BASKETBALL ANALYSIS

Βίρτους - Ολυμπιακός: Το φανταστικό 1.65 του Παπανικολάου με +80% και η τρομακτική επίδοση του ΜαΚίσικ με μανδύα Σλούκα

Ο Κώστας Παπανικολάου στον αγώνα με τη Βίρτους
Ο Κώστας Παπανικολάου στον αγώνα με τη Βίρτους EUROKINISSI

Χάρη στη βάση δεδομένων του Instat Scout, εξηγούμε πόσο εντυπωσιακά επιδραστικοί ήταν ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σακίλ ΜακΚίσικ στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Βίρτους.

Ακούγοντας κάποιος τον Σάσα Βεζένκοβ μετά το νέο μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά στην Μπολόνια, να λέει πως "πολλοί από την τηλεόραση είπαν όχι πάλι", απόρροια της χαμένης διψήφιας διαφοράς κόντρα στη Βίρτους, θα ταυτιζόταν σε μεγάλο βαθμό.

Ιδίως τη στιγμή που ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεχόταν το μπλοκ στο λέι απ και κατόπιν έχανε τις δύο ελεύθερες βολές, η μαύρη τρύπα άνοιγε διάπλατα για να υποδεχθεί τους ερυθρόλευκους. Είχαν προηγηθεί άλλωστε αστοχίες στην άμυνα (γκολ-φάουλ στον Οτζελέγε, φάουλ σε τρίποντο του Τεόντοσιτς) που ενίσχυαν τα σενάρια συνωμοσίας.

Κόντρα στην μοιρολατρία, η πολύτιμη άμυνα βγήκε δις, χάρη στις άστοχες προσπάθειες των Λούντμπεργκ - Μίκι, και ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέκτησε το δικαίωμα να δηλώσει με ανακούφιση πως το 85-83 επί της Βίρτους ήταν "μία από τις σημαντικότερες νίκες μας στη σεζόν".

Σε αυτό το ματς ο Ολυμπιακός θα έπρεπε ν' αντιπαρέλθει την απώλεια του Κώστα Σλούκα, του βασικού άξονα δημιουργίας του, που μάλιστα είχε μείνει στο ξενοδοχείο ταλαιπωρημένος από τις στομαχικές διαταραχές του. Ο διεθνής γκαρντ διαθέτει το αδιαμφισβήτητο χάρισμα να αξιολογεί τις καταστάσεις, να διαβάζει το παιχνίδι και να φτιάχνει πόντους εκεί που πολλές φορές δεν φαίνονται πως υπάρχουν. Παίζει κατά βάση κάθετα, από την κορυφή, κι ακολούθως αποφασίζει το τι θα πράξει (εκτέλεση, πάσα).

Ο ΜακΚίσικ σε ρόλο Σλούκα

Ότι ο Σακίλ ΜακΚίσικ θα έπαιρνε τον ρόλο του συμπαίκτη και θα ανταποκρινόταν με τρόπο που παρέπεμπε σε Σλούκα δεν ήταν εύκολο να το προβλέψει κανείς. Συνέβη στον μέγιστο βαθμό και σαν άλλος Ναπολέων αναφώνησε "Μην πλυθείς, αγάπη μου, έρχομαι".

Ο Αμερικανός παρέχει το κάθετο παιχνίδι. Του αρέσει λόγω στοιχείων, τον βολεύει λόγω σωματοδομής και το εξυπηρετεί, τελειώνοντας κατά βάση τις φάσεις με προσωπικές ενέργειες. Το βράδυ της Πέμπτης ήταν και ο δημιουργός που είχε μεγάλη ανάγκη ο Ολυμπιακός. Επί της ουσίας ήταν ένας πολιορκητικός κριός που στο φινάλε μετατράπηκε σε Δούρειο ίππο.

Ένας παίκτης των 3 ασίστ στα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια και 1.2 συνολικά μέτρησε 4 τελικές κόντρα στη Βίρτους. Αυτές μάλιστα έδωσαν 10 πόντους στον Ολυμπιακό (όσους και η επίδοση του Φαλ), που συνδυαστικά με τους 21 δικούς του (season high και -3 από ισοφάριση του career high) παρέπεμψαν σε επίδοση αυθεντικού κουμανταδόρου, καθώς αθροιστικά ήταν υπεύθυνος για 31 ερυθρόλευκους πόντους.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κατ' επέκταση το ποσοστό του usage του (της κλίμακας που μετρά πόσες επιθέσεις ορίστηκαν από έναν παίκτη) ήταν λογικό να φτάσει το 25.8%, με τον μέσο όρο του να είναι οριακά πάνω από το 20% στη διάρκεια της χρονιά. Φυσικά ήταν η σαρωτικά ανώτερη προσωπική επίδοσή του για εφέτος. Στα προηγούμενα 18 ματς είχε φτάσει μια φορά στους 23 (κόντρα στην Άλμπα) και ποτέ άλλοτε πάνω από τους 17.

Ο Κώστας Σλούκας έχει τους 40 πόντους (12+28 με αντίπαλο την Άλμπα) για ταβάνι κι έναν μέσο όρο 29 ανά παιχνίδι. Γίνεται εύλογα κατανοητό πως το νούμερο του ΜακΚίσικ έφτασε σε επίπεδα ελίτ περιφερειακού, όταν ο ίδιος κινούταν μέχρι τώρα οριακά πάνω από το 9 πόντων/πόντων από ασίστ στο σύνολο κάθε αγώνα.

Η αρχηγική βραδιά του Παπανικολάου

Το τι λένε τα νούμερα είναι ένας καθρέπτης της επίδρασης ενός παίκτη σ' ένα παιχνίδι. Το τι βλέπει κάποιος, η προσωπική οπτική δηλαδή του καθενός, ένας δεύτερος. Όταν συμπίπτουν, δεν χωρούν ενστάσεις.

Όπως ακριβώς ισχύει για την απόδοση του Κώστα Παπανικολάου κόντρα στην ομάδα του Σκαριόλο. Πολλές φορές ο αρχηγός του Ολυμπιακού βρίσκεται εν μέσω πυρών για τη χρησιμότητά του. Είχε ήδη και θα έχει κι άλλες κακές βραδιές. Την Πέμπτη ήταν, από την άλλη, καθοριστικός (17 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 26 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης).

Το μεγάλο σουτ που έβαλε για το 80-75 του Ολυμπιακού στο 38' καθόρισε, εν πολλοίς την τροπή των πραγμάτων, διότι η Βίρτους δεν πρόλαβε στον χρόνο που είχε διαθέσιμο να καλύψει όλη την απόσταση του -5 και να αρπάξει κάτι που, βάσει απόδοσης, δεν της ανήκε.

Με αυτό το τρίποντο ο Παπανικολάου έφτασε τους 16 πόντους, προτού με 1/2 από τη γραμμή των βολών φτάσει στη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του, ύστερα από τους 19π. στο εντός έδρας ρεσιτάλ απέναντι στην Άλμπα.

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του 32χρονου φόργουορντ είναι οι πόντοι που παρείχε στον Ολυμπιακό συγκριτικά με τις κατοχές που ανέλαβε να τελειώσει. Με 6/9 σουτ, εκ των οποίων 4/7 τρίποντα, ο Παπ εμφάνισε ένα άκρως εντυπωσιακό 1.67π/κατοχή (τρίτη καλύτερη επίδοσή του στη διοργάνωση), που ξέφυγε του ανταγωνισμού (1.5π ο Πίτερς), με το %USG του να 'ναι μόλις στο 16% (16.1%) και την ίδια στιγμή άφησε πίσω +2.8 στο net rating (διαφορά επίθεσης-άμυνας του Ολυμπιακού σε 100 κατοχές ενόσω ήταν στο παρκέ).

Οι προσπάθειες που πήρε ο Παπανικολάου στον αγώνα με τη Βίρτους
Οι προσπάθειες που πήρε ο Παπανικολάου στον αγώνα με τη Βίρτους INSTAT SCOUT

Συν τοις άλλοις το 88.9% και στο 82.4% στα effective field goals (επίδραση δίποντων και τρίποντων/προσπάθειες) και true shooting (αξία πόντων/σουτ) είναι αριθμοί που έξυσαν το ταβάνι του, κυρίως γιατί ήταν ένας παίκτης των +30 λεπτών, τέλειωσε συνολικά 9 προσπάθειες και κέρδισε άλλα τέσσερα φάουλ, φθείροντας διαρκώς τη Βίρτους. Αφήστε που έβγαλε ψηλά την άμυνα στον Λούντμπεργκ, γραπώνοντας την μπάλα μετά το λιγόψυχο ερ μπολ του Μίκι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ