ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο Γκάλης, ο Πέτροβιτς και ο Ναν

Ο Γκάλης, ο Πέτροβιτς και ο Ναν
ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Κέντρικ Ναν οργίασε στο θρίλερ του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει σε αυτή την υπόθεση τον "Μότσαρτ" και τον "Γκάνγκστερ".

Σήμερα, που είναι 21 Νοεμβρίου του 2023 έχουν την τιμητική τους ένα όνομα και ένα επίθετο... Απλώς σε αντίθεση με τις Μαρίες που μπορεί να γιορτάζουν δυο φορές τον χρόνο, ο Ναν γιόρτασε μια και καλή!

Σήμερα λοιπόν εορτάζονται η Κοίμησις της Θεοτόκου και (σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό) η αφύπνισις του Ναν!

Γελώ τώρα που το γράφω αυτό διότι μόνο και μόνο η εκφορά του επωνύμου του Αμερικανού γκαρντ προσφέρεται για λογοπαίγνια και κάθε λογής λεξιπλασίες...

Το Νάνι, Νάνι, ο Νάνος και η Νανοτεχνολογία

Μέχρι χθες το βράδυ ο λεγάμενος βρισκόταν σε φάση "νάνι το μωρό μου νάνι", αλλά αυτή η ύπνωση δεν θα διαρκούσε επ’ άπειρον, οπότε ιδού η ΑΕΚ, ιδού τα ζόρια, ιδού και η αφεντομουτσουνάρα του που μοστραρίζεται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, χώρια ο χθεσινός διαδικτυακός πάταγος!

Φαντάζομαι πως ο πρώην παίκτης των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς δεν αρκείται σε... περιορισμένες εμφανίσεις, όπως λένε και για τις συναυλίες των τραγουδιστών ή τις θεατρικές παραστάσεις και (θα) επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω...

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στα λογοπαίγνια με το επώνυμο του, προφανώς ο Ναν δεν χρειάζεται άλλο νανούρισμα...

Ασφαλώς ο Ναν δεν είναι... Νάνος!

Και μετά τα χθεσινά όργια του, μπορεί να υπηρετήσει τη Νανοτεχνολογία που είναι μια νέα επιστήμη και ορίζεται ως η εκμετάλλευση της ύλης σε ατομικό και μοριακό επίπεδο.

Σε ατομικό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και σε ομαδικό επίπεδο.

Τούτου δοθέντος ο 28χρονος γκαρντ έβαλε σε λειτουργία το Νανόμετρο και ό,τι ήθελε προκύψει..

Τα σουτ του Γιαννάκη το 1983, ο Συρίγος και τα 0/13 τρίποντα

Το 1983 στο EuroBasket της Λιμόζ και της Ναντ, ο συχωρεμένος ο Φίλιππας Συρίγος μέτραγε στις τηλεοπτικές μεταδόσεις τα απανωτά άστοχα σουτ του Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και ο Ναν δεν πήγε πίσω...

Όπως έγραφα και τις προάλλες εδώ στις πρώτες τέσσερις εμφανίσεις του με την πράσινη φανέλα ο Ναν δεν σημάδευε διάνα ούτε... βαλσαμωμένο πουλί από τα 6μ.75, αν και στο ΝΒΑ σούταρε από πιο μακρινή απόσταση.

Μέχρι να κάνει σεφτέ χθες το βράδυ είχε αποδειχθεί ατζαμής και στα 13 σουτ που επιχείρησε: 0/5 με την Άλμπα Βερολίνου, 0/2 με τη Ζάλγκιρις Κάουνας, 0/2 με τον Αρη, 0/3 με τη Βίρτους Μπολόνια και 0/1 με την ΑΕΚ.

Σε κανένα από τα 13 δεν βρήκε στόχο και αίφνης, αφού έδιωξε από πάνω του την αριθμητική γκαντεμιά, λύσσαξε και έβαλε τέσσερα στα τέσσερα!

Τα 5/15 στο πρώτο διπλό

Το ποιον του Ναν είναι γνωστό και είχα ασχοληθεί με την πάρτη του, την επαύριον της νίκης του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ και της ρηματικής διακοίνωσης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Μετά από μια εβδομάδα όταν αρίβαρε στην Αθήνα, στο διπλό 5x5 της πρώτης προπόνησης του με τους Πράσινους, (έμαθα ότι) είχε 5/15 τρίποντα.

Έβαλε πέντε, αλλά, όπως μού είπε ένα πουλάκι, τα δέκα που έχασε ήταν καλά σουτ.

Η παλάμη, ο αγκώνας, το release και τα στραβά σουτ

Καλά και ίσια, διότι κάποιος ψαγμένος σε αυτά μού είπε σε ανύποπτο χρόνο ότι ο Ναν βάζει με τέλειο τρόπο την παλάμη και τον αγκώνα του πίσω από την μπάλα, της δίνει στροφές και καμπύλη και γενικώς διαθέτει εξαιρετική μηχανική στην απελευθέρωση της (release).

Ψιλά γράμματα;

Όχι ακριβώς διότι με αυτή τη μεθοδολογία, μπορεί να ξαμώνει (όπως λένε και στο χωριό μου) προς το καλάθι ευθέως και ούτως ειπείν, τα σουτ του δεν παίρνουν στραβή κατεύθυνση...

Αυτό παρεμπιπτόντως το εκτιμούν ιδιαιτέρως οι προπονητές και οι φροντιστές οι οποίοι δίνουν την μπάλα στην προπόνηση ή την προθέρμανση, διότι με τα ίσια σουτ δεν είναι αναγκασμένοι να κυνηγάνε τις μπάλες πέρα δώθε!

Μιλάμε τώρα για τον Ναν και για κάθε παίκτη που μπορεί στην ατομική ή στην ομαδική ρουτίνα του να κάνει 500 σουτ!

Τα 1.000 σουτ του Πέτροβιτς

Σιγά τα ωά, κάποτε ο συχωρεμένος ο Ντράζεν Πέτροβιτς που είχε τα κλειδιά του γηπέδου της Σιμπένκα και πήγαινε εκεί από τα χαράματα, μού είχε πει ότι δεν έφυγε προτού τα χιλιάσει!

Ο Ναν έφερε στο μυαλό μου τον "Μότσαρτ" και με τον συνειρμό των παραστάσεων, βάζω στο κάδρο και τον Γκάλη!

Δεν ξέρω εάν ο Εργκίν Αταμάν με κομψό τρόπο είχε εκφράσει την ανησυχία, την αγωνία και τον προβληματισμό του για το πότε θα βρει το χέρι του ο Ναν...

Εάν έστω και εμμέσως το είχε συζητήσει με τον νεοσύλλεκτο Αμερικανό γκαρντ, θα του ταίριαζε η απάντηση που έδωσε σε μια ανάλογη περίπτωση τεχνητής αμφισβήτησης ο "Γκάνγκστερ".

Η πρώτη προπόνηση του Γκάλη και το αλάφιασμα του Αλεξανδρή

Όταν, τον Σεπτέμβριο του 1979, ο Γκάλης πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο Παλέ ντε Σπόρ, ο συχωρεμένος ο Ανέστης Πεταλίδης έβαλε τον Βαγγέλη Αλεξανδρή να τον μαρκάρει ώστε να εκδώσει την ετυμηγορία του...

"Μαύρε όρμα του να δούμε τι ψάρια πιάνει"!

Μετά από πέντε λεπτά, ο "Τίγρης" δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας...

"Ανέστη, εγώ που είμαι χαλκέντερος, τα 'φτυσα! Ο τύπος είναι από άλλο ανέκδοτο"!

"Θα γλείφετε εκεί όπου φτύνετε"!

Ο Γκάλης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το Νο 7 του Άρη στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 κόντρα στον Ηρακλή, σε ένα ματς στο οποίο σκόραρε 30 πόντους!

Έξω από τα αποδυτήρια, ο Πεταλίδης έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, ενώ πολλοί φίλαθλοι, αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι μουρμούραγαν ότι «είναι ατομιστής και άστοχος"

Τότε ο Πεταλίδης θύμωσε και άρθρωσε μια κουβέντα που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

"Προσέξτε καρντάσια, γιατί εκεί όπου φτύνετε τώρα, σε λίγο καιρό θα γλείφετε"!

"Πιστεύεις ότι θα τα ξαναχάσω;"

Την επόμενη ημέρα ο Αλεξανδρής έπιασε παράμερα τον Γκάλη και του είπε δυο... φωνήεντα...

"Καλός ήσουν, αλλά έχασες αρκετά σουτ".

Γύρισε τότε ο Γκάλης και με αποφασιστικό και αφοπλιστικό ύφος του έκανε μια ερώτηση...

"Πιστεύεις ότι θα τα ξαναχάσω;"

Ε, λοιπόν, όντως ο Γκάλης δεν τα ξανάχασε και αυτό τόνισε με τη γλώσσα του χεριού του και ο Ναν.

Ο Ναν είναι δεινός σουτέρ και σκόρερ ολκής, πάει να πει ότι μπουκάρει στο γήπεδο ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία: να παίξει επιθετικά, να κοιτάξει προς το καλάθι, να στείλει την μπάλα συστημένη εκεί μέσα.

Το μήνυμα από τα pull-up

Χθες το βράδυ βρήκε ρυθμό από κάποιες φάσεις με pull- up jumpers, δηλαδή σουτ μετά από ντρίμπλα και ξεσάλωσε στα τελευταία λεπτά, παίρνοντας την κατάσταση, στην κυριολεξία, στα χέρια του.

Η αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση του δεν κάμθηκαν επειδή είχε χάσει τα πρώτα 13 τρίποντα, ίσα ισa, απ’ ό,τι μού είπαν οι παροικούντες την πράσινη Ιερουσαλήμ, ήταν ήρεμος και απλώς περίμενε την ώρα της έκρηξης που σήμανε στο χθεσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο Ναν είναι ένας κλασικός παίκτης του ΝΒΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη ρουτίνα του πριν και μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες...

"Αρουραίος του γυμναστηρίου"

Δίνει όντως πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτή τη ρουτίνα και είναι κι ελόγου του "ένας αρουραίος του γυμναστηρίου"!

Πηγαίνει στο γυμναστήριο της ομάδας στο ΟΑΚΑ, σηκώνει τα βάρη του, κάνει τις ασκήσεις ισορροπίας, τις διατάσεις και τα σχετικά, εν συνεχεία εκτελεί κοντινά και μακρινά pull-up, έπειτα συμμετέχει στην προπόνηση της ομάδας και στο καπάκι ακολουθεί το πρόγραμμα της αποκατάστασης.

Όλα αυτά κάνουν σούμα ένα καθημερινό πεντάωρο που μετά από τέσσερα ματς, χθες το είδε προς τέρψιν όλης της ομάδας, να ανταμείβεται και να είναι όχι μονάχα αποδοτικό και εντέλει καθοριστικό, αλλά και πολλά υποσχόμενο...

Κάνε follow το NEO Instagram του SPORT24

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ