SPORT24

Βασιλειάδης: "Αν η ΕΟΚ παραμείνει απαθής, θα αλλάξουμε αντιμετώπιση"

1ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΠΑΣΥ / Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΒΙΑ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Βασιλειάδης EUROKINISSI SPORTS

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το δέκα το κακό" για τα επεισόδια στο αιώνιο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, την επόμενη μέρα, αλλά και για την κατάσταση στο μπάσκετ.

Για πολλά θέματα μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το δέκα το κακό" ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα επεισόδια του αιώνιου ντέρμπι του ΟΑΚΑ, για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για τα κρίσιμα 24ωρα σχετικά με την απόδοση ευθυνών στους δράστες, αλλά και για την κατάσταση στο μπάσκετ!

Για το αν θα τελειώσει η ιστορία με τα επεισόδια στα γήπεδα: "Σήμερα έχουμε ένα κρίσιμο crash test. Υπάρχει ένα καινούριο νομικό πλαίσιο, από την προηγούμενη εβδομάδα και με τη συνεργασία της UEFA, με το νέο κομμάτι στην ποινική αντιμετώπιση των ταραξιών. Το πρόβλημα με αυτά τα παιδιά είναι η ατιμωρησία. Δεν είναι λύση το ιδιώνυμο. Η λύση είναι η απαγόρευση της εισόδου στα γήπεδα. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα, με την άσκηση της ποινικής δίωξης, να διατάσσει την απαγόρευση από τους αγωνιστικούς χώρους με ταυτόχρονη παρουσία στο αστυνομικό τμήμα. Ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο στάδιο. Αν κάποιος κάνει μακελειό, έχει την ποινική αντιμετώπιση που έχει. Υπάρχει η ποινική οδός που παίρνει το δρόμο της και από την πρώτη στιγμή δεν του δίνεται η δυνατότητα να ξαναπάει στο γήπεδο".

Για όσους έχουν συλληφθεί μετά τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ: "Περιμένουμε, θα περάσουν από τον εισαγγελέα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν θα γεμίσουν τα αστυνομικά τμήματα. Οταν λειτουργήσει το μέτρο, δεν θα γεμίσουν".

Για το ότι υπάρχουν συνεχώς επεισόδια: "Δεν είναι φαινόμενο τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει μια ένταση την τελευταία περίοδο. Το σημαντικό, άσχετα με το ποια είναι η αιτία, είναι να δείξουμε ότι δεν υπάρχει ανοχή και ότι υπάρχουν τιμωρίες. Έχουμε πλέον το εργαλείο και το θέμα είναι να χρησιμοποιηθεί".

Για το πόσα μέτρα πρέπει να παρθούν: "Όλα όσα έχουν γίνει εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Το θέμα είναι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς. Εχουμε το θέμα της αστυνόμευσης στα γήπεδα, όπως την ποινική ευθύνη για τον υπεύθυνο της εγκατάστασης που επιτρέπει σε αυτόν που κάνει επεισόδια να ξαναμπεί στο γήπεδο. Τον υπεύθυνο δηλαδή της ΠΑΕ. Υπάρχει μια γκάμα δράσεων, όμως τα νομοθετήματα από μόνα τους δεν λύνουν τα προβλήματα. Και σε ένα δεύτερο στάδιο να γίνει η ταυτοποίηση των ταραξιών, στο ΟΑΚΑ υπάρχουν κάμερες, υπάρχουν τα πάντα. Και να εφαρμοστεί ο νόμος. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε".

Για την αστυνομία και τη χρήση δακρυγόνων: "Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, δεν διαφωνώ. Υπάρχει ο αντίλογος ότι όταν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κάνει συντεταγμένη επίθεση και πετάει μολότοφ, η αστυνομία πρέπει να καθαρίσει το τοπίο γιατί υπάρχουν δίπλα και 25.000 άτομα. Είναι μια λογική, δεν μπορώ να την κρίνω. Δεν είμαι υπεύθυνος για το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας".

Για το αν συμφωνεί αν οι βαθμολογίες πρέπει να ορίζονται από τις εκθέσεις της αστυνομίας: "Δεν συμφωνώ να αλλάξει το πολύ σκληρό πειθαρχικό που υπάρχει. Ισως μια διαφοροποίηση στο να βρεθούν οι ταραξίες. Το αυστηρό πλαίσιο φέρνει αδικίες. Και πέρυσι και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια. Πέρυσι, ομάδα έχασε το πρωτάθλημα. Οι ποινές είναι αυστηρότατες. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα που έχει γλιτώσει τις πολύ αυστηρές κυρώσεις".

Για το πόσες ομάδες θα μείνουν στην κατηγορία: "Έχει πάρει απόφαση η λίγκα και η ομοσπονδία. Δεν έχει αλλάξει. Αν αλλάξει, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”.

Για το γεγονός ότι υπάρχουν γενικότερα επεισόδια: "Μας απασχολεί και γι” αυτό η αστυνομία έχει μπει μέσα σε τόσους συνδέσμους και θα συνεχίσει να μπαίνει σε περισσότερους".

Για τους ανθρώπους που διοικούν και το αν έχουν διάθεση να τελειώσουν τα επεισόδια: "Δεν φαίνεται τέτοια διάθεση. Υπάρχουν ΠΑΕ οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να μιλάνε μόνο πολιτικά. Αν πάρουμε πρωτοβουλία, λένε γιατί πήραμε πρωτοβουλία. Αν δεν πάρουμε, λένε ότι δεν πήραμε".

Για τον ΠΑΟΚ που έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα: "Ο ΠΑΟΚ που έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα, ο νόμος ίσχυσε. Δεν είναι είδηση; Εγινε κάτι το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν είναι για να πανηγυρίζουμε, αλλά ίσχυσε. Δεν είχε ξανασυμβεί στον επαγγελματικό αθλητισμό".

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Για το τι έγινε στην σύσκεψη: " Τινάχθηκε στον αέρα. Κανονικά θα συζητούσαμε για πώς θα συνεχιζόταν το φετινό πρωτάθλημα και ακολούθως τι θα γίνει στο επόμενο Από σήμερα και μετά θα δεχθούμε όλες τις πρωτοβουλίες που όλοι συμφωνήσανε, για να δούμε πώς θα τελειώσει το πρωτάθλημα, για να δούμε τι θα γίνει του χρόνου.

Για τον λόγο που περίμενε μέχρι δύο ημέρες πριν το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για να καλέσει την σύσκεψη: " Δεν μπορούσα να οργανώσω μία σύσκεψη που οι ίδιοι δεν οργάνωσαν τόσο καιρό. Το πρώτο που θέλαμε ήταν να δούμε τι θα κάνουμε την Κυριακή για να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατίες και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα για κανέναν. Είναι μία ιστορία που δεν έχει νόημα έτσι όπως έγινε. Έπρεπε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι για να συνεχίσουν να κουβεντιάζουν. Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Αν συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο από όλες τις πλευρές για το πώς προχωράμε, όλα τίθενται σε συζήτηση και οι σκληρές συμπεριφορές δεν θα έχουν νόημα. Θα πρέπει να υπάρξει όμως ο διάλογος και να βρεθεί λύση.".

Για τις συνέπειες της απόφασης του Ολυμπιακού και τις σκέψεις των "ερυθρολευκων" για ένταξη στην Αδριατική Λίγκα: " Το να πέσει ο Ολυμπιακός ή να πάει στην Αδριατική Λίγκα είναι καλό ή κακό; Είναι προφανές, δεν χρειάζεται να βγάλουμε αναλύσεις από την εποχή που η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία στο ποδόσφαιρο και πώς έπληξε αυτό το γεγονός το προϊόν. Διαφωνώ με την απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού με τα τελεσίγραφα, αλλά υπάρχει μία δεδομένη κατάσταση που πρέπει να κουβεντιάσουμε. Από την στιγμή που δεν παίρνει κανείς πρωτοβουλία την πήραμε εμείς.".

Για την απουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου: " Με ενόχλησε. Δεν έχουμε μιλήσει αυτές τις μέρες και δεν έχει και νόημα. Η ΕΟΚ και ο Πρόεδρος έχουν γράψει μία ιστορία. Εν πολλοίς το ελληνικό μπασκετ είχε μια δυνατή Ομοσπονδία, έχουν συμβάλΛει να φτάσουμε εδώ. Με το να γυρνάμε την πλάτη στα προβλήματα δε νομίζω ότι κερδίζουμε απολύτως τίποτα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε να το βλέπουμε. Είναι προφανές ότι κάθε απόφαση περνάει από την Ομοσπονδία και έτσι πρέπει να γίνεται, για αυτό πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Για αυτό έπρεπε να είμαστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της εκπροσώπησης της σύσκεψης της Παρασκευής και σε οποιοδήποτε εδώ και πέρα".

Για το αν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και ποιες είναι η σκέψεις της Πολιτείας για την ΕΟΚ: " Αφού ξεπεράσαμε τον σκόπελο της Κυριακής, περιμένω να δω τι θα γίνει. Αν η Ομοσπονδία παραμείνει απαθής, θα αλλάξουν τα δεδομένα αντιμετώπισης της Ομοσπονδίας από την Πολιτεία. Χρειάζεται πρωτοβουλία για εκτόνωση. Για αυτό το πρωτάθλημα δεν ενδιαφέρεται κανείς και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι πάλι τη λύση εμείς τη δώσαμε μέσω της ΕΡΤ. Το καλό του ελληνικού μπάσκετ δεν αφορά την τσέπη δύο, τριών ή τεσσάρων. Σήμερα είναι Δευτέρα, έχει τελειώσει αυτό το πράγμα της Κυριακής χωρίς να κάνουμε ακόμα χειρότερη την κατάσταση και περιμένουμε τις αποφάσεις που θα πάρουν οι αρμόδιες αρχές. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια να περιμένουμε".

Για την προσεχή συνέλευση της ΕΟΚ και τις πιθανές αλλαγές καταστατικού: "Νομοθετικά, για να παρέμβει το κράτος, πρέπει να υπάρχει συμφωνία του αθλήματος. Στην Ισπανία, το κράτος επικύρωσε την συμφωνία της λίγκας με την Ομοσπονδία. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε. Περιμένουμε κάθε πρωτοβουλία για εκτόνωση, αλλά για να βρεθεί λύση, όχι να ψαχνόμαστε ξανά σε ένα μήνα. Μέχρι την επόμενη συνάντησή τους θα πρέπει να έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλιώς ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του".

Για το Ευρωμπάσκετ του 2021 που κανονικά θα έπρεπε να καταθέσει υποψηφιότητα η Ελλάδα: "Κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για το Ευρωμπάσκετ του 2021. Το Ευρωμπάσκετ του 2021 θα έπρεπε να είναι ο στόχος. Τι να κουβεντιάσουμε όμως Να καλέσω την Ομοσπονδία να κουβεντιάσουμε για το Ευρωμπάσκετ του 2021 με αυτά που γίνονται;"

Για την ΚΕΔ: " Περιμέναμε όλοι, όπως υπήρχε η διαβεβαίωση, ότι το θέμα της ΚΕΔ θα λυθεί. Εγώ δε μπορώ να αλλάξω την ΚΕΔ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ