ΣΤΗΛΕΣ

Η μάχη των αντιμοναρχικών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπαρτσελόνα και Αθλέτικ θα συναντηθούν για 9η φορά σε τελικό Κυπέλλου (30/5, 22:30). Διαβάστε στο Sport24.gr τί έχει γίνει στις προηγούμενες 8 συναντήσεις, από τη στέψη του Αλφόνσο το 1902 μέχρι τον τελευταίο τίτλο της Pep Team το 2012 (pics & videos)

Οι δυο σύλλογοι με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του Copa del Rey (26 η Μπαρτσελόνα και 23 η Αθλέτικ), θα βρεθούν αντιμέτωποι το βράδυ του Σαββάτου (30/5, 22:30) στο "Καμπ Νόου" για να διεκδικήσουν ένα ακόμα τρόπαιο. Παρά το γεγονός ότι κάθε μια από τις δυο φιναλίστ έχει αγωνιστεί 36 φορές σε τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, τα "λιοντάρια" του Μπιλμπάο και οι "μπλαουγκράνα" της Βαρκελώνης έχουν συναντηθεί μόνο οκτώ φορές στο παρελθόν. Ο φετινός θα είναι μόλις ο ένατος τελικός ανάμεσα στις δυο παραδοσιακές δυνάμεις του Copa del Rey και το Sport24.gr κάνει σήμερα μια μικρή αναδρομή στην ιστορία αυτών των αναμετρήσεων.

Ξεκινώντας από το 1902 και την "Κούπα της Στέψης", θα περάσουμε από τους τρεις προπολεμικούς τελικούς (1920, 1932 & 1942), θα συνεχίσουμε στην εποχή του Κουμπάλα (1953) και στην κλωτσοπατινάδα του 1984 με πρωταγωνιστή τον Μαραντόνα, για να καταλήξουμε στον πρώτο (2009) και τον τελευταίο (2012) τίτλο της Pep Team. Πριν συνεχίσουμε, παραθέτουμε τους 8 τελικούς του παρελθόντος ανάμεσα στην Αθλέτικ και τη Μπαρτσελόνα.

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ο Άντονι Ραμαγέτς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου της σεζόν 1952/53

2012 – Vicente Calderón, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-0

2009 – Mestalla, Βαλένθια / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1

1984 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0

1953 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1

1942 – Chamartín, Μαδρίτη / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-3

1932 Chamartín, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 1-0

1920 – El Molinón, Χιχόν / Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-0

1902 – Hipódromo, Μαδρίτη / Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 2-1

Όπως διαπιστώνουμε, οι "μπλαουγκράνα" με πέντε κατακτήσεις έχουν το προβάδισμα, έναντι τριών τίτλων της Αθλέτικ. Βέβαια, εδώ πρέπει να προσθέσουμε ότι η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει τον τίτλο του 1902, μετρώντας τους κατόχους του Κυπέλλου από το 1903 και μετά. Αντίθετα, η Μπιλμπάο το μετράει στις κατακτήσεις της και η "Copa de la Coronación" βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο της. Ας δούμε τώρα τους οκτώ τελικούς αναλυτικά.

1. 1902 / ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2-1

15 Μαΐου 1902 – Hipódromo, Μαδρίτη

Σκόρερ: Κακαό, Αστόρκια / Στάινμπεργκ

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Η "Copa de la Coronación" του 1902 στο μουσείο της Αθλέτικ

Η ενηλικίωση του Αλφόνσο του 13ου και οι τελετές για τη στέψη του ως μονάρχη της Ισπανίας το 1902, ήταν η αιτία που τα αδέρφια Κάρλος και Χουάν Παδρός (εκ των ιδρυτών της Ρεάλ Μαδρίτης) διοργάνωσαν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στη Μαδρίτη, το οποίο ονομάστηκε "Copa de la Coronación" (Κύπελλο της Στέψης) προς τιμήν του νεαρού βασιλιά. Σε αυτό το τουρνουά του 1902 πήραν μέρος οι Ρεάλ Μαδρίτης, Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα, New Foot-Ball της Μαδρίτης και Μπιθκάγια (μια μικτή ομάδα αποτελούμενη από παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Μπιλμπάο Φούτμπολ Κλουμπ). Στον ένα ημιτελικό συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα με τους "μπλαουγκράνα" να κερδίζουν 3-1. Στον τελικό αναμετρήθηκαν Μπιθκάγια και Μπάρτσα, με τους Βάσκους να κερδίζουν 2-1.

2. 1920 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 2-0

2 Μαΐου 1920 – El Molinón, Χιχόν

Σκόρερ: Μαρτίνεθ (70’), Αλκάνταρα (80’)

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Η Κυπελλούχος ομάδα της Μπαρτσελόνα το 1920

Ο πρώτος τελικός ανάμεσα στην "αυθεντική" Αθλέτικ και τη Μπαρτσελόνα διεξήχθη στις 2 Μαΐου του 1920. Οι "λέοντες" πήραν το "προβάδισμα" στη μάχη της εξέδρας, αφού ένα τρένο γεμάτο φιλάθλους της Μπιλμπάο έφτασε στο Χιχόν την ημέρα του αγώνα. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από μια απίθανη απόφαση του ρέφερι Μπερτράν ντε Λις (τότε προέδρου των Ισπανών διαιτητών), ο οποίος μάλιστα, μετά το ματς, αποσύρθηκε από τον χώρο αναγνωρίζοντας το λάθος του. Στην διάρκεια του αγώνα, λοιπόν, ο ντε Λις σφύριξε πέναλτι υπέρ της Αθλέτικ, ο Χοσέ Μαρία Λάκα το εκτέλεσε εύστοχα, αλλά ο διαιτητής το ακύρωσε επειδή ένας άλλος παίκτης της Μπιλμπάο μπήκε νωρίτερα στην περιοχή. Αντί όμως να δώσει επανάληψη, υπέδειξε φάουλ εις βάρος της Αθλέτικ! Η Μπάρτσα εκμεταλλεύτηκε την αναστάτωση που προκάλεσε αυτή η απόφαση και με γκολ των Βιθέντε Μαρτίνεθ και Παουλίνο Αλκάνταρα κατέκτησε το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Μπαρτσελόνα (Τζακ Γκρίνγουελ): Θαμόρα, Κόμα, Γαλίθια, Σαμιτιέρ, Σάντσο, Τοράλμπα, Βινιάλς, Σεσούμαγα, Μαρτίνεθ, Αλκάνταρα, Πλάθα.

Αθλέτικ (Μπίλι Μπαρνς): Αμάν, Ουρτάδο, Γκόμεθ – Αθέδο, Μπιλμπάο, Μπελάουστε ΙΙΙ, Εγίλουθ, Σένα, Πιτσίτσι, Μπελάουστε Ι, Λάκα, Ετσεβαρία.

3. 1932 / ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-0

19 Ιουνίου 1932 – Chamartín, Μαδρίτη

Σκόρερ: Μπάτα (55’)

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Η Κυπελλούχος ομάδα της Αθλέτικ το 1932

Τον Ιούνιο του 1932 οι δυο ομάδες ξαναβρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Copa del Rey με την Αθλέτικ να κερδίζει 1-0 και να παίρνει τον δωδέκατο τίτλο της ιστορίας της (και τρίτο συνεχόμενο). Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Αγουστίν Σάουτο Αράνα, πιο γνωστός ως "Μπάτα", ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της σεζόν 1930-31. Όπως στον τελικό του 1920, και οι δυο ομάδες είχαν Άγγλους προπονητές στον πάγκο τους.

Αθλέτικ (Φρεντ Πέντλαντ): Μπλάσκο, Καστεγιάνος, Ουρκίθου, Ουρίμπε, Μουγκουέρθα, Ετσεβαρία, Ντε λα Φουέντε, Ιραραγκόρι, Μπάτα, Τσίρι ΙΙ, Γκοροστίθα.

Μπαρτσελόνα (Τζακ Γκρίνγουελ): Νογκές, Θαμπάλο, Αλκορίθα, Μαρτί, Γκουθμάν, Αρνάου, Πιέρα, Αρότσα, Σαμιτιέρ, Ραμόν, Πεδρόλ.

4. 1942 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 4-3

21 Ιουνίου 1942 – Chamartín, Μαδρίτη

Σκόρερ: Εσκολά (20’ & 59’), Μαρτίν (51’ & 101’) / Ελίθες (29’ & 79’), Θάρα (81’)

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Φάση από τον τελικό του 1942

Ακριβώς μια δεκαετία μετά τη συνάντηση του 1932, οι δυο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο (Τσαμαρτίν), διεκδικώντας ένα ακόμα τρόπαιο, στον με διαφορά κορυφαίο μεταξύ τους τελικό και τον μοναδικό που κρίθηκε στην παράταση. Οι "μπλαουγκράνα" προηγήθηκαν 1-0 και 3-1 με τους Μαρτίν και Εσκολά, όμως τα "λιοντάρια" κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τέρματα των Ελίθες και Θάρα, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί ο Μαρτίν πέτυχε ένα ακόμα γκολ γράφοντας το 4-3, με το οποίο η Μπάρτσα κατέκτησε τον ένατο τίτλο της ιστορίας της. Αυτός ήταν ο πρώτος τελικός και για τις δυο ομάδες μετά τον ισπανικό εμφύλιο και οι θεατές στην κερκίδα, Βάσκοι και Καταλανοί, φώναξαν κατ’ επανάληψη συνθήματα κατά του δικτάτορα Φράνκο. Το τρόπαιο ονομαζόταν πλέον "Copa de S. E. El Generalísimo" (Κύπελλο του Στρατάρχη).

Μπαρτσελόνα (Χουάν Χοσέ Νογκές): Μιρό, Θαμπάλα, Μπενίτο, Ράικ, Ροσαλένκ, Γιάθερ, Σοσπέδρα, Εσκολά, Μαρτίν, Μπαλμάνια, Μπράβο.

Αθλέτικ (Χουάν Ουρκίθου): Ετσεβαρία, Αρκέτα, Μιέθα, Μπερτόλ, Ορτίθ, Ούρα, Ιριόντο, Πανίθο, Θάρα, Γκάρατε, Ελίθες.

5. 1953 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 2-1

21 Ιουνίου 1953 – Chamartín, Μαδρίτη

Σκόρερ: Κουμπάλα (46’), Μαντσόν (56’) / Βενάνθιο (61’)

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Μαριά Γκονθάλβο, με το τρόπαιο του 1953

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση των 5 τίτλων (el Barca de les Cinc Copes), η παρέα του Κουμπάλα συνέχισε την κυριαρχία της στην Ισπανία, κερδίζοντας το νταμπλ. Στον τρίτο συνεχόμενο τελικό μεταξύ των δυο ομάδων στο "Τσαμαρτίν" της Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 2-0 με τα τέρματα των Κουμπάλα και Μαντσόν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Η Μπιλμπάο μείωσε σχετικά γρήγορα με τον Βενάνθιο, όμως στο μισάωρο που απέμενε, παρά τη σωρεία ευκαιριών που δημιούργησε, δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει και οι Καταλανοί κέρδισαν το τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο, κάτι που στο παρελθόν είχαν πετύχει μόνο η Ρεάλ και η Αθλέτικ.

Μπαρτσελόνα (Φέρντιναντ Ντάουτσικ): Ραμαγέτς, Σεγουέρ, Μπιόσκα, Σεγάρα, Φλοτάτς, Γκονθάλβο, Μπασόρα, Μπος, Κουμπάλα, Μορένο, Μαντσόν.

Αθλέτικ (Αντόνιο Μπάριος): Καρμέλο, Ορούε, Αρέτα, Γκαράι, Μανολίν, Κανίτο, Ιριόντο, Βενάνθιο, Θάρα, Πανίθο, Γκαΐνθα.

6. 1984 / ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-0

5 Μαΐου 1984 – Santiago Bernabeu, Μαδρίτη

Σκόρερ: Εντίκα (11’)

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Η Κυπελλούχος ομάδα της Αθλέτικ το 1984

Το 1981 και το 1983, ο Αντόνι Γκοϊκοετσέα της Αθλέτικ, γνωστός και ως "χασάπης του Μπιλμπάο", είχε τραυματίσει σοβαρά με δολοφονικά τάκλιν τους Μπερντ Σούστερ και Ντιέγκο Μαραντόνα αντίστοιχα. Αυτό το κακό προηγούμενο, σε συνδυασμό με την πολύ σκληρή μάχη που έδωσαν Μπιλμπάο, Μπαρτσελόνα, αλλά και Ρεάλ Μαδρίτης για το πρωτάθλημα του 1984 (το κατέκτησαν οι Βάσκοι με 49 βαθμούς, όσους και η Ρεάλ, έναντι 48 της Μπάρτσα), είχαν ανεβάσει επικίνδυνα τους τόνους στον τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος διεξήχθη στις 5 Μαΐου στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" της Μαδρίτης.

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ο Μαραντόνα με τη φανέλα σκισμένη από την κλωτσοπατινάδα, μαζί με τον Βίκτορ Μουνιόθ

"Θα προτιμούσα να είχε πάρει το πρωτάθλημα η Ρεάλ", είχε δηλώσει ο Ντιεγκίτο, με τον προπονητή της Αθλέτικ, Χαβιέρ Κλεμέντε, να τον αποκαλεί "βλάκα από τους λίγους"! Τελικά, ένα γκολ του Εντίκα (που λίγους μήνες πριν, έπαιζε στην τρίτη κατηγορία με την άσημη Θέουτα) στο 13’ χάρισε τη νίκη και το νταμπλ στην Αθλέτικ, η οποία είχε τερματοφύλακα τον μετέπειτα "θρύλο" της Μπάρτσα και μέχρι πέρυσι αθλητικό της διευθυντή, Αντόνι Θουμπιθαρέτα. Ο Μαραντόνα δεν άντεξε την ήττα από τους Βάσκους και μόλις έληξε το ματς, άρχισε να μοιράζει κλωτσιές δεξιά και αριστερά, με τη βοήθεια του Μιγκέλι. Ο Αργεντινός, αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της κλωτσοπατινάδας (Μιγκέλι, Κλος, Γκοϊκοετσέα, Ντε Αντρές και Σαράμπια) τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό τριών μηνών, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποχώρηση του "πελούσα" από τη Βαρκελώνη, με προορισμό τη Νάπολι.

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ο Θουμπιθαρέτα προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ ο Καράσκο παρακολουθεί

Αυτός είναι και ο τελευταίος (23ος) μέχρι σήμερα τίτλος της Αθλέτικ στο Κύπελλο (αλλά και συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις), η οποία σε εκείνο το ματς είχε την συμπαράσταση 60 χιλιάδων φίλων της στις κερκίδες του "Μπερναμπέου", τη στιγμή που οι αντίστοιχοι "μπλαουγκράνα" δεν ξεπερνούσαν τις είκοσι χιλιάδες!

Αθλέτικ (Χαβιέρ Κλεμέντε): Θουμπιθαρέτα, Ουρκιάγα, Νούνιεθ, Λιθεράνθου, Γκοϊκοετσέα, Ντε Αντρές, Ντάνι, Πάτσι Σαλίνας, Εντίκα (60’ Σαράμπια), Ουρτούμπι, Αργότε (90’ Γαγιέγο).

Μπαρτσελόνα (Σέζαρ Λουίς Μενότι): Ουρούτι, Σάντσεθ, Αλεσάνκο, Μιγκέλι, Χούλιο Αλμπέρτο, Βίκτορ, Καράσκο, Σούστερ, Ρόχο (63’ Κλος), Μαραντόνα, Μάρκος.

7. 2009 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 4-1

13 Μαΐου 2009 – Mestalla, Βαλένθια

Σκόρερ: Τουρέ (32’), Μέσι (55’), Μπόγιαν (57’), Τσάβι (64’) / Τοκέρο (9’)

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ο πρώτος τίτλος και το πρώτο "manteo" για τον Γουαρδιόλα

Ο τελικός του 2009 ήταν ο πρώτος τίτλος για τον Γουαρδιόλα και την Pep Team. Στο "Μεστάγια" της Βαλένθια, η Μπάρτσα έβαλε τις βάσεις για το τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ) που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν τρεις μέρες αργότερα, κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα μετά την ήττα της Ρεάλ στο "Μαδριγάλ" από τη Βιγιαρεάλ.

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ο Πουγιόλ με το Κύπελλο του 2009

Η Αθλέτικ φιλοδοξούσε να πάρει το πρώτο της τρόπαιο ύστερα από 25 χρόνια και με την γνωστή της μαχητικότητα κατάφερε να προηγηθεί με κεφαλιά του Γαΐθκα Τοκέρο (9’). Εκείνη η Μπάρτσα, όμως, δεν παιζόταν και με εμφατική ανατροπή, έφτασε στο επιβλητικό 4-1, ξεκινώντας τη διαδρομή της προς το πάνθεον των 6 τίτλων. Σε εκείνον τον τελικό, όπως ήταν αναμενόμενο, οι φίλαθλοι των δύο ομάδων αποδοκίμασαν έντονα τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας.

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γουαρδιόλα): Πίντο, Ντάνι Αλβες, Πικέ, Τουρέ (89’ Σιλβίνιο), Πουγιόλ, Μπουσκέτς, Τσάβι (88’ Πέδρο), Κεϊτά, Μέσι, Μπόγιαν (84’ Χλεμπ), Ετό.

Αθλέτικ (Χοακίν Καπαρός): Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Αϊτόρ Όθιο, Αμορεμπιέτα, Κοϊκίλι, Γέστε, Χάβι Μαρτίνεθ, Ορμπάιθ (61’ Ετσεμπερία), Νταβίδ Λόπεθ (56’ Σουσαέτα), Τοκέρο (61’ Ιόν Βέλεθ), Γιορέντε.

8. 2012 / ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ 3-0

25 Μαΐου 2012 – Vicente Calderón, Μαδρίτη

Σκόρερ: Πέδρο (3' & 25'), Μέσι (20')

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ο Τσάβι παίρνει το Κύπελλο από τον τότε διάδοχο, Φελίπε

Αν ο τελικός του 2009 ήταν ο πρώτος τίτλος του Πεπ Γουαρδιόλα ως τεχνικού της Μπαρτσελόνα, το τρόπαιο του 2012 ήταν ο 14ος και τελευταίος που κατέκτησε η Pep Team. Ο τελικός του Κυπέλλου του 2012 ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Πεπ στον πάγκο των "μπλαουγκράνα", απέναντι σε έναν από τους "δασκάλους" του, τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Ένα "αντίο" που συνοδεύτηκε από το μοναδικό σημαντικό τρόπαιο της σεζόν σε ένα παιχνίδι που στην ουσία είχε λήξει από το 25ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου.

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Πουγιόλ και Τσάβι με την σενιέρα και την ικουρίνια

Η Μπάρτσα μπήκε φορτσάτη στο "Βιθέντε Καλντερόν", χτύπησε μόλις στο 3' με τον Πεδρίτο και πριν το μισάωρο είχε ανεβάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-0 με ένα τέρμα του Μέσι και ένα ακόμα του Πέδρο. Κάπου εκεί πήρε τέλος η σεμνή τελετή και μια ώρα αργότερα, οι "μπλαουγκράνα" σήκωσαν το 26ο Κύπελλο της ιστορίας τους. Οι Βάσκοι, από τη μεριά τους, έχασαν τον δεύτερο τίτλο που διεκδίκησαν μέσα σε 15 μέρες, αφού στις 9 Μαΐου είχαν ηττηθεί από την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Europa League και μάλιστα με το ίδιο σκορ.

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γουαρδιόλα): Πίντο, Μοντόγια, Πικέ, Μαστσεράνο, Αντριάνο, Μπουσκέτς, Τσάβι (81' Σεσκ), Πέδρο (87' Τιάγκο), Ινιέστα, Μέσι, Αλέξις (72' Κεϊτά).

Αθλέτικ (Μαρσέλο Μπιέλσα): Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Εκίθα, Αμορεμπιέτα, Αουρτενέτσε, Χάβι Μαρτίνεθ, Ντε Μάρκος (47' Πέρεθ), Ιμπάι, Σουσαέτα (46' Ερέρα), Μουνιαΐν, Γιορέντε (73' Τοκέρο).

ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΑ (2012 & 2015)

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Αθλέτικ και Μπαρτσελόνα πριν την έναρξη του τελικού του 2012 στο "Βιθέντε Καλντερόν"

Ας δούμε τώρα ποιοι παίκτες των δυο ομάδων που αγωνίστηκαν στον τελικό του 2012, θα είναι παρόντες και φέτος, στο "Καμπ Νόου". Στους δυο πάγκους συναντάμε νέα πρόσωπα. Ο Μπιέλσα έφυγε από το Μπιλμπάο το 2013 και τον διαδέχτηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Μετά τον Πεπ, την Μπάρτσα προπόνησαν οι Τίτο Βιλανόβα και Τάτα Μαρτίνο, πριν αναλάβει πέρυσι ο Λουίς Ενρίκε. Στα δυο ρόστερ όμως έχουμε πολλούς παίκτες που είχαν αγωνιστεί στο "Βιθέντε Καλντερόν" και θα παίξουν και φέτος. Ξεκινάμε από τους "μπλαουγκράνα" και μετά θα περάσουμε στην Αθλέτικ.

Από την Μπαρτσελόνα έχουν φύγει οι δυο τερματοφύλακες εκείνου του τελικού (Πίντο και Βαλντές), καθώς και οι Αλέξις, Φάμπρεγας, Κεϊτά, Τιάγκο Αλκάνταρα και Αφελάι. Όλοι οι υπόλοιποι συνεχίζουν και θα είναι στη διάθεση του Λουίς Ενρίκε. Πρόκειται για τους Πικέ, Μαστσεράνο, Αντριάνο, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Πέδρο και Μοντόγια, που είχαν αγωνιστεί στην αρχική ενδεκάδα και τον Μπάρτρα που ήταν στον πάγκο.

Η μάχη των αντιμοναρχικών

Ερνέστο Βαλβέρδε και Λουίς Ενρίκε, οι προπονητές του φετινού τελικού

Από την Αθλέτικ λείπουν τα δυο μεγάλα αστέρια του 2012, οι Χάβι Μαρτίνεθ (Μπάγερν) και Φερνάντο Γιορέντε (Γιουβέντους), το ίδιο και ο Άντερ Ερέρα (Μαν. Γιουνάιτεντ), όμως συνεχίζουν οι Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Αουρτενέτσε, Ντε Μάρκος, Ιμπάι, Σουσαέτα, Τοκέρο και Μουνιαΐν, που είχαν αγωνιστεί στον τελικό του "Βιθέντε Καλντερόν". Το ίδιο και οι Σαν Χοσέ και Γκουρπέγκι, που είχαν καθίσει στον πάγκο, χωρίς όμως να παίξουν. Όλοι τους θα είναι στη διάθεση του "Τσινγκούρι", εκτός του Μουνιαΐν που θα μείνει εκτός δράσης για αρκετούς μήνες ακόμη λόγω του σοβαρού τραυματισμού του τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo, wiki

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Αθλέτικ 3-0 (25/5/2012)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Αθλέτικ 4-1 (13/5/2009)

Βίντεο: Αθλέτικ - Μπαρτσελόνα 1-0 (5/5/1984)

Βίντεο: Τα επεισόδια μετά τον τελικό του 1984

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Αθλέτικ 2-1 (21/6/1953)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Αθλέτικ 4-3 (1942)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ