ΤΕΝΙΣ

Φαβορί και αουτσάιντερ στο Παρίσι

Φαβορί και αουτσάιντερ στο Παρίσι
Ρολάν Γκαρός (γενική)

Το Sport24.gr παρουσιάζει τους πιθανούς πρωταγωνιστές του Ρολάν Γκαρός που ξεκινάει στο Παρίσι

Φέντερερ και Ναδάλ αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο χρόνο στη Μαδρίτη. Νικητής ο Ισπανός που ήταν ένα βήμα ταχύτερος από τον αντίπαλο του. Ο 23χρονος αριστερόχειρας που θα φοράει ένα ιδιαίτερα ελαφρύ ρολόι (σ.σ. δεν το λες ρολόι τόσο που κοστίζει, μάλλον timepiece που λένε οι ξένοι) στους αγώνες του είναι το φαβορί και το ξέρει: Τρεις τίτλοι σε ισάριθμα μεγάλα τουρνουά (Μάστερς) στο χώμα και τους περισσότερους τίτλους στη σχετική κατηγορία. "Δεν μου αρέσει η λέξη φαβορί, δεν τη χρησιμοποιώ ποτέ. Φαβορί για μένα είναι όποιος παίζει καλά τις δύο εβδομάδες στο Ρολάν Γκαρός, τόνισε ο κάτοχος τεσσάρων τίτλων. Ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει αυτό που είπε!

Ακόμα και ο Φέντερερ που έλυσε το 2009 το γόρδιο δεσμό, καλωσόρισε τον αντίπαλο του. Δώδεκα μήνες μετά την απίστευτη κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός, ο Ελβετός αναφέρθηκε στη... γκίνια του στο χώμα. "Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα μου ήταν το χώμα, αν και πολλοί υποστήριζαν ότι δεν είναι η καλύτερη επιφάνεια μου. Και βέβαια δεν είναι, γιατί έχω κατακτήσει το Γουίμπλεντον έξι φορές και το US Open πέντε συνεχόμενες χρονιές, όμως πάντα πίστευα ότι μπορούσα να το κερδίσω. Το πρόβλημα μου ήταν ο Ράφα. Ο τύπος είναι απίστευτος στο χώμα. Πολλοί άνθρωποι δεν το πιστεύουν, αλλά δυστυχώς υπάρχει μία μεγάλη φουρνιά παικτών που είναι απίστευτοι στο χώμα, μπορώ και εγώ να παίξω καλά και ο (Νόβακ) Τζόκοβιτς επίσης, οπότε δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην κορυφή", υποστήριξε ο 28χρονος σταρ σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Independent".

Ο Τζόκοβιτς στον οποίο αναφέρθηκε ο Φέντερερ δεν έχει παίξει καλά στα τουρνουά προετοιμασίας. Θα πείτε και πολύ σωστά, άλλο είναι ένα απλό τουρνουά και άλλο είναι ένα Grand Slam τουρνουά. Ο "Τζόκερ" δεν έχει δείξει ότι αλλάζει η ψυχολογία του στα μεγάλα τουρνουά. Υπάρχει και ο Άντι Μάρεϊ που "χάθηκε" μετά το Αυστραλιανό Όπεν. Ο Σκωτσέζος είναι υπολογίσιμος αντίπαλος γιατί έχει περάσει αρκετά χρόνια της ζωής του στη Βαρκελώνη, μαθαίνοντας τα μυστικά στο χώμα από τους καλύτερους.

Η ισπανική αρμάδα δεν κατέκτησε ποτέ την Αγγλία, όμως στο Παρίσι έχει υψωθεί η σημαία των Ιβηρων έξι φορές από το 2002 και μετά. Ο Φερνάντο Βερντάσκο θέτει υποψηφιότητα για τα προημιτελικά (σ.σ. υποψήφιος αντίπαλος του Ναδάλ), ο Νταβίδ Φερέρ που βρίσκεται στο "αδύναμο" μέρος του ταμπλό, ο Νίκολας Αλμάγκρο και ο σχεδόν άγνωστος, ο 26χρονος Γκιγιέρμο Γκαρθία Λόπεθ.

Κατά τ'άλλα οι απουσίες των τραυματιών Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο και Νικολάι Νταβιντένκο που έχουν αγωνιστεί στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει σε ξάγρυπνες νύχτες το κορυφαίο δίδυμο, θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητές. Αν προσθέσουμε και τις απουσίες των Ζιλ Σιμόν (Γαλλία, Ράντεκ Στέπανεκ (Τσεχία), Ίβο Κάρλοβιτς (Κροατία), Ιγκόρ Αντρέεφ (Ρωσία) και Ντάβιντ Ναλμπάντιαν (Αργεντινή), ικανότατων παικτών στο χώμα (σ.σ.ναι, ακόμα και ο Κάρλοβιτς), τότε το κυρίως ταμπλό φαίνεται άδειο. Η απουσία του Σιμόν... πονάει τους Γάλλους, καθώς είναι ο μόνος συμπατριώτης του που δεν "λυγίζει" στην πίεση.

"Μυστήριο" στις γυναίκες
Oι αδερφές Γουίλιαμς είναι οι επικεφαλής στο ταμπλό των γυναικών, ωστόσο και οι δύο έχουν να βρεθούν στον τελικό του γαλλικού τουρνουά το 2002, όταν η Σερένα νίκησε τη Βένους και αφιέρωσε τον τίτλο στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Καμερούν (σ.σ. κοινός χορηγός)!

Κι αν η Σερένα έχει φέτος τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το Grand Slam, σε μόλις δύο συμμετοχές σε τουρνουά στο χώμα έχει να επιδείξει έναν ημιτελικό στη Ρώμη (ήττα από Γέλενα Γιάνκοβιτς) και έναν αποκλεισμό-σοκ από τη Ρωσίδα Νάντια Πετρόβα στη Μαδρίτη. Αν τον θέλει πραγματικά τον τίτλο, θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς στη δεύτερη εβδομάδα όταν και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τη Ζιστίν Ενάν στα προημιτελικά.

Η Βελγίδα Νο22 του ταμπλό επιστρέφει στο σπίτι της, τέσσερις τίτλους κατέκτησε στο Παρίσι πριν αποσυρθεί το 2008 για να επιστρέψει φέτος. Ούτε κι αυτή τα έχει πάει καλά στο χώμα. Ο αποκλεισμός-έκπληξη στη Μαδρίτη από την Αραβάν Ρεζάι αποδείχθηκε... δικαιολογημένος, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ρεζάι κατέκτησε το τουρνουά κόντρα στη Βένους Γουίλιαμς. Η τελευταία έχει ανοιχτό δρόμο μπροστά της για να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά.

Η κάτοχος του τίτλου, η Σβετλάνα Κουζνέτσοβα έχει φέτος περισσότερες ήττες από νίκες, η Έλενα Ντεμέντιεβα και η Ντινάρα Σαφίνα δεν παίζουν εξίσου καλά, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει στο Παρίσι. "Απειλητική" θα είναι η Γέλενα Γιάνκοβιτς, ενώ και η Μαρία Σαραπόβα δείχνει σε καλύτερη κατάσταση με αποδεικτικό στοιχείο ότι κέρδισε ένα μικρό τουρνουά προετοιμασίας. Η Αυστραλή Σαμάνθα Στόσουρ "απειλεί" τη Σερένα και η νικήτρια στη Ρώμη, Μαρία Χοσέ Μαρτίνεθ Σάντσεθ έδωσε στους Ισπανούς κάτι να περιμένουν και στις γυναίκες.

Tα καλά ματς της πρώτης ημέρας (23/5)
Άνδρες
Λοράν Ρεκουντέρκ (Γαλλία)-(5) Ρόμπιν Σόντερλινγκ (Σουηδία)
Nτάνιελ Μπραντς (Γερμανία)-(8) Τζο Ουίλφριντ Τσόνγκα (Γαλλία)
(10) Μάριν Τσίλιτς (Κροατία)-Ρικάρντο Μέγιο (Βραζιλία)
Zουλιέν Μπενετό (Γαλλία)-(23) Έρνεστς Γκούλμπις (Λετονία)

Γυναίκες
(6) Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (Ρωσία)-Σοράνα Κιρστέα (Ρουμανία)
(15) Αραβάν Ρεζάι (Γαλλία)-Χάιντι Ελ Ταμπάκχ (Καναδάς)
Τζιζέλα Ντούλκο (Αργεντινή)-(10) Βικτόρια Αζαρένκα (Λευκορωσία)
Πάτι Σνίντερ (Ελβετία)-(2) Βένους Γουίλιαμς (ΗΠΑ)





























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ