WIMBLEDON

Φέντερερ και Σερίνα Γουίλιαμς εξαφανίζονται από τα rankings μετά το Wimbledon

Ο Ρότζερ Φέντερερ σε αγώνα του στο Wimbledon | 7 Ιουλίου 2021
Ο Ρότζερ Φέντερερ σε αγώνα του στο Wimbledon | 7 Ιουλίου 2021 @2021 KIRSTY WIGGLESWORTH/AP IMAGES

Ο Ρότζερ Φέντερερ και η Σερίνα Γουίλιαμς είναι πιθανό να μείνουν χωρίς βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη μετά το Wimbledon.

Η ιστορική απόφαση-αντίδραση της ATP στο να μη βαθμολογήσει το φετινό Wimbledon, απαντώντας στην επίσης πρωτοφανή απόφαση των Βρετανών να απαγορεύσουν τη συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων λόγω της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να προκαλέσει έναν ντόμινο στους πίνακες κατάταξης.

Αν και στην αρχή των…απειλών πολλοί μιλούσαν για “frozen ranking” παρόμοιο με αυτό που ξεκίνησε με την έναρξη της πανδημίας, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν και πλέον οι βαθμοί που κατακτήθηκαν πέρσι στο Wimbledon θα αφαιρεθούν κανονικά φέτος, με τη διαφορά ότι οι παίκτες δεν θα μπορέσουν να τους διεκδικήσουν.

Τρανό παράδειγμα είναι αυτό του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος θα χάσει 2.000 βαθμούς, αλλά με την απόφαση της ATP ο Σέρβος δεν θα μπορέσει να τους υπερασπιστεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους 1.200 πόντους τους έτερου φιναλίστ, Ματέο Μπερετίνι.

Αυτοί που όμως θα πληγούν περισσότερο από τον καθένα θα είναι οι low rankings παίκτες που βλέπουν τους βαθμούς τους να χάνονται και μάλιστα πολλοί από αυτούς να υποχωρούν και κάτω την 100άδα. Μια από τις πρώτες αντιδράσεις ήταν αυτή του Ούγγρου Μάρτον Φούτσοβιτς, που μετά από το Wimbledon θα υποχωρήσει στο Νο130 από το Νο55 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Αφανισμός Φέντερερ και Σερίνα

Η απόφαση αυτή της ATP, την οποία ακολούθησαν τόσο η WTA, όσο και η ITF, αναμένεται να…εξαφανίσει από τις κατατάξεις τόσο τον Ρότζερ Φέντερερ, όσο και την Σερίνα Γουίλιαμς.

Ο Ελβετός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο46 του κόσμου έχοντας 1.030 βαθμούς. Από αυτούς θα αφαιρεθούν αρχικά οι 180 από την περσινή πορεία στο Roland Garros που έφτασε μέχρι τον 4ο γύρο πριν αποσυρθεί από τη συνέχεια του τουρνουά.

Τα δύσκολα για τον κάτοχο 20 Grand Slam θα έρθουν όμως στο Wimbledon κι αυτό γιατί ο Φέντερερ θα χάσει 600 βαθμούς, τους οποίους δεν θα έχει το δικαίωμα να τους υπερασπιστεί (ασχέτως αν μπορεί ή όχι, ασχέτως αν τελικά θα κατέβαινε ή όχι στο Wimbledon). Η ουσία είναι ότι και να μπορεί και να θέλει να συμμετάσχει, δεν θα έχει τη δυνατότητα υπεράσπισης.

Θυμίζουμε ότι οι 600 βαθμοί είναι το υπόλοιπο 50% από τη συμμετοχή του στον τελικό του 2019 (1.200 βαθμοί). Το 2020 το τουρνουά δεν έγινε λόγω πανδημίας, ενώ το 2021 αφαιρέθηκε από τον Φέντερερ το 50% των πόντων του 2019 (600 βαθμοί), ενώ φέτος θα αφαιρεθεί το υπόλοιπο 50%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Φέντερερ μετά το Wimbledon θα έχει συνολικά 250 βαθμούς στην κατάταξη της ATP, γεγονός που θα τον ρίξει περίπου στο Νο221 του κόσμου. Ωστόσο, ενδιάμεσα υπάρχει και το Χάλε.

Σε περίπτωση που ο Φέντερερ δεν αγωνιστεί εκεί, τότε θα χάσει 250 βαθμούς (το υπόλοιπο 50% από την κατάκτηση του 2019), με αποτέλεσμα να ενδέχεται μετά το τέλος της grass-season να μην έχει καν βαθμούς στην κατάταξη της ATP!

Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με την Σερίνα Γουίλιαμς η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο276 του κόσμου έχοντας 250 βαθμούς. Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο ξεκάθαρα.

Η Αμερικανίδα, η οποία τον τελευταίο μήνα έχει στείλει μήνυμα επιστροφής στο Wimbledon, θα χάσει 240 βαθμούς από την περσινή της παρουσία στο Roland Garros (4ος γύρος), ενώ θα χάσει ακόμη 10 στο Wimbledon κάτι που σημαίνει ότι όπως και ο Φέντερερ, έτσι και η ίδια αμέσως μετά το Major του Λονδίνου θα μείνει χωρίς βαθμούς.

ΠΗΓΗ: Tennis24

TAGS WIMBLEDON ATP WTA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ