ΤΕΝΙΣ

Κατέκτησε το Γουίμπλεντον ο Ναδάλ

Κατέκτησε το Γουίμπλεντον ο Ναδάλ
ναδαλ γουιμπλεντον

Σ' έναν ανεπανάληπτο τελικό ο Ναδάλ νίκησε τον Φέντερερ κατακτώντας για πρώτη φορά το Γουίμπλεντον

Το All England Club έχει νέο... βασιλιά, ένα παιδί που του αρέσει να σπάει παραδόσεις. Τον λένε Ραφαέλ Ναδάλ και είναι ο πρώτος Ισπανός τενίστας που κατακτάει τον διασημότερο τίτλο στο τένις μετά τον Μανουέλ Σαντάνα το 1966.
Ο αριστερόχειρας από τη Μαγιόρκα που έχασε μεγάλη ευκαιρία πέρυσι να κερδίσει στο Λονδίνο (το 2006 είχε χάσει "καθαρά" από τον Φέντερερ) νίκησε τον σπουδαιότερο σύγχρονο τενίστα στο... σπίτι του με 6-4, 6-4, 6-7 (7-5), 6-7 (8-10), 9-7 σε έναν υπερμαραθώνιο που θα ζήλευε και ο Γιάννης Κούρος! Ο "καθαρός" χρόνος του τελικού ήταν 288 λεπτά, όπως έδωσαν οι διοργανωτές.

Έγινε ο πρώτος τενίστας που κερδίζει το Ρολάν Γκαρός και το Γουίμπλεντον την ίδια χρονιά μετά τον Μπγιορν Μποργκ το 1980. Ο Σουηδός θρύλος είχε χαρακτηρίσει φαβορί τον 22χρονο Ισπανό για την κατάκτηση του τουρνουά πριν αυτό ξεκινήσει, αλλά χθες άλλαξε γνώμη και έχρισε φαβορί τον Φέντερερ. Μάλλον δεν πέφτει μέσα στις προβλέψεις του.

"Είναι αδύνατο να εξηγήσω το πώς ακριβώς αισθάνομαι. Είναι ένα όνειρο. Ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι θα κερδίσω αυτό το τουρνουά", είπε ο Ναδάλ με έξι τουρνουά Grand Slam στο ενεργητικό του και στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του... ηττημένου.

"Είναι δύσκολο να παίζω κόντρα στον Ρότζερ. Είναι εξαιρετικός πάντοτε όταν κερδίζει, αλλά όταν χάνει. Παραμένει ο Νο1 παίκτης στον κόσμο, είναι ο καλύτερος. Έχει κερδίσει πέντε φορές εδώ, εγώ μόλις μία".



Όσο για τον Φέντερερ θα παραμείνει στο Νο1 στον κόσμο για 232η σερί εβδομάδα όταν αύριο ανακοινωθεί η λίστα της παγκόσμιας κατάταξης. Μικρή σημασία έχει για αυτόν! Μετά από την ταπεινωτική ήττα από τον ίδιο αντίπαλο στο Ρολάν Γκαρός, παρέδωσε τα "χρυσά" κλειδιά του Γουίμπλεντον, εκείνα που κρατούσε τα πέντε τελευταία χρόνια.

"Δοκίμασα τα πάντα. Ο Ράφα είναι άξιος νικητής. Λατρεύω να παίζω εδώ πέρα. Είναι κρίμα που δεν κατάφερα να κερδίσω, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω", ήταν τα λόγια του 26χρονου από τη Βασιλεία.

Πάντως απέδειξε ότι έχει... balls. Ο άνθρωπος έχει ακούσει απίστευτα πράγματα τους τελευταίους μήνες. Έχανε με 2-0 σετ και βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει και να διεκδικήσει ένα χαμένο, όπως φαινόταν, ματς. Τελικό Grand Slam δεν έχει χάσει στην καριέρα του. Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά.

Φέτος διεκδικούσε να γίνει ο πρώτος τενίστας στη σύγχρονη εποχή (είχε προηγηθεί ο ερασιτέχνης Γουίλι Ρένσοου την περίοδο 1881-86) με έξι συνεχόμενες κατακτήσεις του τίτλου στου Γουίμπλεντον. Όπως και το είδωλο του, ο Πιτ Σάμπρας θα πρέπει να αρχίσει ξανά από το μηδέν.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του τελικού ο Ναδάλ έσπασε το δεύτερο γκέιμ στο οποίο σέρβιρε ο Φέντερερ και μετά από 48 λεπτά κέρδισε το πρώτο σετ με 6-4. Στη συνέχεια προηγήθηκε με 2-0 σετ. Έχανε με 4-1, γύρισε το ματς, έριξε τη ψυχολογία του Ελβετού στο πάτωμα και το πήρε επίσης με 6-4.

Οι δύο παίκτες κράτησαν το σερβίς τους στο τέταρτο σετ (4-5) μέχρι που το παιχνίδι διακόπηκε εξαιτίας της βροχής. Όταν άρχισε ξανά οι πρωταγωνιστές επέμειναν στο να διατηρούν το σερβίς τους. Φτάσαμε στο τάι μπρέικ με τον Φέντερερ να αποδεικνύεται καλύτερος (το πήρε με 7-5).

Το σκηνικό επαναλήφθηκε στο τέταρτο σετ. Κι αυτό είχε τον ίδιο νικητή. Στο 15ο γκέιμ του πέμπτου σετ ο Ισπανός έκανε το πολυπόθητο break και αναδείχθηκε νικητής.

Ο Ναδάλ θα ξεκινήσει αύριο την 155η εβδομάδα του στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Δεν υφίσταται ερώτημα για το ποιος είναι Νο1 μέσα στο κορτ.

Η "χρυσή" χρονιά της Ισπανίας συνεχίζεται μετά τη συμμετοχή του Πάου Γκασόλ στους τελικούς του ΝΒΑ με τους Λέικερς και κυρίως την κατάκτηση του EURO 2008.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Ναδάλ υπήρξε φανατικός υποστηρικτής και ενδέχεται η δική του επιτυχία να ξεπεράσει τις υπόλοιπες. Δεν είναι παράξενο, η Ισπανία πάντοτε διέθετε σπουδαίους αθλητές, αλλά σταρ τέτοιου βεληνεκούς έχει από τα χρόνια του (ποδηλάτη) Μιγκέλ Ιντουραίν να δει.
























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ