ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Λαρεντζάκης, ένα πρόβατο ελευθέρας βοσκής

EUROLEAGUE 2023-2024 /  -  . (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 / - . (KLODIAN LATO / EUROKINISSI) KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός επέζησε του θρίλερ με την Παρτιζάν, αλλάζοντας το τσιπάκι του και ο Βασίλης Σκουντής ασχολείται με το πώς ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης βγήκε από το ποιμνιοστάσιο!

"Η κόμπρα", που λέει και ο σεσημασμένος για την ικανότητα και την εμμονή του στο να γεννά παρατσούκλι, Βαγγέλης Ιωάννου..

"Ο Mr Larry", όπως βροντωδώς τον μπιζάρει στη διάρκεια των αγώνων του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, ο Μάικ Φουντεδάκης...

"Ο Μόγλης", όπως τον βάφτισε ο συνεργάτης του Γιώργου Μπαρτζώκα, στο επιτελείο του Ολυμπιακού, Μιχάλης Καλαβρός...

"Το χελωνονιντζάκι", όπως τον αποκαλούσε ο Γιώργος Πρίντεζης, με τον ίδιο τον Γιαννούλη να υπερθεματίζει διευκρινίζοντας μάλιστα ότι "είμαι ο Λεονάρντο, αυτός με τα σπαθιά και την μπλε κορδέλα στο κεφάλι"!

Διάβολε, τέσσερα (τουλάχιστον τέσσερα) προσωνύμια, ούτε ο Τζόρνταν δεν είχε! Ο Λαρεντζάκης βεβαίως δεν είναι Τζόρνταν, ούτε θα γίνει...

Η κλωνοποίηση του Πιτίνο

Είναι όμως ένας παίκτης που ο κάθε προπονητής θα ήθελε να είχε στη δούλεψη του, πολλώ δε μάλλον σε πενταπλή έκδοση!

Κλωνοποιείται άραγε ο λεγάμενος;

Αυτό πάντως επιθυμούσε σφόδρα και διακαώς πριν από δυόμισι χρόνια ο Ρικ Πιτίνο, έχοντας αναγάγει τον γκαρντ του Ολυμπιακού σε μονάδα μέτρησης του μπάσκετ!

Την έχω ξαναγράψει αυτή την ιστορία, αλλά επειδή έχει το χάζι της, δεν πειράζει να την υπενθυμίσω, όπως εκτυλίχθηκε στους κόλπους της Εθνικής πριν από το Προολυμπιακό Τουρνουά στη Βικτόρια και μού τη διηγήθηκε ο ίδιος ο Αμερικανός προπονητής

"Με ρώτησε μια μέρα ο Λαρεντζάκης τι περιμένω, τι θέλω και τι ζητώ από αυτόν. Του είπα ότι θέλω να μπει στο γήπεδο και να σκοτώσει πέντε. Έβαλε τα γέλια και μου απάντησε: "Πολύ ωραία, κόουτς, κανένα πρόβλημα. Θα τους σκοτώσω και τους πέντε. Πες μου μόνο πόσο χρόνο έχω για να το κάνω;".

Δεν ξέρω -και δεν ρώτησα κιόλας χθες το βράδυ τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αν κι ελόγου του δέχθηκε κάποια σχετική ερώτηση από τον Λαρεντζάκη, όταν τον κάλεσε από τον πάγκο για να τον ρίξει στον στίβο μάχης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Μπαρτζώκας και το ένστικτο

Περιττός κόπος, ωστόσο, θα ήταν αυτό: τον λεγάμενο δεν χρειάζεται να τον καθοδηγήσεις, ίσα ίσα που αυτό μπορεί να του κάνει κακό. Το παραδέχθηκε άλλωστε αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, στην επιγενόμενη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ολυμπιακού...

"Ο Λαρεντζάκης είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς και φάνηκε σήμερα, όμως παίζει με το ένστικτο και κάποιες φορές σε παρασύρει να κάνεις λάθη ή να κάνεις φάουλ που δεν πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικός για εμάς, είναι Έλληνας και πρέπει να του πω μπράβο"!

Τι σημαίνει ότι κάποιος παίζει με το ένστικτο;

Ο Δενδρινός, ο Κεμπ και η ελευθέρα βοσκή

Α, εδώ έχω άλλη μια ωραία ατάκα, που την άρθρωσε στις12 Αυγούστου του 1994 του 1994 στο SkyDome του Τορόντο ο συχωρεμένος ο Μάκης ο Δενδρινός...

Την επόμενη ημέρα η Εθνική αντιμετώπιζε τη Dream Team-2 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματοςκαι όταν ανοίξαμε την κουβέντα για τους αστέρες της αμερικανικής ομάδας, ο "Βούδας" στάθηκε ιδιαιτέρως στον Σον Κεμπ...

"Αυτός έτσι όπως παίζει, με το ένστικτο και τα αθλητικά προσόντα του, είναι σκέτο πρόβατο ελευθέρας βοσκής"!

Φουριάρικο, όπως λέμε και στο χωριό μου!

Ο ΜακΚισικ και οι υπερωρίες

Πλάκα πλάκα ο Μπαρτζώκας έχει δυο τέτοια φουριάρικα αγριοκάτσικα στο ρόστερ του, απλώς όσο λείπει ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ο Λαρι πρέπει να βαράει υπερωρίες!

Δεν μασάει, αντέχει στη διπλοβάρδια, έχει διπλό διαφορικό και τραβάει στην ανηφόρα!

Το ότι δεν... μασάει είναι φως φανάρι: το ξέρουν όλοι απανταχού της Ευρώπης, το αναγνώρισε άλλωστε χθες το βράδυ στο... ξεκούδουνο και ο Μάικ Τζέιμς που παρακολουθούσε από τηλοψίας το κάτι ανάμεσα σε ροντέο και σκληρό ροκ που εκτυλισσόταν στην αρένα του Νέου Φαλήρου.

Ο Πίπεν και ο ΛεΝτέι

Αλλά αυτό το βροντοφωνάζει και ο ίδιος και μού το ξαναείπε όταν (με το που ακούστηκε η κόρνα της λήξης) έσπευσα έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού για να τον ρωτήσω τι είχε διαμειφθεί με τον Ζακ ΛεΝτέι, οκτώμισι δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της παράτασης και ενώ (ο Λαρεντζάκης) ετοιμαζόταν να εκτελέσει δυο βολές...

Δεν έχω παράπονο, μού τα μαρτύρησε όλα χαρτί και καλαμάρι.

Το Trash Talking του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού δεν έπιασε, όπως εκείνο του... Σκότι Πίπεν προς τον Καρλ Μαλόουν σε μια πανομοιότυπη περίπτωση, την Ιη Ιουνίου του 1997, στα ύστερα του πρώτου τελικού του ΝΒΑ ανάμεσα στους Μπουλς και στους Τζαζ, στο United Center.

Τότε ο "Ινδιάνος" είχε πει στον "Ταχυδρόμο" μια ατάκα που του πείραξε το μυαλό και τον ανάγκασε να αστοχήσει και στις δυο βολές.

"Just remember, the mailman doesn't deliver on Sundays, Karl"!

Η κότα και ο φραπέ στο ΣΕΦ

Χθες ο ΛεΝτέι προσπάθησε να αποσυντονίσει τον Λαρεντζάκη με τις φράσεις "είσαι κότα, δεν μπορείς, χάσε μία", αλλά ο εκ Κύθνου ορμώμενος γκαρντ δεν μάσησε: έβαλε και τις δυο , έδωσε στον Ολυμπιακό αέρα τριών πόντων (96-93) και μετά τη μία βολή του Αλέκσα Αβράμοβιτς και τις καταληκτικές και καθοριστικές 2/2 του Τόμας Γουόκαπ. έφαγε και το... φατούρο του από τους συμπαίκτες του!

Το άξιζε και το δικαιούνταν, η αλήθεια να λέγεται!

Την ίδια στιγμή ο ΛεΝτέι έψαχνε τον καφέ της παρηγοριάς, αλλά αυτόν τον είχε πιεί στις 4 Μάιου του 2019, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, Ολυμπιακός - Κολοσσός Ρόδου, λίγα μέτρα πιο πέρα από εκεί όπου εκτυλίχθηκε χθες η σκηνή, χαρίζοντας ένα μυθικό τηλεοπτικό ενσταντανέ!

Το σκοτάδι και η λύτρωση

Χθες ο Λαρεντζάκης υπήρξε ο κύριος φυσικός αυτουργός της επιστροφής του Ολυμπιακού από το έρεβος του σερί 4-28 και του στου -14 (53-67) στη λυτρωτική φωτολουσιά της παράτασης και της νίκης.

Καλώς καμωμένα ήταν όλα αυτά, που τα σφράγισε ανεξίτηλα, καθώς σκόραρε 10 από τους 12 πόντους του Ολυμπιακού στα τελευταία τρία λεπτά της κανονικής διάρκειας του θρίλερ και κουβάλησε το σκορ από το 73-77 στο 85-82.

Άκουσαν τον Φουντεδάκη και όχι τον Μπαρτζώκα

Παρασύρθηκε όμως, όπως και οι συμπαίκτες του και αντί να ακούσουν την εντολή του Μπαρτζώκα, ακολούθησαν εκείνη του... Μάικ Φουντεδάκη!

Το εννοώ αυτό διότι στα 5.8'' και με το σκορ στο 85-82, ο προπονητής του Ολυμπιακού ζήτησε φάουλ στην τελευταία κατοχή των Σέρβων, ενώ την ίδια στιγμή, όπως το συνηθίζει- ο παρουσιαστής του ματς φώναζε "Πάμε να παίξουμε άμυνα Λάρι"! Τελικά φάουλ δεν έγινε και με ένα corner 3 o Τζέιμς Νάναλι, οδήγησε τις δυο ομάδες στην παράταση.

Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία στην οποία ο Λαρεντζάκης έβαλε για τα καλά το χεράκι του (), άλλωστε αυτός ο τύπος έχει μάθει να τρέφεται από την αμφισβήτηση και να τη μετατρέπει σε κίνητρο.

Άγρυπνος στον Πειραιά

Χωριό που φαίνεται, όπως λέμε, κολαούζο δεν θέλει και αυτή η άγνοια κινδύνου συνιστά εντέλει στάση ζωής και την προσέγγιση του στα πράγματα.

Εκτός από την άγνοια κινδύνου, διακατέχεται επίσης από την αφοβία, τη γενναιότητα και την αγρυπνία…

Παρεμπιπτόντως η μόνη φορά που κοιμήθηκε ήταν πριν από έναν μήνα για τις ανάγκες του τηλεοπτικού σποτ με το οποίο ο Ολυμπιακός προμοτάρισε τη φανέλα της ομάδας για τη σεζόν 2023-24.

Είδε κι όνειρο κιόλας!

Η μαύρη τρύπα μετά τη Ρόδο

Χθες ο Λάρι επέστρεψε όντως δριμύτερος, διότι μετά τα όργια του στον τελικό του Super Cup στη Ρόδο, είχε πέσει μέσα σε μια μαύρη τρύπα!

Στα πρώτα τρία ματς της EuroLeague (Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο) πέρασε απαρατήρητος με σούμα επτά πόντους, 2/4 δίποντα, 1/12 τρίποντα, καμία ελεύθερη βολή, ένα ριμπάουντ, πέντε ασίστ και κανένα κλέψιμο...

Χθες ξεσάλωσε και παρήγαγε 19 πόντους με 2.4 δίποντα, 2.6 τρίποντα, 9./9 βολές, τρία ριμπάουντ, μια ασίστ και τρία κλεψίματα.

Το τσιπάκι του Ομπράντοβιτς

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνήθιζε να λέει (και προφανώς το πρεσβεύει ακόμα) ότι "πρέπει να αλλάξουμε το τσιπάκι μας".

Χθες ο λειψός, κατάκοπος και διατελών σε καθεστώς αλχημειών Ολυμπιακός άλλαξε το τσιπάκι του και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως σε αυτή την αντικατάσταση έβαλε για τα καλά το χέρι του ο Λαρεντζάκης.

Και μάλιστα με χειρουργική ακρίβεια!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ