BIG GAMES BET

Προγνωστικά Europa League: Με την αύρα του Μουρίνιο για το 4.50

Οι παίκτες της Ρόμα πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό του Europa League 2022-2023 εις βάρος της Λεβερκούζεν στην "Μπάιαρενα", Λεβερκούζεν | Πέμπτη 18 Μαΐου 2023
Οι παίκτες της Ρόμα πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό του Europa League 2022-2023 εις βάρος της Λεβερκούζεν στην "Μπάιαρενα", Λεβερκούζεν | Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 © 2023/MARTIN MEISSNER/AP IMAGES

Προγνωστικά και στοιχηματική ανάλυση για τον σπουδαίο τελικό του Europa League ανάμεσα στη Σεβίλλη και τη Ρόμα.

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της χρονιάς κρίνεται απόψε στη Βουδαπέστη (22:00 Cosmote Sport 1HD, Live από το SPORT24). Η "βασίλισσα" του Europa League, Σεβίλλη απέναντι στη Ρόμα του άχαστου σε ευρωπαϊκούς τελικούς, Ζοσέ Μουρίνιο, ίσως στον πιο αμφίρροπο φετινό τελικό των τριών διοργανώσεων της UEFA.

Η Σεβίλλη έχει κατακτήσει το κύπελλο UEFA/Europa League έξι φορές (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020), τις περισσότερες από κάθε άλλο κλαμπ στη γηραιά ήπειρο. Το εντυπωσιακό είναι πως δεν έχει χάσει σε κανέναν τελικό στο παρελθόν.

Και στους έξι που μετείχε αναδείχθηκε νικήτρια, έχοντας αντιμετωπίσει δύο αγγλικές ομάδες (Μίντλεσμπρο, Λίβερπουλ), μία ιταλική (Ιντερ), μία πορτογαλική (Μπενφίκα), μία ουκρανική (Ντνίπρο), ενώ είχε κερδίσει και τον ισπανικό "εμφύλιο" με την Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε, το 2007.

Η φετινή σεζόν αποδείχθηκε ιδιαίτερα περίπλοκη για τον σύλλογο της Ανδαλουσίας. Ξεκίνησε με τον Χουλέν Λοπετέγκι στον πάγκο, ωστόσο πολύ σύντομα ο Ισπανός τεχνικός αντικαταστάθηκε από τον Χόρχε Σαμπάολι. Με τον Αργεντινό, η Σεβίλλη κατάφερε να τερματίσει τρίτη στον όμιλο του Champions League και να αποκλείσει δύσκολα την Αϊντχόφεν και τη Φενέρμπαχτσε στα πρώτα δύο νοκ άουτ ματς του Europa League.

Άλλη ομάδα με τον Μεντιλίμπαρ

Ωστόσο, στο πρωτάθλημα έφτασε σε σημείο να υποχωρήσει στην επικίνδυνη ζώνη και να τεθεί θέμα υποβιβασμού. Η διοίκηση, βλέποντας κατάφατσα τον κίνδυνο, αποφάσισε να προβεί και σε δεύτερη αλλαγή προπονητή, με τον πολύπειρο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, να διαδέχεται τον Σαμπαόλι, τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτή η κίνηση αποδείχθηκε σωτήρια για τη Σεβίλλη, η οποία σε μία χρονιά που πάλευε για την παραμονή της, έχει φτάσει τώρα να διεκδικεί την 7η θέση στη La Liga, στην τελευταία αγωνιστική της Κυριακής και φυσικά ένα ακόμη ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο, οι Σεβιγιάνοι έτρεξαν ρεκόρ 6-3-2 στο πρωτάθλημα και έκαναν δύο απανωτές υπερβάσεις στην Ευρώπη, αφού απέκλεισαν στα προημιτελικά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στα ημιτελικά τη Γιουβέντους.

Σε ό,τι αφορά στη Ρόμα, προφανώς είναι τεράστια επιτυχία για το κλαμπ ότι βρίσκεται σε ευρωπαϊκό τελικό, δεύτερη διαδοχική σεζόν. Μετά την κατάκτηση του Conference League το 2022, απόψε η Ρόμα θα διεκδικήσει και το Europa League. Μπορεί δηλαδή μέσα στη διετία του Ζοσέ Μουρίνιο να κερδίσει περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια συγκριτικά με ολόκληρη την προηγούμενη ιστορία της, όπου έχει να επιδείξει μόνο το Κύπελλο Εκθέσεων το 1961.

Αναμφίβολα, στις τάξεις των οπαδών της επικρατεί πανζουρλισμός και πέρα από τους 15.000 ταξιδιώτες, που θα βρεθούν στη Βουδαπέστη, η Ρόμα ανακοίνωσε ότι έκανε sold out για τον τελικό και στο Ολίμπικο, όπου θα συγκεντρωθούν πάνω από 70.000 φίλοι της ομάδας για να παρακολουθήσουν μαζί τον σπουδαίο τελικό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με τη σφραγίδα του Μουρίνιο

Η Ρόμα, στην πορεία της προς το μεγάλο ραντεβού της Βουδαπέστης, μπορεί να μην απέκλεισε τόσο λαμπερά ονόματα, όπως η Σεβίλλη, ωστόσο το επίπεδο δυσκολίας ήταν εξίσου υψηλό, δεδομένου ότι τζιαλορόσι στο μεγαλύτερο κομμάτι του 2023 αγωνίζονται με σοβαρά προβλήματα απουσιών.

Το σύνολο του Ζοσέ Μουρίνιο ξεπέρασε αρχικά το εμπόδιο της Ζάλτσμπουργκ, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε με 1-0, στο πρώτο ματς στην Αυστρία (κέρδισε 2-0 στη ρεβάνς). Ακολούθησε η πρόκριση επί της Σοσιεδάδ, χάρη στο 2-0 του πρώτου αγώνα στο Ολίμπικο. Εν συνεχεία ήρθε η δραματική πρόκριση επί της Φέγενορντ στα προημιτελικά, την οποία είχε κερδίσει και πέρυσι στον τελικό του Conference League.

Στη ρεβάνς της Ρώμης, οι πρωταθλητές Ολλανδίας ισοφάρισαν σε 1-1 στο 80' και μέχρι το 89' κρατούσα αυτοί το εισιτήριο της πρόκρισης. Σε εκείνο το σημείο όμως, ο Πάουλο Ντιμπάλα έκανε το 2-1 και τελικά το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί, η Ρόμα εμφάνισε σαφώς περισσότερες αντοχές και έφτασε θριαμβευτικά στο 4-1.

Το τελευταίο εμπόδιο των πρωτευουσιάνων ήταν η Λεβερκούζεν. Η Ρόμα κέρδισε με 1-0 στην Ιταλία και στη ρεβάνς της ΜπαϊΑρένα πραγματοποίησε μία κλασική εμφάνιση ομάδας Μουρίνιο. Με μόλις μία τελική και άμυνα για σεμινάριο, κράτησε το 0-0 κι έκανε check in για Βουδαπέστη.

Κατά γενική ομολογία, ο Μουρίνιο είναι το πιο ισχυρό χαρτί της Ρόμα, καθώς σε σύγκριση με τον Μεντιλίμπαρ, έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι όνομα και πράγμα Special One των ευρωπαϊκών τελικών, μετρώντας το απόλυτα σε πέντε παρουσίες του. Κατέκτησε το Κύπελλο UEFA και το Champions League με την Πόρτο. Ακολούθησαν το Champions League με την Ιντερ και το Europa League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και πέρυσι συμπλήρωσε την τροπαιοθήκη του με το Conference League.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι, πως στους τέσσερις τελευταίους ευρωπαϊκούς τελικούς, οι ομάδες του Μουρίνιο δεν δέχθηκαν κανένα γκολ. Το πιθανότερο είναι πως και απόψε ο προπονητής της Ρόμα θα επιλέξει μία συντηρητική τακτική. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ηγέτης της Ρόμα, Πάουλο Ντιμπάλα, ταλαιπωρείται από τραυματισμό εδώ και έναν μήνα, συνεπώς δύσκολα θα πάρει φανέλα βασικού.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα πλάνα των δύο τεχνικών

Λογικά, ο Μουρίνιο θα πάει με τους Πελεγκρίνι και Βαϊνάλντουμ πίσω από τον Εϊμπραχαμ. Θα δώσει τις πλευρές των Ελ Σααράουι και τον Τσέλικ, καθώς ο Σπινατσόλα προέρχεται επίσης από τραυματισμό. Στους χαφ θα είναι το δίδυμο Κριστάντε – Μάτιτς. Την τριάδα των στόπερ θα συνθέσουν οι Μαντσίνι, Σμόλινγκ και Ιμπάνιες, ενώ την εστία θα υπερασπιστεί ο Ρούι Πατρίσιο.

Στον αντίποδα, ο Μεντιλίμπαρ δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο μπακ Ακούνια, επομένως θα επιστρατεύσει τον Άλεξ Τέλες, ο οποίος μαζί με τους Χεσούς Νάβας, Μπαντέ και Γκουντέλι αναμένεται να συνθέσουν την αμυντική τετράδα. Στους χαφ είναι σταθερό το δίδυμο Φερνάντο-Ράκιτιτς. Ακλόνητοι επίσης είναι ο γκολκίπερ Μπόνο και ο φορ Εν-Νεσίρι. Διλήμματα υπάρχουν στη μεσοεπιθετική γραμμή. Ο Οκάμπος θα ξεκινήσει δεξιά, ωστόσο στα αριστερά παίζεται μία θέση μεταξύ Μπράιαν Χιλ και Λαμέλα, ενώ στο "10" είναι 50-50, μεταξύ του Ολιβερ Τόρες και Σούσο, ποιος θα πάρει φανέλα βασικού.

Προγνωστικά Στοιχήματος

Σημειώνεται, ότι η Ρόμα είναι έκτη στο ιταλικό πρωτάθλημα, στο -7 από την τετράδα και αγνοεί τη νίκη στις τελευταίες επτά αγωνιστικές. Εν ολίγοις ο μόνος τρόπος για να παίξει στο Champions League την επόμενη σεζόν, είναι να κατακτήσει φέτος το Europa League. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη Σεβίλλη, η οποία στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να τερματίσει έβδομη στη La Liga.

Συνεπώς και για τις δύο φιναλίστ ο αποψινός τελικός σημαίνει πολλά παραπάνω από ένα τρόπαιο. Το πιθανότερο είναι, πως ο Μουρίνιο θα προσπαθήσει να ελέγξει το τέμπο, με στόχο να περιορίσει τους κίνδυνους στην εστία του Ρούι Πατρίσιο και να φέρει το ματς στα μέτρα της ομάδας του. Ο Special One είναι μετρ στην τακτική του... κλεφτοπόλεμου και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου με την ίδια συνταγή θα αντιμετωπίσει και τη Σεβίλλη.

Σε αυτή τη λογική, είναι απολύτως φυσιολογικό ότι το Under 2,5 προσφέρεται γκράντε φαβορί σε απόδοση 1.45. Με μεγαλύτερο ρίσκο μπορούμε να ζητήσουμε το Under 1,5 στο 2.35. Από εκεί και πέρα είναι θέμα έμπνευσης ποια από τις δύο έχει ένα κλικ παραπάνω για τον τίτλο. Καθαρά λόγω αύρας Μουρίνιο, οι μπουκ δίνουν ελαφρώς φαβορί τη Ρόμα. Το να κατακτήσει το τρόπαιο η Ρόμα, χωρίς να μας ενδιαφέρει με ποιον τρόπο (κανονική διάρκεια, παράταση, πέναλτι) και να λήξει το 90λεπτο με Under 1,5 γκολ, δίνει ένα combo απόδοσης 4.50.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Σεβίλλη – Ρόμα: Under 1,5 η κανονική διάρκεια & κατάκτηση Ρόμα (απόδοση 4.50), 22:00
TAGS BIG GAMES BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ