Φυσικός χυμός πορτοκάλι: Χάνει τελικά τις βιταμίνες του αν δεν τον πιείς αμέσως;

Για χρόνια έχουμε όλοι ακούσει την ίδια προειδοποίηση: “Πιες τον χυμό τώρα, αλλιώς θα χάσει τις βιταμίνες του”, αλλά πόση αλήθεια κρύβεται τελικά πίσω από αυτή τη φράση; Μειώνεται όντως η θρεπτική του αξία ή πρόκειται για έναν διαδεδομένο διατροφικό μύθο;
Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι είναι μια κλασική υγιεινή συνήθεια, συνδεδεμένη με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόσληψη βιταμίνης C.
Ωστόσο, σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι έχει ακουστεί η φράση: “Μην τον αφήσεις. Πιες τον αμέσως, αλλιώς θα χάσει τις βιταμίνες του”.
Τι ισχύει όμως, πραγματικά; Η απώλεια βιταμίνης C συμβαίνει στιγμιαία; Ή μήπως ο χυμός είναι πιο “ανθεκτικός” απ’ όσο νομίζουμε;
Τελικά οι βιταμίνες εξαφανίζονται στο λεπτό;
Η πιο συχνή πεποίθηση είναι ότι η βιταμίνη C εξαφανίζεται μέσα στα πρώτα λεπτά, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα.
Η βιταμίνη C είναι πράγματι ευαίσθητη στο φως και στο οξυγόνο, όμως η διαδικασία της οξείδωσης γίνεται σταδιακά, όχι σε δευτερόλεπτα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο φρεσκοστυμμένος χυμός κρατά πάνω από το 85–90% της βιταμίνης C για τουλάχιστον μισή ώρα, ενώ ακόμη και μετά από μία έως δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, η απώλεια κυμαίνεται περίπου στο 10–20%, όχι καταστροφική, όπως πιστεύεται.
Άρα, η άποψη ότι “πρέπει να τον πιείς αμέσως” είναι υπερβολική.
Τι γίνεται με τον “διαχωρισμό” του χυμού; Αυτό σημαίνει ότι χάλασε;
Ο διαχωρισμός του φυσικού χυμού πορτοκαλιού είναι πιθανότατα ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε ο μύθος ότι “ο χυμός χαλάει στο λεπτό”.
Όταν ο χυμός μείνει έστω και λίγα λεπτά στο ποτήρι, παρατηρείται συχνά ότι ο πολτός κατεβαίνει προς τα κάτω, το επάνω μέρος γίνεται πιο διαυγές και μοιάζει σαν να έχει “σπάσει” η σύστασή του.
Αυτό δεν είναι ένδειξη αλλοίωσης όμως. Ο διαχωρισμός συμβαίνει επειδή ο χυμός αποτελείται από μικροσκοπικά κομμάτια ινών, τα οποία έχουν μεγαλύτερο βάρος από το υγρό μέρος του χυμού και καθιζάνουν φυσιολογικά με τον χρόνο, όπως συμβαίνει με κάθε φρέσκο ρόφημα που δεν έχει πρόσθετα ή σταθεροποιητές (σε αντίθεση με τους συσκευασμένους χυμούς).
Και το σημαντικότερο: Ο διαχωρισμός δεν σημαίνει ότι ο χυμός έχασε βιταμίνες ή ότι αλλοιώθηκε. Αρκεί ένα γρήγορο ανακάτεμα για να επανέλθει η υφή του, χωρίς καμία απώλεια στη θρεπτική του αξία στα πρώτα 20–30 λεπτά.
Ουσιαστικά, αυτό που “χαλάει” δεν είναι ο χυμός, αλλά η εικόνα του στο ποτήρι.
Ποια είναι η ασφαλής “ζώνη κατανάλωσης”;
Για καλύτερη απόλαυση και μέγιστο θρεπτικό όφελος το ιδανικότερο είναι να καταναλώσετε τον χυμό μέσα σε 30–45 λεπτά.
Αν τον αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο, διατηρεί καλό ποσοστό των βιταμινών του για 2–3 ώρες. Δεν χρειάζεται πανικός ούτε τρέξιμο να προλάβεις “να μην εξατμιστεί η C”.
Ο χυμός χάνει βιταμίνη C με τον χρόνο, αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να θεωρηθεί άχρηστος μετά από λίγα λεπτά. Η μείωση είναι προοδευτική και εξαρτάται από το φως, τη θερμοκρασία και την έκθεση στον αέρα.
Δεν χρειάζεται λοιπόν, να τον πιείς μέσα σε 5 λεπτά, αλλά μην τον αφήνεις για ώρες.