ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Η ανησυχία της Ενωτικής Κίνησης για την ΣΚΟΕ

Στιγμιότυπο από Σκοποβολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004
Στιγμιότυπο από Σκοποβολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 EUROKINISSI

Η Ενωτική Κίνηση για την ΣΚΟΕ εκφράζει την ανησυχία της για τη νέα αγωνιστική περίοδο που διανύουμε διότι αποτελεί εποχή προετοιμασίας για τους αθλητές των Ολυμπιακών αγωνισμάτων της σκοποβολής.

Η Ενωτική Κίνηση για την ΣΚΟΕ εκφράζει την ανησυχία της για την νέα αγωνιστική περίοδο που διανύουμε διότι ανεξάρτητα της πανδημίας, αποτελεί εποχή προετοιμασίας σε επίπεδο διεθνές και εθνικό για τους αθλητές των Ολυμπιακών αγωνισμάτων της σκοποβολής.

Διάγουμε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021 και η ομοσπονδία τηρεί αυστηρά σιγή ασυρμάτου χωρίς να έχουν εκδοθεί οι επίσημες βαθμολογίες για την κατάταξη των αθλητών για το έτος 2020 και χωρίς να έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος για το έτος 2021, όπως κάθε χρόνο είθισται (συνήθως κάθε Δεκέμβριο εκδίδονται οι εγκύκλιοι) σχετικά με τις λεπτομέρειες διεξαγωγής και προγραμματισμού των Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων των Ολυμπιακών αγωνισμάτων Σταθερού και Πήλινου στόχου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι αθλητές να μην έχουν καμία πληροφορία (άσχετα εάν υπάρχουν περιορισμοί λόγω πανδημίας) ώστε να προγραμματίσουν την προετοιμασία τους αλλά και τις άδειές τους δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο είναι οι προς έκδοση νέοι εγκύκλιοι να μην είναι πιστή αντιγραφή εγκυκλίων από το προηγούμενο έτος (copy paste) αλλά να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα άλλων προηγμένων χωρών με σχεδιασμό, οργάνωση και προγραμματισμό σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΣΚΟΕ ώστε να είναι υλοποιήσιμοι στην πράξη.

Το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης για Εθνικές Ομάδες δεν μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγωνίσματος και δεν συμβαδίζει με την υπάρχουσα κατάσταση στο αθλητικό δυναμικό της χώρας μας όπου οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγωνισμάτων της σκοποβολής είναι ελάχιστοι και αυτοί της Εθνικής ομάδας ακόμα λιγότεροι με βάση τα ζητούμενα standards.

Το νέο σύστημα ένταξης στην Εθνική Ομάδα δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο μίας ή δύο επιδόσεων και να δημιουργεί stress στον κάθε αθλητή πριν τον αγώνα του. Η ένταξη στην Εθνική Ομάδα θα πρέπει να είναι συνέχεια πολλών επιδόσεων και προοπτικής προόδου των αθλητών για μία χρονική περίοδο από 2 μέχρι 5 έτη με συνεχείς συμμετοχές (προετοιμασία, συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες προετοιμασίες και στη συνέχεια σε Ολυμπιακούς, Πανευρωπαϊκούς αγώνες και παγκόσμια κύπελλα με ένα head coach για κάθε αγώνισμα σε όλη την Ελληνική Επικράτεια).

Επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την έκδοση των εγκυκλίων θα πρέπει να αποτελούν οι παροχές και τα κίνητρα των αθλητών που πρέπει να αναγράφονται στις νέες εγκυκλίους. Χωρίς παροχές και κίνητρα οι στόχοι είναι ανέφικτοι για τους αθλητές με αποτέλεσμα την απογοήτευση, την αποστροφή τους για τον χώρο και την φθίνουσα πορεία του αγωνίσματος στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ