ΣΤΙΒΟΣ

Ποινή - χάδι στον Κυτέα από την ΕΦ.Ι.Π. για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον Καραλή

ΠΑΤΡΑ 2019 / ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΤΡΑ 2019 / ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΕΦ.Ι.Π. επέβαλε ποινή - χάδι στον προπονητή στίβου, Δημήτρη Κυτέα, για τις ρατσιστικές επιθέσεις στον πρωταθλητή του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή.

Στις 29 Ιουλίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ επέβαλλε στον Ομοσπονδιακό προπονητή, Δημήτρη Κυτέα, ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και συμμετοχής στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδία για ένα έτος, με αναστολή, για τις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος του πρωταθλητή του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή.

Η ποινή είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και ήταν προσαυξημένη κατά έξι μήνες σε σχέση με την αρχική απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής. Θυμίζουμε πως οι τέσσερις ένορκες καταθέσεις (μεταξύ των οποίων δύο αθλητριών και ενός αθλητή του στίβου), όπως προέκυπτε από το ρεπορτάζ τουSport24.gr, επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του Εμμανουήλ Καραλή για τις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος του από τον Δημήτρη Κυτέα.

Περίπου έναν χρόνο μετά, η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος επέβαλε ποινή - χάδι στον Δημήτρη Κυτέα, για τα γεγονότα. Αν και η ΕΦ.Ι.Π. δέχεται πέραν πάσης αμφιβολίας τις πολλαπλές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα κατά του Έλληνα αθλητή, εντούτοις δέχεται τον ισχυρισμό του Κυτέα ότι εκτιμά και σέβεται τον Καραλή. Η απόφαση της ποινής στέρησης φιλάθλου ιδιότητας για έναν χρόνο ήταν ομόφωνη, αλλά για τον ανασταλτικό της χαρακτήρα η απόφαση ήταν 3-2.

Δυο μέλη της Επιτροπής, η κ. Κωνσταντίνα Μώρου και η κ. Καλομοίρα Κωτσαλά, διατύπωσαν την γνώμη ότι η συμπεριφορά του κ. Κυτέα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του φίλαθλου πνεύματος και των θεμελιωδών αρχών και κανόνων της αθλητικής ηθικής και δεοντολογίας. Τα δυο μέλη θεωρούν την διατύπωση εκτίμησης και σεβασμού στο πρόσωπο του αθλητή ως προσχηματική και πως δεν επαρκεί για την χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής.

Θυμίζουμε πως ο πρωταθλητής μας στο άλμα επί κοντώ κατήγγειλε πως επανειλημμένως έχει γίνει δέκτης ρατσιστικών σχολίων του ομοσπονδιακού προπονητή για το χρώμα του δέρματός του και τα όσα ισχυρίζεται, επιβεβαιώνονται και από μαρτυρίες συναθλητών του.

"ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΧΑΖΟΙ"

Στις καταθέσεις αυτές τονίζεται ότι ο Δημήτρης Κυτέας αποκαλεί πάντα με τον χαρακτηρισμό "ο μαύρος" τον Εμμανουήλ Καραλή, χωρίς ποτέ να λέει έστω τ' όνομά του, ενώ υπάρχουν άσχημοι χαρακτηρισμοί για τον πατέρα του και τη μητέρα του, ενώ γίνεται λόγος ακόμα για... βουντού, ώστε να κάνει κακό στους ανταγωνιστές του.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση της πρωταθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου, ο Κυτέας της είχε πει "αυτός είναι ένας αμόρφωτος ηλίθιος" και "ο μαύρος είναι ανώμαλος και αυτός και ο πατέρας του βιντεοσκοπούν τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις με κοπέλες". Σύμφωνα με τους αθλητές Γκούσιν και Νερατζή, ο Κυτέας κατά τη διάρκεια αγώνων στην Κύπρο ανέφερε πως "η μάνα του μαύρου είναι από την Ουγκάντα και εκεί ξέρουν να κάνουν βουντού, έτσι λοιπόν κι αυτός είναι γνώστης της μεθόδου αυτής, ο μαύρος και η μαύρη μάνα του χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή προκειμένου να κάνουν κακό στους ανταγωνιστές του στους αγώνες" και καθώς και ότι "οι μαύροι δεν έχουν το ίδιο διανοητικό επίπεδο με εμάς, είναι από τη φύση τους χαζοί".

Και αυτά είναι μόνο ορισμένα απ' όσα εκστόμισε ο Δημήτρης Κυτέας σύμφωνα με τις καταγγελίες και οι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ