EUROBASKET BET

Η ανάλυση του Βασίλη Σκουντή: Σλοβενία - Λιθουανία, το πρώτο... αίμα

Η ανάλυση του Βασίλη Σκουντή: Σλοβενία - Λιθουανία, το πρώτο... αίμα

Το αντάμωμα δυο εστεμμένων που συνάμα εγείρουν αξιώσεις για να μακροημερεύσουν και να διαπρέψουν στην εφετινή διοργάνωση δεσπόζει στη σημερινή πρεμιέρα του 41ου ΕuroBasket.

Στην Κολωνία, λοιπόν, στις 18:15, αναμετρώνται η Σλοβενία και η Λιθουανία, στο πρώτο ντέρμπι του Β’ ομίλου, που πάντως δεν θα είναι και το μοναδικό, καθόσον οι δυο ομάδες θα αντιμετωπίσουν στη συνέχεια τόσο την ασημένια Ολυμπιονίκη Γαλλία, όσο και την οικοδέσποινα Γερμανία.

Την εξάδα παρέα συμπληρώνουν η Ουγγαρία και η Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η οποία τις προάλλες, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έριξε στο κανναβάτσο τη Γαλλία στο θρίλερ που κρίθηκε μετά από δυο παρατάσεις.

Όμιλος του θανάτου, το δίχως άλλο, καθώς βάσει των επίσημων power rankings της FIBA, η Σλοβενία βρίσκεται στο Νο 1, η Γαλλία στο Νο 2, η Λιθουανία στο Νο 4 και η Γερμανία στο Νο 8!

Οι Βαλκάνιοι υπερασπίζονται τον τίτλο που κατέκτησαν πριν από πέντε χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποδείχθηκαν αδιάφθοροι και αναρριχήθηκαν αήττητοι (9-0) στο θρόνο.

Αυτό υπήρξε το πρώτο παράσημο στην ιστορία της Σλοβενίας, η οποία αποκλείσθηκε από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, αλλά επέστρεψε δριμύτερη πέρυσι και κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Ολυμπιακό Τουρνουά.

Betshop | Ευρωμπάσκετ με σούπερ αποδόσεις, Live Streaming & προσφορές* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Ενώ οι Σλοβένοι μοστράρουν στο παλμαρέ τους το χρυσό μετάλλιο στο προηγούμενο Eurobasket, οι Λιθουανοί αντιπαραβάλλουν πολύ περισσότερες επιτυχίες: στα χρονικά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων ανέβηκαν τρεις φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου (1937. 1939, 2003) και επίσης έχουν κατακτήσει τρία ασημένια μετάλλια (1995, 2013, 2015) και ένα χάλκινο (2007) ενώ η συλλογή τους περιλαμβάνει τρία χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες (1992, 1996, 2000) και ένα σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2010).

Στο EuroBasket του 2017 η Σλοβενία με προεξάρχοντες τον MVP της διοργάνωσης, Γκόραν Ντράγκιτς και τον νυν σούπερ σταρ των Ντάλας Μάβερικς, Λούκα Ντόντσιτς κατέκτησε τον τίτλο κατατροπώνοντας όλους τους αντιπάλους της.

Στην ίδια διοργάνωση η Λιθουανία κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο του Τελ Αβίβ, αλλά στη φάση των 16 ηττήθηκε από την Ελλάδα (64-77) και εντέλει κατέλαβε την ένατη θέση.

Οι δυο ομάδες έχουν ανοικτούς λογαριασμούς από τις 4 Ιουλίου του 2021 όταν στον τελικό του ομίλου του Προολυμπιακού Τουρνουά, που φιλοξενήθηκε στο Κάουνας οι Σλοβένοι έριξαν στο κανναβάτσο και σόκαραν τους οικοδεσπότες Λιθουανούς με 96-85 αρπάζοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στo μεταξύ έχουν περάσει κιόλας 13 χρόνια από το προηγούμενο συναπάντημα τους σε EuroBasket: οι δείκτες του ρολογιού στο νταλαβέρι τους μένουν σταματημένοι στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Λοτζ της Πολωνίας, όπου οι Σλοβένοι έπιασαν αιχμάλωτους τους Λιθουανούς επικρατώντας με το εμφατικό σκορ 81-58 (Λάκοβιτς 24- Καλνιέτις 15).

Betshop | Ευρωμπάσκετ με Μακροχρόνια: Νικητές ομίλων, Μετάλλια, MVP και άλλα! 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Στη συνέχεια εκείνης της διοργάνωσης η μεν Σλοβενία κατατάχθηκε τέταρτη, μετά την ήττα της στον μικρό τελικό από την Ελλάδα, η δε Λιθουανία ξέπεσε στη 12η θέση.

Στο τελευταίο «παράθυρο» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Σλοβένοι νίκησαν την Εσθονία με 104-83, αλλά ηττήθηκαν από τη Γερμανία με 90-71 και έπεσαν στην τρίτη θέση του ομίλου, με ρεκόρ 5-3.

Νωρίτερα είχαν πετύχει έξι νίκες σε ισάριθμα φιλικά ματς με αντιπάλους την Ολλανδία (83-76), το Μαυροβούνιο (70-52), την Τουρκία (104-103), την Ουκρανία (86-82), τη Σερβία (97-92) και την Κροατία (94-88).

Στον αντίποδα οι Λιθουανοί νίκησαν την Ουγγαρία μe 88-78 και το Μαυροβούνιο με 90-73 και είδαν το ρεκόρ τους στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να φτάνει στο 7-1.

Προηγουμένως οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης είχαν σημειώσει επτά νίκες σε ισάριθμους φιλικούς αγώνες με την Εσθονία (84-70, 90-88), τη Φινλανδία (76-61, 87-52), την Ισπανία (82-77, 78-76) και την Ολλανδία (94-68).

Στο ρόστερ της Σλοβενίας, που έχει στον πάγκο της τον Αλεξάντερ Σέκουλιτς, δεσπόζουν ο Λούκα Ντόντσιτς (Ντάλας Μάβερικς), ο Γκόραν Ντράγκιτς (Σικάγο Μπουλς), ο Βλάτκο Τσάντσαρ (Ντένβερ Νάγκετς), ο Μάικ Τόμπι (Μπαρτσελόνα), ο Κλέμεν Πρέπελιτς (Βαλένθια) και ο Γιάκα Μπλάζιτς (Ολίμπια Λιουμπλιάνα).

Η ανάλυση του Βασίλη Σκουντή: Σλοβενία - Λιθουανία, το πρώτο... αίμα

Απέναντι του ο Κάζις Μακσβίτις αντιπαραβάλλει τον γιο του Αρβιντας Σαμπόνις, Ντομάντας Σαμπόνις (Σακραμέντο Κινγκς), τον Γιόνας Βαλανσιούνας (Νιου Ορλίνς Πέλικανς), τον Λούκας Λεκάβιτσους (Ζαλγκίρις Κάουνας), τον Μάριους Γκριγκόνις (Παναθηναϊκός), τον Ρόκας Γκεντράιτις (Μπασκόνια) και τον Ρόκας Γιουκουμπάιτις (Μπαρτσελόνα).

Betshop | Όταν θες να παίξεις Ευρωμπάσκετ, παίζεις εδώ! 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Στο 41οEurobasket συμμετέχουν 24 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους που φιλοξενούνται σε ισάριθμες πόλεις/χώρες.

Στη σημερινή πρεμιέρα αναμετρώνται Ισπανία-Βουλγαρία, Τουρκία-Μαυροβούνιο, Βέλγιο-Γεωργία (Α’ όμιλος, Τιφλίδα) και Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ουγγαρία, Σλοβενία-Λιθουανία, Γαλλία-Γερμανία (Β’ όμιλος, Κολωνία).

Αύριο, Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, διεξάγονται οι αγώνες Ουκρανία-Μεγάλη Βρετανία, Κροατία-Ελλάδα, Ιταλία-Εσθονία (Γ’ όμιλος, Μιλάνο) και Ισραήλ-Φινλανδία, Πολωνία-Τσεχία, Σερβία-Ολλανδία (Δ’ όμιλος, Πράγα).

Betshop | Αποκλειστική υπηρεσία Free Bet Wallet*. Όλα τα Free Bets μαζί! *Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις 21+ | Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Γραμ. Bοήθ. ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε υπεύθυνα

Η αυλαία της Α’ φάσης από την οποία προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, θα πέσει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η συνέχεια θα εκτυλιχθεί από τις 10 έως τις 18 του μήνα στο Βερολίνο, με τους αγώνες του γύρου των 16, τους προημιτελικούς, τους ημιτελικούς και τους τελικούς.

TAGS EUROBASKET BET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ