ΣΤΗΛΕΣ

Ερίκ Καντονά, το 7άρι του Βασιλιά

pkt5418-396582
ERIC CANTONA
FOOTBALLER

Wimbledon V Man Utd
Eric Cantona receives a yellow card.
pkt5418-396582 ERIC CANTONA FOOTBALLER Wimbledon V Man Utd Eric Cantona receives a yellow card. PKT5418-396582 ERIC CANTONA FOOTBALLER WIMBLEDON V MAN UTD ERIC CANTONA RECEIVES A YELLOW CARD.

Ο Ερίκ Καντονά έρχεται στη χώρα μας και το Sport24.gr παραθέτει επτά ιστορίες που δεν είναι τόσο γνωστές. Από το πώς πήγε στην Αγγλία και πώς έγινε η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως τα βιντεοπαιχνίδια και την αντιπάθειά του προς τη Γαλλία. Δείτε και τις επιλογές του για την καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών.

Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει το βράδυ της Παρασκευής ο Ερίκ Καντονά και αυτός είναι ο λόγος που το όνομά του έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα.

Ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής ταξιδεύει στη χώρα μας προκειμένου να γυριστεί ένα επεισόδιο για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο μίας σειράς ντοκιμαντέρ που προβάλει το "Canal +".

Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr σας παραθέτει επτά (αφού έμεινε στην ιστορία φορώντας τη φανέλα με το Νο 7 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) μικρές ιστορίες από τη ζωή του, οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό.

Ερίκ Καντονά, το 7άρι του Βασιλιά

Έπαιζε και τερματοφύλακας

Ο Ερίκ Καντονά έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονιάς του, τη SO Caillolais, η οποία στο παρελθόν είχε αναδείξει και άλλους μεγάλους παίκτες όπως οι Ζαν Τιγκανά και Κριστόφ Γκαλτιέ. Ο Καντονά ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα του και συχνά έπαιζε ως τερματοφύλακας. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι της ομάδας δεν άργησαν να καταλάβουν ποια έπρεπε να είναι η θέση του.

Η απόφαση του να σταματήσει και η προτροπή να πάει στην Αγγλία

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Καντονά είχε προβλήματα με την αθλητική δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο του 1991 σε ένα παιχνίδι της Νιμ όντας εκνευρισμένος πέταξε την μπάλα στον διαιτητή. Αρχικά τιμωρήθηκε από τη γαλλική ομοσπονδία, αλλά ο μετέπειτα παίκτης της Λιντς αποκάλεσε κάθε μέλος της επιτροπής "ηλίθιο". Το αποτέλεσμα ήταν να διπλασιαστεί η ποινή του και να ανακοινώσει ο ίδιος πως εγκαταλείπει το ποδόσφαιρο.

Ο τότε προπονητής της εθνικής Γαλλίας, Μισέλ Πλατινί, προσπάθησε να τον μεταπείσει. Τελικά κατόπιν της παρότρυνσης του Ζεράρ Ουγίε αλλά και του προσωπικού του ψυχαναλυτή πήγε στην Αγγλία γυρίζοντας σελίδα στην καριέρα του. "Ο ψυχαναλυτής μου με συμβούλεψε να μην υπογράψω στη Μαρσέιγ και με προέτρεψε να πάω στην Αγγλία" αποκάλυψε αργότερα ο Καντονά.

Η μεταγραφή του στη Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμελλε να είναι η ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Το πώς πήγε εκεί δεν είναι άγνωστο σε πολλούς, αλλά δε θα μπορούσε να μην γίνει μία αναφορά. Ήταν Τετάρτη 25 Νοεμβρίου του 1992 όταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πήγε στο γραφείο του τότε προέδρου της Γιουνάιτεντ, Μάρτιν Έντουαρντς, για να συζητήσουν για τους μεταγραφικούς στόχους της ομάδας. Το τηλέφωνο του Έντουαρντς χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Μπιλ Φόδερμπι, διευθύνων σύμβουλος της Λιντς.

Ο Φόδερμπι είχε πάρει για να ρωτήσει για την περίπτωση του Ντένις Έργουιν. Ο Έντουαρντς ξεκαθάρισε πως η Γιουνάιτεντ δεν παραχωρούσε τον Ιρλανδό και ρώτησε τη Λιντς αν θα πουλούσε τον Λι Τσάπμαν. Ο Φέργκιουσον άρχισε να ψιθυρίζει και να κάνει χειρονομίες προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του Έντουαρντς.

Στη συνέχεια έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτιού το όνομα του Καντονά. Ο Έντουαρντς ρώτησε για τον Γάλλο και ο Φόδερμπι είπε πως η Λιντς τον έδινε με 1,5 εκατομμύριο λίρες. Τελικά οι δύο ομάδες συμφώνησαν σε κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο λίρες. Όταν, μάλιστα, ο Μπράιαν Κιντ, βοηθός του Φέργκιουσον, ενημερώθηκε για το ποσό δεν το πίστευε και αναρωτήθηκε αν ο Καντονά είχε χάσει κάποιο πόδι ή είχε πάθει τίποτα τέτοιο.

Ερίκ Καντονά, το 7άρι του Βασιλιά

Ο "μύθος" με το Νο 7

Το Νο 7 στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι βαριά κληρονομία για κάθε παίκτη, αφού το έχουν φορέσει εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ερίκ Καντονά, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία με αυτή τη φανέλα και έμεινε έτσι στη μνήμη όλων.

Ωστόσο, ο πρώτος του αριθμός ήταν το Νο 10, το οποίο το φόρεσε για πρώτη φορά στο παρθενικό του παιχνίδι, το φιλικό με την Μπενφίκα στη Λισσαβόνα στα 50α γενέθλια του Εουσέμπιο. Στη συνέχεια ακολούθησε το Νο 12, το οποίο φόρεσε για πρώτη φορά στις 6 Δεκεμβρίου του 1992 στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Τη φανέλα με το Νο 7 τη φόρεσε για πρώτη φορά τη σεζόν 1993/94 και δεν την άφησε ποτέ ξανά μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ωστόσο, η Γιουνάιτεντ δεν είχε ορίσει νούμερα για τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, κι έτσι ο Καντονά στους αγώνες με τις Κίσπεστ Χόνβεντ και Γαλατασαράι είχε το Νο 9.

Προσχεδιασμένη η περιβόητη ατάκα

Μία από τις πιο γνωστές ατάκες του Καντονά είναι η ακόλουθη: "Όταν οι γλάροι ακολουθούν την τράτα, είναι επειδή πιστεύουν ότι οι σαρδέλες θα ριχτούν στη θάλασσα. Σας ευχαριστώ πολύ". Αυτή η δήλωσή του είχε γίνει σε συνέντευξη Τύπου μετά την καρατιά του σε φίλαθλο της Κρίσταλ Πάλας και την τιμωρία του σε οκτώ μήνες.

Όταν ο Καντονά κατατρόπωνε τον διάβολο

Πολλοί απόρησαν με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Γάλλου, αλλά αρκετά χρόνια μετά ο Μαουρίς Γουάτκινς, πρώην διευθυντής της Γιουνάιτεντ, δήλωσε πως αυτό ήταν προσχεδιασμένο. "Η υπόθεση είχε πάρει μεγάλη έκταση και ένιωθα πως ο Ερίκ είχε κάτι να πει.

Αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τον λόγο σε ένα χαρτί και μας ρώτησε πώς λέγεται το πλοίο με το οποίο πιάνουν ψάρια. Στη συνέχεια μας ρώτησε πώς λέγονται τα πουλιά τα οποία πετούν στη θάλασσα. Ο Ερίκ πήγε να τα γράψει και μου έδειξε τι ήθελε να πει. Όλοι θεωρούν ότι δεν ήξερα τι θα πει λόγω της έκφρασης του προσώπου μου, αλλά εγώ γνώριζα. Συχνά αναρωτιέμαι τι απέγινε εκείνο το χαρτί".

Ερίκ Καντονά, το 7άρι του Βασιλιά

Υποστηρικτής της εθνικής Αγγλίας

Η καριέρα του στην εθνική Γαλλίας τελείωσε άδοξα μετά το περιστατικό στο "Σέλχουρστ Παρκ". Ο ίδιος έτσι δε δέθηκε τόσο με τους "τρικολόρ", ενώ ουδέποτε γνώρισε στη χώρα του τόση αγάπη όση του έδωσαν οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έτσι κάποια χρόνια μετά ο Καντονά δήλωσε στη "Record" ότι υποστήριζε την Αγγλία στο Euro 2004. "Είμαι Γάλλος αλλά υποστήριζα την Αγγλία. Κρίμα που νίκησε η Πορτογαλία, θα έπρεπε να έχουν πάει τελικό. Είναι η χώρα μου, αλλά δε θέλω να ξέρω για τη Γαλλία. Γεννήθηκα εκεί, αλλά νιώθω Άγγλος. Οι Γάλλοι είναι υπερόπτες, εγωιστές κι ανέκαθεν χρειάζονται άλλους να τους λένε πως είναι οι καλύτεροι", είχε πει μεταξύ άλλων.

Καντονά και σε βιντεοπαιχνίδια

Είναι γνωστό πως έχει ασχοληθεί εκτενώς με τον κινηματογράφο, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως ο "King Eric" είχε δώσει το όνομά του και σε βιντεοπαιχνίδια. Το πρώτο λεγόταν "Striker" σε όλες τις χώρες, αλλά η έκδοση που κυκλοφόρησε το 1993 στη Γαλλία από τη Super Nintendo ήταν γνωστή ως "Eric Cantona Football Challenge". Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιντεοπαιχνίδι από τη Nintendo, το οποίο λεγόταν "Eric Cantona Football Challenge: Goal! 2".

Ερίκ Καντονά, το 7άρι του Βασιλιά

Μπόνους - Η κορυφαία ενδεκάδα

Το "FourFourTwo" σε ανύποπτη χρονική στιγμή άρχισε να ρωτάει ποδοσφαιρικούς θρύλους για την καλύτερη ενδεκάδα όλων των εποχών. Αυτή του Ερίκ Καντονά ήταν η ακόλουθη:

Τερματοφύλακας: Ρενέ Χιγκίτα

Αμυντικοί: Τζακίντο Φακέτι, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Τζούνιορ (σ.σ. ο οποίος αγωνίστηκε σε Φλαμένγκο, Τορίνο, Πεσκάρα)

Μέσοι: Ρόι Κιν, Κάρλος Βαλντεράμα, Ντιέγκο Μαραντόνα, Γκαρίντσα, Γιόχαν Κρόιφ

Επιθετικοί: Τζορτζ Μπεστ, Μάριο Κέμπες

Να σημειωθεί πως το περιοδικό έβαλε τον Καντονά ως προπονητή, αφού εκείνος επέλεξε την ενδεκάδα. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως αν ήταν στο χέρι του θα ήθελε παίκτη-προπονητή τον Γιόχαν Κρόιφ, επειδή του άρεσαν πάρα πολύ οι τακτικές ιδέες του Ολλανδού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ