ΜΠΑΣΚΕΤ BET

Προγνωστικά EuroBasket - Τέταρτος όμιλος: Η Σερβία και οι... άλλοι

Ο Νίκολα Γιόκιτς με την Εθνική Σερβίας κόντρα στην Ελλάδα στα προκριματικά του Fiba World Cup
Ο Νίκολα Γιόκιτς με την Εθνική Σερβίας © 2022 DARKO VOJINOVIC/ASSOCIATED PRESS

Προγνωστικά, στοιχηματική ανάλυση και μακροχρόνιες εκτιμήσεις για τον τέταρτο όμιλο του EuroBasket 2022.

Στον τέταρτο όμιλο του EuroBasket, που θα διεξαχθεί στην Πράγα, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά είναι η Σερβία, η οποία προσφέρεται μόλις στο 1.15.

Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και αλλιώς δεδομένου ότι μιλάμε για ένα εκ των δύο πρώτων φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου (το άλλο θεωρείται η Ελλάδα). Η Σερβία έχει στις τάξεις της τον δις MVP του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς και τον κορυφαίο γκαρντ της Ευρώπης εδώ και δύο χρόνια, τον Βασίλιε Μίτσιτς.

Προγνωστικά EuroBasket: Μίνιμουμ στα ημιτελικά η Σερβία

Αν δήλωνε "παρών" και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, τότε οι αποδόσεις της Σερβίας για το χρυσό μετάλλιο θα ήταν σίγουρα ακόμη πιο χαμηλές από το 4.40-4.50. Επίσης, υπάρχει ένα ερωτηματικό για τη θέση του άσου, αφού ο Σβέτισλαβ Πέτσιτς πήρε την αμφιλεγόμενη απόφαση να κόψει τον Μίλος Τεόντοσιτς. Αυτό σημαίνει ότι ως back-up πόιντ-γκαρντ θα χρησιμοποιηθεί ο Ογκνιεν Γάραμαζ, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στην Μπάγερν, υπό τις οδηγίες του Αντρέα Τρινκιέρι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εξάλλου, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα πάει η συνύπαρξη του "αυταρχικού" και ίσως αναχρονιστικού πλέον Πέσιτς με σούπερ σταρ όπως ο Γιόκιτς και ο Μίτσιτς, οι οποίοι είναι εξαιρετικά δημιουργικοί, παίζουν ελεύθερο μπάσκετ και με το ταλέντο τους, μπορούν να κάνουν τη διαφορά έξω από νόρμες και συστήματα.

Μην ξεχνάμε ότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που ο Πέσιτς οδήγησε τη Γιουγκοσλαβία στο χρυσό μετάλλιο στο EuroBasket της Τουρκίας το 2001 και στο MundoBasket της Ιντιανάπολις το 2002. Σε σύγκριση με τότε το μπάσκετ τώρα είναι ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα.

Όπως και να έχει, η Σερβία διαθέτει star quality, διαθέτει σπουδαίες προσωπικότητες και φυσικά παίκτες με δεκάδες χιλιόμετρα στα ευρωπαϊκά παρκέ (Μιλουτίνοφ, Κάλινιτς, Λούτσιτς, Γκούντουριτς). Έτσι όπως είναι οι διασταυρώσεις θα προξενήσει μεγάλη έκπληξη αν δεν καταφέρει να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, αφού στους "8", πιθανότατα ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα συναντήσει θα είναι είτε η Τουρκία, είτε η Ισπανία. Το ενδεχόμενο οι Σέρβοι να προχωρήσουν ως τα ημιτελικά προσφέρεται στο 1.75.

Προγνωστικά Μπάσκετ: Εξίσου δημιουργικός και ο Μίτσιτς

Σε ατομικό επίπεδο, προφανώς ο Γιόκιτς κλέβει την παράσταση, ωστόσο εξίσου σημαντικό ρόλο σε αυτή τη Σερβία θα έχει και ο Μίτσιτς. Πολύ μεγάλο μέρος των επιθέσεων θα περνούν από τα χέρια του back to back πρωταθλητή Ευρώπης με την Εφές, επομένως δεν αποκλείεται στο τέλος του τουρνουά να γράψει πιο πολλές ασίστ από τον Γιόκιτς, ο οποίος είναι μεν σπουδαίος δημιουργός, ωστόσο η Σερβία στο τουρνουά θα χρειαστεί περισσότερο την ικανότητά του να βάζει την μπάλα στο καλάθι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι ενδεικτικό ότι ο Μίτσιτς στα τρία ματς προετοιμασίας με Σλοβενία, Ιταλία και Γερμανία μοίρασε συνολικά 16 ασίστ (!), ενώ στα δύο επίσημα παιχνίδια για τα προκριματικά του MundoBasket κόντρα σε Ελλάδα και Τουρκία, έδωσε δέκα τελικές πάσες, παίζοντας μόλις 12 λεπτά κόντρα στην εθνική μας, λόγω τραυματισμού. Στο 2.35 η απόδοση του 28χρονου άσου για να αναδειχθεί πρώτος πασέρ της Σερβίας στο τουρνουά, σαφώς πιο ενδιαφέρουσα από το 1.50 του Joker.

Προγνωστικά Στοιχήματος: Αγωνία με Σατοράνσκι στην Τσεχία

Για την πρόκριση στη φάση των "16" θα παλέψουν η οικοδέσποινα Τσεχία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ολλανδία. Η Τσεχία θεωρείται το φαβορί για τη δεύτερη θέση, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από την κατάσταση του Τόμας Σατοράνσκι. Ο ηγέτης της εθνικής ομάδας και νέος άσος της Μπαρτσελόνα, υπέστη βαρύ διάστρεμμα και δίνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το σπουδαίο ραντεβού. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα βρίσκεται στο 100% στη φάση των ομίλων, επομένως αυτόματα το 2.65 των Τσέχων για να τερματίσουν στη δεύτερη θέση απορρίπτεται.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Εκεί μπορεί να καταλήξει η Φινλανδία του Λάουρι Μάρκανεν (στο 3.00 να τερματίσει 2η στο 4ο γκρουπ), η οποία στο προηγούμενο EuroBasket είχε εντυπωσιάσει στη φάση των ομίλων, γράφοντας ρεκόρ 4-1 με νίκες κόντρα σε Ελλάδα, Γαλλία, Πολωνία και Ισλανδία. Σε εκείνη τη διοργάνωση ο Μάρκανεν είχε 19,5 πόντους κατά μέσο όρο, όντας μόλις 18 χρονών. Τώρα είναι πέντε χρόνια πιο έμπειρος και απολύτως φυσιολογικά οι μπουκ περιμένουν να σκοράρει στο τουρνουά πάνω από 20 πόντους.

Ένας ακόμη παίκτης των Φινλανδών, που αξίζει να εστιάσουμε είναι ο Σάσου Σάλιν. Κλασικός σουτέρ τριών πόντων ο άσος της Τενερίφης, κατά κανόνα εκτελεί περισσότερα τρίποντα απ' ότι δίποντα. Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Μάρκανεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε αντίπαλης άμυνας, δεν είναι τόσο απίθανο ο Σάλιν να είναι ο παίκτης της Φινλανδίας με τα πιο πολλά εύστοχα τρίποντα στη διοργάνωση σε απόδοση μάλιστα 4.80! Είναι χαρακτηριστικό, πως στα δύο παιχνίδια για τα προκριματικά του MundoBasket κόντρα στο Ισραήλ και την Εσθονία, ο 31χρονος γκαρντ είχε 7/16 τρίποντα.

Προγνωστικά EuroBasket: Ο Μάνταρ και η Πολωνία

Το Ισραήλ συμμετέχει σε τελική φάση EuroBasket για 14η συνεχόμενη φορά. Στο προηγούμενο τουρνουά, το 2017, απέτυχε παταγωδώς αφού τερμάτισε τελευταίο στον όμιλο, τον οποίο μάλιστα φιλοξένησε στο Τελ Αβίβ. Φέτος, υπάρχει αισιοδοξία για μία σαφώς καλύτερη πορεία. Άλλωστε, το Ισραήλ έχει θετικότατη παράδοση κόντρα στη Φινλανδία (7-2), την Τσεχία (4-1), την Ολλανδία (7-4) και την Πολωνία (6-3) σε τελικές φάσεις EuroBasket.

Από το Ισραήλ δύο είναι οι παίκτες που θα τραβήξουν τα βλέμματα. Ο Ντένι Άνβντιγια, ο οποίος έρχεται να παίξει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχοντας πλέον δύο χρόνια εμπειρίας στο ΝΒΑ και μία συμπαθητική σεζόν πέρυσι με 8,4 πόντους κατά μέσο όρο στους Γουίζαρντς. Ας έχουμε ωστόσο υπόψιν μας και τον Γιαμ Μάνταρ, ο οποίος υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Παρτιζάν θα παίξει φέτος στη EuroLeague και θεωρείται ένας πολύ υποσχόμενο πόιντ-γκαρντ.

Ο Μάνταρ την τελευταία του χρονιά στην Χάποελ Τελ Αβίβ είχε 17,1 πόντους κατά μέσο όρο. Πέρυσι, με την Παρτιζάν σημείωσε 7,4, όμως στα πιο πρόσφατα παιχνίδια με την εθνική του Ισραήλ έδειξε ότι δεν διστάζει να βγει μπροστά επιθετικά. Είχε 27 πόντους στην ήττα από τη Σουηδία και 11 πόντους στην ήττα από τη Φινλανδία, στα προκριματικά του MundoBasket. Επίσης, στα δύο φιλικά προετοιμασίας με τη Ρουμανία σημείωσε 17 και 18 πόντους αντίστοιχα. Δεν θα είναι τόσο μεγάλη έκπληξη αν ο Μάνταρ αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του Ισραήλ στο EuroBasket και όχι ο Άβντιγια, για να προσφέρεται στο 4.40!

Την Πολωνία, οι μπουκ τη βλέπουν να τερματίζει στην πέμπτη θέση, δηλαδή να μένει εκτός των χιαστί αγώνων. Ο όμιλος πάντως, με εξαίρεση τη Σερβία, η οποία είναι πρακτικά εκτός συναγωνισμού, είναι τελείως ανοιχτός και δίνει το δικαίωμα στην ομάδα του Ιγκόρ Μίλιτσιτς να διεκδικήσει την πρόκριση στους "16".

Υπενθυμίζεται ότι οι Πολωνοί ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικοί στο Ακρόπολις και επικράτησαν τόσο της Τουρκίας, όσο και της Γεωργίας, χωρίς να έχουν τον Σλότερ (πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού) στη σύνθεσή τους, κάτι που θα συμβεί στην τελική φάση του EuroBasket.

Μαζί λοιπόν με τον Ματέους Πονίτκα, η Πολωνία έχει ένα καλό δίδυμο σκόρερ και γενικά είναι μία αρκετά φίσικαλ ομάδα που σουτάρει ικανοποιητικά από το τρίποντο. Επομένως, το σενάριο να τερματίσει στην πρώτη τετράδα του γκρουπ, βάζοντας από κάτω την αδύναμη Ολλανδία (μόλις μία συμμετοχή σε τελική φάση στα προηγούμενα 14 EuroBasket) και ακόμη μία ομάδα, αποδίδει 1.80.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • Να φτάσει στον ημιτελικό: Σερβία (απόδοση 1.75)
  • Περισσότερες ασίστ στη διοργάνωση για τη Σερβία: Μίτσιτς (απόδοση 2.35)
  • Περισσότερα εύστοχα τρίποντα στη διοργάνωση για τη Φινλανδία: Σάλιν (απόδοση 4.80)
  • Πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση για το Ισραήλ: Μάνταρ (απόδοση 4.40)
  • Πρόκριση στη νοκ άουτ φάση: Πολωνία (απόδοση 1.80)
TAGS ΜΠΑΣΚΕΤ BET ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ