ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο Ρικ Πιτίνο στο SPORT24: "Ο Πέιτον Σίβα ήταν ο άνθρωπός μου"

Louisville head coach Rick Pitino, right, talks with Peyton Siva (3) during the first half of an NCAA college basketball game against Rutgers, Wednesday, Feb. 6, 2013, in Piscataway, N.J. Louisville won 68-48. (AP Photo/Mel Evans)
Louisville head coach Rick Pitino, right, talks with Peyton Siva (3) during the first half of an NCAA college basketball game against Rutgers, Wednesday, Feb. 6, 2013, in Piscataway, N.J. Louisville won 68-48. (AP Photo/Mel Evans) Ⓒ 2022 MEL EVANS / ASSOCIATED PRESS

Ο Πέιτον Σίβα βρίσκεται στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού και ο μέντορας του, Ρικ Πιτίνο, σκιαγραφεί στον Βασίλη Σκουντή το πορτρέτο ενός από τα πρωτοπαλίκαρα του στον... άψαλτο θρίαμβο του Λούιβιλ.

Μόνο πυροτεχνήματα δεν έριξε ο Ρικ Πιτίνο στον νεοϋορκέζο ουρανό για να γιορτάσει την είδηση που του μετέφερα χθες το απόγευμα! "Έρχεται ο Πέιτον στον Παναθηναϊκό; Αλήθεια μου λες; Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό και είμαι βέβαιος πως θα χαρούν πολύ και όλοι στην ομάδα. Θα τους κάνει να χαίρονται με το παιχνίδι του και τον χαρακτήρα του".

Ο -εκ Σαμόα έλκων την καταγωγή του και γεννημένος στο Σιάτλ- Πέιτον Σίβα δεν είναι απλώς άλλος ένας παίκτης τον οποίο στρατολόγησε ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής στους Κάρντιναλς του Λούιβιλ το 2009 και συμπορεύθηκαν επί τέσσερα συναπτές σεζόν.

"Ήταν ο άνθρωπος μου σε εκείνη την υπέροχη ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο το 2013, άσχετα εάν μας τον αφαίρεσαν εκ των υστέρων. Το έχω ξαναπεί ότι μπορεί να μας πήραν το λάβαρο, άλλα κρατάμε τις στιγμές, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα για όλη μας τη ζωή"!

"Ο κόουτς μέσα στο γήπεδο"

Τι εννοεί ο Πιτίνο όταν τον χαρακτηρίζει "άνθρωπο του";

Ιδού η απάντηση του: "Λόγω της θέσης του ήταν ο κόουτς μέσα στο γήπεδο. Δεν το λέω ως κομπλιμέντο ή για να φανώ αρεστός, αλλά στ’ αλήθεια τον συγκαταλέγω στους πιο καλούς και αγαπημένους παίκτες μου, όλα αυτά τα χρόνια που κοουτσάρω".

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

- Μιλήσατε μήπως χθες ή σήμερα σχετικά με το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού; Η μήπως ζήτησε την άποψη σου γι’ αυτόν ο Βόβορας;

"Όχι δεν μίλησα ούτε με τον Πέιτον ούτε με τον Γιώργο. Σίγουρα πάντως θα παρότρυνα και τον Πέιτον να έλθει στην Αθήνα και τον Βόβορα να τον πάρει"!

- Τι τύπος παίκτη είναι; Τον ξέρουμε από την Καζέρτα και κυρίως από την Άλμπα, αλλά εσύ τον ξέρεις πολύ καλύτερα;

"Ο Σίβα είναι πόιντ γκαρντ. Κλασικός πλέι μέικερ, γρήγορος, αθλητικός, ικανός να διαβάσει τις καταστάσεις, να επιβάλει τον ρυθμό, να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο στον θρίαμβο μας τη σεζόν 2012-2013".

Κόντρα στον Βαν Βλιτ και τον Αρμστεντ

Ουδέν αληθέστερον τούτου: πράγματι ο Σίβα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα της αναρρίχησης των Κάρντιναλς στο θρόνο του NCAA έστω κι αν εκ των υστέρων μπήκε ένας αστερίσκος σε αυτό τον θρίαμβο τον οποίο κατήγαγαν στην Ατλάντα.

Τη σεζόν 2012-13 ως τεταρτοετής ο ύψους 1μ.83 γκαρντ είχε μέσο όρο 10.0 πόντους, 2.4 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ και 2.3 κλεψίματα, σουτάροντας με 46.7% στα δίποντα, μόλις 28.85 στα τρίποντα και 86.7% στις ελεύθερες βολές.

Στον ημιτελικό της 6ης Απριλίου του 2013 το Λούιβιλ νίκησε με 72-68 το Γουτσίτα Στέιτ στο οποίο αγωνίζονταν ο Φρεντ Βαν Βλιτ (Ράπτορς) και ο Μάλκολμ Αρμστεντ ο οποίος μετά την ΑΕΚ, το Ρέθυμνο και την Κύμη εφέτος αγωνίζεται στην Α2 με την Καβάλα!

Σε αυτό το ματς ο Σίβα είχε επτά πόντους, ένα ριμπάουντ, τρεις ασίστ και δυο κλεψίματα, αλλά επιφυλασσόταν δια τα περαιτέρω και τα καλύτερα!

Τα όργια στον τελικό και ο... Πανιώνιος

Δυο βράδια αργότερα στον τελικό οι Κάρντιναλς έριξαν στο κανναβάτσο με σκορ 82-76 το Μίσιγκαν που είχε στην πεντάδα του πέντε νυν παίκτες του ΝΒΑ: τον Τιμ Χαρνταγουέι τζούνιορ, τον Γκλεν Ρόμπινσον, τον Τρέι Μπερκ, τον Κάρις ΛεΒέρτ και τον Νικ Στάουσκας!

Στο λεγόμενο Championship Game ο Σίβα "έγραψε" 18 πόντους, έξι ριμπάουντ, πέντε ασίστ και τέσσερα κλεψίματα.

Στο ρόστερ των πρωταθλητών εκείνη τη σεζόν βρίσκονταν επίσης ο Ρας Σμιθ, ο Τσέιν Μπέχαναν, ο Γκόργκουϊ Ντιενγκ, ο Μοντρεζλ Χάρελ και βεβαίως ο Λουκ Χάνκοκ, ο οποίος αναγορεύθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Final Four (μολονότι ήταν αναπληρωματικός) και μερικούς μήνες αργότερα φόρεσε τη φανέλα του Πανιωνίου για έξι αγώνες, καθώς ένας σοβαρός τραυματισμός στο γαστροκνήμιο σηματοδότησε το πρόωρο και άδοξο τέλος της καριέρας του.

Πρώτος σκόρερ στο EuroCup

Ο Σίβα επελέγη στο Νο 56 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Πίστονς με τους οποίους αγωνίσθηκε σε 24 ματς της σεζόν 2013-14.

Μετά το πέρασμα του από δυο ομάδες της G- League (Φορτ Γουέιν Μαντ Αντς και Ιρι ΜπέιΧοκς) αρίβαρε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Καζέρτα (2015-16), ενώ στη συνέχεια φόρεσε επί πέντε απανωτές περιόδους τη φανέλα της Άλμπα Βερολίνου την οποία οδήγησε στην κατάκτηση δυο Πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου Γερμανίας και στον τελικό του EuroCup της σεζόν 2018-19 και μάλιστα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Έσωσε τον πατέρα του από την αυτοκτονία!

Ο Πιτίνο έχει επίσης δίκιο στα σχόλια του για τον χαρακτήρα του Σίβα...

Ο Αμερικανός γκαρντ προσπάθησε εξ απαλών ονύχων να αποφύγει τον αλκοολισμό, τον εθισμό στα ναρκωτικά και τη βία που ήταν μέρος της καθημερινότητας στη γειτονιά του, αλλά και στην οικογένεια του. Κατάφερε μάλιστα με πολύ μεγάλη και συγκινητική προσπάθεια να σώσει τον πατέρα του από την αυτοκτονία και τον έφερε κοντά του, ενώ μέχρι τότε ήταν απών από το σπίτι τους και επίσης έβαλε στον δρόμο της αρετής τα αδέλφια του που επιδίδονταν σε παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες.

Στον επίλογο της κουβέντας μου με τον Πιτίνο, του ζήτησα να θυμηθεί μια ιστορία από τη ζωή του με τον Πέιτον και δεν αρνήθηκε. Ιδού η διήγηση του...

"Τη σεζόν 2013-14 υποστήκαμε μια σκληρή και αχώνευτη ήττα από το Νοτρ Νταμ με 104-101 σε ένα θρίλερ πέντε παρατάσεων στο οποίο ο Πέιτον είχε παίξει άσχημα (σ.σ.: δυο πόντοι, 1/6 σουτ). Την άλλη μέρα μέσα στα αποδυτήρια είδα τους παίκτες γυμνούς από τη μέση και πάνω και συνειδητοποίησα ότι όλοι είχαν τατουάζ στο κορμί τους. Ο Πέιτον κατάλαβε την έκπληξη μου και τότε πήρε τον λόγο και με έβαλε να τάξω κάτι...".

"Κόουτς θα κάνεις κι εσύ τατουάζ"!

"Κόουτς εάν πετύχουμε 16 νίκες στη σειρά και κατακτήσουμε τον τίτλο, τότε θα κάνεις και εσύ ένα τατουάζ"!

Έβαλα τα γέλια, κατά βάθος μου άρεσε η αποφασιστικότητα που είχαν τα λόγια του και δεσμεύθηκα ότι θα το κάνω. Από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου, στις συνεντεύξεις μετά από κάθε ματς ο Πέιτον έλεγε με στόμφο ότι "ο coach P πλησιάζει περισσότερο στο στούντιο του καλλιτέχνη που κάνει τατουάζ! Ο Σίβα και όλα τα παιδιά κράτησαν τον λόγο τους. Στις 9 Φεβρουαρίου γνωρίσαμε την πέμπτη ήττα μας που ήταν και η τελευταία. Από εκεί και πέρα πετύχαμε 16 νίκες στη σειρά και πήραμε το πρωτάθλημα"!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ