ROLAND GARROS

Η Ίγκα Σβιόντεκ, αντίπαλος της Σάκκαρη, έχει τη λάμψη του Λεβαντόφσκι

Η Ίγκα Σβιόντεκ, αντίπαλος της Σάκκαρη, έχει τη λάμψη του Λεβαντόφσκι

Από το Νο54 στο Νο9 και στα 3.5 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγους μήνες. Η Ίγκα Σβιόντεκ δεν είναι μονάχα η νέα αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη στα προημιτελικά του Roland Garros, αλλά και η κάτοχος του τροπαίου από πέρυσι τον Οκτώβριο, συγκρινόμενη σε φήμη με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Πριν από οκτώ μήνες η Ίγκα Σβιόντεκ ήταν μια 19χρονη Πολωνή τενίστρια, με διακρίσεις σε επίπεδο νεανίδων, για την οποία είχαν ολοκληρωμένη άποψη μονάχα οι μύστες των κορτ. Σήμερα, εκτός από το επόμενο, πανύψηλο, εμπόδιο της Μαρίας Σάκκαρη στο δρόμο για τα ημιτελικά του Roland Garros, είναι το Νο9 της παγκόσμιας κατάταξης (8ο του ταμπλό), ως μάλιστα η νεότερη της πρώτης δεκάδας πίσω ακριβώς από την 39χρονη Σερένα Ουίλιαμς που θα μπορούσε να την έχει γεννήσει, και κάτοχος του τροπαίου. Άρα υπερασπίζεται τα κεκτημένα.

Τη 10η Οκτωβρίου του 2020 η (γεννημένη στη Βαρσοβία) Σβιόντεκ επικρατούσε 2-0 της Σοφία Κένιν και κατακτούσε τον πρώτο τίτλο της σε τουρνουά major. Συμπτωματικά η πολιτογραφημένη Αμερικανίδα ήταν η αντίπαλος που η 25χρονη Ελληνίδα απέκλεισε τη Δευτέρα προκειμένου να εξασφαλίσει μια θέση στις οκτώ κορυφαίες του παρισινού grand slam, πανηγυρίζοντας παράλληλα ό,τι δεν είχε καταφέρει ποτέ έως τώρα στην καριέρα της. Αν λέει κάτι, θα φανεί στην οριακή, όπως προβλέπεται, μάχη της Τετάρτης.

Ούτε η φρέσκια αντίπαλος της Σάκκαρη είχε πετύχει κάτι ανάλογο στο περσινό τουρνουά, που είχε μεταφερθεί από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο για υγειονομικούς λόγους. Μάλιστα ξεκινούσε την παραμυθένια πορεία της στο τουρνουά ως το Νο54 του κόσμου και μόλις 1.200 βαθμούς. Λίγες εβδομάδες δηλαδή πριν φύγει με την κούπα, σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια ως χρηματική επιβράβευση της ανεπανάληπτης επιτυχίας της και μαζί μια θέση στην πρώτη 20άδα της WTA. Επρόκειτο για το παρθενικό τρόπαιο της Πολωνίας ως χώρας του τένις σε τουρνουά major, καθώς η Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα, που είχε προσεγγίσει όσο καμία άλλη συμπατριώτισσά της την κορυφή ως το Νο2 του κόσμου, είχε γευτεί μια τέτοια μεγαλειώδη στιγμή.

Η Σβιόντεκ ήταν μια ξεκάθαρα ροκ παρουσία σε όλο το τουρνουά που λατρεύει AC/DC και Guns 'n Roses, με αδιανόητη δύναμη στα χέρια - ένα κυτταρικό 'κληροδότημα' του ολυμπιονίκη κωπηλάτη πατέρα της. Είχε εμφανιστεί από το πουθενά σχεδόν για ν' ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις. Μία προς μία στη σειρά. Αποκλείοντας μέχρι και τη Σιμόνα Χάλεπ (Νο1 του ταμπλό) στον δ' γύρο. Ήταν η πρώτη φορά που μια παίκτρια από τόσο χαμηλά έφτανε ως το τέλος της διαδρομής. Χωρίς να χάσει σετ από καμία αντίπαλό της, όποιας δυναμικής, επαναλαμβάνοντας ό,τι ακριβώς η Βελγίδα Ζιστέν Ενάν πριν από 13 χρόνια (2007).

Ήταν, παράλληλα, η νεότερη που είχε καταφέρει σε τέτοιου επιπέδου διοργάνωση ύστερα από τα κατορθώματα της Σλόαν Στίβενς στο US Open του 2017, ποντάροντας στην επιβλητική παρουσία της (1.76), στο επιθετικό στιλ, στα γερά χτυπήματα με το forehand του δεξιού χεριού της. Αλλά και ομολογουμένως στην ορμή που τη συνόδευε από την αρχή ως το τέλος πάνω στο χώμα. Ούτως ή άλλως ίνδαλμά της είναι ο Ράφα Ναδάλ, ο «βασιλιάς της σκόνης».

Όταν η νεαρή Πολωνή τέλειωσε βασική εκπαίδευση του σχολείου, λίγο πριν από τα 18 της δηλαδή, δεν έχει κατασταλάξει ακόμη αν το τένις θ' αποτελεί την προτεραιότητά της ή στη μετεφηβική φάση της ζωής θα προτιμήσει ν' αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στις σπουδές της. Σήμερα γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τι θέλει και τι της ταιριάζει. Το κολέγιο, ως εγκαταστάσεις, παιδεία και μαθήματα, θα είναι εκεί και θα την περιμένει. Όποτε κι αν νιώσει την ανάγκη να υπηρετήσει κάτι διαφορετικό.

Προς το παρόν διαπρέπει στο τένις και το απολαμβάνει ως η δεύτερη δημοφιλέστερη προσωπικότητα του αθλητισμού στην πατρίδα της. Μόνο ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι την κερδίζει στην καλύτερη φάση της καριέρας της..

Στους μήνες που μεσολάβησαν από το θρίαμβο στο Roland Garros του 2020 η Πολωνή έφτασε για πρώτη φορά στον τέταρτο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν, έχοντας καλές και κακές στιγμές, αλλά κατέκτησε δύο τίτλους σε Αδελαΐδα - Ρώμη, πηγαίνοντας στο Παρίσι με 4.435 βαθμούς. Φυσικά η είσοδός της στην πρώτη 10άδα, τον Μάη του 2021, ήταν το επιστέγασμα μιας διαρκούς προόδου με σταθερότητα στην υψηλή απόδοση και συνέπεια στα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως επιφάνειας. Όπως επίσης τα περισσότερα από 3.5 εκατομμύρια δολάρια που έχει καρπωθεί από μεγάλης ή μικρότερης φήμης τουρνουά. Είχε φροντίσει να διαχειριστεί την πίεση που αναπόφευκτα έπεσε πάνω της, παραμένοντας προσγειωμένη και σίγουρη για τον εαυτό της. Πιο ώριμη την περιγράφουν όσοι είναι γύρω της. Δεν δίστασε να ομολογήσει πρόσφατα ότι χρειάστηκε τις συμβουλές ψυχολόγου, η οποία πλέον ταξιδεύει παντού μαζί της, βοηθώντας να διατηρεί την εσωτερική ισορροπία της στη διάρκεια του επιβαρυμένου προγράμματος που έχει.

Στο Παρίσι έχει ήδη αφήσει εκτός συνέχειας τέσσερις αντιπάλους: τη πολύ καλή φίλη της Σλοβένα Γιούβαν (6-0, 7-5) ανήμερα των γενεθλίων της, τη Σουηδή Πέτερσον (6-1, 6-1), την Εσθονή Κονταβέιτ (7-6, 6-0) και την Ουκρανή Κόστιουκ (6-3, 6-4).

Πριν από λίγες ημέρες ο Ματς Βιλάντερ, ο Σουηδός παλαίμαχος τενίστας, τη χαρακτήρισε ανίκητη. "Όταν παίζει καλά, είναι", υποστήριξε. "Έχει κάθε χτύπημα, παίζει πάντα επιθετικά, δεν φοβάται ν' ανέβει, σερβίρει καλά και έχει πολύ καλό δεύτερο σέρβις". Με λίγα λόγια έχει πολλά απ' όσα απαιτούνται για να θεωρείται φαβορί απέναντι στην Μαρία Σάκκαρη. Μέχρι να συναντηθούν. Μετά όλα μηδενίζουν και κάθε προγνωστικό ανατρέπεται.

TAGS ROLAND GARROS ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ WTA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ