EUROLEAGUE

ΜακΚίσικ, ο Ναπολέων του Ολυμπιακού: "Μην πλυθείς, αγάπη μου, έρχομαι"

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πέρασε δια πυρός και σιδήρου από την Μπολόνια και ο Βασίλης Σκουντής στέκεται στον "Μικρό δεκανέα", κατά κόσμον Σακίλ ΜακΚίσικ.

Πρωί πρωί σήμερα που περιδιάβαινα στη ροή των ειδήσεων στο SPORT24, το μάτι μου έπεσε στην ανάρτηση της ξανθιάς, ευειδούς και κεχαριτωμένης συζύγου του Σακίλ ΜακΚίσικ.

Εξέφρασε λοιπόν η λεγάμενη, ονόματι Μπέριλ, τα ενθουσιώδη συναισθήματα της για τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού και τη συναρπαστική εμφάνιση του συζύγου της και ακαριαίως το μυαλό μου πήγε στον Ναπολέοντα και τη Ζοζεφίνα.

Με τη λογική του "Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη" τολμώ να αντιπαραβάλω τις δυο ιστορίες και να γράψω κι ελόγου μου "τι Μπολόνια, τι Αούστερλιτς".

Δεν ξέρω βεβαίως εάν χθες το πρωί που ξύπνησε ο Αμερικανός γκαρντ είδε κι ελόγου του (όπως είχε πει το 2014 στη Βαρκελώνη, πριν από τον αγώνα Γαλλία-Ισπανία, ο Βενσάν Κολέ) από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου τον περιβόητο ήλιε που αποτέλεσε τον αίσιο οιωνό για τη μνημειώδη νίκη του Βοναπάρτη στην επιγενόμενη Μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων.

Το μήνυμα του Ναπολέοντος

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1805, όταν έληξε η μάχη στην οποία ο Ναπολέων συνέτριψε τις δυνάμεις του Γ’ Συνασπισμού, έστειλε, λέει, στη σύζυγο του ένα γράμμα με σαφές υπονοούμενο...

"Μην πλυθείς αγάπη μου. Έρχομαι"!

Δεν ξέρω τι μήνυμα έστειλε ο ΜακΚίσικ στην Μπέριλ, άλλωστε τα εν οίκω μη εν δήμω, πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν το τι συμβαίνει σε μια κρεβατοκάμαρα.

"Να λοιπόν, ένας γενναίος άνδρας"

Πιάνομαι όμως από αυτή την ιστορία, διότι στη χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού κολλάει γάντι και αυτό που είχε πει ο "Petit Caporal" προς τους παραληρούντες στρατιώτες του όταν πια είχε ολοκληρωθεί η μάχη του Αούστερλιτς και έβλεπε στο πεδίο της με σαδιστική ηδονή τα κουφάρια των αντιπάλων του.

"Στο μέλλον αρκεί να λέτε ότι 'ήμουν κι εγώ στο Αούστερλιτς΄ και όσοι σας ακούνε θα λένε 'να, λοιπόν, ένας γενναίος άνδρας'"!

Όντως ο ΜακΚίσικ χθες υπήρξε ένας πολύ γενναίος άνδρας και όχι ο μόνος: το επισημαίνω αυτό για να μην παρεξηγηθούν ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Κώστας Παπανικολάου, καθόσον μαζί και εξ αδιαιρέτου παρουσίασαν την κόκκινη εκδοχή των "Big Three".

Εκτός από γενναίος, υπήρξε επίσης μπουκαδόρος (ως είθισται) και ένας διαρρήκτης που έκανε ντου στη ρακέτα της Βίρτους και μολονότι επικηρύχθηκε, εντούτοις παρέμεινε ασύλληπτος.

Τούτο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, απλώς υπάρχει η εντύπωση ότι ο ΜακΚίσικ βαδίζει στα χνάρια του Πέρο Αντιτς, που περνιόταν-και όχι άδικα- ως παίκτης μεγάλων αγώνων.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ροζ Πάνθηρας

Ο ΜακΚίσικ περνιέται, αλλά άδικα, μόνο ως παίκτης των μεγάλων αγώνων με τον Παναθηναϊκό.

Δίνω τώρα ιδέες στο τμήμα μάρκετινγκ της ΚΑΕ Ολυμπιακός, διότι την επόμενη φορά που θα φτιαχτεί ένα βιντεο για τον 33χρονο γκαρντ, δεν χρειάζεται να αναζητηθεί το soundtrack.

Φρόντισε γι’ αυτό χθες ο Ιταλός dj ο οποίος κάποια στιγμή έβαλε το πασίγνωστο μουσικό θέμα του Χένρι Μαντσίνι που επενδύει τους τίτλους αρχής των ταινιών του Μπλέικ Εντουαρντς με ήρωα, απλώς χθες ο Ροζ Πάνθηρας άλλαξε χρώμα και έγινε Κόκκινος.

Κατακόκκινος μάλιστα, εντελώς άλικος, σαν τη φωτιά που έβαλε και πυρπόλησε την Black V της Μπολόνια!

Ο Σλούκας, το step up, ο Μπαρτζώκας και ο Γκάλης

Εδώ βεβαίως θα πρέπει να εξάρω (και) την τιμιότητα του, διότι στις δηλώσεις του μετά το ματς αναφέρθηκε στην απουσία του Κώστα Σλούκα, γεγονός που τον ανέβασε στη σκηνή του αγώνα νωρίτερα, για περισσότερη ώρα και σε πολύ πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτή όμως είναι μια νομοτέλεια: όταν λείπει ένας βασικός παίκτης, οι υπόλοιποι συσπειρώνονται και ξέρουν ότι απαιτείται να κάνουν το λεγόμενο step up και να βγουν μπροστά.

Αυτό έπραξε χθες ο ΜακΚίσικ και όλα τα υπόλοιπα είναι Ιστορία: η Ιστορία που γράφτηκε στην Μπολόνια και έδωσε κιόλας αφορμή στον Γιώργο Μπαρτζώκα να βαδίσει στα ιταλικά χνάρια του Νίκου Γκάλη.

Στις 10 Ιουνίου του 1987, μετά τη νίκη της Εθνικής επί των συμπατριωτών του Σέρτζιο Σκαριόλο, στον προημιτελικό του ΕuroBasket, ο "Γκάνγκστερ" μού είχε πει, όταν του έτεινα το μικρόφωνο της ΕΡΤ, πως ότι "Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου μέχρι το επόμενο παιχνίδι".

Χθες το βράδυ ο προπονητής του Ολυμπιακού σχολίασε, χωρίς να ερωτηθεί κιόλας, ότι "Αυτή, λόγω των περιστάσεων, είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχουμε πετύχει ως τώρα".

Και δεν έχει πετύχει κιόλας λίγες νίκες μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός: έφτασαν πια τη ντουζίνα (12-7), όσο για το επόμενο παιχνίδι, κατά πως έλεγε κι ο Γκάλης, του φέρνει στο πιάτο τη «Βασίλισσα» Ρεάλ, την ερχόμενη Παρασκευή στο Νέο Φάληρο.

Το "Ε, όχι πάλι" του Βεζένκοβ

Την ώρα που μίλαγε μπροστά στην κάμερα ο Μακ Κίσικ, ζήτησε από τον δημοσιογράφο να επαναλάβει την ερώτηση..

"Συγνώμη, αλλά δεν άκουσα, επειδή οι φίλαθλοι μας κάνουν μεγάλη φασαρία" δικαιολογήθηκε, γνωρίζοντας ότι φταίει και ο ίδιος που ανέβηκαν τα ντεσιμπέλ στην εξέδρα...

Φταίει επίσης που δεν επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες, οι υποψίες και οι φόβοι των φιλάθλων οι οποίοι παρακολουθούσαν το ματς και επειδή ο Ολυμπιακός προηγήθηκε ξανά με διψήφια διαφορά, αλλά η Βίρτους επέστρεψε, θα είπαν "Ε, όχι πάλι".

Αυτό δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά το άκουσα από τον ανακουφισμένο Σάσα Βεζένκοβ, ο οποίος, αν και ο Μπαρτζώκας του επιδαψίλευσε εμμέσως πλην σαφώς αυτό το κομπλιμέντο, εκείνος προς τιμήν του δεν το έπαιξε ήρωας.

Το Νο 77 του Ντόντσιτς και η φυλακή

Κλείνω εδώ αυτή την παρένθεση και επιστρέφω στον επίγονο του Τζέιμς Χάρντεν και του Μάικ Μπατίστ από το Αριζόνα Στέιτ.

Δεν είναι Μπατίστ βεβαίως, ούτε Χάρντεν ο ΜακΚίσικ. Δεν είναι ούτε... Ντόντσιτς (sic) και τον βάζω στην ίδια πρόταση, μόνο και μόνο επειδή φορά επίσης το Νο 77 στη φανέλα του.

Είναι όμως ένας σπέσιαλ παίκτης και κυρίως ένας μαχητής όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά και της ζωής, καθόσον με όλα αυτά που έχει περάσει η επιτυχία και η δικαίωση του δεν έγκεινται στα κατά καιρούς ανδραγαθήματα του στο γήπεδο...

Η επιτυχία του είναι ότι κυκλοφορεί ελεύθερος και δεν βρίσκεται σε κάποια φυλακή.

Διάγοντας την τρίτη εν Πειραιεί σεζόν του ο ΜακΚίσικ δεν είναι πρώτη μούρη στο Καβούρι, αλλά παραμένει ένας πολύ ιδιαίτερος στο στιλ και πολύτιμος παίκτης...

Ηλεκτρικός παίκτης παλαιάς κοπής

Τι σόι μπασκετική φιγούρα είναι ο ΜακΚίσικ;

Παλαιάς εποχής και παλαιάς κοπής, τότε που είχαν πολύ μεγάλη πέραση οι μπασιματάκηδες και οι μπουκαδόροι.

Τέτοιος είναι διότι γνωρίζει την αδυναμία του στο μακρινό σουτ (8/42 τρίποντα, ποσοστό 19.0%), αλλά έχει συμβιβασθεί και ζει με αυτήν, φροντίζοντας να αντλεί πόρους από εναλλακτικές πηγές και δη με τις διεισδύσεις...

Ο ΜακΚίσικ είναι ένας... ηλεκτρικός παίκτης και ασφαλώς συγκαταλέγεται στους καλύτερους της Ευρωλίγκας στο παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, με μεγάλο πλεονέκτημα το πολύ γρήγορο και εκρηκτικό πρώτο βήμα, με το οποίο επιτίθεται ακόμη κι όταν ο αντίπαλος του τον περιμένει, προβοκάροντας τον κιόλας, στο ένα μέτρο.

Πλάκα πλάκα, εάν έπρεπε με τη λογική της προσομοίωσης, να του βρω μια θέση μέσα στην παγκόσμια πανίδα, θα έλεγα ότι είναι ένα αγριοκάτσικο.

Η μπασκετική εκδοχή του κρητικού αίγαγρου, του κρι κρι που διασώζεται στα Λευκά Όρη και εδώ και τρία χρόνια εξημερώθηκε και σουλατσάρει στα παρκέ της ΕuroLeague.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ