ΣΤΗΛΕΣ

Η άποψή μας για την επανέναρξη του πρωταθλήματος

Η άποψή μας για την επανέναρξη του πρωταθλήματος
INTIME SPORTS

Οι δημοσιογράφοι του Sport24.gr σχολιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με κλειστές τις πόρτες.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους φορείς αποφάσισε την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ χωρίς την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Οι δημοσιογράφοι του Sport24.gr κλήθηκαν ν απαντήσουν στην παρακάτω ερώτηση. Περιμένουμε και την δική σας άποψη, για ένα θέμα που αφορά όλους μας.

"Πως κρίνετε τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την απόφαση του Σταύρου Κοντονή για επανέναρξη του πρωταθλήματος χωρίς κόσμο στις εξέδρες"

Παντελής Διαμαντόπουλος

Οι συζητήσεις αυτές, ως συνήθως είναι κουραστικές. Άνθρωποι που δεν έχουν κλωτσήσει μπάλα,κρατάνε στα χέρια τους τις τύχες προπονητών και ποδοσφαιριστών. Μόνο και μόνο επειδή δε μπορούν να μαζέψουν 50 κουκουλοφόρους και να βρούμε την ησυχία μας. Δε βλέπουμε μπάλα, επειδή γουστάρουν ελάχιστοι, τους οποίους αφήνουν αμολητούς όλοι αυτοί που νομίζουν ότι πρέπει να είναι στα πρωτοσέλιδα. Ταυτόχρονα υπάρχουν και άνθρωποι που διευθύνουν εφημερίδας ή εργάζονται σε ραδιόφωνα και site και θεωρούν ότι το ναιντριγκάρεις τον κόσμο, είναι ωφέλιμο. Άλλοι άμπαλοι κι αυτοί... Όσο για τις "κλειστές πόρτες", κακό είναι, αλλά τουλάχιστον ας μπουν τα παιδιά να παίξουν γιατί στο τέλος, θα ξεχάσουν και το επάγγελμά τους.

Ηλίας Ευταξίας

Από τις ατάκες "Θα σου γ@...", "Θα μου κλ@..." περάσαμε στη συμφωνία για αυστηρότερα μέτρα. Όλα αυτά σε λίγες ημέρες με τους ίδιους πρωταγωνιστές (Αλαφούζο-Μαρινάκη). Από μόνη της η ιστορία δεν επιδέχεται κριτικής καθώς είναι προφανές πως κάποιοι μας δουλεύουν και δεν έχουν καμία διάθεση να αυτοτιμωρηθούν. Αν ήθελε ο Αλαφούζος δεν θα γινόταν πεδίο μάχης η Λεωφόρος σε κάθε παιχνίδι, με κυνηγούς κεφαλών σε κάθε γωνία. Αν ήθελε ο Μαρινάκης δεν θα έκαναν βόλτα στη φυσούνα και στα επίσημα οι άντρες με τα μαύρα. Απλά πράγματα.

Η άποψή μας για την επανέναρξη του πρωταθλήματος
INTIME SPORTS

Θοδωρής Ρούσσος

Μόνο λίγες εκατοντάδες ρομαντικοί, που έχουν απομείνει, την πληρώνουν. Αυτοί που δεν βλέπουν τη μπαλίτσα σαν πόλεμο. Κατά τ' άλλα κανείς δεν έχει να χάσει τίποτα από ένα πρωτάθλημα προσέλευσης 3.400 φιλάθλων - κατά μέσο όρο. Προσωπική άποψη είναι ότι ο αποκλεισμός των φιλάθλων θα έπρεπε να συνοδεύεται και από αποκλεισμό τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων, μπας και σφίξουν περισσότερο οι κ... Η αναβολή της αγωνιστικής δεν είναι λύση. Είναι αποκλεισμός των παικτών, οι οποίοι προηγουμένως έχουν υποχρεωθεί να κάνουν τους κασκαντέρ. Λύσεις για την καταπολέμηση της βίας υπάρχουν. Και εκεί που πάμε να τις αγγίξουμε, όλο και περισσότερο απομακρυνόμαστε...

Κώστας Πετρωτός

Φαίνεται, αλλά δεν είναι παράλογο

Στο πρώτο άκουσμα της είδησης ότι το πρωτάθλημα επαναρχίζει χωρίς κόσμο, είναι λογικό να μιλήσει κανείς για ελληνική πατέντα και ένα ακόμη από τα μαγικά που συμβαίνουν στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, η απόφαση του Σταύρου Κοντονή... σηκώνει καις... καφενειακές προσεγγίσεις του τύπου "ο υφυπουργός είναι Παναθηναϊκός και ήθελε να βοηθήσει την ομάδα της καρδιάς του να μετριάσει τις πληγές από την τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών που της έχει επιβληθεί".

Μία δεύτερη ανάγνωση, όμως, οδηγεί σε διαφορετικές σκέψεις και στην αίσθηση ότι ο υφυπουργός διέπεται από συνέπεια στη δράση του. Θέλει να δει αυτά που ζητά (ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες) να αρχίζουν να εφαρμόζονται και ασκεί πίεση στις ομάδες, χωρίς όμως ακόμη να την πάει στα άκρα. Ακόμη και η κίνηση να θέσει το πρόβλημα επί τάπητος στη συζήτηση με τον Μισέλ Πλατινί, δείχνει διάθεση να το ψάξει λίγο βαθύτερα. Ας του δώσουμε λίγο χρόνο.

Κώστας Βαϊμάκης

Η απόλυτη παραδοχή της ήττας

Πόσοι έχουν απομείνει που πηγαίνουν στα γήπεδα στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας κάθε Σαββατοκύριακο; 40.000 συνολικά; 45.000; Πάντως λιγότεροι από 50.000. Κι αντί να ψάξουμε έναν τρόπο να τους "αυγατίσουμε", να βελτιωθεί το προϊόν αλλά και η ασφάλεια εντός και εκτός γηπέδων, να μιλήσουμε για καλύτερες εγκαταστάσεις και εξάλειψη της βίας ώστε να πάνε περισσότεροι στα γήπεδα, τι κάνουμε; Διώχνουμε κι αυτούς που είχαν απομείνει.

Τελικά για ποιον γίνονται οι αγώνες; Για ποιον παίζουν οι ποδοσφαιριστές; Προφανώς όχι για τον κόσμο στο γήπεδο. Παίζουν για τους χορηγούς, για τη NOVA, για τους παράγοντες, για την πάρτη τους, για τη μεταγραφή τους στο εξωτερικό, αλλά όχι για τον κόσμο. Όχι για τους οπαδούς ή τους "φιλάθλους" (που λέει ο λόγος). Κι αν αυτή η απόφαση του κ. Κοντονή, να γίνει αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για όλους - κι όχι μόνο γι' αυτούς που έχουν ιστορικό επεισοδίων και προβληαμάτων - δεν είναι η απόλυτη παραδοχή ήττας (της Πολιτείας, των οπαδών, των δημοσιογράφων, όλων μας) και η απόλυτη ήττα απέναντι στην καφρίλα, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Γιάννης Φιλέρης

Να ανοιγοκλείνουν οι πόρτες δεν φτάνει

Το παράλογο της απόφασης είναι ότι την Κυριακή θα κλείσουν οι πόρτες στο πρωτάθλημα και την Τετάρτη θα ανοίξουν στο Κύπελλο στο τελευταίο ντέρμπι της χρονιάς (ΑΕΚ-Ολυμπιακός). Δε λέω ότι πρέπει να κλείσουν και την Τετάρτη, απλά σημειώνεται το παράδοξο. Προφανώς μια τέτοια απόφαση δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αυτό το γνωρίζαμε από την αρχή.

Το θέμα άλλωστε από την αρχή της παρέμβασης Κοντονή ήταν η ουσιαστική ανάμιξη της Πολιτείας στο όλο θέμα. Αν δηλαδή οι κινήσεις εντυπωσιασμού συνοδευτούν από κάτι πιο ουσιώδες. Αν ισχύει ότι σε 15 μέρες κατατίθεται νέο σχέδιο νόμου, όπου όλα αυτά (στα οποία συμφώνησαν ΕΠΟ και λίγκα) συν την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του ΔΣ της ομοσπονδίας και των δικαστών που ασχολούνται με τα πρωταθλήματα (να είναι μόνο ενεργοί τακτικοί δικαστές και να βγαίνουν με κλήρωση από το Υπουργείο) τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι έγινε κάτι.

Προφανώς η βία δεν καταπολεμείται μόνο με νομοσχέδια, η αστυνομικά μέτρα. Πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ότι το περίφημο προϊόν τους έχει απαξιωθεί πλήρως (να το καταλάβουν, όχι να κάνουν πως το καταλαβαίνουν) και βεβαίως να συνειδητοποιήσει και το οπαδικό κίνημα πως συμπαρατασσόμενο πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες. Η ευθύνη βαραίνει και τους οπαδούς. Τουλάχιστον εκείνους, που ακόμη μπορούν να σκεφτούν.

Γιάννης Σερέτης

Ο Κοντονής πήρε αυτή την απόφαση για τρεις λόγους: α) να μην δείξει ότι ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΑ (ως κυβέρνηση) μετά από όλα όσα έγιναν στη Λεωφόρο και στο ΔΣ της Λίγκας β) για να δείξει στη Σούπερ Λίγκα και στην ΕΠΟ ότι... άμα λάχει κάνει Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ότι δεν είναι η ΕΠΟ και η Λίγκα το "Γαλατικό Χωριό". γ) για να δώσει χρόνο στις ομάδες να "χωνέψουν" τι έχει συμβεί και τι έχει αλλάξει, ενώ ταυτόχρονα θα τις πιέζει για τα άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, θα τις έχει "υπό παρακολούθηση", θα παίξει το χαρτί "Πλατινί" και θα ετοιμάζει το μίνι νομοσχέδιο. Το μέτρο των 1-2 αγωνιστικών κελεισμένων των θυρών δεν το πήρε ως ΛΥΣΗ στα προβλήματα, αλά ως πρώτο "καμπανάκι". Θα την "άκουγαν" περισότερο ΟΛΟΙ αν είχε πάρει την ίδια απόφαση και για το ΑΕΚ - Ολυμπιακός, ΠΡΟΤΟΥ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, αν έβλεπε κάποιος τους Γκιρτζίκη - Μποροβήλο - Καλογιάννη όταν βγήκαν από την αίθουσα, θα αντιλαμβανόταν πως έχουν συνειδητοποιήσει πως πλέον δεν μπορούν να κάνουν ομάδες και οπαδοί ό,τι τους καπνίσει. Ως "καμπανάκι" θετικό. Για τα υπόλοιπα, υπομονή. Μιλάμε για κυβέρνηση ενός μηνός...

Κώστας Χολίδης

Το να διεξαχθούν κάποιες αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών είναι σαν να βάζουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί της εξωπορτας.

Περιμένοντας να μάθουμε και το σύνολο των μέτρων, το μόνο σίγουρο είναι ότι για να κάνει κάτι η Κυβέρνηση πρέπει να "πονέσουν" οικονομικά οι ΠΑΕ. Για να συμβεί αυτό οι ποινές που θα προβλέπονται από τον... οδικό χάρτη επιβάλλεται να είναι εξοντωτικες. Μόνο έτσι θα αναγκαστούν οι ΠΑΕ να προστατέψουν τα γήπεδα τους.

Παράλληλα, αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να μείνουν στο ποδόσφαιρο. Τόσο στο μπάσκετ όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουμε γίνει μάρτυρες θλιβερών επεισοδίων.

Γενικότερα, πρέπει να δημιουργηθεί το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που θα βάλει τέλος στην ηλιθιότητα των λίγων που στερεί τη χαρά των πολλών. Τέλος, το καλοκαίρι πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει να φύγουν όλες οι σκιές πάνω από τον ελληνικό αθλητισμό και από το ποδόσφαιρο συγκεκριμένα.

Στέφανος Λεμονίδης

Κίνηση εντυπωσιασμού, αφού τα ματς του Κυπέλλου και της Φούτμπολ Λιγκ θα γίνουν με κόσμο, λες και σε αυτά θα πάνε διαφορετικοί φίλαθλοι. Ταυτόχρονα δεν τιμωρείται ο πρωταίτιος της κατάστασης, ο Παναθηναϊκός. Εξαιτίας των επεισοδίων στη Λεωφόρο ξεκίνησαν οι διεργασίες για την ποινή των κεκλεισμένων των θυρών σε όλες τις ΠΑΕ και έμμεσα χαρίστηκε η μια αγωνιστική στον Παναθηναϊκό, αφού έτσι κι αλλιώς θα έπαιζε με τον ΠΑΟΚ χωρίς κόσμο. Εκτός κι αν ισχύσει η ποινή του , μετά την γενική ποινή Κοντονή σε όλες τις ΠΑΕ.

Ταυτόχρονα τιμωρούνται οι συνεπείς ΠΑΕ. Ο Πανθρακικός για παράδειγμα δεν έκανε ως τώρα το παραμικρό. Τουναντίον επέτρεπε την παρουσία οπαδών όλων των αντιπάλων στην Κομοτηνή. Και τώρα που περίμενε να κόψει εισιτήρια και να βάλει λεφτά στο ταμείο του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ο Κοντονής σφραγίζει το γήπεδο του.

Θανάσης Κρεκούκιας

Συμφωνώ με την απόφαση να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα, αλλά με άδειες κερκίδες. Νομίζω πως δεν έχει κανένα νόημα να ξαναμπούν οι ούγκανοι μέσα στα γήπεδα, αν δεν δημιουργηθεί πρώτα ένα νομικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει την ασφάλεια της διεξαγωγής των παιχνιδιών σε ότι αφορά τους παίκτες και τους φυσιολογικούς φιλάθλους, αλλά και την σαφή καταγραφή των ποινών για όσους παρανομήσουν. Προφανώς εδώ μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, αλλά αξίζει σίγουρα να στερηθούν κάποια παιχνίδια όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, αν η αιτία είναι να φτιαχτούν σωστές συνθήκες για την παρακολούθηση και την γενικότερη λειτουργία του. Εκεί που διαφωνώ κάθετα, είναι η διεξαγωγή της ρεβάνς του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Αν αληθεύει ότι ο καινούργιος αθλητικός νόμος θα είναι έτοιμος σε 15 μέρες, τότε θα έπρεπε να αναβληθεί (πιο σωστά, να μην οριστεί) ο συγκεκριμένος αγώνας. Ημερομηνία θα μπορούσε να βρεθεί αργότερα για να υπάρχει και κόσμος. Όποιος φυλάει τα ρούχα του, έχει τα μισά. Και εδώ έχει αποδειχτεί πως ούτε αυτά υπάρχουν, αφού ο "βασιλιάς" είναι τελείως γυμνός.

Γιώργος Χριστοφόρου

Πιστεύω πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οτιδήποτε και να γίνει θα βρούμε έναν τρόπο είτε να το απαξιώσουμε, είτε να μιλήσουμε μόνο για τα αρνητικά. Ο Κοντονής ζήτησε χρόνο. Τι πιο λογικό; Ας δούμε τι θα κάνει σε αυτό το διάστημα και μετά ο καθένας ας πει ότι έχει να πει, απλά γιατί κάτι πρέπει να πει.

Για το -χωρίς κόσμο-, προσωπικά, λέω πως αν το έκανε και για όλη την επόμενη σεζόν, θα βλέπαμε λίγο μπαλίτσα. Και θα μπορούσαμε να ελπίζουμε το ίδιο για τις επόμενες σεζόν.

Γιώργος Περπερίδης

Δηλαδή αυτό είναι μέτρο κατά της βίας; Ή μήπως ξεκάθαρη παραδοχή "δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, χωρίς θεατές δεν υπάρχουν επεισόδια, άρα να η λύση;" Γιατί αυτή τη λύση μπορούσε να την δώσει και παιδί 5 χρονών. Ασόβαρα πράγματα σε ένα ασόβαρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ασορτί. Θρίαμβος των 100, 200, 500, 1000 αν θέλετε ανεγκέφαλων κάθε ομάδας που κατάφεραν να κλείσουν την πρόσβαση στα γήπεδα σε όσους θέλουν να πάνε απλά και να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο. Νόμοι υπάρχουν, ας εφαρμοστούν. Αν δεν υπάρχουν, ας δημιουργηθεί ένα θεσμικό/νομικό πλαίσιο στα πρότυπα των διοργανώσεων της UEFA και όποιος θέλει ας μην συμμορφωθεί. Η μόνη λύση είναι να υπάρξει βούληση από όλες τις πλευρές (πολιτεία, κράτος, παράγοντες) για ένα ποδόσφαιρο χωρίς βία και εξοντωτικές ποινές για τους παραβάτες. Μέχρι τότε, το θέατρο του παραλόγου θα συνεχίζεται με διάφορα επεισόδια, όπως το "πρωτάθλημα χωρίς θεατές". Ε, ας δούμε και 22 ποδοσφαιριστές χωρίς μπάλα στο γήπεδο, να δέσει το γλυκό.

Βασίλης Τεμπέλης

Ήταν κάτι το διαφορετικό, αλλά όχι απαραίτητα και το σωστό. Πυροσβεστικά θα κάνει τη δουλειά του, μακροπρόθεσμα δεν είμαι βέβαιος.

Η ζημιά και η ζημία θα είναι μικρές για τις ομάδες, μεγαλύτερες για τις μικρές, μικρότερες για τις μεγάλες, αλλά όχι κάτι το συγκλονιστικό.

Η κυβέρνηση (ξανα)παίρνει χρόνο. Το θέμα είναι τι κέρδισε από την πρώτη "αναπνοή" (τη διακοπή) και τι θα κερδίσει και από τη δεύτερη (χωρίς κόσμο). Κι αν κέρδισε, αν θα ποντάρει από τα κερδισμένα στη συνέχεια, που είναι και το συνιστώμενο.

Ωραίες οι εξαγγελίες, αλλά είδηση θα συνιστούσε να μην ήταν ωραίες. Η σεζόν φτάνει στο τέλος της, το θέμα είναι να γίνει η μετάβαση από τα λόγια στις πράξεις. Αυτή τη μετάβαση δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι.

Νίκος Συριώδης

Θέλω να πιστεύω ότι όντως ο υφυπουργός έχει καλές προθέσεις και όντως θέλει να αλλάξει πράγματα. Μόνος του όμως και χωρίς την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ βοήθεια των ανθρώπων του ποδοσφαίρου (παράγοντες ομάδες και διοργανώτριων αρχών) θα κάνει μια... τρύπα στο νερό. Το τι θα κάνει, θα φανεί και στο νομοσχέδιο που θέλει να καταθέσει και στο πως θα αντιδράσει στην πρώτη σοβαρή παραβατική συμπεριφορά. Εκεί θα είναι το πρώτο κρας τεστ. Όσο για την απόφαση σχετικά με το κεκλεισμένων των θυρών, προφανώς και δεν μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι είναι μια σοβαρή απόφαση που μπορεί να προσφέρει σοβαρή λύση σε κάτι, ειδικά όταν θα γίνει μπροστά σε 55.000 θεατές το ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Στο Κύπελλο είναι... άλλοι φίλαθλοι; Εκεί δεν γίνονται επεισόδια; Ο κόσμος βέβαια θέλει να βλέπει μπαλίτσα και αυτό θα γίνει, αλλά τι φταίνε οι φίλοι των ομάδων που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με επεισόδια και φαινόμενα χουλιγκανισμού; Προφανώς τίποτα, αλλά το πληρώνουν το ίδιο με τους άλλους.

Βαγγέλης Σταματόπουλος

Το ελληνικό ποδόσφαιρο θυμίζει ασθενή που βρίσκεται μόνιμα στην εντατική και το μόνο σίγουρο είναι πως με ημίμετρα δεν μπορεί να διορθωθεί η άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του βασιλιά των σπορ εντός των συνόρων. Ως ημίμετρο πιστεύω ότι θεωρείται από όλους η απόφαση περί διεξαγωγής αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών, όμως με δεδομένο πως βρισκόμαστε προς το τέλος της σεζόν το μόνο που μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση είναι κάποια μέτρα έκτακτης ανάγκης για να βγει όπως-όπως η σεζόν.

Εκεί που θα κριθεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής (δείχνει να έχει διάθεση για να μπει ένα τέλος σε έναν φαύλο κύκλο αλλά δεν χρειάζεται μόνο η θέληση, πρέπει να έχει σχέδιο και συμπαράσταση από όλους τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) είναι όταν θα καταθέσει εντός 15 ημερών νομοσχέδιο στη Βουλή σχετικά με το ποδόσφαιρο. Και φυσικά περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει αν βρεθούμε απέναντι στο θλιβερό γεγονός να γράφουμε/μιλάμε ξανά για επεισόδια σε κάποιο γήπεδο. Θα εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι χωρίς διακρίσεις; Θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι παραβάτες; Θα βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις και δεν θα έχουμε θέατρο παραλόγου; Θα αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων να σεβαστούν το άθλημα που υποτίθεται πως αγαπούν; Θα σταματήσουν όλοι να πολιορκούν τους διαιτητές για το δικό τους συμφέρον; Η νέα σεζόν πλησιάζει και οι υγιείς φίλαθλοι -που είναι η πλειονότητα όσο και αν κάποιοι δείχνουν να το έχουν ξεχάσει- ελπίζουν να αλλάξει κάτι. Και ως γνωστόν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ