νίκησε τον εαυτό του
AP PHOTO/ALESSANDRA TARANTINO

Παίζοντας άσχημα μετά τα μισά του πρώτου σετ ο Στέφανος Τσιτσιπάς κινδύνευσε με αποκλεισμό. Αντέδρασε όμως ως elite player, γύρισε το ματς με σαρωτικό τρόπο, απέκλεισε τον 20χρονο Ιταλό Μουσέτι και πήρε το εισιτήριο για τον β' γύρο του Roland Garros ύστερα από μια αναμέτρηση που κράτησε περισσότερες από 3,5 ώρες.

Η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Roland Garros άρχισε με μια αυθεντική ανατροπή. Μια ανατροπή τεράστιας κλάσης, μια ανατροπή ψυχής και δύναμης.

Ναι μεν ο Λορέντζο Μουσέτι είναι ένας 20χρονος (ανερχόμενος) Ιταλός που βρίσκεται στο νο66 της παγκόσμιας κατάταξης, άρα αρκετά χαμηλά, αλλά ο τρόπος που έπαιζε το νο4 του κόσμου για μεγάλο διάστημα είχε θεριέψει τις πιθανότητες πρόωρου αποκλεισμού στο μεγάλο παρισινό τουρνουά. Μέχρι που ο σπουδαίος Έλληνας τενίστας κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και από 0-2 να φτάσει στο 3-2 σε 3 ώρες και 34 λεπτά, έχοντας προηγουμένως τσαλαπατήσει τον... εαυτό του.

Όφειλε να βρει τον τρόπο και τον βρήκε. Όφειλε να δώσει απαντήσεις και τις έδωσε. Πειστικότατες μάλιστα με 6-2, 6-3, 6-2 στα τρία νικηφόρα σετ που του χάρισαν το εισιτήριο για τον β' γύρο. Επόμενος αντίπαλός του ο (πιο βατός) Τσέχος Ζντένεκ Κόλαρ (νο134).

Ο αγώνας

Κανονικά ο ορμητικός τρόπος που ο Τσιτσιπάς μπήκε στον αγώνα θα έπρεπε να του εξασφαλίσει με άνεση το πρώτο σετ. Κάνοντας μπρέικ στο δεύτερο σέρβις του Μουσέτι και προστατεύοντας το δικό του, ο Στεφ προηγήθηκε 4-1 και είχε αποκτήσει ξεκάθαρο αβαντάζ.

Μόνο που η συνέχεια δεν επαλήθευσε τις προβλέψεις. Από τη μία ο εφησυχασμός του Τσιτσιπά αμέσως μετά το 15-40 του έκτου game και από την άλλη ο ενθουσιασμός του Μουσέτι μπέρδεψαν όσους έβλεπαν τον αγώνα, διότι ο Ιταλός έπαιζε ως το... νο4 του κόσμου και όχι ο Έλληνας.

Το 5-4 του Τσιτσιπά διέκοψε προσωρινά την πορεία του Μουσέτι, αλλά ήταν εμφανές πως τα δεδομένα είχαν διαφοροποιηθεί άρδην. Ο Ιταλός όχι μόνο πήρε ακόμη τρία διαδοχικά games, κατακτώντας το πρώτο σετ (7-5), αλλά φτάνοντας τα επτά νικηφόρα είχε προκαλέσει σύγχυση στον Στέφανο που έχανε διαρκώς μπάλες με λάθη και άσχημα χτυπήματα.

Τουλάχιστον το ότι έχασε μεν το δεύτερο σετ, αλλά πρόλαβε να το κλείσει με τέσσερα κερδισμένα games (4-6) τού επέτρεψε να μπει με διαφορετική ψυχολογία στο τρίτο. Γνωρίζοντας πως δεν έχει άλλα περιθώρια για οπισθοχωρήσεις, ανασυντάχθηκε, αυτοσυγκεντρώθηκε, βρήκε τον εαυτό του, έπαιξε τον αντίπαλό του στα όριά του και τον έβγαλε από τη ζώνη άνεσής του.

Ο Τσιτσιπάς δεν έπεσε στην παγίδα που είχε κατρακυλήσει στο πρώτο σετ, προφύλαξε το 4-1 με το οποίο προηγήθηκε και το τελικό 6-2 έγινε μια σοβαρή ένδειξη ότι είχε επανακάμψει. Το σέρβις του είχε επανέλθει σε υψηλά στάνταρντς και τα χτυπήματά του στις γωνιές ήταν υψηλού επιπέδου, με αποτέλεσμα να βάλει τον Μουσέτι σε τρομερή αμφιβολία.

Το 3-0 στο τέταρτο σετ ήταν μια γερή παρακαταθήκη ισοφάρισης, η οποία θα επιβεβαιωνόταν λίγα λεπτά αργότερα. Ό,τι κι αν σκαρφίστηκε ο Μουσέτι, ο ελίτ παίκτης του ζευγαριού ήταν πλέον ο Τσιτσιπάς, φροντίζοντας ν' ανταπεξέρχεται σε κάθε περίπλοκη συνθήκη. Ιδίως όταν ο 20χρονος τον απείλησε με ισοφάριση στο έκτο game, η αντίδραση του Στεφ ήταν ψυχραιμότατη. Με συνέπεια να κρατήσει τον έλεγχο και τα ηνία, φτάνοντας στην ισοφάριση (2-2) με 6-3.

Η εξέλιξη του πέμπτου σετ ήταν απλώς η επικύρωση της ανωτερότητας του Έλληνα τενίστα, ο οποίος δεν άφησε τον νεαρό Ιταλό να πιστέψει ότι έχει πιθανότητες να κλέψει τη νίκη. Πηγαίνοντας με αρχοντικό στιλ στο 5-1, ξόδεψε την ευκαιρία να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα τον αγώνα, αλλά το 6-2 τού χάρισε τη θέση στον β' γύρο με αντίπαλο τον Τσέχο Ζντένεκ Κόλαρ που νωρίτερα είχε αποκλείσει τον Γάλλο Πούιγ με 3-1 σετ (6-3, 4-6, 7-5, 6-4).

TAGS ROLAND GARROS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ