ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ολυμπιακός: Η Πρωταπριλιά και το Βελιγράδι

Ολυμπιακός: Η Πρωταπριλιά και το Βελιγράδι
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός βάζει απόψε το υστερόγραφο της πρόκρισης του (με πλεονέκτημα έδρας) στα playoffs της Ευρωλίγκας και ο Βασίλης Σκουντής ξετυλίγει το κουβάρι όλων των επιχειρήσεων του.

Eγώ δεν είμαι προληπτικός, αλλά επειδή οι περισσότεροι αθλητές και προπονητές ρέπουν προς τις εμμονές με τα γούρια και τα παγούρια, σήμερα έχω και ένα εξτραδάκι για τον Ολυμπιακό!

Σήμερα, λοιπόν, είναι Πρωταπριλιά και μια τέτοια ημέρα πριν από 14 χρόνια οι Πειραιώτες πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους στην Ευρωλίγκα: για την ακρίβεια, τη μεγαλύτερη που πήγε στράφι!!!

Δεν ήταν φάρσα, αλλά κατέληξε τέτοια μετά από λίγες μέρες…

Στον πρώτο αγώνα της σειράς των playoffs ο Ολυμπιακός που έπαιζε με μειονέκτημα έδρας, άλωσε τη Μόσχα με 76-74, χάρη σε ένα buzzer beater του Λιν Γκριρ, αλλά στη συνέχεια γνώρισε δυο ήττες και έμεινε εκτός νυμφώνος…

"Σε παρακαλώ, μη μου σπας τα αρχ@@@α"

Υπάρχει και μια ευτράπελη ιστοριούλα από τον τρίτο αγώνα που την έχω ξαναγράψει, αλλά την επαναλαμβάνω διότι έχει το χάζι της…

Μετά τη λήξη του τρίτου αγώνα κι ενώ ο Μεσίνα πενθούσε για τον θάνατο του αδερφού του, ο οποίος ταυτόχρονα ήταν και... μπατζανάκης του, καθόσον ήταν παντρεμένοι με δυο αδελφές, ο συνάδελφος Γιάννης Λαμπίρης (από τα "ΝΕΑ") είχε τη φαεινή ιδέα να τον ρωτήσει πώς ένιωθε που δεν θα αντιμετώπιζε στο Final Four της Μαδρίτης τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, επειδή ο Παναθηναϊκός εκείνη τη σεζόν δεν προκρίθηκε καν στα playoffs…

Ο Έκτωρ τον αγριοκοίταξε και όντας σεσημασμένος για την αθυροστομία του, του είπε μια βαριά κουβέντα...

"Εγώ απολαμβάνω μια μεγάλη επιτυχία κι εσύ τώρα με ρωτάς αυτό; Σε παρακαλώ, μη μου σπας τα αρχ@@@α".

Εν τέλει αποδείχτηκε ότι ο Λαμπίρης είχε υποβάλει καίρια ερώτηση, διότι στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό στη Μαδρίτη, ο δαφνοστεφής πλέον Μεσίνα το 'πε από μόνος του...

"Η γυναίκα μου, η Λάουρα, όταν καθόμαστε τα βράδια στο σπίτι και κουβεντιάζουμε, μου λέει ότι είμαι καλός προπονητής, αλλά ο Ομπράντοβιτς είναι καλύτερος! Οφείλω να συμφωνήσω μαζί της, γιατί ναι μεν έχω περισσότερες νίκες στα μεταξύ μας ματς, αλλά χάνω στους τελικούς".

Φαίνεται πώς εκείνη την ώρα ο Μεσίνα έβλεπε στη γυάλινη σφαίρα του τι θα συνέβαινε (και) ύστερα από έναν χρόνο στο Βερολίνο.

Η ρελάνς της πανωλεθρίας

Την Πρωταπριλιά του 2008 ο Ολυμπιακός σόκαρε τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης (Μαδρίτη) και σήμερα, Πρωταπριλιά του 2022, σφραγίζει με τα τσαρούχια του κιόλας την πρόκριση του στα play offs και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας…

Εδώ υπάρχουν δυο πρίσματα υπό τα οποία μπορεί κάποιος να ψηλαφίσει το επίτευγμα του Ολυμπιακού: το ένα έχει ιστορική υφή και το άλλο εδράζεται στη στατιστική…

Η πρόκριση του Ολυμπιακού και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας είναι τόσο ιστορική, διότι αποκαθιστά και ρεφάρει την ιστορική περυσινή πανωλεθρία μας!

Το εννοώ αυτό διότι τη σεζόν 2020-21 το ελληνικό μπασκετικό έθνος υπέστη ένα πατατράκ καθόσον για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια, και σε όσες σεζόν εφαρμόζεται η φόρμουλα των playoffs, λάμψαμε δια της απουσίας μας.

Ένα το κρατούμενο, λοιπόν…

Ο θρόνος του Κελεμέγκνταν και οι δαίμονες

Η στατιστική δεν λέει πάντοτε την αλήθεια, χώρια που οι Αμερικανοί (οι οποίοι την επινόησαν και τη λάνσαραν κιόλας) τη θεωρούν ως τον επιστημονικότερο τρόπο εκφοράς ψεμάτων!

Εν πάση περιπτώσει ο Ολυμπιακός σημαδεύει την ενδέκατη πρόκριση του σε Final Four και ως εκ τούτου προσδοκά να διανύσει όλο τον δρόμο και να αριβάρει στο θρόνο που θα στηθεί στο Κελεμέγκνταν!

Δεν ευοδώθηκε ο πόθος του να φτάσει στον ίδιο προορισμό τον Απρίλιο του 2018, ας όψονται, μεταξύ άλλων, δυο τύποι οι οποίοι ανήκουν πλέον στη σημερινή αντίπαλο του (Μπαρτσελόνα): ο Σαρούνας Γιασικέβιτσους και ο Μπράντον Ντέιβις που πήγαν πακέτο από το Κάουνας στη Βαρκελώνη…

Παρεμπιπτόντως δυο είναι και οι παίκτες που έχουν «επιζήσει» στον Ολυμπιακό από εκείνη την ατελέσφορη επιχείρηση: ο Γιώργος Πρίντεζης ο οποίος σε εκείνη τη σειρά έκανε ενέσεις για να αλαφρύνει τον πόνο στους κάλους του και ο Κώστας Παπανικολάου.

Η σούμα των playoffs

Από αυτές τις δέκα προκρίσεις του σε Final Four, τις επτά ο Ολυμπιακός τις πέτυχε έχοντας πλεονέκτημα έδρας και τις τρεις με μειονέκτημα: στην πραγματικότητα βεβαίως οι πρώτες είναι οκτώ και οι δεύτερες τέσσερις!

Πώς εξηγείται αυτό; Απλούστατα λόγω της φόρμουλας που ίσχυε τότε, σε δυο περιπτώσεις οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης χρειάσθηκε να περάσουν από τη λυδία λίθο δυο γύρων playoffs.

Ιδού λοιπόν το πάρε-δώσε τους στα χρονικά των playoffs…

Οι επτά προκρίσεις με πλεονέκτημα έδρας

  • 1994, Τελ Αβίβ (φιναλίστ): Ολυμπιακός-Μπάκλερ Μπολόνια 2-1

  • 1995, Σαραγόσα (φιναλίστ): Oλυμπιακός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-1

  • 1999, Μόναχο (3ος): Ολυμπιακός-Βαρέζε 2-0 και Ολυμπιακός-Βιλερμπάν 2-0

  • 2009, Βερολίνο (4ος): Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 3-1

  • 2010, Παρίσι (φιναλίστ): Ολυμπιακός-Πρόκομ 3-1

  • 2013, Λονδίνο (πρωταθλητής): Ολυμπιακός-Εφές Πίλσεν 3-2

  • 2017, Κωνσταντινούπολη (φιναλίστ): Ολυμπιακός-Εφές Πίλσεν 3-2

Οι τρεις προκρίσεις με μειονέκτημα έδρας

  • 1997, Ρώμη (πρωταθλητής): Παρτίζαν Βελιγραδίου-Ολυμπιακός 1-2, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-2

  • 2012, Κωνσταντινούπολη (πρωταθλητής): Μοντεπάσκι Σιένα-Ολυμπιακός 1-3

  • 2015, Μαδρίτη (φιναλίστ): Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 1-3

Πέραν αυτών των δέκα συμμετοχών τους, οι Ερυθρόλευκοι διεκδίκησαν την πρόκριση τους στο Final Four ή σε σειρά τελικών της Ευρωλίγκας (2001) μέσω των playoffs άλλες έντεκα φορές :

Ιδού τα αποτελέσματα τους σε αυτό το χρονικό:

Οι τέσσερις αποκλεισμοί με πλεονέκτημα έδρας

  • 1998 (Βαρκελώνη): Oλυμπιακός-Παρτίζαν Βελιγραδίου 0-2

  • 2001 (τελικοί Best-of-five ):Ολυμπιακός-Βερόνα 2-0, Oλυμπιακός-Ταουγκρές 0-2

  • 2011 (Βαρκελώνη): Ολυμπιακός-Μοντεπάσκι Σιένα 1-3

  • 2018 (Βελιγράδι): Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις Κάουνας 1-3

Οι επτά αποκλεισμοί με μειονέκτημα έδρας

  • 1993 (ΣΕΦ): Λιμόζ-Ολυμπιακός 2-1

  • 1996 (Παρίσι): Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 2-1

  • 2000 (Πυλαία): Ολίμπια Λιουμπλιάνα-Ολυμπιακός 2-1

  • 2006 (Πράγα): Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 2-1

  • 2007 (ΟΑΚΑ): Ταουγκρές-Ολυμπιακός 2-0

  • 2008 (Μαδρίτη): ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 2-1

  • 2014 (Μιλάνο): Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 3-2

Η έδρα και το κάζο με τη Σιένα

Ηθικό δίδαγμα σε αυτή την ιστορία (δεν) υπάρχει: βάζω εντός παρενθέσεως το αρνητικό μόριο διότι το πλεονέκτημα έδρας είναι ισχυρό ατού, αλλά όχι και το άπαν, ενώ το μειονέκτημα από την πλευρά του δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Αυτό κατέστη σαφές τη σεζόν 2010-11, όταν οι Πειραιώτες ποδοπάτησαν τη Σιένα με 89-48 στον πρώτο αγώνα, αλλά στο καπάκι γνώρισαν τρεις απανωτές ήττες και τα όνειρα κατάντησαν εφιάλτες!

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην ελίτ της οκτάδας μετά από τέσσερα χρόνια και βρίσκεται εκεί για 22η φορά στην ιστορία του, συνειδητοποιεί το σοφό νόημα εκείνης της γαλλικής παροιμίας, που λέει πως "η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα"!

Ούτε και το Βελιγράδι χτίστηκε σε μια μέρα

Όντως του Ρώμου και του Ρωμύλου τους πήρε περισσότερο καιρό για να χτίσουν την πόλη που έμελλε να χαρακτηρισθεί "αιώνια", αλλά και οι Πειραιώτες γνωρίζουν καλά πως ούτε το Singidunum χτίστηκε σε μια μέρα...

Τι ‘ν’ τούτο πάλι; Η αρχαία εκρωμαϊσμένη ονομασία του Βελιγραδίου, το οποίο ο Ολυμπιακός το (ξανα)χτίζει εδώ και τέσσερα χρόνια!

Δεν του ‘κατσε το 2018, όταν το έβαλε σημάδι, αλλά είδε να του αρπάζει την πρόκριση η Ζαλγκίρις Κάουνας και το ξαμώνει, όπως λένε και στο χωριό μου, για δεύτερη φορά, ελπίζοντας ότι θα το πετύχει διάνα, άλλωστε αυτό το επίτευγμα εκτός από κόπο, απαιτεί και τρόπο!

Όπως έγραφα και στον πρόλογο η στατιστική δεν λέει πάντα την αλήθεια και οι παραδόσεις δεν μαρτυρούν τα μελλούμενα: το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός ανταμείβεται για την προσπάθεια του και συν τοις άλλοις βλέπει τους στόχους του να αναβαθμίζονται...

Το εννοώ αυτό διότι ενώ η αρχική φιλοδοξία του ήταν η πρόκριση στα playoffs, την πέτυχε με πλεονέκτημα έδρας και μπορεί να επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω και να πλάθει τα όνειρα του...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ